Obecny czas: Śro, 22.04.2026, 14:36

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Pytanie o dobre filtry do BMW e 36 
Autor Wiadomość

Samochód: BMW e36
Post Pytanie o dobre filtry do BMW e 36
Witam,

Mam e 36 318i w benzynie 91/92 r

planuje wymienić olej i filtry, olej w nią wchodzi pół syntetyczny, lecz chciałbym wlać taki,żeby był dobrej jakości i nie koniecznie doprowadził mnie do bankructwa :) z drugiej strony ,jak mówią
' chytry traci dwa razy,

więc nie bede też *za bardzo* oszczędzał i wlewał jakiś cud bez nazwy.
Jakie są dobre oleje i co będzie najlepsze dla tego silnika?

i jeszcze filtry:
na allegro znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/item393306988_filtry_ ... 4_518.html
i
http://allegro.pl/item393304888_filtry_ ... 6_e36.html
i
http://allegro.pl/item393893135_filtry_ ... _mann.html

Nic mi nie mĂłwiÄ… nazwy tych producentĂłw, bo sie nie znam, pewnie to jakieĹ› tanie zamienniki,
brać to?, można to kupić? czy może dołożyć i wstawić coś porządnego?

Dzięki, pozdrawiam :> .

Nie, 06.07.2008, 11:01

Miejscowość: Stargard Szczecinski
Samochód: makaron
Post Re: Pytanie o dobre filtry do BMW e 36
Filtron to jak najbardziej dobra firma. Nie kombinuj tylko z jakimis stozkami i modyfikacjami, bo na zdrowie to nie wychodzi. Wez filtrona z katalogu dla twojego auta.

Pią, 11.07.2008, 18:55
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Samochód: Rover 75 V6
Filtron to najniższa półka prawie - coś jak kable janmor. Są, bo są. To ich zaleta.

Jak coś dobrego i w normalnych cenach, to MANN - tylko że mann na allegro nie zawsze ma coś wspólnego z oryginalnym produktem, wolałbym isc do hurtowni lub dobrego sklepu...

Sob, 12.07.2008, 8:07
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: ignorant motoryzacji
Samochód: hiszpański szajs
filtrony są dobre do poloneza, dużego fiata albo cinquecento. Polecam Bosche albo Mann'y (przynajmniej jeśli chodzi o filtry oleju) - różnica w cenie nieodczuwalna. Co do powietrza to filtrona można od biedy w sadzić ale dołożyłbym te 5 złotych do czegoś lepszego. Pozatym przykłądowo ja mam fobię i wymieniam filtry powietrza co pół roku więc przy czestych wymianach można strosować tańsze.

Sob, 12.07.2008, 10:29

Miejscowość: Stargard Szczecinski
Samochód: makaron
Nie wiem co macie do filtrona... sa to jak najbardziej dobre filtry i nie widze przeciwwskazan aby je uzywac, sa tanie, powszechnie dostepne i sprawuja sie ok.

I ide o zaklad, ze nie zauwazylibyscie najmniejszej roznicy, czy bylby to filtron czy valvoline czy jeszcze inne.
Jezeli jednak logo poprawia wam samopoczucie to nie moja sprawa.

Sob, 12.07.2008, 14:08
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: ignorant motoryzacji
Samochód: hiszpański szajs
Ja się poprostu przejechałem na filtronie - filr powietrza po 4 miesiacach się potargał .... stąd mam nauczkę.

Sob, 12.07.2008, 22:04
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Samochód: Rover 75 V6
Ja natomiast miałem problemy ze szczelnością filtra oleju w/w marki.

Z resztą tutaj nie o to chodzi, czy się widzi różnice, czy nie. Są podzespoły, gdzie nie będzie nigdy widać różnicy gołym okiem. Głupi pasek rozrządu na przykład. Tam jakości w początkowej fazie też nie odczujesz, a jak wytrzyma ile ma wytrzymać, to nie odczujesz nigdy. Na oleju z biedronki auto też pojedzie, a na chińskich klockach hamulcowych, zahamuje. Sprzęgło też jeden założy LUK'a, a drugi to co najtańsze. Tylko że to wszystko mści się po czasie. Jeśli mamy farta. Bo czasem mści się od razu ;)

Wszystko jest loterią, ale jednym firmom zdarzają się wpadki rzadziej, innym częściej. Tak budują opinię o sobie, renomę marki. Tak, logo poprawia mi samopoczucie, jak napisałeś. Jadę spokojnie wiedząc, że docisk w sprzęgle nie zwali mi się po 10.000, że auto nie będzie mi szarpać jak tylko spadnie deszcz, że nie będzie się dławić w połowie drogi bo właśnie filtr powietrza odkleił się od zintegrowanej uszczelki i zasysa powietrze bokiem, że o innych rzeczach nie wspomnę. Odczepiło Ci się kiedyś mocowanie klocka hamulcowego? Jeśli nie, to polecam ;) Od tragedii uratowała mnie właściwie tylko i wyłącznie konstrukcja jarzma w zacisku, które nie pozwoliło na zupełne wypadnięcie klocka z zacisku. W Lukasie czy ATE, takie rzeczy się jakoś nie dzieją. Takimi sposobami, "logo poprawia mi samopoczucie" ;)

Nie, 13.07.2008, 8:59
Awatar użytkownika

Miejscowość: Corby
Samochód: Civic Coupe D16Y7
A ja do filtrona nic nie mam. Kilkakrotnie uzywalem filtrow powietrza tej marki i zawsze spisywaly sie dobrze. Moze nie sa to produkty najwyzszych lotow, ale nie odstaja tak bardzo jakoscia i sa tansze :)

Nie, 13.07.2008, 10:21

Samochód: BMW e36
:P :P O taką odpowiedź mi chodziło.
Dzięki wszystkim za pomoc.
Wlaśnie znalazłem filtry boscha i różnica w cenie między konkurencją jest to kilka złotych , czyli nie będę oszczędzał.

Wto, 15.07.2008, 17:01
Awatar użytkownika

Ja jeżdżę na filtrach Knecht, różnica w cenie niewielka a filtry godne polecenia.

Śro, 16.07.2008, 15:30
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ]