|
|
Obecny czas: Pią, 19.06.2026, 11:22
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
| Autor |
Wiadomość |
|
specyfik
Samochód: Focus 1.8 TDCI '08r.
|
 Re: 2012 Dacia Lodgy
hmm.. niechcący wywołałem burzę ale to co piszę to moje subiektywne odczucie i nikt mi nie zabroni... a co jest tego powodem Piszecie że 10-letnie auto niemieckiej produkcji jest nic nie warte przy nowej Dacii. Bo nowe to niby lepsze... No cóż pracowałem w paru miejscach gdzie miałem do dyspozycji samochody służbowe... przez krótki czas także Logana MCV DCi (kratka z tyłu edition) - w krótkich, żołnierskich słowach - to szajs, plastik i tandeta... komfortem i jakością materiałów ustępuje Vectrze B, czy Passatowi B4... o paru letnich Audi, BMW czy Mercach to nawet nie piszę... jedynym plusem jest ekonomiczny w miarę zrywny silnik mimo że tylko 90km, to jak na wożenie faktur i zgrzewki wody, może być. Na pocieszenie dla Logana jest lepsze do codziennej pracy niż trzycylindrowy Yaris.
|
| Pon, 06.02.2012, 21:11 |
|
 |
|
POŃCZAK
Samochód: E36 318ti / 626 gf
|
Nie wglębiam się w szczegóły tej dyskusji ale każdy kto kupuje nowe padło zamiast używanego kilkuletniego auta jest moim zdaniem idiotą i frajerem. Mowa tu o zakupie nowej dacii zamiast kilkuletniego kompakta.
_________________ http://www.tanidrift.pl
|
| Wto, 07.02.2012, 15:50 |
|
 |
|
morphy
Samochód: Opel Astra G Caravan
|
Lepiej mieć nowe, sprawdzone auto niż kilkuletnie niepewne. Jak ktoś ma czas, a nie ma dojścia czy znajomych to może sobie szukać tygodniami sprawdzonego egzemplarza, a jak nie to lepszym wyborem jest nowe auto. Proste. Oczywiście w naszych warunkach trzeba mieć pewne dochody aby pozwolić sobie na nowe auto bo później można wpaść w niezłe finansowe bagno.
|
| Wto, 07.02.2012, 16:21 |
|
 |
|
pardon
Moderator
Samochód: hiszpański szajs
|
Jak ktoś jeszcze kupi za gotówkę to jestem wyrozumiały, najgorzej jak ktoś zarabia marne pieniadze i kupuje wóz na kredyt (elo moj sąsiąd). Kupuje taką pande za 28k, w kreche na pięc lat, z odsetkami wyniesie go 45 koła. Po roku auto warte jest 17 tysięcy a jemu nadal zostaje do spłaty 30k czyli kwota 2x wyższa niż auto jest warte. Pomijam już fakt że nadal jeździ gównem. To jest śmiechu warte  Żal mi takich ludzi,
_________________ instalacje elektryczne bielsko-biała Czysciwo Bielsko pralnia dywanów puławy Domy Mieszkalne Pościel dla dzieci fan alfa romeo na wieki Moderator też człowiek - nabija posty i trolluje i ch*j
|
| Wto, 07.02.2012, 16:26 |
|
 |
|
bartez
Samochód: nazi hacz fwd pb
|
POĹCZAK napisał(a): Nie wglÄ™biam siÄ™ w szczegóły tej dyskusji ale kaĹĽdy kto kupuje nowe padĹ‚o zamiast uĹĽywanego kilkuletniego auta jest moim zdaniem idiotÄ… i frajerem. Mowa tu o zakupie nowej dacii zamiast kilkuletniego kompakta. A ktoĹ› inny pewnie powie, ĹĽe idiotÄ… jest ten kto jeĹşdzi starym struclem, zamiast nowszÄ… i prostszÄ… konstrukcjÄ… typu Dacia. I tak w kółko moĹĽna.
_________________ PB RWD jest wysoko
|
| Wto, 07.02.2012, 16:29 |
|
 |
|
POŃCZAK
|
Tylko, że ten ktoś będzie idiotą który będzie dzwonił po lawetę żeby wzięła jego 3 letnie auto do warsztatu a ja obok niego przelecę bokiem 20 letnim uturbionym nissanem albo nastoletnią bmw za cenę którą zapłacił za dodatkowe wyposażenie w salonie (dywaniki)
|
| Wto, 07.02.2012, 16:34 |
|
 |
|
bartez
Samochód: nazi hacz fwd pb
|
Bo nastoletnie samochody siÄ™ nie psujÄ… 
_________________ PB RWD jest wysoko
|
| Wto, 07.02.2012, 16:37 |
|
 |
|
POŃCZAK
|
Miałem 3 takie samochody i nigdy się nie zepsuły tak, by nie można było kontynuować jazdy, oraz były wolne od wielu bolaczek ktore trapia nowe auta.
|
| Wto, 07.02.2012, 17:26 |
|
 |
|
Kobi
Moderator
Samochód: Opel Astra II
|
POĹCZAK napisał(a): MiaĹ‚em 3 takie samochody i nigdy siÄ™ nie zepsuĹ‚y tak, by nie moĹĽna byĹ‚o kontynuować jazdy, oraz byĹ‚y wolne od wielu bolaczek ktore trapia nowe auta. SkÄ…d wiesz jakie bolÄ…czki trapiÄ… nowe auta skoro nigdy nawet o takim nie myĹ›laĹ‚eĹ› ? SkÄ…d wiesz, ĹĽe takie auta teĹĽ ulegajÄ… usterkÄ… ktĂłre uniemoĹĽliwiajÄ… dalszÄ… jazdÄ™ ?
_________________ Moderator nie nabija postów - Moderator ma wiele do powiedzenia.
|
| Wto, 07.02.2012, 17:35 |
|
 |
|
cobra
Samochód: Grande Punto 1.2
|
POĹCZAK napisał(a): MiaĹ‚em 3 takie samochody i nigdy siÄ™ nie zepsuĹ‚y tak, by nie moĹĽna byĹ‚o kontynuować jazdy, oraz byĹ‚y wolne od wielu bolaczek ktore trapia nowe auta. MiaĹ‚eĹ› szczęście i tyle. KupujÄ…c uĹĽywane auto z nieznanego ĹşrĂłdĹ‚a zawsze moĹĽe siÄ™ okazać, ĹĽe zostaĹ‚o po solidnym dzwonie zbudowane praktycznie od zera, jest popowodziowe, jest max. wyĹĽytym trupem uĹĽywanym jako auto firmowe, jest po LOK-u itp. itd. OczywiĹ›cie moĹĽna zmniejszyć ryzyko podejmujÄ…c odpowiednie kroki, ale nie kaĹĽdy ma tyle nerwĂłw i czasu ĹĽeby rozglÄ…dać siÄ™ pół roku za dobrym egzemplarzem i poĹ›wiÄ™cać mnĂłstwo czasu na dokĹ‚adne oglÄ™dziny kaĹĽdego interesujÄ…cego egzemplarza (plus ewentualnie na wyĹ›cig z innymi klientami jeĹ›li to naprawdÄ™ ciekawa oferta  ).
|
| Wto, 07.02.2012, 18:19 |
|
 |
|
pardon
Moderator
|
Cytuj: Miałeś szczęście i tyle. O szczęsciu może mówić ten kto zamiast kupować fiata z karoserią z folii śniadaniowej i kołami od roweru, wyda równowartość tej sumy na solidny zachodni wóz z mocnym motorem.
_________________ instalacje elektryczne bielsko-biała Czysciwo Bielsko pralnia dywanów puławy Domy Mieszkalne Pościel dla dzieci fan alfa romeo na wieki Moderator też człowiek - nabija posty i trolluje i ch*j
|
| Wto, 07.02.2012, 20:24 |
|
 |
|
POŃCZAK
|
Kobi napisał(a): SkÄ…d wiesz jakie bolÄ…czki trapiÄ… nowe auta skoro nigdy nawet o takim nie myĹ›laĹ‚eĹ› ? SkÄ…d wiesz, ĹĽe takie auta teĹĽ ulegajÄ… usterkÄ… ktĂłre uniemoĹĽliwiajÄ… dalszÄ… jazdÄ™ ? Bo jestem inteligentny - uczÄ™ siÄ™ na cudzych błędach, nie muszÄ™ samemu poznać z autopsji jak to jest  Znam osoby ktĂłre miaĹ‚y problemy ze swoimi zaje**stymi Ĺ›wieĹĽynkami z salonu po kilku latach uĹĽywania. JeĹ›li znane jest wam pojÄ™cie "planowane postarzanie produktu" to wiecie o czym mĂłwiÄ™. JeĹ›li nie - gardzÄ™ wami. Warto kupować samochĂłd z dziwnym rzadkim seryjnym lakierem - gdyby zostaĹ‚ poskĹ‚adany z 15 innych Ĺ‚atwiej byĹ‚oby poznać, a tak to widać, ĹĽe lakier jest oryginalny, ma swoje lata etc. Serio, gardzÄ™ ludĹşmi ktĂłrzy zamiast wydać 10k na kilku letniego kompakta kupujÄ… nowe Ĺ›cierwo pokroju chevroleta aveo czy dacii logan, ktĂłre oferujÄ… gorsze wyposaĹĽenie, bezpieczeĹ„stwo, prowadzenie siÄ™, osiÄ…gi, wyglÄ…d, komfort i sÄ… bardziej awaryjne, a kosztujÄ… 1/3 tego co NOWE renault logan. Fajnie poczytać sobie takie coĹ›: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=223 gdzie po prostu ludzie za oczywiste uwaĹĽajÄ… n-te wymienianie dziwnych elementĂłw w nowym aucie, bo to przecieĹĽ nie Mercedes.  Dlatego gardzÄ™ idiotami kupujacymi nowe tanie auta i spuszczajÄ…cymi siÄ™ nad kaĹĽdÄ… rysÄ… podczas, gdy odpada im schowek przed pasaĹĽerem czy cieknie im olej z kaĹĽdego miejsca w silniku.
|
| Wto, 07.02.2012, 20:38 |
|
 |
|
pardon
Moderator
|
Racja, w dacii psują się rzeczy których nawet nie ma na jej wyposażeniu. To dramat. Nie chciałbym wydać 30k na atrapę samochodu z którym co miesiąc musiałbym jechać do aso bo biorę tabletki nasenne żeby wieczorem nie myśleć o odpadającym schowku czy tryskającym mi w oko płynie od chłodnicy. Nie urządza mnie taka wizja eksploatacji, gardzę atrapami budżetowymi. Auta klase wyżej nie mają takich niedociągnięć bo ich budzet podczas produkcji nie jest obcinany tylko po to żeby rumuna było stać na nowe auto. Dlatego mam niezawodnego hebla z climatronikiem i pełną elektryką za cenę którą golas od dacii musi dopłacic za klimatyzajcę w loganie, w dodatku manualną i zepsutą.
|
| Wto, 07.02.2012, 20:44 |
|
 |
|
r_lukas
Samochód: italiano diesel
|
Co do Dacii to widzę gów** wiecie. Akurat czytam to forum i jedyne na co narzekają właściciele to rdza pojawiająca się w pierwszych loganach (2005). Dziadek ma nowego (prawie  ) stepwaya 1,5 dci i złego słowa nie powiem. Ja osobiście nowego auta bym nie kupił bo jakoś nie widzę jazdy jednym autem dłużej niż 2-3 lata ale rozumiem taki wybór.
|
| Wto, 07.02.2012, 21:52 |
|
 |
|
morphy
Samochód: Opel Astra G Caravan
|
Aha czyli jak ktoś chcę nowe auto to jest ograniczony, zacofany, głupi, jest idiotą i kretynem. Dobrze, że mało kto tak myśli bo skądś muszą się brać te używki.
|
| Wto, 07.02.2012, 22:51 |
|
 |
|
cobra
Samochód: Grande Punto 1.2
|
pardon napisał(a): Cytuj: MiaĹ‚eĹ› szczęście i tyle. O szczÄ™sciu moĹĽe mĂłwić ten kto zamiast kupować fiata z karoseriÄ… z folii Ĺ›niadaniowej i koĹ‚ami od roweru, wyda rĂłwnowartość tej sumy na solidny zachodni wĂłz z mocnym motorem. PominÄ…Ĺ‚eĹ› waĹĽnÄ… sprawÄ™ - na jednorazowym wydatku sprawa siÄ™ nie koĹ„czy. I wiele osĂłb o tym chyba zapomina (lub woli nie myĹ›leć bo przecieĹĽ kupuje siÄ™ bezwypadkowÄ… igłę bez wkĹ‚adu finansowego i od pedanta), przez co do swoich wypasionych fur zaczynajÄ… stosować najgorszej jakoĹ›ci części, sprowadzajÄ…c tym samym jakość i poziom bezpieczeĹ„stwa caĹ‚ej konstrukcji do poziomu "budĹĽetowych" marek (lub nawet poniĹĽej).  Ale... co kto lubi... ja nie zamierzam siÄ™ dalej udzielać w dyskusji. 
|
| Wto, 07.02.2012, 22:57 |
|
 |
|
gibki8
|
Dla mnie sprawa jest prosta. Jeżeli mówimy o samochodach nowych to porównując Dacię do innych nowych można powiedzieć że jej cena jest bezkonkurencyjna. Fakt że dostajemy za to 4 koła silnik z lodówki i fotele obite rumunami ale jeżeli to komuś wystarcza albo po prostu nie stać go na nic lepszego a chce nowe to nie za bardzo jest o czym dyskutować. Natomiast porównując jakiekolwiek nowe auto do jakiegokolwiek używanego za te same pieniądze to niestety ale ten pierwszy zazwyczaj stoi na przegranej pozycji jeśli chodzi o wyposażenie czy inne tego typu rzeczy. Takie jest moje zdanie na te temat. Nie uważam też że ludzie kupujący nowe dacie są zje*ani czy nie mają mózgu. Ich kasa ich decyzja 
_________________ http://picasaweb.google.pl/gibki8/Depec ... z11022010# https://picasaweb.google.com/gibki8/Col ... onNarodowy
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem!!
|
| Wto, 07.02.2012, 23:05 |
|
 |
|
gibki8
|
_________________ http://picasaweb.google.pl/gibki8/Depec ... z11022010# https://picasaweb.google.com/gibki8/Col ... onNarodowy
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem!!
|
| Śro, 08.02.2012, 22:45 |
|
 |
|
Iceman
|
Szkoda tylko, że wnętrze na tych skanach oprócz deski rozdzielczej jest z Logana MCV.
| Śro, 08.02.2012, 23:34 |
|
 |
|
RR ltd Co.
Moderator
Samochód: Fiat Delta 3
|
A przy złożonym ostatnim rzędzie siedzeń to i dwa cielaki się zmieszczą 
_________________ Fanpage SamochodySwiata.pl || Mój Instagram
|