|
|
Obecny czas: Pon, 27.07.2026, 12:20
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Holenderskie pociągi drogowe
| Autor |
Wiadomość |
|
ixxos
|
 Holenderskie pociÄ…gi drogowe
_________________ A co to ??" "A po co ??" " A dlaczego ??" :
|
| Czw, 03.03.2005, 17:08 |
|
 |
|
CSL
|
e? no TIR'y jak TIR'y ... 
|
| Czw, 03.03.2005, 17:36 |
|
 |
|
spider
Samochód: 3008
|
czy 4 zdjęcie od góry przypomina Ci TIR'y z naszych Polskich ulic??
_________________ ExoticCars.pl
|
| Czw, 03.03.2005, 19:03 |
|
 |
|
CSL
|
Ta, kilka razy pod moimi oknami wiozly takie TIR'y (ze 2 ich bylo) wielkie czesci mostu i na podobnym czesci samolotu.
|
| Czw, 03.03.2005, 19:10 |
|
 |
|
Wilu
|
Długaśne strasznie są co poniektóree
_________________ https://www.instagram.com/Piotr.w.fotografia/
|
| Czw, 03.03.2005, 21:06 |
|
 |
|
Ice
Moderator
|
I tak austaralijskich pociÄ…gĂłw drogowych nic nie przebije!
_________________ | pajacyk.pl • polskieserce.pl | Kliknij raz dziennie. Codziennie.
|
| Czw, 03.03.2005, 22:21 |
|
 |
|
Sonsiatt
|
_________________ Whether your journeys take you across mountains, along busy motorways, through remote regions or to destinations several days away, these trucks will fulfil the toughest demands. (c) Scania
|
| Czw, 03.03.2005, 22:33 |
|
 |
|
ixxos
|
Ten mi się najbardziej podoba, taka podwójna naczepa -ale cofać tym chyba nie jest łatwo 
_________________ A co to ??" "A po co ??" " A dlaczego ??" :
|
| Pią, 04.03.2005, 8:39 |
|
 |
|
Guardian
|
Ja myśle że przy stanie naszych dróg lepiej nie wprowadzać takich zestawów drogowych...fajne są ale nie na nasze drogi...
_________________ Wielki miłośnik - Scanii R i T - Volvo FH12 i FH16 - FIAT'a - MKS'u Dąbrowa Górnicza - Philadelphi 76ers - Carlsberga i Lecha - Gronhoelma i Hołowczyca - STAR WARS i LotR'a...
|
| Pią, 04.03.2005, 16:03 |
|
 |
|
Grześq
|
fajne są takie składy, ale nasze drogi ich nie wytrzymają  , poza tym podoba mi się wozik z fotek 2 i 3 od góry...
_________________ o gustach się nie dyskutuje... i bardzo dobrze, bo ja czasami mam spaczony gust
|
| Pią, 04.03.2005, 21:22 |
|
 |
|
-=Sadek=-
|
nom zajebiście to wygląda ciekawe jak sie je wyprzedza?  widziałem takie coś w telewizji ale tamto miało 40m długości i jeździło po Australii
_________________ ^^
|
| Pon, 07.03.2005, 14:57 |
|
 |
|
badys
Postów: 1232 Miejscowość: Podróż umiera w momencie dotarcia do celu
Samochód: służbowy
|
 Re: Holenderskie pociÄ…gi drogowe
ixxos napisał(a): Wracamy do Europy, gdzie ciężarĂłwki takĹĽe stajÄ… siÄ™ coraz dĹ‚uĹĽsze i cięższe. Na drogach holenderskich, głównie autostradach mogÄ… siÄ™ juĹĽ poruszać zestawy drogowe o dĹ‚ 25,25 m i masie caĹ‚kowitej do 60 ton. W krajach skandynawskich transport drogowy takĹĽe zmierza w tym kierunku. A kiedy u Nas, moĹĽe lepiej jednak jeszcze poczekać odwrotnie stary kontynent zmierza do tego co w skandynawii jest normalne, w szwecji kilkanaĹ›cie lat temu skrĂłcono dĹ‚ugość zestawĂłw drogowych z 45 metrĂłw do 25 max, mam okazjÄ™ czymĹ› takim jeĹşdzić ciężarĂłwka wĂłzek i naczepa, krĂłtsze sÄ… zestawy z przyczepÄ… maja wtedy 24 metry a taki zestaw z dwoma naczepami LINK ale ĹĽadna frajda tym jeĹşdzić, problemem jest nawet najmniejsza gĂłrka zimÄ… nie da siÄ™ podjechać, do cofania teĹĽ trzeba bardzo duĹĽo miejsca w porĂłwnaniu z normalnÄ… przyczepÄ…  to czym jeĹĽdĹĽÄ™, miÄ™dzy innymi autami oczywiĹ›cie
_________________ Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem P.S. Moją jedyną wadą jest to:, że nie mam żadnych zalet...
Najpierw sprawdź tu http://www.google.pl a potem zawracaj d**ę 161DT300; 161OD300; 161ETZ300
|
| Nie, 23.03.2008, 8:09 |
|
 |
|
Szakall69
Samochód: Audi A3 1.8 `98
|
NO spoko tylko ciekawi mnie kiedy mamy do czynienia z ciągnikiem a kiedy z normalnym nadwoziem bo tyle tych kół ze nie wiem czy to jeszcze cięzarówka czy juz przyczepa lub naczepa 
|
| Nie, 23.03.2008, 11:51 |
|
 |
|
Jama
|
ogólnie to nie chodzi o stan dróg, bo w takim zestawie nacisk na oś jest podobny, a więc nie niszczy to bardziej dróg, i ogólnie można przewieść mniejszą liczbą aut większą ilość ładunków, problem lezy w skrzyżowaniach mostach i wiaduktach, bo tam trudno byloby wyrobić czymś takim 
_________________ Iveco Stralis 430 + tandem :)
|
| Sob, 29.03.2008, 15:06 |
|
 |
|
badys
|
to też nie do końca tak jest, mój zestawa z naczepą na wózku holowaną przez ciężarówkę mniej zcina zakręty niż polski standart ciągnik i naczepa, więc normalne ronda nie są przeszkodą, nie mówię o tych liliputach które u nas trzeba na dwa razy brać lub jak się da to po wysepce jechać, myślę że problemem są mosty, bo o ile naciski na osie są podobne lub nawet mniejsze to jednak masa całkowita robi swoje, do tego dochodzą parkingi, nie dość że jest ich u nas za mało to jeszcze za krótkie. Spotkać też można takie zestawy w niemczech w kilku landach ale podobnie jak te holenderskie mają potężne ograniczenia, kiedys gdzieś czytałem, że nie mogą przekraczać 80km/h, całkowity zakaz wyprzedzania, no i zgoda na wjazd tylko do wyznaczonych stef przemysłowych. Zabieraja więcej to fakt, dwa długie pojemnościowo mieszczą tyle co 3 krótkie, i chyba generalnie w tym kierunku pójdzie transport w europie, gdzie jednak wszystko głównie na kołach, ruch z roku na rok coraz większy, jak by na to nie patrzeć jest to oszczędność czasu pieniędzy sprzętu paliwa
_________________ Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem P.S. Moją jedyną wadą jest to:, że nie mam żadnych zalet...
Najpierw sprawdź tu http://www.google.pl a potem zawracaj d**ę 161DT300; 161OD300; 161ETZ300
|
| Nie, 30.03.2008, 12:20 |
|
 |
|
Jama
|
no z mostami i wiaduktami właśnie o to mi chodziło, ale jakoś lipnie to sformułowałem. A powiedz mi jeszcze jak ma się sprawa ze spalaniem przyśpiechą i manewrowaniem biegami??chodzi mi o pełny załadunek, o ile sie taki zdarza na twojej chłodni. Ta twoja scania to pewnie minimum r500 \8/??
_________________ Iveco Stralis 430 + tandem :)
|
| Pon, 31.03.2008, 16:09 |
|
 |
|
kielek
Samochód: Astra classic
|
sporo jezdzilem po hollandji ale nie mialem szczescia spotkac takiego kolosa, zawsze tradycyjne zestawy albo kolosy z ladunkami nadwymiarowymi
_________________ Opel astra classic 1,4 60 ospałych rumaków "asterix" Java CZ 350 '84 "cezeta"
|
| Czw, 10.04.2008, 16:53 |
|
 |
|
Krzychu007
|
Pomyślcie..wyprzedzać coś takiego na drodze o jednym pasie ruchu w każdym kierunku 
_________________ 0.o
|
| Sob, 12.04.2008, 18:22 |
|
 |
|
kenji
Samochód: E39 & S203
|
Krzychu007 napisał(a): PomyĹ›lcie..wyprzedzać coĹ› takiego na drodze o jednym pasie ruchu w kaĹĽdym kierunku  WĹ‚aĹ›nie dlatego te zestawy mogÄ… poruszać siÄ™ tylko po specjalnie do tego przystosowanych autostradach.
_________________ locha lover
|
| Sob, 12.04.2008, 21:48 |
|
 |
|
badys
|
Jama napisał(a): A powiedz mi jeszcze jak ma siÄ™ sprawa ze spalaniem przyĹ›piechÄ… i manewrowaniem biegami??chodzi mi o peĹ‚ny zaĹ‚adunek, o ile sie taki zdarza na twojej chĹ‚odni. Ta twoja scania to pewnie minimum r500 \8/?? nie wcale te auta nie sÄ… wiele mocniejsze od tych spotykanych u nas, ofc 500 i wiÄ™cej konikĂłw siÄ™ spotyka ale zdaĹĽaĹ‚o mi siÄ™ jeĹşdzić i 420km na dĹ‚ugim, spalanie: oczywiĹ›cie zaleĹĽne od Ĺ‚adunku od tego jak pracuje agregat itd i waha siÄ™ ono od 33 do 70l/100km, najczęściej jednak miÄ™dzy 40 a 50l/100km , czy zdaĹĽajÄ… siÄ™ peĹ‚ne Ĺ‚adunki - inaczej, rzadko kiedy jeĹşdzi siÄ™ na pusto, Ĺ‚adunek zgodny z przepisami to okoĹ‚o 35ton ale nie bardzo kto kolwiek siÄ™ tym tutaj przejmuje, wiÄ™c ciężejj to teĹĽ nie wyjÄ…tek, auta sÄ… wyĹĽsze niĹĽ na kontynencie standartowo majÄ… 4,5 metra wysokoĹ›ci i te pół metra teĹĽ puste nie jeĹşdzi, w tej firmie wozi siÄ™ spoĹĽywkÄ™ (owoce, warzywa, miÄ™so i napoje) palety dublowane pod sam sufit i potrafi być naprawdÄ™ ciężko, jak z przyĹ›pieszeniem? no nie sÄ… to bolidy wyĹ›cigowe wiÄ™c ma to mniejsze znaczenie, tym bardziej ĹĽe trasy sÄ… prawie staĹ‚e zaĹ‚adunek na poĹ‚udniu Szwecji 700 km dalej na północy rozĹ‚adunek i odwrotnie, ruch duĹĽo mniejszy niĹĽ w Polsce KorkĂłw na autostradach nie ma - to siÄ™ jedzie, jedynie gĂłrki potrafiÄ… skutecznie zwolnić, ale nawet pod peĹ‚nym Ĺ‚adunkiem do maĹ‚ej skrzyni prawie siÄ™ nie schodzi. Biegi - standartowo ruszanie zawsze z pierwszego biegu, silniki dadzÄ… radÄ™ z drugiego i trzeciego ale nie wytrzymujÄ… podpory waĹ‚u, wiÄ™c po kolei 1-2-3-4 i potem juĹĽ po połówce do gĂłry.
|
| Śro, 23.04.2008, 21:20 |
|
|