Obecny czas: Śro, 22.04.2026, 23:04

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 76 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
2015 Renault Espace 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Samochód: nazi hacz fwd pb
Post Re: 2015 Renault Espace
Iceman napisał(a):
Powiem krótko: Nie znacie się, auto jest idealne, za ten projekt powinni dostać nagrody. Przypominam, że to konkurent Sharana i Galaxy, które przy Espace wyglądają jakby były na rynku z 40 lat :twisted:

Espace już nie jest minivanem tylko crossoverem, a to zupełnie inna liga niż Sharan i Galaxy.

Czw, 25.09.2014, 17:30

Czyli konkuruje z Yeti i Mazdą CX-7? :roll:

Czw, 25.09.2014, 17:34
Awatar użytkownika

Oczywiscie, że nadal konkuruje z Galaxy i Sharanem i tym podobnymi autami, a zabieg ze stylizacją na crossovera jest celowy, w końcu obecnie panuje moda na to i sprzeda się to lepiej, gdyby było typowym minivanem od A do Z. Freemont też konkuruje z nowym Espace.

Czw, 25.09.2014, 17:53
Awatar użytkownika

Samochód: Citroen C5 2.0i 16v
Iceman - wątpię, żeby to auto było odebrane jako konkurent Sharana i Galaxy... Zresztą pisano już dawniej o tym na łamach tygodników motoryzacyjnych, nawet Lagunę ponoć planowali z podwyższonym zawieszeniem (w sumie nawet nie wiem czy to się nie spełni, skoro w kamuflażu testowali dziwnie podwyższoną przedłużoną wersję z nadwoziem Fluencea). Ale to na pewno nie jest bezpośredni konkurent Sharana i Galaxy. To tak jakbyś nowego SpaceStara zestawił... Z Oplem Merivą, bo w sumie dawniej mógł z nią konkurować.

Auto, jak ktoś tu już napisał, ma zaburzone proporcje. Nie wygląda źle, ale jakoś nietypowo. CHociaż kto wie - moze tym razem to przyciągnie klientów? Przypuszczam, że sprzeda sie lepiej niż Espace, o ile za te plastikowe a'la offroadowe bajery nie naliczą sobie zbyt wielkiej różnicy cenowej w stosunku do poprzednika.

Pią, 26.09.2014, 10:53
Awatar użytkownika

Samochód: FR, IT
Kozak fura! Najbardziej mi się podoba to, że tak naprawdę przenieśli koncept do realnego świata. I IMO nie wyszło to źle. Wszystko jest tu duże, mięsiste wygląda super. Ależ bym nim jeździł. Jedyna co tak teraz dostrzegam z minusów to ta dziura pod konsolą środkową- trzeba będzie naprawdę wygiąć łape żeby coś tam podłączyć.

Pią, 26.09.2014, 16:42
Awatar użytkownika

Paskudny. Pewnie skończy tak samo jak Avantime- czyli jako małoseryjny gadżet dla ekscentryków.

Sob, 27.09.2014, 11:41
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź / Warszawa
Samochód: Fiat Delta 3
Nie sądzę. Ma jednak potencjał.

Sob, 27.09.2014, 15:27
Awatar użytkownika

Paskudny to jest Sharan i Alhambra.

Nie, 28.09.2014, 12:07

Sharany i Alhambry pierwszej generacji lada dzień przejdą do historii na szrotach, a dla mnie będą symbolem europejskiego upodobania w niemieckim imperializmie połączonym z pochopnym zlekceważeniem francuskiej i włoskiej myśli w motoryzacji...

Nie, 28.09.2014, 12:41
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź / Warszawa
Samochód: Fiat Delta 3
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Silniki:

Cytuj:
ENERGY dCi 160 EDC with Twin Turbo technology: 1.6 litres, 160hp and 380Nm torque available from 1,750rpm

The core-range engines for Renault's new large crossover stand out through their response and pick-up performance. They are also characterised by the excellent enjoyment they deliver thanks to the six-speed EDC dual clutch transmission which is both dynamic and easy to use. The association for the first time of the Energy dCi 160, automatic EDC transmission and the various Multi-Sense® driving modes combines to make the new Espace a vehicle that is totally committed to enjoyment and emotion. Finally, the Energy dCi 160 EDC unit provides the new Espace with one of the market's best fuel consumption ratings for its power output.

ENERGY dCi 130: 1.6 litres, 130hp and 320Nm torque available from 1,750rpm

This powerplant is mated to a manual six-speed gearbox. It was designed especially for motorists for whom running costs and comfort are key priorities, such as fleet customers.

