Obecny czas: Nie, 21.06.2026, 10:07

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
[b]Problem z niebieskim dymkiem podczas rozruchu.[/b] 
Autor Wiadomość
Post [b]Problem z niebieskim dymkiem podczas rozruchu.[/b]
Pozdrawiam wszystkich! Jestem nowym użytkownikiem tego forum więc nie wiem jakie tu panują zwyczaje. Tak czy owak mam kupe zmartwień z autem i dlatego tu jestem ;)

Mam Tipo 2.0 16V od jakieś 1,5 roku. często mi upływał olej spod pokrywy wałków rozrządu. Wtedy wiedziałem że oleju ubywa z tego powodu. Teraz zaś co dziennie rano kiedy auto jest zimne, odpalam na gazie (wiem powinienem na bęzynie ale pompę benz. szlak trafił) I PRZEZ 3-5 SEK. NORMALNIE, A POTEM NIEBIESKAWA CHMURA PRZEZ 10-20 KOLEJNYCH SEK. I JAKBY ZNÓW NORMALNIE. co to ma być? Pierścienie są zurzyte i puki nie napuchną to olej jedzie po garach?

Jeśli wiecie coś, mieliście takie obłoki za samochodem to dajcie znać!!!

pozdro!!

Śro, 24.03.2004, 8:02

Miejscowość: Szczecin
Post niebieski dymek
Podajesz tak mało danych o silniku, najważniejsze przebieg.Przyczyn może być kilkanaście.Uruchamiasz silnik na gazie-niesamowite.

Śro, 24.03.2004, 20:11
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Samochód: Rover 75 V6
Post Re: niebieski dymek
Hi!
maestro napisał(a):
Uruchamiasz silnik na gazie-niesamowite.

A ja Wam jako ciekawostkę powiem, że w starym aucie (tam był gaźnik) od początku założenia instalacji aż po sprzedaż auta, silnik był _zawsze_ uruchaimany na gazie i _nigdy_ nie było przełączane na benzynę przez parę lat! Korek od wlewu paliwa się nawet zaciął, nie dało się go po tych paru latach odkręcić, a jak wreszcie się udało, to poleciały wióry... Co tam się w środku w tym baku działo wolę nie wiedzieć, samochód sprzedany odjechał też na gazie i dalej nic nie wiem... pewnie musięli sporo się natrudzić, żeby "zreanimować" to wszystko i żeby auto znów było w stanie na benzynie jeździć hahaha :D Obecne auto (też na gaz) ma już wtrysk, pełną elektronikę i samo uruchamia się na benzynie przeączając się po chwili na gaz :)

PS. Sorry za off-topic :D

t.m.

Śro, 24.03.2004, 20:19
Na gazie odpalam jak nie mam bęzyny... nic w sumie się nigdy nie działo parę osób znałem, które w ten sposób różnymi autami wyjeżdżali z garażu...

A silnik ma Pełen Elektroniczny Wtrysk (EFI), z przebiegiem jakies 180tys. .....

Pytałem o to znajomego i stwierdził, ze to syf na cylindrach nie raz daje po pierscieniach) cz cos takiego. Ze mechanicy wlewają trochę denaturatu na tłoki by je oczyscić lub do benzyny.

MĂłwie to trwa pare sekund. I nie jest takie straszne jak siÄ™ nie dodaje gazu.

pozdro tIPek

Czw, 25.03.2004, 7:25

Miejscowość: Szczecin
Post niebieski dymek
Jeżeli silnik ma przejechane 180 tys. napewno był wymieniany pasek rozrządu,przypuszczam że jest żle spięty rozrząd to po pierwsze, a po drugie jazda na żle spiętym rozrządzie przegrzewał się silnik i najprawdopodobniej uszczelniacze trzonków zaworowych są do wymiany/puszczają olej/ .Rozrząd koniecznie sprawdż ale sprawa nie jest taka prosta.Nieszczelne uszczelnicze możemy sprawdzić w następujący sposób.Na zimno uruchamimy na kilka sekund silnik gasimy i wykręcamy świece zapłonowe jeżeli mokra i czarna to.....

Czw, 25.03.2004, 16:16
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ]