Obecny czas: Czw, 25.06.2026, 5:05

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1164 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 59  Następna
Jakie fajne auta widzieliście? 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Miejscowość: Charlotte, NC
Samochód: 328i F30;M3 E90;126p
Post Re: Jakie fajne auta widzieliście?
bartez napisał(a):
Grzybeusz napisał(a):
DKW F5 ?? Czy mylę się ??

To jest Audi.

Interesujące. Całkiem zapomniałem, że nazwa Audi to nie całkiem współczesny wymysł i że przed zaistnieniem firmy Auto Union w roku 1932 taka marka istniała. Ale Auto Union powstało właśnie z połączenia Audi, Horcha, DKW i Wanderera. Pewnie dlatego zapomniałem, że, według Wikipedii, w 1938 roku DKW posiadało 17,9% niemieckiego rynku, a Audi jedynie 0,1%, Ja w każdym razie z dzieciństwa pamiętam jedynie Dekawki. (Dowcip z moich przedszkolnych lat: Co oznacza skrót DKW? - "Dykta, klej i woda" - nawiązanie do materialów, z których Dekawki były budowane :lol: )

Po wojnie zakłady w Zwickau produkujące auta DKW dostały się pod okupację radziecką i w NRD zaczęto je produkować jako samochód o nazwie IFA. Potem ich produkcję przeniesiono do Eisenach i IFA stała się Wartburgiem, a w Zwickau zaczęto produkować "petkę", czyli P70 (takim autem nasz sąsiad przywiózł mnie i mamę ze szpitala, gdy się urodziłem w 57 roku), który wyewoluował w P50 Trabant, a następnie w Trabanta 600 i 601.

Zabawne, że i dzisiejsze Audi i Wartburg z Trabantem i nawet Saab - wywodzą się z tej samej, starej Dekawki. Tylko, że Wartburg i Trabant nigdy nie stały się niczym innym, niż "Dekawka po faceliftingu", Saab mial swoje dobre dni, ale też już padł, a Audi, choć straciło niezależność, pod opieką Volkswagena radzi sobie całkiem dobrze.

I jeszcze jedna ciekawostka: VW kupił Auto Union w 1966 roku od... Mercedesa. Mercedes zostawił jednak sobie fabrykę Auto Union w Düsseldorfie, gdyż tam już produkowali samochody Mercedes. A VW po opracowaniu nowej generacji czterosuwowych silników dla Auto Union powrócił do marki Audi, nieużywanej od czasów przedwojennych, bo Auto Union kojarzyło się z dwusuwami.

Kończąc offtopic wypadałoby wrzucić jakąś fotkę interesującego auta, czy dwóch. :lol: Żadnych rewelacji, ale nie na co dzień widuje się Lotusa Europę. :P

Image Image Image Image Image Image

YOU TUBE

Pon, 16.07.2012, 1:00
Moderator
Awatar użytkownika

Bardzo chciałbym poznać uczucia, które kierowały kimś mieszkającym w Stanach do kupna Matiza z Chin bez jednego koła :lol:

Pon, 16.07.2012, 12:19
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jarocin
Może jakiś Brytol nie mógł przerobić na prawostronność ulubionego Relianta i kupił Matiza, "bo mu przypomina ojczyznę" :twisted:

Pon, 16.07.2012, 12:22
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Ice napisał(a):
Bardzo chciałbym poznać uczucia, które kierowały kimś mieszkającym w Stanach do kupna Matiza z Chin bez jednego koła :lol:
zarejestrował jako motorower (niższe OC/AC) ?

Ostatnio edytowany przez kulikowski, Czw, 19.07.2012, 17:03, edytowano w sumie 1 raz

Pon, 16.07.2012, 12:35
Awatar użytkownika

Wykopaliska z telefonu ;) mogłem kiedys dawac ale nie pamiętam... :/

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Pon, 16.07.2012, 20:30
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jarosław
Parę zdjęć z ostatniego dnia zlotu KRAK 2012. Obróbka lekko eksperymentalna ;) wszystkich bolidów nie mam bo aparat coś odj**ał i sie rozładował :D Zdjęcia dają tu bo na relacje się nie nadają :P
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem!!

Pon, 16.07.2012, 21:48
Awatar użytkownika

Miejscowość: Inowrocław | Poznań
Dzisiaj wpadłem służbowo do Poznania i... miło mnie zaskoczył :) oba złapane przypadkowo w przeciągu 5 minut :P

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Śro, 18.07.2012, 17:53
Moderator
Awatar użytkownika

Ładne rodzynki... a o parkowaniu Ferrari nie wspomnę nic :mryellow:

Śro, 18.07.2012, 19:49
Awatar użytkownika

No Ferrari zaparkowane miszczosko - na środku głównej drogi wjazdowej na parking :mryellow: widzieli je wszyscy :mryellow: a warto wspomnieć, że właściciel już kiedyś zastał swoje 458 z blokadą na kole :P

Śro, 18.07.2012, 20:09
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź / Warszawa
Samochód: Fiat Delta 3
Taka ciekawostka
Image Image

Nie, 22.07.2012, 21:00
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Samochód: Włoski
Image
A gdzie to sobie Niemiec tym RR jedzie :?: :> Nieładnie, oj nieładnie :>

Why can't we just love everybody and judge them by the car they drive?

Nie, 22.07.2012, 22:27
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bydgoszcz
Samochód: Opel Astra II
Strzelane od tak przy zwiedzaniu ;) Nie nastawiałem się na robienie zdjęć autom bo nie po to jechałem na wakacje ale miło było zobaczyć kilka ciekawych aut ;) Wiele też mi umknęło bo akurat prowadziłem typu kilka R8, SLS, Exige czy np w Dreźnie ... Renault Twizzy ;)

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Nie, 29.07.2012, 19:26
Awatar użytkownika

Miejscowość: Charlotte, NC
Samochód: 328i F30;M3 E90;126p
Felicia to była moja miłość... Co prawda sam nie bardzo już teraz rozumiem dlaczego, ale był czas, gdy jeszcze chodziłem w krótkich majtkach do piaskownicy, że uważałem ją za jedno z najpiękniejszych aut na świecie. :lol:

YOU TUBE

Nie, 29.07.2012, 21:11
Awatar użytkownika

Miejscowość: Guildford, Larch Avenue 65
Samochód: Składak
Po pierwsze proponowałbym dodac temat o ciekawych autach... bo tutaj bardziej pasują jakies zabytki supercaryitp ;D

ale jak narazie tu dodam z torunia opel astra google car xD

Image

Image

wiem zła jakość ale z telefonu i na przybliżeniu

EDIT// PS kiedyś obok mnie przejezdzał na osiedlu pod domem moze bede sławny... jak ktos chce to moge kiedy tam zrobic aparatem fotki ;d

Wto, 31.07.2012, 11:45
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź / Warszawa
Samochód: Fiat Delta 3
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Czw, 02.08.2012, 14:26
Awatar użytkownika

Image

Image

Image

Image

Czw, 02.08.2012, 17:39
Awatar użytkownika

Miejscowość: Springfield
Te Mercedesy AMG to w jakiejś promocji dla Inowrocławia sprzedają czy jak ?

Czw, 02.08.2012, 18:48
Awatar użytkownika

No też się nad tym zastanawiam :lol: bo faktycznie nagromadzenie AMG w przeliczeniu na ilość mieszkańców może być najwyższa w kraju :mryellow: i dochodzi już do takich przypadków jak to C63, że właściciel mieszka w komunistycznym bloku i trzyma go pod chmurką na osiedlu :lol: :lol: i nie umiem powiedzieć dlaczego, jakiś dziwny fenomen :wink: niemniej jednak ja się cieszę, dźwięk tych aut jest nie do opisania :twisted:

Czw, 02.08.2012, 18:59
Awatar użytkownika

Coś w tym naprawdę jest, bo zawsze maksymalnie 15-20 minutowym przejazdem przez Inowrocław spotykam przynajmniej jedno AMG :D

Czas dostrzec, że fora motoryzacyjne to siedlisko nieudaczników, którzy często nawet nie prowadzili samochodów, jakie skreślili za 'brzydki wygląd', cierpiących na przekonanie, że na prawdę znają się na motoryzacji, gdy... nie mają o niej pojęcia.
Nie marnuj życia, leć robić coś pożytecznego.

Czw, 02.08.2012, 19:15
Awatar użytkownika

Przy normalnym wypadzie do centrum, 4-5 sztuk murowane :) jak przypasi szczęście to nawet więcej :mryellow: mój rekord to 9 sztuk AMG spotkanie 1 dnia :twisted:

Czw, 02.08.2012, 19:51
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1164 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 59  Następna