Obecny czas: Czw, 11.06.2026, 19:38

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 132 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
"Wiesz co masz" czyli dlaczego i za co nie nawidzę 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sokółka -----> Belastok
Samochód: das Astra von Opel

http://www.astraklub.pl

Pon, 08.03.2004, 14:56
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zgierz
Samochód: Alfa Romeo GT
Ja się z Tobą nie zgodzę Lord. Po pierwsze, to ten silnik 3.0 to chyba jakaś nowość, bo jakoś do tej pory nie było go cennikach. Po drugie, to nie wydaje mi się, żeby taki manewr miał być po to, żeby nagonić klientów na Phaetona. Przecież pomiędzy tymi autami jest przepaść cenowa (podam tylko, że A8 3,7l kosztuje 405 780 zł, a za tą cenę (anawet niższą) można mieć Phaetona już z silnikiem 4,2 litra, który kosztuje 392 090 (bo 3,2 litra kosztuje 302 590 z automatem i 292 690 bez automatu). A wyposażenie w VW w niektórych miejscach może być nawet bogatsze od tego oferowanego w A8 ;) (za tą różnicę ponad 13 000 można sobie dokupić np. system ADR (automatyczna regulacja odległości) za 13 710 czy też nawigację satelitarną za 14 770). Wprowadzenie troszkę słabszej (o 21 KM), mniejszej jednostki (o 0,2 litra) w Audi od zapowiadanej, tylko obniżyło jego cenę (niemówiąc już o rezygnacji z napędu 4x4, który odjął najwięcej z ceny ;) ). A i tak pomiędzy tymi dwoma "konkurentami" jest wielki kanion cenowy (na korzyść dla VW). Powiedzmy sobie szczerze, Audi kapnęło się, że koszty będą zbyt wielkie, więc trochę uszczupliło swojego pupilka. Po trzecie, to nie ma co tak płakać, bo już jest A8 W12 z 450 "konnym" takim samym 6 litrowym motorem co w Phaetonie, ale o 30KM mocniejszym i 30Nm większym momentem obrotowym, nie mówiąc już o osiągach (o 0,9 s lepiej do "setki" niż VW i mniejsze o 1,8l średnie zużycie paliwa) :D. Poza tym tą wersję silnikową można kupić w wersji przedłużanej Lang, która przestronnością odstrzeliwuje Phaetona daleko w tył. Czy nadal uważasz, że VW chce udupić Audi ;) ? Poza tym, poza A8 z 3 litrowym silnikiem, wszystkie mają napęd 4x4 (tak jak w Phaetonie, tylko 3,2 ma napęd na przednią oś). Te podstwowe wersje można nazwać Access, które pozwalają na wejście do grona szczęśliwych nabywców tych aut, a po których nie widać, że są "najuboższymi" wersjami :).

EgoCar.pl

Pon, 08.03.2004, 21:08
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Samochód: Rover 75 V6
lordzofmafia napisał(a):
Otóż w czasie prezentacji Audi A8 w 2002r. szef Audi zapewniało, że wszystkie wersje A8, nawet z najsłabszymi silnikami, będą miały napęd na 4 koła. I ja byłem pewien, że tak się stanie.

No załamałeś mnie... ja też czytałem o quattro w serii !! shit ! :/

Viper napisał(a):
Po trzecie, to nie ma co tak płakać, bo już jest A8 W12 z 450 "konnym" takim samym 6 litrowym motorem co w Phaetonie, ale o 30KM mocniejszym i 30Nm większym momentem obrotowym, nie mówiąc już o osiągach (o 0,9 s lepiej do "setki" niż VW i mniejsze o 1,8l średnie zużycie paliwa) . Poza tym tą wersję silnikową można kupić w wersji przedłużanej Lang, która przestronnością odstrzeliwuje Phaetona daleko w tył.

Ojj tak, rarytasek!! Czytałem o nim ;)

t.m.

Pon, 08.03.2004, 21:18
Awatar użytkownika

Miejscowość: Racibórz - Wawa
Samochód: Das Auto mit TDI
Moim zdaniem jest to udupianie A8. Wprowadza się gorszy, słabszy silnik niż zapowiadano, w dodatku bez napędu Quattro. Zacznę od cen. A8 3.0 V6 220KM kosztuje 308.850 PLN, Mercedes S350 245KM kosztuje 341.200 PLN, Jaguar XJ6 238KM - 373.900 PLN. Więc jak widać Audi jest sporo tańsze od konkurencji, i to właśnie nimi sobie głowę powinno zawracać a nie Phaetonem. Teraz cytat z podsumowania testu (wygrał Mercedes przed Audi i Jaguarem): "Audi i Mercedes walczyły łeb w łeb o względy klienta. Na mecie pierwszy był jednak samochód ze Stuttgartu. Godne uwagi jest to, że S350 zaprezentował lepsze od Audi właściwości jezdne." (dalej jest o Jagu, ale to nie onim teraz mówimy). Właśnie. Audi przegrało przez właściwości jezdne. Dlaczego?? Bo ma przedni napęd!!! Jakby zastosowano w nim, tak jak obiecywano w czasie prezentacji, napęd na cztery koła, wygrało by cały test. Silnikowi też się oberwało, ale po kolei, wszystko będzie z cytatami. Najpierw napęd: "W przeciwieństwie do swoich braci z napędem na 4 koła, obciążone przednionapędowe A8 wyraźnie nie lubi krótkich nierówności, które najmocniej odczuwa tylne zawieszenie. Audi A8, zwłaszcza bez pełnego obciążenia, niepewnie czuje się również na pofalowanej nawierzchni, która powoduje nieprzyjemne kołysanie." Dalej mamy "Przy zbyt szybkim wjeżdżaniu w zakręt stawało się podsterowne (dla nie wtajemniczonych, podsterowność występuje wtedy gdy kierowca chce wjechać w zakręt a samochód nie bardzo), co można było jednak bez problemów skorygować. Przy szybkim wychodzeniu z łuku pojawiają się kłopoty z przyczepnością. Byłoby to do uniknięcia przy zastosowaniu napędu na 4 koła." (!!!). Teraz silnik, "... silnik A8 sprawia wrażenie, jakby tracił oddech przy wysokich obrotach i przy większych prędkościach. Mieliśmy wrażenie, że wskazówka prędkościomierza robi wszystko, żeby nie oddalić się zbytnio od liczby 220."
A teraz już moje podsumowanie. Zastosowanie silnika 3.2 V6 oraz napędu na 4 koła rozwiązałoby wszystkie problemy tago auta. Spokojnie A8 mogłoby wygrać ten test. Również cena nie byłaby tak chorendalna jak się wydaje. Według mnie byłoby to ok 350 tyś PLN. Drożej o niecałe 9 tyś od Mercedesa, ale taniej o ponad 20 tyś od Jaguara. Pozatym panowie, no... przedni napęd w tej klasie?? Przecież to jest jest rozwiązanie dla tanich aut, a nie luxusowych limuzyn.

08.2007 - 08.2010 - '93 Opel Vectra GT - Rost In Peace ;(

Pon, 08.03.2004, 22:30
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sokółka -----> Belastok
Samochód: das Astra von Opel
Moim zdaniem jest to udupianie A8. Wprowadza się gorszy, słabszy silnik niż zapowiadano, w dodatku bez napędu Quattro. (...)
Pozatym panowie, no... przedni napęd w tej klasie?? Przecież to jest jest rozwiązanie dla tanich aut, a nie luxusowych limuzyn.

Tylko i wyłącznie napęd tylny lub 4x4 nie jakiś tam przedni i tym stwierdzeniem popieram Lord'a i Toamasz'a o tym napędzie.

http://www.astraklub.pl

Wto, 09.03.2004, 16:56
Awatar użytkownika

Mam kolejne dobre wiadomoĹ›ci dotyczÄ…ce kw. SprzedaĹĽ w Niemczech przez pierwsze dwa miesiÄ…ce tego roku spadĹ‚a o 6%. W Polsce o ponad 10%. W kw jest tak Ĺşle, ĹĽe wprowadzony zostanie program oszczÄ™dnoĹ›ciowy, ktĂłry ma dać 2 mld € do koĹ„ca 2005r. Na czym bÄ™dzie on polegaĹ‚?? Na zwolnieniach, wczeĹ›niejszych emeryturach i przestojach w produkcji. SprzedaĹĽ golfa V spada mimo dodania do wyposaĹĽenia seryjnego klimatyzacji. Chyba nareszcie ludzie mÄ…drzejÄ….

Wto, 09.03.2004, 20:02

Zacznę od cen. A8 3.0 V6 220KM kosztuje 308.850 PLN, Mercedes S350 245KM kosztuje 341.200 PLN, Jaguar XJ6 238KM - 373.900 PLN. Więc jak widać Audi jest sporo tańsze od konkurencji, i to właśnie nimi sobie głowę powinno zawracać a nie Phaetonem.

A8 3.7 280 KM koszt 405 780
Phaeton 3.2 241KM koszt 302 590
W obydwu przypadkach czerpalem ze zrodla jakim jest "Limuzyny" przygotowane przez tygodnik AutoSwiat. Dodam rowniez ze sa to najtansze wersje jakie byly tam zamieszczone.

Wto, 09.03.2004, 20:06
Awatar użytkownika

To Ty jeszcze wierzysz w to co AĹš napisze?? Zapraszam na http://www.audi.com.pl/modele/a8/ , wejdĹş w konfigurator i tam masz ceny A8.
Ceny w tym katalogu sÄ… wogĂłle z kosmosu. A8 3.7 V8 kosztuje 383.730 PLN, a 4.2 V8 408.465 PLN.
Cena Phaetona mniej więcej się zgadza, na stronie vw jest 301.290 PLN. Ale to jest złudne, bo za Tiptronic, który Audi ma w standardzie trzeba dopłacić 10 tyś PLN. Dla porównania cena Phaetona 4.2 V8: 403.490 PLN.

Ostatnio edytowany przez lordzofmafia, Wto, 09.03.2004, 20:36, edytowano w sumie 1 raz

Wto, 09.03.2004, 20:20

To Ty jeszcze wierzysz w to co AĹš napisze??

A dla czego mialbym nie wierzyc ?

Wto, 09.03.2004, 20:31
Awatar użytkownika

A nie zauważyłeś może jak często mijają się z prawdą?? Choćby dla tego.

Wto, 09.03.2004, 20:38

No wlasnie nie odnioslem takiego wrazenia.

Wto, 09.03.2004, 22:47
Awatar użytkownika

No coż... Moja profesorka od ekonomii mówiła, że podstawą udanych interesów (ale także zwykłych zakupów) jest dostęp do informacji. Skoro nie zauważyłeś, że AŚ mija się z prawdą, to nie dziwię się, że bronisz kw. Przecież cała rodzina "Auto Bild" jest sponsorowana przez ten koncern. Tylko oni tak pieją jaki to kw jest świetny. Reszta objeżdża go na maxa.

Wto, 09.03.2004, 23:30

No coz ja nie bronie VW, tylko posrod jak to mowicie porazki na calej linni dostrzegam pewne rzeczy ktore sie im wedlog mnie udaly. I jest nim napewno Phaeton.
Poszedlem za twoja rada i zobaczylem konfigurator i rzeczywiscie Audi tyle kosztuje.
Poszedlem takze nauczony nowym doswiadczeniem na konfigurator VW i oto co zobaczylem.
Najtanszy Phaeton (tez w konfiguratorze) 3.2 V6 241 KM (177 kW) kosztuje 301 290 PLN
A8 3.0 V6 220KM kosztuje 308.850 PLN.

Wto, 09.03.2004, 23:39
Awatar użytkownika

Tak, zgoda VW jest tańszy. Tylko że trzeba w nim dopłacić za Tiptronic, który w Audi jest w standardzie. Wtedy cena wynosi ponad 311 tyś PLN. O tym zresztą jest w moim poście wyżej. Oczywiście VW ma lepszy silnik. Jednak przeglądając ceny Audi i VW daje się zauważyć pewna zależność. Otóż VW jest o ok. 10 tyś tańszy w każdej wersji silnikowej od Audi. Ja bym tych 10 tyś PLN raczej nie chciał oszczędzać i wybrałbym Audi. Poza tym o czym my tu wogóle mówimy?? Nawet jeżeli przyjąć, że Phaeton jest najlepszym VW wszech czasów (a tego raczej się ukryć nie da), to i tak nie poprawia on w żaden sposób kondycji finansowej tego koncernu. Chyba w progranie "Bilans" na TVN24 było bardzo dobre podsumowanie sytuacji w jakiej VW się teraz znajduje. Nie będzie to dokładny cytat, ale brzmiało to mniej więcej tak: Okres rządów Piecha był zabójczy dla VW. Gigantyczne wydatki na zakup takich marek jak Bentley, Bugatti, Lamborghini oraz zaprojektowanie i produkcja modelu Phaeton spowodowały dzisiejsze kłopoty finansowe koncernu oraz to, że klienci powoli się od niego odwracają. Ceny VW są takie wysokie bo trzeba z nich pokryć koszty wybryków Piecha. Jednak klienci nie chcą już dopłacać do bogatych. Dlatego nowy szef VW ma ciężki orzech do zgryzienia. Albo wyjść na przeciw oczekiwaniom masowych odbiorców aut tego koncernu, czyli produkować auta tańsze, albo dalej brnąć w tę ślepą uliczkę, która nieuchronnie prowadzi do upadku i bankructwa.
Ja pod tym mogę się obiema rękoma podpisać. To jest prawda, której żadne sponsorowane przez VW gazety nie ukryją. To Piech jest winien obecnym kłopotom VW. Z resztą mnie to ryba.

Wto, 09.03.2004, 23:45
Administrator
Awatar użytkownika

mrkramer napisał(a):
No wlasnie nie odnioslem takiego wrazenia.

Na wstępie tylko chciałem dodać, że co do AŚ, to mam podobne odczucia jak lordzofmafia... Jest to co prawda gazeta którą kupuję regularnie, nie odwróciłem się od niej, ale przedruki a AutoBilda i inne pierdoły, przez co w moich oczach AutoŚwiat stracił dużo na wiarygodności jest niestety faktem. Może nie ma idealnych (nawet SŚ nie było!), ale są Ci lepsi i gorsi ;) AŚ jest fajny, ale co prawda to prawda - często tam się wiele rzeczy nie zgadza :(

lordzofmafia napisał(a):
Okres rządów Piecha był zabójczy dla VW. Gigantyczne wydatki na zakup takich marek jak Bentley, Bugatti, Lamborghini oraz zaprojektowanie i produkcja modelu Phaeton spowodowały dzisiejsze kłopoty finansowe koncernu oraz to, że klienci powoli się od niego odwracają. Ceny VW są takie wysokie bo trzeba z nich pokryć koszty wybryków Piecha. Jednak klienci nie chcą już dopłacać do bogatych. Dlatego nowy szef VW ma ciężki orzech do zgryzienia. Albo wyjść na przeciw oczekiwaniom masowych odbiorców aut tego koncernu, czyli produkować auta tańsze, albo dalej brnąć w tę ślepą uliczkę, która nieuchronnie prowadzi do upadku i bankructwa.
Ja pod tym mogę się obiema rękoma podpisać. To jest prawda, której żadne sponsorowane przez VW gazety nie ukryją. To Piech jest winien obecnym kłopotom VW. Z resztą mnie to ryba.

