|
|
Obecny czas: Sob, 27.06.2026, 16:57
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
| Autor |
Wiadomość |
|
Seth
Postów: 9968 Miejscowość: z krainy wiecznego zachodu słońca
|
Cyryl napisał(a): samochĂłd ciężarowy przy z gĂłry narzuconych wymiarach musi mieć ksztaĹ‚t aerodynamiczny. w naszej firmie sÄ… ciÄ…gniki "Loduki" takie z niskim podwoziem, niskimi oponami i niskim siodĹ‚em przeznaczone do ciÄ…gniÄ™cia naczep typu megajumbo. poniewaĹĽ byĹ‚y zakupione wczeĹ›niej poczÄ…tkowo po wymianie siodeĹ‚ na wysokie ciÄ…gnęły naczepy zwykĹ‚e, po paru miesiÄ…cach szef zakupiĹ‚ owe megi i znowu po wymianie siodeĹ‚ loudki smigajÄ… z megami. tylko jest jedno ALE. naczepy megi majÄ… wewnÄ…trz 3 metry i sÄ… wyĹĽsze, przez co wystajÄ… ponad spojlery ciÄ…gnikĂłw ( http://www.autocentrum.pl/?FF=124&type=2&id=359261543). te 10-15 centymetrĂłw ma kolosalne znaczenie. zuĹĽycie paliwa wzrosĹ‚o od 5 do 11 %- Ĺ›rednio 8%. a wychodzi to rocznie na 7560 zĹ‚. dlatego walczÄ…c o najmniejszy współczynnik oporu powietrza przy narzuconych wymiarach moĹĽna dojść do zaskakujÄ…cych wynikĂłw. zaĹ› co do delikatnoĹ›ci ciężarĂłwki nie muszÄ… wyglÄ…dać jak KRAZ, gdzie masa pojazdu jest wiÄ™ksza od masy Ĺ‚adunku i samo transportowanie robi siÄ™ sztukÄ… dla sztuki. niestety w komunie z ktĂłrej wyroĹ›liĹ›my nie znano np. Ĺ›rub o twardoĹ›ci wiÄ™kszej niĹĽ 8,8 i dla mnie szokiem byĹ‚o oglÄ…danie szwedzkiej ciężarĂłwki terenowej Kockums, gdzie zamiast Ĺ›ruby o Ĺ›rednicy 16 mm stosowano 10 mm, przy wiÄ™kszym obciÄ…ĹĽeniu niĹĽ w naszych odpowiednikach. w rezultacie nasza ciężarĂłwka przypominaĹ‚a kowadĹ‚o, byĹ‚a mocna i solidna.
ja temu nie przeczę, mnie siepo prostu nie podoba, wolę coś, co wygląda jak kenworth W 900, albo coś w tym stylu, z Europejskich np. FH12 mi siępodoba, ale ono nie wygląda jak duże megane  po prostu sprawia "plastikowe" wrażenie. Może być supermocne, ja nie przeczę, tylko wygląd moge ocenić
_________________ Moderator nie obraza innych - moderator dobitnie zwraca uwage I zaprawdę powiadam wam, sama znajomość z OBRem nie powoduje, że jesteście szybsi od włoskich hatchy FWD - bo nie jesteście
|
| Nie, 26.12.2004, 12:19 |
|
 |
|
Tomasz
Administrator
Samochód: Rover 75 V6
|
Ice napisał(a): A my to nie znajomi? 
Wy to Przyjaciele ;) :P
_________________ Rover 75 V6 & other...
|
| Nie, 26.12.2004, 13:53 |
|
 |
|
Ice
Moderator
|
Tomasz napisał(a): Ice napisał(a): A my to nie znajomi?  Wy to Przyjaciele 
Dyplomata 
_________________ | pajacyk.pl • polskieserce.pl | Kliknij raz dziennie. Codziennie.
|
| Nie, 26.12.2004, 14:53 |
|
 |
|
HARNAŚ
Samochód: Espace & Megane
|
Piękny ten tir 
|
| Nie, 26.12.2004, 17:15 |
|
 |
|
Cyryl
|
Seth napisał(a): ja temu nie przeczÄ™, mnie siepo prostu nie podoba, wolÄ™ coĹ›, co wyglÄ…da jak kenworth W 900, albo coĹ› w tym stylu, z Europejskich np. FH12 mi siÄ™podoba, ale ono nie wyglÄ…da jak duĹĽe megane  po prostu sprawia "plastikowe" wraĹĽenie. MoĹĽe być supermocne, ja nie przeczÄ™, tylko wyglÄ…d moge ocenić
oczywiście można oczekiwać, aby ciężarówka wyglądała jak amerykański klasyk, ale my znajdujemy się w Europie i obowiązują nas przepisy europejskie.
długość pojazdu (a wiedzą to tylko Ci wtajemniczeni, którzy czytali kodeks ruchu drogowego) jest ograniczona i wynosi 16,5 m dla zepołu ciągnik/naczepa i 18 m dla samochód/przyczepa, więc auto z silnikiem umieszczonym przed kabiną kierowcy stosuje się tylko dla wywrotek, cystern i jeszcze kilku specjalistycznych zestawów. jeżeli by jakikolwiek przewoźnik opierał sie na takim sprzęcie połknęła by go konkurencja w mig. to mniej więcej jak bieganie na 100 m w lakierkach-ładnie wyglądają, ale nie sposób w nich nie tylko wygrać, ale i przejść eliminacje.
najlepsze pojazdy ciężarowe to te, które osiągają najlepszy efekt ekonomiczny. ocena w innych kategoriach nie ma najmniejszego sensu i wygląda na jak konkurs skoczków narciarskich, gdzie wygrywał by ten, który powiedziałby najlepszy dowcip.
_________________ http://www.ciezarowki.autocentrum.pl
|
| Nie, 26.12.2004, 18:28 |
|
 |
|
eF
|
Tomasz napisał(a): K***a, a skÄ…d Wy wszyscy je znacie?  MyĹ›laĹ‚em ĹĽe to tylko ja i moi znajomi.......  heh...
Ostatnio rzuciał mi sie na VIVIE taka lista przebojów - beznadziejna jak 1500100900 
_________________ Tu es foutu darling
|
| Pon, 27.12.2004, 12:57 |
|
 |
|
kenji
Samochód: E39 & S203
|
_________________ locha lover
|
| Czw, 07.09.2006, 19:03 |
|
 |
|
witek11
|
beznadzieja... nie podoba mis ie ta bryka... zarowno wewnatrz jak i z zewnatrz! blee... z kabinie za duzo okien.. bedzie sie nagrzewac.. klima jesli jest a napewno jest..bedzie miala co robic... nie podoba mi sie wyglad... z daleka widac ze to prototyp a to wlasnie mi sie nie podoba.. na pewno nie trafi do produkcji 
_________________ http://www.prisonplanet.com/
|
| Czw, 07.09.2006, 19:26 |
|
 |
|
Guardian
|
No własnie pieknie by było jakby trafił do produkcji, taki trochę futurystyczny, ale śliczny... trochę linia szyb bocznych mogłaby być równa, ze przednią szybą (nic wyżej nic niżej), a tak pomysł super... swietnym rozwiazaniem jest chowany drążek zmiany biegów, który chowa siew konsoli, przez co nie ma środkowego tunelu...
_________________ Wielki miłośnik - Scanii R i T - Volvo FH12 i FH16 - FIAT'a - MKS'u Dąbrowa Górnicza - Philadelphi 76ers - Carlsberga i Lecha - Gronhoelma i Hołowczyca - STAR WARS i LotR'a...
|
| Czw, 07.09.2006, 21:14 |
|
 |
|
stoszek
|
ona jest super. no ale nie bardzo na polsie drogi. na te doły musialby mieś wyższe zawieszeni bo by mu sie zroobił mały tuning zawieszenia
|
| Pią, 08.09.2006, 6:01 |
|
 |
|
Mefisto
Samochód: FIAT Punto Evo
|
nie podoba mi sie w ogole aerodynamika swoja droga ale chyba da sie zrobic aerodynamiczny samochod a przy tym ladny...
Wyglada jak kupa jaszczura i jestem na nie (nigdy nie lubilem ciezarowek Renault)
_________________ [']Zulu - 2 X 1990 - 11 II 2007['] PAMIĘTAMY
|
| Pią, 08.09.2006, 15:32 |
|
|