ENERGY TCe 200 EDC: 1.6 litres, 200hp (147kW) and 260Nm torque available from 2,500rpm

For customers who prefer a petrol engine, the new Espace offers a new powerplant that focuses notably on dynamic performance and sensations, since the Energy TCe 200 is an evolution of the unit that powers the Clio R.S. Particularly efficient under the bonnet of the new Espace, it delivers a dynamic, sprightly drive. Mated to the new, close ratio, seven-speed EDC dual clutch transmission, it ensures brisk pick-up. Again, the combination of the Energy TCe 200 engine, automatic EDC transmission and the Multi-Sense® system's Sport mode ensure optimum enjoyment for the driver.

netcarshow.com

Czw, 02.10.2014, 11:13
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wawa
Samochód: Picasso THP, Mazda 3
Image

Hmmm...
Czemy przyciski sterowania ekranem są po prawej stronie?

Czw, 02.10.2014, 11:48
Awatar użytkownika

Miejscowość: Człowiek z nikąd...
Samochód: ..i bez samochodu :(
Auto zaczyna mi sie podobac - ale to powyzej.... :roll:

Czw, 02.10.2014, 11:50
Awatar użytkownika

Samochód: FR, IT
A co z jednostkami 2.0?

Czw, 02.10.2014, 13:57
Awatar użytkownika

Samochód: IT i FR
c5tourer napisał(a):
A co z jednostkami 2.0?

No właśnie, nikt nie mówi że mają wrócić 3-litrówki ale brak 2-turbinowej dwulitrówki dci trochę mnie martwi. Może w późniejszym terminie?

Poza tym auto jest przekozackie. Od kilku lat chyba żaden nowy model mnie tak nie zaskoczył. Więcej powiem, mam wrażenie że Renault zaprojektowało je specjalnie dla mnie.
Uwielbiam monospace'y , kochałem się w Avantime, a teraz kupię sobie Espace :D. Pomysł by:
a) auto podnieść od dołu
b) skrócić od góry
jest tym co trzeba było zrobić i to wyszło!

Samo wnętrze to jakieś muti-kulti - krzyżówka pociągu TGV z Airbusem - rewelacja, wszystko pasuje.

Czw, 02.10.2014, 14:40
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Samochód: Reno TCe 200
Już nie mogę doczekać się przyszłorocznej Laguny. Espace daje mi nadzieję na mega fajne auta... Może Audi mi wyleci z głowy :twisted:

Czw, 02.10.2014, 17:18
Awatar użytkownika

Nie mogę nadziwić się temu autu, ma tyle smakowitych detali, że co chwilę jakiś nowy odkrywam. Dobrze, że są marki, które projektują jeszcze auta z pasją, a nie tylko po to, aby były.

Czw, 02.10.2014, 17:22
Awatar użytkownika

Miejscowość: Człowiek z nikąd...
Samochód: ..i bez samochodu :(
Mala poprawka proporcji, jak kiedys w mondeo - wieksze okna - mniej blachy. Imo gdyby tak bylo, to samochod idealny - wyglada lzej, a i widac wiecej ze srodka.

Image

Czw, 02.10.2014, 17:26
Awatar użytkownika

Taka mała prezentacja bajerów w tym samochodzie. Podoba mi się ten system składania foteli ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=nSUfzJjXmgU

Sob, 04.10.2014, 21:08
Awatar użytkownika

Samochód: Citroen C5 2.0i 16v
Francuska motoryzacja coraz bardziej pozytywnie mnie zaskakuje - to już kolejne auto od francuskich producentów, które w finalnej wersji wygląda praktycznie jak koncept. Powinno isę sprzedać :D

Sob, 04.10.2014, 22:22
Awatar użytkownika

Przy prezentacji C6-ki, Vel Satisa i Avantime'a też tak mówili 8) Życzę jak najlepiej temu nietuzinkowemu i ciekawemu autu, ale nie oszukujmy się - rynek vanów kurczy się, kurczyć się będzie i nie jestem do końca pewien, czy suvo-podobne nakładki pomogą w pokazaniu, że w 2014 roku jeszcze warto kupić vana ;)

Czas dostrzec, że fora motoryzacyjne to siedlisko nieudaczników, którzy często nawet nie prowadzili samochodów, jakie skreślili za 'brzydki wygląd', cierpiących na przekonanie, że na prawdę znają się na motoryzacji, gdy... nie mają o niej pojęcia.
Nie marnuj życia, leć robić coś pożytecznego.

Sob, 04.10.2014, 23:50
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 76 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna