|
|
Obecny czas: Nie, 21.06.2026, 14:16
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
siLko
|
 silnik
chłopaki mam pytanie co to jest silnik ECOTEC ??? jak wiecie to odpiszcie.....
_________________ śp. Janusz Kulig 1969-2004 ((((
|
| Śro, 24.03.2004, 13:44 |
|
 |
|
Tomasz
Administrator
Samochód: Rover 75 V6
|
Hi!
Wiesz, nigdy się nie interesowałem tym aż tak... wiem tylko że to silniki Opla :D Ale spokojnie... przyjdzie Lord to walnie 2 strony maszynopisu na ten temat :D musisz tylko poczekać :D
t.m.
_________________ Rover 75 V6 & other...
|
| Śro, 24.03.2004, 14:11 |
|
 |
|
lordzofmafia
Samochód: Das Auto mit TDI
|
Nie będzie 2 srton maszynopisu bo to jest proste jak drut. ECOTEC jest to nazwa handlowa dla rodziny Oplowskich silników spełniających normy czystości spalin Euro3 i Euro4. Ma to oznaczać ekologię i technikę, dzięki której są one ekologiczne. Tyle że to jest myk bo żadnej "cudownej" techniki tam nie ma. Są to zwykłe 16 zaworowce, tylko spełniające te normy. Pierwszy silnik z taj serii pojawił się w 1995r. Był to 2.0 16V 136KM. Potem pojawiła się reszta. Swoją drogą to był to krok w tył w porównaniu z 2.0 16V 150KM, który był w ofercie od 1988r do 1995r. No ale on nie był w stanie spełnić wygórowanej normy Euro3, łapał się tylko do Euro2. Teraz pod nazwą ECOTEC Opel wprowadza 2 nowe rodzaje silników. Pierwszy z nich to TWINPORT. W ten system będą wyposażone silniki do pojemności 1.6l włącznie. Zasada działania tego "patentu" jest bardzo prosta, ale daje zaskakująco dobre rezultaty. Polega ona na zastosowaniu, tak jak w nazwie, dwóch kanałów dolotowych. Jeden jest połączony z filtrem powietrza (świerze powietrze). Drugi jest połączony z kolektorem wydechowym. Oba łączą się w specjalnie przeprojektowanej przepustnicy. Są w niej 3 "klapki". Dwie pierwsze są sterowane poprzez serwomechanizmy przez komputer, który w zależności od obciążenia silnika, może dodać do powietrza, które trafi do cylindrów, nawet 25% spalin. 3 klapka to tradycyjna przepustnica sterowana mechanicznie linką przez pedał gazu. Dzięki temu systemowi można zaoszczędzić do 10% paliwa, zwiększyć moc o 5-10%. Jest to też o wiele tańsze rozwiązanie niż wtrysk bezpośredni. Drugi rodzaj silników oznaczonych jako ECOTEC to silniki z wtryskiem bezpośrednim. Będą one miały pojemności od 1.8l włącznie. Na razie Opel ma tylko jeden silnik z WB, 2.2l 155KM. Sukcesywnie reszta będzie go otrzymywać. Silniki wyposażone w TWINPORT to: 1.0l 12V, 1.4l 16V i 1.6l 16V. Także silniki diesel'a z CR będą mieć nazwę ECOTEC. Na razie są to: 1.3l CDTI, 1.7l CDTI, 1.9l CDTI i 3.0l CDTI.
Jasne?? Mam nadziejÄ™, ĹĽe tak.
_________________ Old Opels never die!!! Opel - Wir lieben autos Od dużej pojemności lepsza jest tylko jeszcze większa pojemność - A. Opel 08.2007 - 08.2010 - '93 Opel Vectra GT - Rost In Peace ;(
|
| Śro, 24.03.2004, 17:13 |
|
 |
|
Spark^
Samochód: das Astra von Opel
|
Czyli standardowa jak cos na temat Opli to Lord służy wyczerpującą lekturą. 
_________________ "Najpierw słyszysz rap, dopiero potem wjeżdża fura, na 17 calach, na których moja Astra kula!!" 8)
http://www.astraklub.pl
|
| Śro, 24.03.2004, 17:15 |
|
 |
|
Kobi
Moderator
Samochód: Opel Astra II
|
Każdy chyba widział tą reklame z Astrami gdzie dzieciaki się o wszytko pytają .
_________________ Moderator nie nabija postów - Moderator ma wiele do powiedzenia.
|
| Śro, 24.03.2004, 17:44 |
|
 |
|
Spark^
Samochód: das Astra von Opel
|
Ja nie widziałem 
_________________ "Najpierw słyszysz rap, dopiero potem wjeżdża fura, na 17 calach, na których moja Astra kula!!" 8)
http://www.astraklub.pl
|
| Śro, 24.03.2004, 17:45 |
|
 |
|
siLko
|
ok dzieki bardzo Lord.... jakos zrozumialem....
_________________ śp. Janusz Kulig 1969-2004 ((((
|
| Śro, 24.03.2004, 21:41 |
|
 |
|
majki_3
|
chlopaki mam problem. dzisiaj ojciec przyszedl do domu i powiedzial mi ze przez to ze nie dolalem do samochodu oleju zatarl sie silnik. nie wiem czy przesadzil z tym czy nie. powiedzial ze jak zajrzal do oleju to na miarce nie bylo znaku. samochod jezdzi ale nie wiem jak bardzo moglem go przez to uszkodzic. podejrzewam ze moglem przejechac nim bez oleju jakies do 500 km. jak to moglo wplynac na silnik i jakie moga byc tego skutki. dodam ze jest to opel astra 1,6 16v. jesli mozecie powidzcie co moge zrobic w tej sytuacji bardzo lubie moj samochod.;] z gory dziekuje.
|
| Sob, 10.04.2004, 9:49 |
|
 |
|
lordzofmafia
|
Jeżeli żeczywiście nie było nic oleju to nawet 5km byś nie zrobił. Prawdopodobnie było poniżej minimum, choć powinna się zapalić kontrolka ciśnienia oleju. Jednak mogła być też uszkodzona. Przebieg ok. 500km na poziomie oleju poniżej minimum nie spowoduje jego zatarcia ale zwiększone jego zużycie. Będzie wyglądał jak po przebiegu kilku tyś. km. Przyczyną braku oleju może też być jego spalenie przez silnik. Ale żeby zjarać 1l oleju na 100km potrzeba totalnie rozwalonej głowicy. Szczerze mówiąc nie rozumiem tej akcji. Ten olej był w silniku i zniknął, czy go nie było, a może tylko ojciec Cię straszy.
_________________ Old Opels never die!!! Opel - Wir lieben autos Od dużej pojemności lepsza jest tylko jeszcze większa pojemność - A. Opel 08.2007 - 08.2010 - '93 Opel Vectra GT - Rost In Peace ;(
|
| Sob, 10.04.2004, 20:40 |
|
 |
|
majki_3
|
juz chyba sie uspokoilo. silnik juz nie warczy i nie trzeszczy nic. jak dwa dni temu. ojciec odrazu dolal olej przegazowal go i jakos chodzi. byc moze wlasnie byly w nim jakies resztki. ale ogolnie to sporo pije ten samochod ale mysle ze sie miesci w normach. dzieki bardzo za odpowiedz i pozdrawiem.
|
| Nie, 11.04.2004, 12:58 |
|
 |
|
lordzofmafia
|
Te sporo to ile to jest?? Norma to o ile pamiętam to jest 0.5l na 1000km ale to jest max. Sprawny silnik powinien łyknąć max 1l oleju na 10 tyś km.
|
| Pon, 12.04.2004, 0:12 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|