|
|
Obecny czas: Śro, 22.04.2026, 16:00
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
Pytanie o dobre filtry do BMW e 36
| Autor |
Wiadomość |
|
Ulryk
Samochód: BMW e36
|
 Pytanie o dobre filtry do BMW e 36
Witam, Mam e 36 318i w benzynie 91/92 r planuje wymienić olej i filtry, olej w nią wchodzi pół syntetyczny, lecz chciałbym wlać taki,żeby był dobrej jakości i nie koniecznie doprowadził mnie do bankructwa  z drugiej strony ,jak mówią ' chytry traci dwa razy, więc nie bede też *za bardzo* oszczędzał i wlewał jakiś cud bez nazwy. Jakie są dobre oleje i co będzie najlepsze dla tego silnika? i jeszcze filtry: na allegro znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/item393306988_filtry_ ... 4_518.htmli http://allegro.pl/item393304888_filtry_ ... 6_e36.htmli http://allegro.pl/item393893135_filtry_ ... _mann.htmlNic mi nie mówią nazwy tych producentów, bo sie nie znam, pewnie to jakieś tanie zamienniki, brać to?, można to kupić? czy może dołożyć i wstawić coś porządnego? Dzięki, pozdrawiam  .
|
| Nie, 06.07.2008, 11:01 |
|
 |
|
mnap86
Samochód: makaron
|
 Re: Pytanie o dobre filtry do BMW e 36
Filtron to jak najbardziej dobra firma. Nie kombinuj tylko z jakimis stozkami i modyfikacjami, bo na zdrowie to nie wychodzi. Wez filtrona z katalogu dla twojego auta.
_________________ "Nie potrzebuję, ale na śniegu jest gładko jak dżilette :)" -hajper
|
| Pią, 11.07.2008, 18:55 |
|
 |
|
Tomasz
Administrator
Samochód: Rover 75 V6
|
Filtron to najniższa półka prawie - coś jak kable janmor. Są, bo są. To ich zaleta.
Jak coś dobrego i w normalnych cenach, to MANN - tylko że mann na allegro nie zawsze ma coś wspólnego z oryginalnym produktem, wolałbym isc do hurtowni lub dobrego sklepu...
_________________ Rover 75 V6 & other...
|
| Sob, 12.07.2008, 8:07 |
|
 |
|
pardon
Moderator
Samochód: hiszpański szajs
|
filtrony są dobre do poloneza, dużego fiata albo cinquecento. Polecam Bosche albo Mann'y (przynajmniej jeśli chodzi o filtry oleju) - różnica w cenie nieodczuwalna. Co do powietrza to filtrona można od biedy w sadzić ale dołożyłbym te 5 złotych do czegoś lepszego. Pozatym przykłądowo ja mam fobię i wymieniam filtry powietrza co pół roku więc przy czestych wymianach można strosować tańsze.
_________________ instalacje elektryczne bielsko-biała Czysciwo Bielsko pralnia dywanów puławy Domy Mieszkalne Pościel dla dzieci fan alfa romeo na wieki Moderator też człowiek - nabija posty i trolluje i ch*j
|
| Sob, 12.07.2008, 10:29 |
|
 |
|
mnap86
Samochód: makaron
|
Nie wiem co macie do filtrona... sa to jak najbardziej dobre filtry i nie widze przeciwwskazan aby je uzywac, sa tanie, powszechnie dostepne i sprawuja sie ok.
I ide o zaklad, ze nie zauwazylibyscie najmniejszej roznicy, czy bylby to filtron czy valvoline czy jeszcze inne. Jezeli jednak logo poprawia wam samopoczucie to nie moja sprawa.
_________________ "Nie potrzebuję, ale na śniegu jest gładko jak dżilette :)" -hajper
|
| Sob, 12.07.2008, 14:08 |
|
 |
|
pardon
Moderator
Samochód: hiszpański szajs
|
Ja się poprostu przejechałem na filtronie - filr powietrza po 4 miesiacach się potargał .... stąd mam nauczkę.
_________________ instalacje elektryczne bielsko-biała Czysciwo Bielsko pralnia dywanów puławy Domy Mieszkalne Pościel dla dzieci fan alfa romeo na wieki Moderator też człowiek - nabija posty i trolluje i ch*j
|
| Sob, 12.07.2008, 22:04 |
|
 |
|
Tomasz
Administrator
Samochód: Rover 75 V6
|
Ja natomiast miałem problemy ze szczelnością filtra oleju w/w marki. Z resztą tutaj nie o to chodzi, czy się widzi różnice, czy nie. Są podzespoły, gdzie nie będzie nigdy widać różnicy gołym okiem. Głupi pasek rozrządu na przykład. Tam jakości w początkowej fazie też nie odczujesz, a jak wytrzyma ile ma wytrzymać, to nie odczujesz nigdy. Na oleju z biedronki auto też pojedzie, a na chińskich klockach hamulcowych, zahamuje. Sprzęgło też jeden założy LUK'a, a drugi to co najtańsze. Tylko że to wszystko mści się po czasie. Jeśli mamy farta. Bo czasem mści się od razu  Wszystko jest loterią, ale jednym firmom zdarzają się wpadki rzadziej, innym częściej. Tak budują opinię o sobie, renomę marki. Tak, logo poprawia mi samopoczucie, jak napisałeś. Jadę spokojnie wiedząc, że docisk w sprzęgle nie zwali mi się po 10.000, że auto nie będzie mi szarpać jak tylko spadnie deszcz, że nie będzie się dławić w połowie drogi bo właśnie filtr powietrza odkleił się od zintegrowanej uszczelki i zasysa powietrze bokiem, że o innych rzeczach nie wspomnę. Odczepiło Ci się kiedyś mocowanie klocka hamulcowego? Jeśli nie, to polecam  Od tragedii uratowała mnie właściwie tylko i wyłącznie konstrukcja jarzma w zacisku, które nie pozwoliło na zupełne wypadnięcie klocka z zacisku. W Lukasie czy ATE, takie rzeczy się jakoś nie dzieją. Takimi sposobami, "logo poprawia mi samopoczucie" 
_________________ Rover 75 V6 & other...
|
| Nie, 13.07.2008, 8:59 |
|
 |
|
FTO
Samochód: Civic Coupe D16Y7
|
A ja do filtrona nic nie mam. Kilkakrotnie uzywalem filtrow powietrza tej marki i zawsze spisywaly sie dobrze. Moze nie sa to produkty najwyzszych lotow, ale nie odstaja tak bardzo jakoscia i sa tansze 
|
| Nie, 13.07.2008, 10:21 |
|
 |
|
Ulryk
Samochód: BMW e36
|
 O taką odpowiedź mi chodziło. Dzięki wszystkim za pomoc. Wlaśnie znalazłem filtry boscha i różnica w cenie między konkurencją jest to kilka złotych , czyli nie będę oszczędzał.
|
| Wto, 15.07.2008, 17:01 |
|
 |
|
CoX
|
Ja jeżdżę na filtrach Knecht, różnica w cenie niewielka a filtry godne polecenia.
|
| Śro, 16.07.2008, 15:30 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|