Dziwne rzeczy tu piszecie , Skoro twierdzicie iz spuscicie olej z silnika odpalicie go i sie on nie zatrze , mało tego jestescie wstane nim nawet ruszyc i pojechac i nic sie też nie stanie , to ja ide o zakład z kazdym o 2000 zł , ze tak sie nie stanie . czyli silnik bez oleju szlag trafi !
Niedawno na komisie skoda fabia silnik 1.6 brak smarowania kontrolka oleju sie palił , ale własciciel sie uparł ze to troche nic mu nie zrobi i wyjedzie nią z rzedu , po to by ja zawiesc potem juz na holu do mechanika , i to własnie troche spowodowało iz silnik "złapało", a znim sie to stało wyraznie było słychac jak pracuje bez smarowania ! A Wy mi chcecie jakiś kit wcisc ! no to idziemy o zakład ? (warunek brak dodatku w oleju w postaci ceramizerów)
Tomasz ...własnie z racji tego , iz ja niedowiarkiem jestem sam sprawdze swoj silnik, czy pojedzie bez oleju po zastosowaniu ceramizera !
Teraz w kwesti owego marketingu , tu teĹĽ sie mylisz ! sÄ… swiece odpowiednie do LPG jak i oleje , dlaczego dlatego iz lpg spala sie w wiekszej temperaturze , dalej juz chyba nie musze pisac jak nie wierzysz idz do fachowcĂłw od LPG i z nimi pogadaj , swiece do pojazdĂłw zasilanych lpg majÄ… innÄ… przerwÄ™ na elektrodach i tak jak np zalecane przez producenta majÄ… miec 0.9 to jak masz lpg musisz zmniejszyc na 0.7 wszystko zalezy od rodzaju samochodu i silnika .Wiec nie jest to tylko marketing , ale teĹĽ rzecz normalna , ludzie nie wszyscy sie znajÄ… na mechanice i samemu nie potrafia sobie pzrerwy zmniejszyc na elektrodzie swiecy
Magnetyzery ...mam klegę swira na tym punkcie i teraz jesli ktos wierzy , iz zakup dwoch magnesów i zastosowanie ich (powieszenie ) na pzreciwko siebie , na przewodzie paliwowym cos da to jest w wielkim błedzie , a taki magnetyzer działa raczej jak placebo
Ale !.........!!! bo zawsze ono jest zastosowanie juz magnetyzerów na przewodzie paliwowym , jak i dolotowych kolektorów powietrznych , tych drogich magnetyzerów na których zakup mało kto sie skusi , to juz inna bajka .To działa tyle , ze też rewelacji nie ma !
Tomaszu ... w kwesti wiary w takie srodki teraz sie odniose , a Ty wierzysz , ze olej syntetyczny jest lepszy od mineralnego ? i kiedy ma sens jego zastosowanie !? Przeciez to też czysta bzdura ! kiedyś w latach -80 -90 na takich specyfikach sie nie jezdziło lało sie zwykłe oleje mineralne i na takich olejach mineralnych samochód audi 100 z roku 1984 silnik 1.8 zrobił do remontu 640000 około kilometrów , wec mniemam iż jak by sie lało do niego syntetyk to zrobił by milion ???

Tu masz czysty marketing
Tyle , ze oleje syntetyczne/pół, sa lepsze bo zadsze i mają wiekszy próg temperatury zapłonu
Ja juz kiedyś pisałem o takim doswiadczeniu co to na giełdzie Gliwickiej go przeprowadzali koledy którzy wtedy sprzedawali srodek (dodatek do oleju ) o nazwie zapomnianej pzrezemnie .Doswiadczenie polegało na tym iz mieli taki silnik elektr. na nim zamontowane metalowe koło , pod tym kołem miseczkę do niej lano olej i w tej miseczce to obracajace sie koło na silniku sie maczało , potem przez takie ramie było zamontowane drugie koło na przeciwwadze ktore to stykało sie z tym wirujacym
Nalano polskiego oleju do tej miseczki , załaczono silnik i doswiadczenie sie rozpoczeło , opuszczano to drugie koło tak by sie stykało z wirujacym a na pzreciwwadze dokladamo ciezarki , jeden słychać było ruznice dalikatna w oporach toczenia sie koła o koło , dwa wieksza trzeci ciezarek koło staneło mimo smarowania , potem olej mobil , i jazda .... jeden ciezarek ...nic , dwa nic ....trzeci cos zaczyna byc słychac ale sie kreci dalej czwarty ...kło staneło .
Teraz dodano do polskiego oleju ten dodatek do oleju i machina poszła w ruch .Jeden ciezar spokuj , dwa cisza trzy cztery , dalej nic , piec !! dalej nic koło sie kreci bardzo spokojnie !
Teraz wylano z tej miseczki oleje , koło przetarto rozpuszczalnikiem i dalej w ruch machinę !! bez oleju teraz ! JEDEN CIEZAREK ...NIC dwa trzy , nic .... piec NIC koło dalej sie kreci !
dopiero jak papierem sciernym zebrał warstwe wierzchnia z tego koła , doswiadczenia powtarzano od nowa !
Mysle , ze to było własnie cos na krztałt ceramizerów , a było to jakies 10 lat temu .
Gdybym ja był producentem olejów , nie był bym zainteresowany polepszaniem w nieskonczonosc swojego produktu , dlaczego ? chyba jasne .Z tej samej przyczyny co koncerny robiac samochody roba je tak by naprawic sam ktos ich nie umiał , mało tego , silniki dziś sa juz praktycznie nienaprawialne , remontu kapitalnego sie tam nie robi , tylko wymienia cały silnik , Tu masz odpowiedz!