Obecny czas: Sob, 27.06.2026, 16:57

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Renault Radiance 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Miejscowość: z krainy wiecznego zachodu słońca
samochód ciężarowy przy z góry narzuconych wymiarach musi mieć kształt aerodynamiczny. w naszej firmie są ciągniki "Loduki" takie z niskim podwoziem, niskimi oponami i niskim siodłem przeznaczone do ciągnięcia naczep typu megajumbo. ponieważ były zakupione wcześniej początkowo po wymianie siodeł na wysokie ciągnęły naczepy zwykłe, po paru miesiącach szef zakupił owe megi i znowu po wymianie siodeł loudki smigają z megami. tylko jest jedno ALE. naczepy megi mają wewnątrz 3 metry i są wyższe, przez co wystają ponad spojlery ciągników (http://www.autocentrum.pl/?FF=124&type=2&id=359261543). te 10-15 centymetrów ma kolosalne znaczenie. zużycie paliwa wzrosło od 5 do 11 %- średnio 8%. a wychodzi to rocznie na 7560 zł.
dlatego walcząc o najmniejszy współczynnik oporu powietrza przy narzuconych wymiarach można dojść do zaskakujących wyników.

zaś co do delikatności ciężarówki nie muszą wyglądać jak KRAZ, gdzie masa pojazdu jest większa od masy ładunku i samo transportowanie robi się sztuką dla sztuki. niestety w komunie z której wyrośliśmy nie znano np. śrub o twardości większej niż 8,8 i dla mnie szokiem było oglądanie szwedzkiej ciężarówki terenowej Kockums, gdzie zamiast śruby o średnicy 16 mm stosowano 10 mm, przy większym obciążeniu niż w naszych odpowiednikach. w rezultacie nasza ciężarówka przypominała kowadło, była mocna i solidna.

ja temu nie przeczę, mnie siepo prostu nie podoba, wolę coś, co wygląda jak kenworth W 900, albo coś w tym stylu, z Europejskich np. FH12 mi siępodoba, ale ono nie wygląda jak duże megane :lol: po prostu sprawia "plastikowe" wrażenie. Może być supermocne, ja nie przeczę, tylko wygląd moge ocenić

Nie, 26.12.2004, 12:19
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Samochód: Rover 75 V6
A my to nie znajomi? Image

Wy to Przyjaciele ;) :P

Nie, 26.12.2004, 13:53
Moderator
Awatar użytkownika

Ice napisał(a):
A my to nie znajomi? Image

Wy to Przyjaciele ;) :P

Dyplomata Image

Nie, 26.12.2004, 14:53
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kalisz
Samochód: Espace & Megane

Nie, 26.12.2004, 17:15
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
ja temu nie przeczę, mnie siepo prostu nie podoba, wolę coś, co wygląda jak kenworth W 900, albo coś w tym stylu, z Europejskich np. FH12 mi siępodoba, ale ono nie wygląda jak duże megane :lol: po prostu sprawia "plastikowe" wrażenie. Może być supermocne, ja nie przeczę, tylko wygląd moge ocenić

oczywiście można oczekiwać, aby ciężarówka wyglądała jak amerykański klasyk, ale my znajdujemy się w Europie i obowiązują nas przepisy europejskie.
długość pojazdu (a wiedzą to tylko Ci wtajemniczeni, którzy czytali kodeks ruchu drogowego) jest ograniczona i wynosi 16,5 m dla zepołu ciągnik/naczepa i 18 m dla samochód/przyczepa, więc auto z silnikiem umieszczonym przed kabiną kierowcy stosuje się tylko dla wywrotek, cystern i jeszcze kilku specjalistycznych zestawów. jeżeli by jakikolwiek przewoźnik opierał sie na takim sprzęcie połknęła by go konkurencja w mig. to mniej więcej jak bieganie na 100 m w lakierkach-ładnie wyglądają, ale nie sposób w nich nie tylko wygrać, ale i przejść eliminacje.
najlepsze pojazdy ciężarowe to te, które osiągają najlepszy efekt ekonomiczny. ocena w innych kategoriach nie ma najmniejszego sensu i wygląda na jak konkurs skoczków narciarskich, gdzie wygrywał by ten, który powiedziałby najlepszy dowcip.

Nie, 26.12.2004, 18:28

K***a, a skąd Wy wszyscy je znacie? :? Myślałem że to tylko ja i moi znajomi....... :P heh...

Ostatnio rzuciał mi sie na VIVIE taka lista przebojów - beznadziejna jak 1500100900 :twisted:

Pon, 27.12.2004, 12:57
Awatar użytkownika

Miejscowość: ZS
Samochód: E39 & S203
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

(c) grafika.google.pl

Czw, 07.09.2006, 19:03

Miejscowość: Jarocin, Poznań
beznadzieja... nie podoba mis ie ta bryka... zarowno wewnatrz jak i z zewnatrz! blee... z kabinie za duzo okien.. bedzie sie nagrzewac.. klima jesli jest a napewno jest..bedzie miala co robic... nie podoba mi sie wyglad... z daleka widac ze to prototyp a to wlasnie mi sie nie podoba.. na pewno nie trafi do produkcji :twisted:

Czw, 07.09.2006, 19:26
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
No własnie pieknie by było jakby trafił do produkcji, taki trochę futurystyczny, ale śliczny... trochę linia szyb bocznych mogłaby być równa, ze przednią szybą (nic wyżej nic niżej), a tak pomysł super... swietnym rozwiazaniem jest chowany drążek zmiany biegów, który chowa siew konsoli, przez co nie ma środkowego tunelu...

- FIAT'a
- MKS'u Dąbrowa Górnicza
- Philadelphi 76ers
- Carlsberga i Lecha
- Gronhoelma i Hołowczyca
- STAR WARS i LotR'a...

Czw, 07.09.2006, 21:14
Awatar użytkownika

ona jest super. no ale nie bardzo na polsie drogi. na te doły musialby mieś wyższe zawieszeni bo by mu sie zroobił mały tuning zawieszenia

Pią, 08.09.2006, 6:01
Awatar użytkownika

Miejscowość: Miechów [KMI]
Samochód: FIAT Punto Evo
nie podoba mi sie w ogole aerodynamika swoja droga ale chyba da sie zrobic aerodynamiczny samochod a przy tym ladny...
Wyglada jak kupa jaszczura i jestem na nie (nigdy nie lubilem ciezarowek Renault)

Pią, 08.09.2006, 15:32
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2