|
|
Obecny czas: Pon, 22.06.2026, 3:28
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Polska infrastruktura drogowa
| Autor |
Wiadomość |
|
RR ltd Co.
Moderator
Samochód: Fiat Delta 3
|
 Re: Polska infrastruktura drogowa
Cytuj: Trwa ostatnia przed otwarciem dla ruchu kontrola kolejnego odcinka Południowej Obwodnicy Warszawy - od węzła Lotnisko do węzła Puławska. Wcześniej Wojewódzki Inspektor Nadzoru Budowlanego wydał zgodę na użytkowanie odcinka. "Rozpoczęliśmy procedurę dopuszczenia odcinka do ruchu" - poinformowała w środę wieczorem PAP rzecznik warszawskiego oddziału GDDKiA Małgorzata Tarnowska. Wyjaśniła, że chodzi m.in. o kontrolę oznakowania i bezpieczeństwa, a oprócz pracowników Generalnej Dyrekcji odcinek będzie sprawdzać również policja. Przygotowywany do otwarcia odcinak ma 2 km. O wydaniu przez Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego pozwolenia na użytkowanie kolejnego odcinka obwodnicy poinformowała PAP rzecznik wojewody mazowieckiego Ivetta Biały.
Poprzedni odcinek obwodnicy stolicy oddano do użytku na początku września. Cytuj: Od poniedziałku Częstochowa jest nie do przejechania - informuje "Dziennik Zachodni". Nałożyły się remonty głównych dróg: aleja Wolności zamknięta, aleja Najświętszej Maryi Panny też, więc kierowcy przejeżdżający przez centrum miasta utknęli w gigantycznych korkach, stojąc w nich nawet 2-3 godziny
Zniecierpliwieni po wielu ulicach jeżdżą pod prąd albo wręcz chodnikiem - czytamy w gazecie. Kilku radnych za taki bałagan w mieście domaga się odwołania ze stanowiska dyrektora Miejskiego Zarządu Dróg i Transportu. Ten przywołuje stare powiedzenie budowlańców: "Porozmawiaj z betonem, żeby się szybciej wiązał". wnp.pl Cytuj: Pierwsze powakacyjne dni pokazały, jakie tak naprawdę utrudnienia powodują remonty w centrum Łodzi. - Najgorzej jest na Sienkiewicza, która od dwóch miesięcy jest dwukierunkowa - mówią jednogłośnie kierowcy. - Będzie, niestety, jeszcze gorzej - przewiduje policja W godzinach popołudniowego szczytu ruch jest tak duży, że auta nie mieszczą się na ulicy Sienkiewicza, przez co samochody blokują również inne przecinające ją drogi. Policja, aby rozładować ruch, wyznaczyła tam stałe patrole.
- Chciałem przejechać Sienkiewicza na wprost przez aleję Piłsudskiego, ale policjant, który kierował ruchem, kazał skręcić mi w lewo lub w prawo. Próbowałem tłumaczyć, że chcę dojechać do mojego mieszkania, ale nie miał nawet czasu mnie słuchać i krzyczał, że mam skręcać - opowiada pan Marek, który mieszka przy Sienkiewicza.
Policjanci nie pozwolili jechać na wprost, bo ulica Sienkiewicza od Piłsudskiego do Narutowicza była już całkowicie zablokowana. Gdyby stanął w sznurze aut, jego pojazd wystawałby na skrzyżowanie i blokował również przejazd aleją Piłsudskiego.
- Zauważamy coraz większy ruch na łódzkich drogach. Rzeczywiście najgorzej jest na Sienkiewicza, która od lipca, stała się ulicą dwukierunkową. Niestety, przypuszczamy, że będzie coraz gorzej, bo nie wszyscy wrócili jeszcze z urlopów - mówi sierżant sztabowy Marzena Boratyńska z łódzkiej drogówki.
Sytuacji na drodze przyglądają się również: Zarząd Dróg i Transportu, MPK i straż miejska. - Nie jest najgorzej, choć oczywiście w niektórych miejscach korki się zwiększyły. Nie daje się też uniknąć opóźnień na części linii autobusowych - mówi Jacek Sarzało z ZDiT.
Według urzędników duży wpływ na korki na Sienkiewicza mają m.in. kierowcy, którzy z Tuwima próbują skręcić na siłę w lewo w Sienkiewicza, mimo że jest tam ustawiony znak zakazujący tego manewru.
Inne wnioski, jakie wyciągnięto po pierwszych dniach września: * Gorzej jest po południu niż rano. O ile przed południem przez centrum można przejechać we wszystkich kierunkach raczej bez problemów, o tyle po południu zwłaszcza kierunek północ - południe bardzo się korkuje * W godzinach szczytu opóźnienia ma również komunikacja miejska. Najtrudniej jest przejechać autobusom w okolicach Sienkiewicza/Tuwima. * Rodzice chcący podwieźć dzieci do szkół przy parku Sienkiewicza nie mają gdzie się zatrzymać.
ZDiT zamierza wprowadzić zmiany w organizacji ruchu na Sienkiewicza. - Rozważamy przełożenie trasy autobusu Z5 w kierunku północnym. Jechałby on nie ulicą Sienkiewicza, ale Kilińskiego - mówi Sarzało. - Skręcałby dopiero w lewo w Tuwima i wracał na trasę w prawo w Sienkiewicza. To powinno przyspieszyć czas podróży na tej linii.
Natomiast, aby rozwiązać problem z podwożeniem uczniów do Szkoły Podstawowej nr 173 i III LO, znak zakazu zatrzymywania się i postoju zostanie na odcinku od początku zatoczki do przystanku autobusowego przy parku zastąpiony znakiem zakazu postoju. Umożliwi to zatrzymanie się na chwilę i wysadzenie dzieci.
Przypomnijmy. Nie przejedziemy m.in.: ulicą Tuwima od Sienkiewicza do Piotrkowskiej, Kilińskiego na odcinku Składowa - Narutowicza, Kopernika (od Włókniarzy do Żeromskiego), Zieloną (Piotrkowska - Zachodnia), Żeromskiego (Struga - Zielona) oraz przez skrzyżowania Narutowicza - POW i Gdańskiej z Zieloną. Niektórymi drogami, które były jednokierunkowe, teraz można jeździć w dwóch kierunkach. Tak jest m.in. na Sienkiewicza od Piłsudskiego do Narutowicza, Wschodniej od Narutowicza do Jaracza oraz Skłodowskiej-Curie od Lipowej do Gdańskiej.
gazeta.pl
_________________ Fanpage SamochodySwiata.pl || Mój Instagram
|
| Czw, 19.09.2013, 8:02 |
|
 |
|
kulikowski
|
Cytuj: Południową Obwodnicą Warszawy dojedziemy do Puławskiej 08:42, 19.09.2013
Otwarto kolejny odcinek południowej obwodnicy stolicy - od węzła Lotnisko do ulicy Puławskiej. W środę późnym wieczorem częściowo otwarto odcinek obwodnicy Warszawy - od ul. Puławskiej w stronę lotniska. Wcześniej Wojewódzki Inspektor Nadzoru Budowlanego wydał zgodę na użytkowanie odcinka.
”Zakończyliśmy procedurę dopuszczenia do ruchu części odcinka Południowej Obwodnicy Warszawy - na razie tylko w kierunku od węzła Puławska do węzła Lotnisko” - poinformowała w środę wieczorem rzecznik warszawskiego oddziału GDDKiA Małgorzata Tarnowska.
O wydaniu przez Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego pozwolenia na użytkowanie kolejnego odcinka obwodnicy poinformowała rzecznik wojewody mazowieckiego Ivetta Biały.
Poprzedni odcinek obwodnicy stolicy oddano do użytku na początku września. (C) TVP.Warszawa.pl
_________________ no i jest! Solidarni z Ukrainą
|
| Czw, 19.09.2013, 17:10 |
|
 |
|
RR ltd Co.
Moderator
Samochód: Fiat Delta 3
|
Cytuj: Odcinek autostrady A1 między Strykowem a Tuszynem nie zostanie oddany w sierpniu przyszłego roku - jak zapisano w kontrakcie. Nawet dla wykonawcy ten termin jest już nierealny Chodzi o 40-kilometrowy odcinek autostrady A1 między Strykowem a Tuszynem. Jest on kluczowy dla Łodzi oraz całego tranzytu przejeżdżającego z południa na północ kraju. Gdy powstanie, TIR-y, przejeżdżając przez Łódź, nie będą musiały stać w gigantycznych korkach.
Zgodnie z kontraktem drogą powinniśmy pojechać w sierpniu przyszłego roku. Termin ten jest jednak nierealny. "Gazeta" już w lipcu alarmowała, że A1 nie powstanie na czas. Według ekspertów osiągalny termin to sierpień, ale 2015 roku!
Polimex-Mostostal zapewniał jednak, że robi wszystko, aby dotrzymać warunków umowy. Dziś sam wykonawca przyznaje, że to już niemożliwe. - Prowadzimy rozmowy z Generalną Dyrekcją Dróg Krajowych i Autostrad w sprawie urealnienia tego terminu - mówi Paweł Szymaniak, rzecznik Polimex-Mostostal.
Pustki na budowie
Na placu budowy jest niemal pusto. Tylko gdzieniegdzie można spotkać niewielkie grupy robotników. Z raportu GDDKiA wynika, że w ostatnich dniach pracowało jedynie 95 osób i 140 maszyn. Dla porównania na odcinku Czerniewice - Kowal, który ma około 60 kilometrów, można było spotkać 1900 osób i 700 maszyn.
Prace idą bardzo powoli, a najważniejsze elementy - budowa wiaduktów - nawet się nie rozpoczęły. W czerwcu podwykonawca, który miał je wykonać, zszedł z placu budowy. Do tej pory nie znaleziono nowego partnera. - Negocjujemy warunki współpracy. Mamy nadzieję, że wkrótce dojdzie do porozumienia - mówi Szymaniak.
Z 40 wiaduktów, które teoretycznie powinny być niemal gotowe, prace rozpoczęto jedynie przy kilku. Według najnowszego raportu GDDKiA ławy fundamentowe wykonano na trzech obiektach.
Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad nie odpowiedziała na nasze pytania dotyczące ewentualnego zerwania kontraktu z Polimex-Mostostal, nieoficjalnie jednak mówi się, że poważnie rozważa takie rozwiązanie.
- Gdyby to był inny wykonawca, już dawno dostałby kary finansowe, a umowa wisiałaby na włosku - mówią nieoficjalnie przedstawiciele innych firm budowlanych.
Chodzi o to, że w ratowanie Polimeksu, który ma poważne problemy finansowe, włączyła się rządowa Agencja Rozwoju Przemysłu, która wyłożyła 150 mln zł na nowe akcje spółki. W dodatku upadek tak dużej firmy, która zatrudnia tysiące osób, nie byłby na rękę rządowi.
Skąd opóźnienia?
Przypomnijmy. Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad umowę z firmą Polimex-Mostostal podpisała już w 2010 roku. Kontrakt obejmuje zaprojektowanie i wybudowanie drogi. Zgodnie z harmonogramem prace miały rozpocząć się w marcu ubiegłego roku, a drogą mieliśmy pojechać w minione wakacje. Polimex-Mostostal złożył jednak do Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad wniosek o przesunięcie terminu zakończenia inwestycji. Pojawiły się zastrzeżenia do pierwotnego projektu. Po konsultacjach z samorządami i zarządcami sieci oraz dróg niższych kategorii zdecydowano się wprowadzić poprawki. To spowodowało opóźnienia. We wrześniu podpisano aneks do umowy, według którego prace miały potrwać do sierpnia 2014 roku. Według kontraktu budowa pochłonie 1,159 mld zł.
Za niedotrzymanie terminu wykonania inwestycji kary wynoszą 0,03 proc. wartości kontraktu za każdy dzień zwłoki. Daje to blisko 375 tys. zł dziennie. gazeta.pl
_________________ Fanpage SamochodySwiata.pl || Mój Instagram
|
| Pon, 07.10.2013, 10:19 |
|
 |
|
kulikowski
|
a tymczasem w Stolicy Nowolazurowa alias Salomea-Wolica wydłużyła się o kolejny odcinek: TVP Warszawa napisał(a): Węzeł Salomea otwarty 24.12.2013 08:20
W poniedziałek późnym wieczorem drogowcy udostępnili kierowcom odcinek S8 między węzłami Salomea i Opacz.
Położony w Alejach Jerozolimskich węzeł Salomea i węzeł Opacz na południowej obwodnicy Warszawy są połączone nowym, prawie dwukilometrowym fragmentem trasy ekspresowej. Otwarcie odcinka znacznie ułatwiło dojazd do obwodnicy miasta i dalej do autostrady A2.
Odcinek jest też częścią nowej południowej wylotówki z Warszawy na Kraków i Katowice. Droga ma odciążyć obecnie używaną trasę przez Janki. Właśnie dzięki nowej drodze ekspresowej S8, ruch w stołecznej Al. Krakowskiej i na obecnej trasie do Raszyna ma się zmniejszyć docelowo nawet o 50 tys. pojazdów na dobę. Droga od węzła Opacz do Paszkowa ma być gotowa na przełomie 2015 i 2016 r. (C) TVP Warszawa
|
| Pią, 27.12.2013, 16:39 |
|
 |
|
Bladyhel
|
|
| Nie, 26.01.2014, 13:18 |
|
 |
|
Ice
Moderator
|
Dlaczego trolling?
Nie wiem skąd taka popularność tego filmu, skoro to rozwiązanie w Polsce jest stosowane od dosyć dawna i generalnie na pewno jest dosyć skuteczne. Na jakiejś drodze krajowej w okolicach Wrocławia spotkałem się z tym jakieś 5-6 lat temu i sprawdziło się o tyle średnio, że przez całe kilka wiosek było takich sygnalizatorów z 8 i o 3 w nocy leciało przede mną parę TIR'ów i żaden szczerze mówiąc nie zwolnił, tylko trzymali te 70 km/h lecąc na czerwonym. Żywego ducha w okolicy i spowalnianie w takich warunkach na siłę tylko zachęca IMO do ignorowania.
_________________ | pajacyk.pl • polskieserce.pl | Kliknij raz dziennie. Codziennie.
|
| Nie, 26.01.2014, 14:33 |
|
 |
|
Bladyhel
|
Też już to widziałem - ale na zasadzie normalnego odstania czerwonego. Problem jest taki, że każdy człowiek kieruje się tym, że jeśli ma czerwone, to ktoś inny ma zielone. Wykorzystywanie świateł w ten sposób wydaje się być nielogiczne. Sensowne jedyne na przejściach dla pieszych, bez skrzyżowań - zamiast lub razem z przyciskami dla pieszych.
|
| Nie, 26.01.2014, 17:12 |
|
 |
|
BmwM5
|
Wg mnie takie światła wkurwiały by mnie bardziej niż zwykłe, na zwykłym podjeżdżam, odstaje swoje, bez stresu, jadę dalej. Tutaj by mnie coś takiego irytowało że nagle robi się czerwone na moment, później znowu zielone. Mętlik w głowie może to zrobić, po za tym ktoś kto "zapierdala" i tak przyśpieszy po takich światłach, więc po co na siłę utrudniać życie dla ludzi??
_________________ Grip, grip, grip, front-end push, wheel-twirling, slide, crash, hospital. That’s kind of how it goes. - Krótki opis jazdy samochodami marki Audi.
what happened, happened and couldn't have happened any other way
|
| Wto, 28.01.2014, 2:39 |
|
 |
|
Rules
|
BmwM5 napisał(a): Wg mnie takie światła wkurwiały by mnie bardziej niż zwykłe, na zwykłym podjeżdżam, odstaje swoje, bez stresu, jadę dalej. Tutaj by mnie coś takiego irytowało że nagle robi się czerwone na moment, później znowu zielone. Mętlik w głowie może to zrobić, po za tym ktoś kto "zapierdala" i tak przyśpieszy po takich światłach, więc po co na siłę utrudniać życie dla ludzi?? hm pewnie po to, żeby przynajmniej na przejściu dla pieszych jechali przepisowo. 
_________________ "Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców..."
|
| Wto, 28.01.2014, 9:09 |
|
 |
|
Ice
Moderator
|
BmwM5 napisał(a): Wg mnie takie światła wkurwiały by mnie bardziej niż zwykłe, na zwykłym podjeżdżam, odstaje swoje, bez stresu, jadę dalej. Tutaj by mnie coś takiego irytowało że nagle robi się czerwone na moment, później znowu zielone. Mętlik w głowie może to zrobić, po za tym ktoś kto "zapierdala" i tak przyśpieszy po takich światłach, więc po co na siłę utrudniać życie dla ludzi?? No nie do końca tak to działa - w takiej formie w jakiej ja to widziałem i która IMO ma sens to jadąc przepisowo czerwone się w ogóle nie zapala. Natomiast jeśli jedziesz za szybko, to musisz hamować i nie ma szans, żebyś zdążył przelecieć zanim czerwone się zapali. A przy przekroczeniu delikatnym prędkości wystarczy zwolnić i znów mamy zielone więc uczy to stonowanej jazdy 
_________________ | pajacyk.pl • polskieserce.pl | Kliknij raz dziennie. Codziennie.
|
| Wto, 28.01.2014, 9:42 |
|
 |
|
Vertanen
Samochód: Ford Fiesta
|
Cytuj: Posłowie uchwalili w piątek nowelizację ustawy o lasach, która zakłada, że Lasy Państwowe w latach 2014-2015 wpłacą do budżetu państwa 1,6 mld zł. Środki te mają być przeznaczone na budowę i przebudowę dróg lokalnych. Źródło: http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/1081763.html
_________________ Zobacz Itasha - samochody jak z anime. Czyż nie śliczne? :D
|
| Pią, 14.02.2014, 13:38 |
|
 |
|
kulikowski
|
Radio Maryja napisał(a): Polski transport drogowy najgorszy w UE 11 kwietnia 2014, godz. 13:50
Jakość transportu drogowego w Polsce jest najgorsza ze wszystkich krajów UE – tak wynika z raportu opublikowanego przez KE.
Najlepiej wypadła Holandia. Tuż za nią znalazły się Niemcy, Szwecja i Wielka Brytania.
To, że Polska w rankingu wypadła najgorzej to informacja zatrważająca – alarmuje poseł Andrzej Adamczyk, wiceprzewodniczący sejmowej Komisji Infrastruktury. Dodaje, że fatalny stan polskiego transportu drogowego jest wynikiem nieudolności rządu Donalda Tuska.
- Należy szczególnie zastanowić się nad tym, jakie przedsięwziąć kroki. Czy w dalszym ciągu możemy tolerować wszystko to, co podaje minister właściwy do spraw transportu (czy to był Nowak, czy to jest pani Bieńkowska, czy wcześniej Cezary Grabarczyk)? Przecież oni nas okłamywali mówiąc, że plan infrastruktury drogowej w Polsce jest znakomity, że plan transportu drogowego, kolejowego, lotniczego i morskiego plasuje nas dziś w średniej europejskiej. To wszystko jest nieprawdą. Jest to obłuda wynikająca z chęci PR- owego zakrycia swojej nieudolności. Nieudolności, która niestety cechuje Donalda Tuska i jego ministrów – stwierdził Andrzej Adamczyk.
Przy ocenie rozwoju transportu w poszczególnych krajach Unii wzięto pod uwagę 22 kryteria. Większość z nich dotyczyła rozwoju infrastruktury, oddziaływania na środowisko w transporcie drogowym, kolejowym, lotniczym i morskim, a także bezpieczeństwa.
Ranking przygotowano na podstawie danych z europejskiego biura statystycznego Eurostat, z Banku Światowego, a także z opracowań Europejskiej Agencji Środowiska oraz Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju. (C) RadioMaryja.pl
|
| Sob, 12.04.2014, 1:58 |
|
 |
|
kenji
Samochód: E39 & S203
|
Cytuj: Dodaje, że fatalny stan polskiego transportu drogowego jest wynikiem nieudolności rządu Donalda Tuska. (C) RadioMaryja.pl Zdziwiłbym się gdyby było inaczej 
_________________ locha lover
|
| Sob, 12.04.2014, 21:12 |
|
 |
|
Dżony
|
 Niech przemówią liczby a nie hejt bez pokrycia.
_________________ http://jkbudownictwo.pl/ - Projektowanie CAD, kosztorysowanie budowlane, wydruki wielkoformatowe, poligrafia . https://www.facebook.com/jkbudownictwo
|
| Pon, 14.04.2014, 19:46 |
|
 |
|
Michae
|
Mowa o jakości polskiego transportu drogowego na tle państw europejskich, a nie o tym, jak rośnie liczba dróg ekspresowych, Jaśku 
_________________ Czas dostrzec, że fora motoryzacyjne to siedlisko nieudaczników, którzy często nawet nie prowadzili samochodów, jakie skreślili za 'brzydki wygląd', cierpiących na przekonanie, że na prawdę znają się na motoryzacji, gdy... nie mają o niej pojęcia. Nie marnuj życia, leć robić coś pożytecznego.
|
| Pon, 14.04.2014, 20:19 |
|
 |
|
kulikowski
|
kenji napisał(a): Cytuj: Dodaje, że fatalny stan polskiego transportu drogowego jest wynikiem nieudolności rządu Donalda Tuska. (C) RadioMaryja.pl Zdziwiłbym się gdyby było inaczej  Dżony napisał(a):  Niech przemówią liczby a nie hejt bez pokrycia. ad vocem (no offence): primo - ktoś tu myli hejt z analizą krytyczną; secundo - a teraz porównajcie to z zapowiedziami z 2007 r. i wróćcie ...
|
| Nie, 20.04.2014, 23:41 |
|
 |
|
Dżony
|
Ja w ogóle się zastanawiam jak ten hejter z PIS dostał się do takiej komisji przy swoim marnym wykształceniu w tym kierunku. Wskaż mi w takim razie rząd który więcej zrobił w temacie budownictwa/infrastruktury drogowej.
_________________ http://jkbudownictwo.pl/ - Projektowanie CAD, kosztorysowanie budowlane, wydruki wielkoformatowe, poligrafia . https://www.facebook.com/jkbudownictwo
|
| Pon, 21.04.2014, 7:33 |
|
 |
|
Michae
|
Za kadencji obecnego rządu wybrano także nowego papieża, a Felix Baumgartner dokonał rekordowego skoku.
A na poważnie to porównaj sobie ile rządziły poszczególne rządy i daruj sobie takie nic nie znaczące pytania w stylu Platformersów (ku mojemu szoku tacy ludzie jeszcze istnieją).
_________________ Czas dostrzec, że fora motoryzacyjne to siedlisko nieudaczników, którzy często nawet nie prowadzili samochodów, jakie skreślili za 'brzydki wygląd', cierpiących na przekonanie, że na prawdę znają się na motoryzacji, gdy... nie mają o niej pojęcia. Nie marnuj życia, leć robić coś pożytecznego.
Ostatnio edytowany przez Michae, Pon, 21.04.2014, 13:18, edytowano w sumie 1 raz
|
| Pon, 21.04.2014, 13:11 |
|
 |
|
Ice
Moderator
|
Dżony napisał(a): Wskaż mi w takim razie rząd który więcej zrobił w temacie budownictwa/infrastruktury drogowej. Uwaga wskazuje: rząd WB, Niemiec, Francji, Holandii, Belgii, Czech, Chorwacji... Trololololo...
|
| Pon, 21.04.2014, 13:13 |
|
 |
|
Dżony
|
Oho, ktoś potrafi czytać ze zrozumieniem tabelki to od razu jest platformersem, ciekawy pogląd choć nie podzielam tak wysokiego mniemania o wyborcach tej partii, poza tym brzydzę się politykom i nie zamierzam mieć z nią nic do czynienia. Akurat pod względem infrastruktury widać postęp i stąd oburzają mnie słowa pana "eksperta" i tak powtarzającego jak mantrę "wina Tuska". Poza tym: " Andrzej Adamczyk...z wykształcenia technik budowlany, w 1979 ukończył Zespół Szkół Budowlanych w Krzeszowicach." na uczelniach tylu ludzi z dużym doświadczeniem w drogownictwie z tytułami profesorskimi ale nie, u nas na czele może stać zwykły technik ważne by był w partii dodatkowo "Jest członkiem Małopolskiej Izby Inżynierów Budownictwa." nawet nie będąc inżynierem. To jest właśnie pojebane w Polsce, konkretnymi ministerstwami bądź komisjami powinny zajmować się osoby z odpowiednim wykształceniem a nie z klucza partyjnego a później mamy takie buble jak np. system przetargowy.
|
| Pon, 21.04.2014, 15:14 |
|
|