|
|
Obecny czas: Nie, 17.05.2026, 11:32
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Kupno pierwszego samochodu do 20 tys.
| Autor |
Wiadomość |
|
4fun
|
 Kupno pierwszego samochodu do 20 tys.
Jestem świeżakiem nie tylko na forum, ale również w temacie kupna samochodu. Myślę o pierwszym aucie, małym, kobiecym i zwinnym, na który chcę wydać do 20 tys. - nie więcej. Myślałam o Citroenie C3, ale nie jestem przekonana. Co sądzicie? A może jakieś inne propozycje?
|
| Pon, 22.10.2012, 9:30 |
|
 |
|
BmwM5
|
 Re: Kupno pierwszego samochodu do 20 tys.
IMO nie ma co się bać większych samochodów. Weź sobie focusa, za 20 kafli można znaleźć konkretny egzemplarz. Tanie części, bezawaryjny, niezbyt popularny wśród złodziei, spalanie jak przy typowym kompakcie. Mowa o pierwszej generacji. Diesel czy benzyna?
_________________ Grip, grip, grip, front-end push, wheel-twirling, slide, crash, hospital. That’s kind of how it goes. - Krótki opis jazdy samochodami marki Audi.
what happened, happened and couldn't have happened any other way
|
| Pon, 22.10.2012, 19:07 |
|
 |
|
smog
Samochód: Picasso THP, Mazda 3
|
Renault Clio III
|
| Wto, 23.10.2012, 11:49 |
|
 |
|
RR ltd Co.
Moderator
Samochód: Fiat Delta 3
|
Ja bym optował za Grande Punto - bardzo ładne i zwinne auto
_________________ Fanpage SamochodySwiata.pl || Mój Instagram
|
| Wto, 23.10.2012, 13:20 |
|
 |
|
smog
Samochód: Picasso THP, Mazda 3
|
Też dobre.
Nie szedłbym przy takiej kwocie w yariskę, polo, micrę. Dostaniesz starsze i z dużymi przebiegami. Trzymają cenę nienormalnie.
|
| Wto, 23.10.2012, 14:51 |
|
 |
|
gambi
|
Doloz 5k i kup sobie nowa pande;) i masz spokoj:)
|
| Czw, 25.10.2012, 20:12 |
|
 |
|
Opelu
|
gambi napisał(a): Doloz 5k i kup sobie nowa pande;) i masz spokoj:)  Stawiam dolary przeciwko orzechom, że ten świeżak nie przekroczy 15 postów. Do tematu wracając, ja też stawiałbym na Grande Punto. 1.4 nie jest zbyt zaawansowanym silnikiem więc nie powinien sprawiać problemów, w razie potrzeby można go spokojnie zagazować. No i, co tu dużo mówić, GP jest zwyczajnie ładne 
_________________ "Being second is to be the first of the ones who lose." Ayrton Senna da Silva Motor Show 2012
|
| Czw, 25.10.2012, 20:19 |
|
 |
|
Jurko
Samochód: stary
|
Za 20k też polecam Clio III. Wygląda najnormalniej, jest dość dobrze wyposażone i wykonane, łatwo kupić wersję z kraju z pewną historią.
_________________ Zimne ognie Twojego języka ślizgają się po skórce pieczywa...
|
| Czw, 25.10.2012, 22:10 |
|
 |
|
fiko7
Samochód: Hyundai i30
|
Niedawno 4 letnie służbowe Clio zamieniono mi na 2 letnie Grande. Jedynym plusem Punto jest to że jak dla mnie wygląda lepiej niz Clio. Reszta plusów należy juz do Renault. Jest bardziej przestronne, po drodze płynie w porównaniu do skaczącego Grande, w zakrętach dużo lepiej prowadzi się Clio, można szybciej je pokonywać. Jakość wykonania też jest lepsza. Osobiście mając do wyboru te 2 auta zdecydowanie bym wybrał Clio.
|
| Pon, 29.10.2012, 20:45 |
|
 |
|
r_lukas
Samochód: italiano diesel
|
Clio przestronniejsze od GP? Nie siedziałem w aucie z segmentu b przestronniejszym, przynajmniej z przodu od GP. Ba nawet wiele kompaktów wydaje się ciaśniejszych np Astra III. Co do zawiasu to w GP jest zwyczajnie twarde, Clio ma przyjemniejsze ale wątpię żeby przez to dało się szybciej jeździć po zakrętach ps. Nie ma co się silić i coś tu podpowiadać - kolejny temat w poradach założony przez jednorazowego użytkownika
|
| Pon, 29.10.2012, 22:03 |
|
 |
|
Mefisto
Samochód: FIAT Punto Evo
|
Mam wrażenia dokładnie takie jak pisze przedmówca. Co do przestrzeni to faktycznie GP wydaje się spore, z tyłu również, zarówno jeśli chodzi o miejsce na nogi, jak i nad głową. Twardsze zawieszenie to według mnie plus, ale to już kwestia gustu. Jedni wolą bujanie, zwane komfortem, inni wolą dostawać w tyłek na każdej nierówności i czuć, że jadą. Jeśli miałbym wybierać to GP - ofert do woli, więc można ustrzelić coś dobrego. Dość prosty samochód, dość obszerny, całkiem wygodny, z niezłym designem, w sam raz dla kobiety do miasta.
_________________ [']Zulu - 2 X 1990 - 11 II 2007['] PAMIĘTAMY
|
| Wto, 30.10.2012, 9:38 |
|
 |
|
Dżony
|
Ja za to zgodzę się z tym, że Clio zdecydowanie lepiej się prowadzi. Co z tego, że Punto jest twarde skoro nic z tego nie wynika prócz tego, że szybko wnętrze zaczyna potrzaskiwać, Clio III w zakrętach co prawda brakuje trochę do obecnej Fiesty, 207 czy aktualnego Polo ale pod względem komfortu to ścisła czołówka, jeździ jak kompakt i z pełną odpowiedzialnością mogę napisać, że ma bardziej komfortowe zawieszenie niż np. 308. Nie buja się tylko jest sprężyste.
_________________ http://jkbudownictwo.pl/ - Projektowanie CAD, kosztorysowanie budowlane, wydruki wielkoformatowe, poligrafia . https://www.facebook.com/jkbudownictwo
|
| Wto, 30.10.2012, 18:20 |
|
 |
|
fiko7
|
Cytuj: Clio przestronniejsze od GP? Nie siedziałem w aucie z segmentu b przestronniejszym, przynajmniej z przodu od GP. Ba nawet wiele kompaktów wydaje się ciaśniejszych np Astra III. Co do zawiasu to w GP jest zwyczajnie twarde, Clio ma przyjemniejsze ale wątpię żeby przez to dało się szybciej jeździć po zakrętach Ja też lubię twarde auta i jak wsiadłem do GP to sądziłem że bedzie dużo lepiej w zakrętach, ale okazało się że myszkuje i na naszych "prostych" Polskich drogach na nierównościach zbyt podskakuje przez to boje się wchodzić w zakręty z takimi prędkościami jak w Clio. Jeżdżąc służbowym autem codziennie setki kilometrów szybko można wyczuć z jakimi max prędkosciami mozna jechać w zakrętach i Clio dało sie jeździć szybciej. GP jest w środku bardziej zabudowane i byc może przez to Clio wydaje mi się bardziej przestronne. Moge powiedzieć o przestrzeni z przodu, gdyz z tyłu nigdyy w życiu nie jechałem. W Clio wydaje mi się że fotele były szersze i jak dla mnie to auto było bardziej przestronne i gdybym miał wybór wolałbym ponownie dostać swoje poprzednie Clio, które było starsze i z dużo wiekszym przebiegiem.
|
| Wto, 30.10.2012, 20:22 |
|
 |
|
4fun
|
Dzięki, za podpowiedzi. Na początku myślałam o czymś małym i zwinnym ale ostatnio pojeździłam trochę mondeo i zaczęły mi się podobać większe samochody. Znalazłam taki http://www.sprzedamgo.pl/oferta-3598-fo ... tml#oferta nawet za mniej niż planowałam. Jutro będę dogadać, jak się okaże ok, to biorę 
|
| Czw, 08.11.2012, 14:53 |
|
 |
|
bigwoman
|
kup sobie Toyotę Yaris moja koleżanka ma ja od 1999 roku jedyne co zmieniła w tym aucie to filtry powietrza, paliwa, kabiny i oleju. Autko się nie psuje
_________________ www.sklepmoto.pl
|
| Śro, 14.11.2012, 8:02 |
|
 |
|
automaniak99
Samochód: VW Golf 2.0 TDI
|
I jak się skończyła Twoja historia z zakupem auta? Kupiłaś to Mondeo? Swoją drogą dziwna taka nagła zmiana. Z małego, zwinnego autka na auto tej klasy...
_________________ http://konserwacja.warsztat-samochodowy.eu/
|
| Czw, 15.11.2012, 13:49 |
|
 |
|
4fun
|
ostatecznie kupiłam Mondeo. Zmieniłam decyzje pod wpływem namowy kumpla, który prowadzi zakład samochodowy i mondeo służy u niego za samochód zastępczy. Stwierdził, że to faktycznie nie jest może najsprytniejsze auto, ale za to solidne i prawie w ogóle się nie psuje. Więc postawiłam na funkcjonalność. no i spodobało mi się po pierwszej jeździe. Mam jeszcze problemy z jego wielkością - parkowanie itp. ale ogólnie jestem zadowolona.
|
| Pon, 26.11.2012, 10:54 |
|
 |
|
fiko7
|
Oby Ci się też trafiło auto, które będzie bezawaryjne, ja mam całkowicie odmienne zdanie odnośnie awaryjności, choć auto lubiłem i fajnie się nim jeździło.
|
| Wto, 27.11.2012, 21:18 |
|
 |
|
johny
Moderator
Samochód: Nazi-coupe 3.0 R6 Pb
|
Mondeo 2.0 Tdci powodzenia, nie zastanawia cię dlaczego są takie tanie.
_________________ To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy
Broń Masowego Wyprzedzania
|
| Wto, 27.11.2012, 21:51 |
|
 |
|
bartez
Samochód: nazi hacz fwd pb
|
Ten silnik ma problemy z łuszczącą się pompą paliwa i opiłki dostają się do wtryskiwaczy powodując w nich spustoszenie. Inna sprawa to rdza w tym modelu.
_________________ PB RWD jest wysoko
|
| Śro, 28.11.2012, 15:36 |
|
|