...i ja siÄ™ pod tym podpisujÄ™!

t.m.

Śro, 10.03.2004, 9:59
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Czy nadal uważasz, że VW chce udupić Audi ;)

z takiej rywalizacji wyciÄ…gasz pochopne wnioski.
przykładem może być rynek maszynek do golenia, na którym wydawałoby się że rywalizuje między innymi Gilette i Wilkinson. tak mi się też wydawało dopóki nie spodkałem kolegę, który był w zarządzie Gilette.
okazało się, że Gilette jest właścicielem Wilkinsona i ma 60% udziałów w Polsirverze. więc jeżeli chcesz się ogolić i nie dać zarobić Gilette musisz kupić maszynkę od Ruskiego na placu.
więc zastanawiając się nad wyborem między VW i Audi w zasadzie nie dokonujemy żadnego wyboru.

Śro, 10.03.2004, 15:55
Awatar użytkownika

Nie wiem czy to jest najszczęśliwsze porównanie. Na Gilette i Wilkinson się nie znam bo używam jednorazowych zielonych Bic'ów :wink: . Natomiast co do Audi, to już nie jest tajemnicą, że w firmie podnoszą się coraz donośniejsze głosy postulujące opuszczenie przez Audi koncernu VW. Audi ograniczane bez przerwy przez VW technologicznie i stylistycznie nie może rozwinąć skrzydeł.

Śro, 10.03.2004, 20:36
Awatar użytkownika

Fakt, o tym, że Audi jest powstrzymywane przez VW jeśli chodzi np. o materiały używane do produkcji aut, to prawda (kiedyś cytowałem na forum fragment z awryjności aut (z AŚ zresztą ;) ) i w podsumowaniu o Audi była o tym mowa). Ale wracając do tematu. Nauczony doświadczeniem, poleciałem czym prędzej na stronkę audi. com.pl, by upewnić się jednej rzeczy, którą usłyszałem na TVN Turbo w programie Moto Rynek. Mianowicie, była tam mowa o cenach aut, promocjach etc. I co się okazuje, Audi zastosowało ostatnio promocję polegającą na liczeniu wartości auta wg starego kursu Euro 4,35 zł, podczas gdy obecny oscyluje na poziomie 4,8 zł. Stąd różnica pomiędzy cenami w Katalogu "Limuzyny" (który również posiadam), a cenami na stronie Audi ;). Poza tym w katalogu wogóle nie czuć tej "sympatii" do VW czy też nienawiści do innych marek. Zresztą jak był test Golfa V w AŚ, to trochę krytyki było, więc nie mów, że tak znowu w AŚ "matkują" VW. Zresztą przecież Golf zły nie jest, jest tylko chol**nie drogi!!! Choć, w ostatnim AŚ w podsumowaniu Golfa (wybór Auta Europy) była wzmianka o tym, że pod względem jakości wykonania wyraźnie ustępuje swojemu poprzednikowi.
Lord - fajny Avatar :lol: :lol: :lol:. Niech zgadnę, wizerunek pewnie był umieszczony na jakimś Oplu :D.

EgoCar.pl

Śro, 10.03.2004, 21:19
Administrator
Awatar użytkownika

Viper napisał(a):
Lord - fajny Avatar :lol: :lol: :lol:. Niech zgadnę, wizerunek pewnie był umieszczony na jakimś Oplu :D.

Na Callibrze :DDDDDD

t.m.

Śro, 10.03.2004, 21:42
Awatar użytkownika

Widzę, zmianę pseudo na "Tomasz" (w zasadzie to już teraz nie jest pseudo :) ). Jakoś ciężko mi się do tej zmiany przywyczaić.

EgoCar.pl

Śro, 10.03.2004, 22:11
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 132 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna