Obecny czas: Pią, 17.07.2026, 11:51

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
2011 Peugeot HX1 Hybrid4 MPV 
Autor Wiadomość
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź / Warszawa
Samochód: Fiat Delta 3
Post 2011 Peugeot HX1 Hybrid4 MPV
Cytuj:
Peugeot opublikował pierwsze zdjęcia swojego koncepcyjnego, 6-miejscowego vana napędzanego zespołem dieslowsko – elektrycznym. Samochód charakteryzuje się niski wskaźnikiem Cx = 0,28.
Ze smaczków stylistycznych: HX1 zaadoptował grill z 508-ki, ma siedmioramienne alufelgi przypominające w bezruchu rotor turbiny, a podczas ruchu przekształcające się w płaską powierzchnię dla poprawy aerodynamiki. Dla tego samego powodu powyżej 100km/h wystawiane są trzy spojlery – jeden z tyłu i dwa po bokach.
Bardzo podobają mi się jego proporcje: wysokość: 1373 mm, szerokość 1990 mm i długość 4954 mm.
“Scyzorykowe” drzwi dają wygodny dostęp do kabiny, w której sześciu pasażerów zostało rozmieszczonych w trzech rzędach siedzeń. Zachwycają też użyte materiały: drewno dębowe, szczotkowane aluminium, skóra oraz włókno szklane. HX1 posiada wiele gadżetów jak: ekrany dotykowe oraz marmurową konsolę z minibarem i kawiarką.
Samochód zasila zespół napędowy podobny do tego z 508 RXH i 3008 – Hybrid4. 204-konny, 2,2-litrowy diesel połączony z 6-biegową skrzynią napędza koła przednie, a 95-konny silnik elektryczny – tylne. Przy niskich prędkościach samochód może korzystać tylko z napędu elektrycznego. Istnieje również używania tego samochodu w trybie „plug-in” poprzez ładowanie baterii litowo – jonowych ze zwykłego gniazdka, jednakże zasięg w tej opcji to tylko 30 km. W normalnym trybie zużycie paliwa szacowane jest przeciętnie na 3,2l/100 km

Image

Image

Image

Image

Image

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
carscoop

Ostatnio edytowany przez RR ltd Co. Pon, 29.08.2011, 8:48, edytowano w sumie 2 razy

Pon, 29.08.2011, 8:20
Awatar użytkownika

Post Re: 2011 Peugeot HX1 Hybrid4 MPV
Wielkość tego prototypu przywodzi mi na myśl DS5... :> Jak to ostatnio musi być - hybrydowy, choć mnie ciekawi coś innego. Dlaczego ostatnie koncepty Peugeota są fajne, oryginalne i ciekawe a jak pokażą jakieś auto seryjne to... :/

Pon, 29.08.2011, 8:43
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Samochód: Włoski
Wygląda ciekawie, ale pewnie w serii nie wiele by z tych wszystkich fajerwerków zostało :wink:
Jak trzymać kierownicę w poprawnej pozycji, skoro w miejscu jej trzymania jest przerwa :?: :roll:

Why can't we just love everybody and judge them by the car they drive?

Pon, 29.08.2011, 20:46
Awatar użytkownika

A myślisz, że ktoś przy robieniu kolejnego pogiętego konceptu w Le Peżo będą się martwić o takie błahostki? :P

Generalnie lepiej, żeby takie koncepty w ogóle nie jeździły, bo szkoda kasy ciągnąć na studium, które pokażą na jednej-dwóch wystawach, dziennikarze powiedzą "och, ach, ciekawe, czy kiedyś zobaczymy takiego seryjnego" i tyle będzie z takiego... hmm... auta?. Ewentualnie jeszcze gdzieś po latach, gdy ugną się pod prośbą organizatorów wyślą jeszcze któryś z konceptów na Lokalne Kazachskie Targi Samochodowe w Karagandzie im. Borata Sadgijewa i tak zazwyczaj wygląda kariera takich prototypów. Rozumiem, gdy jest on bliski seryjnej produkcji, to OK, ale jak pokazują podziurawioną blachę z grillem od konkretnego auta no to... Jest sens dopracowywać koncept?

Czas dostrzec, że fora motoryzacyjne to siedlisko nieudaczników, którzy często nawet nie prowadzili samochodów, jakie skreślili za 'brzydki wygląd', cierpiących na przekonanie, że na prawdę znają się na motoryzacji, gdy... nie mają o niej pojęcia.
Nie marnuj życia, leć robić coś pożytecznego.

Wto, 30.08.2011, 10:21
Awatar użytkownika

Miejscowość: Stuposiany
Awangarda w domu i zagrodzie :mryellow:
Przez chwilę myślałem, że to coś w stylu Renault Avantime (shooting brake van coupe), a tu jednak nie - wbrew pozorom wygląda jak smukły hatch 5d.
Te tylnie drzwi to dobry patent.

Wto, 30.08.2011, 17:27
Moderator
Awatar użytkownika

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
carscoop

Czw, 15.09.2011, 9:08
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Samochód: nazi hacz fwd pb
Video z Frankfurtu
http://www.youtube.com/user/DRIV3RU#p/u/29/UhOm4ooZQgk

Pią, 16.09.2011, 11:15
Moderator
Awatar użytkownika

Adam Bazydło, projektant wnętrza Peugeota HX1 opowiada o swoim dziele.

Pon, 19.09.2011, 12:01
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ]