|
|
Obecny czas: Śro, 10.06.2026, 12:49
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
2012 Seat Leon III/ Cupra
| Autor |
Wiadomość |
|
Davin
Samochód: DS3 '14
|
 Re: 2012 Seat Leon III
turbo samo w sobie jest problematyczne, a co dopiero w takim malutki silniczku pomysł jest tak samo poroniony jak twinair który może i pali mało ale jak nie używasz gazu prawie wcale... w normalnej jeździe pali więcej niż odpowiednik bez turbo. Idea downsizingu jest ok, ale nie za wszelką cenę. Litrowy czy trochę większy silnik z turbo to naprawdę słabe rozwiązanie. Turbina zawsze będzie delikatna, tego nie zmienią.
|
| Wto, 17.07.2012, 16:48 |
|
 |
|
Robak
Samochód: VW Passat CC 1.8 TSI
|
Ja myslałem ze pojemosc silnika nie ma nic do turbodoładowania jesli chodzi o trwałosc... poza tym sa teraz jeszcze jakies silnik bez turbo? Jest kilka jeszcze u Japonczykow ale mozna je zliczyc na palcach jednej reki. Takie czasy. Pisanie ze turbo jest awaryjne to tak jak potwierdzanie tego ze 2+2=4. To ze fiat wypalił 2 cylindrowego bubla ktory chla jak smok to nie znaczy ze wszyscy tak robia. Kto jezdził autem z nowym silnikiem benzynowym z turbodoładowaniem wiecej niz 10 km wie ze takim autem mozna szybko i oszczednie jedzic.
|
| Wto, 17.07.2012, 17:17 |
|
 |
|
r_lukas
Samochód: italiano diesel
|
Brzydkie to i z profilu przypomina Hujdaja i30 poprzedniej generacji. Silnik 1,2 tsi ma malutkie turbo i pewnie wbrew pozorom jeździ lepiej niż np. podstawowa Astra 1,6 (już III gen mimo 115 KM zbierała się gorzej niż 54 konna Panda  )
|
| Wto, 17.07.2012, 18:02 |
|
 |
|
Davin
|
Robak napisał(a): Ja myslałem ze pojemosc silnika nie ma nic do turbodoładowania jesli chodzi o trwałosc... poza tym sa teraz jeszcze jakies silnik bez turbo? Jest kilka jeszcze u Japonczykow ale mozna je zliczyc na palcach jednej reki. Takie czasy. Pisanie ze turbo jest awaryjne to tak jak potwierdzanie tego ze 2+2=4. To ze fiat wypalił 2 cylindrowego bubla ktory chla jak smok to nie znaczy ze wszyscy tak robia. Kto jezdził autem z nowym silnikiem benzynowym z turbodoładowaniem wiecej niz 10 km wie ze takim autem mozna szybko i oszczednie jedzic. można jeździć albo szybko albo oszczędnie. Każdy ma w ofercie silniki bez turbo, a to że wprowadzają nowe które turbine posiadają jest ok, ale niech ktoś nie wciska bajek że ta turbina będzie po 200tys km sprawna jak nowa. Na pewno silnik bez turbo jest trwalszy, bo po prostu jest prostszy w konstrukcji.
|
| Wto, 17.07.2012, 18:22 |
|
 |
|
Robak
Samochód: VW Passat CC 1.8 TSI
|
Ma ale sa to ostatnie podstawowe wersje ktore juz niedługo zostana wycofane. I co z tego ze trwałe jak te samochody nie jada. Taki kompakt wazy juz tyle co jeszcze niedawno klasa srednia a wolnossacy 1.4 czy 1.6 to jest samocho ktory nie nadaje sie do jazdy po naszych drogach bo zeby wyprzedzic tira to trzeba napierw wyciagnac rozaniec. Jak chcesz wybrac auto kompaktowe ktore sprawnie jezdzi w wiekszosci przypadkow musisz wybrac silnik z turbo bo nie masz innej opcji. W ostatnim zdaniu powtorzyłes znowu ze 2+2=4. Mnie tego nie musisz tłumaczyc. Napisz maile do producentow z uwagami. Z pewnoscia sie tym przejma.
|
| Wto, 17.07.2012, 18:37 |
|
 |
|
Dżony
|
Czyli mam przez 200tys. km rezygnować z lepszej elastyczności i nieco mniejszego spalanie bo turbina mi siądzie? i co z tego? dla takiego silnika to pewnie wydatek ~2000zł, więcej zaoszczędzę na paliwie w tym czasie bo to 1.2 TSI jest znacznie oszczędniejsze niż 1.6 MPI-wiem z autopsji. Zresztą gdzie jest powiedziane, że ona po 200tys. km musi siąść? jak będzie się ją studziło i nie pałowało na zimnym to spokojnie przejeździ więcej.
_________________ http://jkbudownictwo.pl/ - Projektowanie CAD, kosztorysowanie budowlane, wydruki wielkoformatowe, poligrafia . https://www.facebook.com/jkbudownictwo
|
| Wto, 17.07.2012, 18:57 |
|
 |
|
Kaito
Samochód: cee'd
|
Można zamontować turbo timera, jak zresztą do większości tych aut. Sam silnik jak już koledzy pisali prostsza konstrukcja - polecam http://blog-silnika.blogspot.com/2009/0 ... 2-tsi.htmlhttp://blog-silnika.blogspot.com/2009/0 ... 2-tsi.html
|
| Wto, 17.07.2012, 19:22 |
|
 |
|
Grzyws
Samochód: Bravo T-Jet
|
W małych turbodoładowanych jednostkach jest inny problem. Moment maks jest dostępny przy niskich obrotach, więc użytkownik zmienia wcześnie bieg ciesząc się z elastyczności ( i słusznie ) tylko jak to odbija się na układzie tłokowo korbowym ?
Pojeździjcie rowerem na wysokiej przerzutce mocno naciskając na pedały, zobaczycie po ile wytrzyma suport.
_________________ Alfa Romeo Fabricca Italiana Automobili Torino
Fan włoskich samochodów od zawsze na zawsze
|
| Wto, 17.07.2012, 19:30 |
|
 |
|
Kruszon
Samochód: S.Felicia Fiesta mk7
|
Z przodu zalatuje mi audi, ale ogolnie to nie wyglada źle.
_________________ Ahh... ta Skoda :) Przemyslane Rozwiązania Ahh... ten Ford :) Feel the Difference - Kinetic Design Święty Krzysztof jeździ z Tobą tylko do 120 km/h. Przy większych prędkościach swoje miejsce oddaje Św. Piotrowi Urodziłem się po to,aby jeździć ...
|
| Śro, 18.07.2012, 9:02 |
|
 |
|
bartez
Samochód: nazi hacz fwd pb
|
Dżony napisał(a): Zresztą gdzie jest powiedziane, że ona po 200tys. km musi siąść? jak będzie się ją studziło i nie pałowało na zimnym to spokojnie przejeździ więcej. No właśnie, może siąść już po 150tys km 
_________________ PB RWD jest wysoko
|
| Śro, 18.07.2012, 16:11 |
|
 |
|
Davin
|
Dżony napisał(a): Czyli mam przez 200tys. km rezygnować z lepszej elastyczności i nieco mniejszego spalanie bo turbina mi siądzie? i co z tego? dla takiego silnika to pewnie wydatek ~2000zł, więcej zaoszczędzę na paliwie w tym czasie bo to 1.2 TSI jest znacznie oszczędniejsze niż 1.6 MPI-wiem z autopsji. Zresztą gdzie jest powiedziane, że ona po 200tys. km musi siąść? jak będzie się ją studziło i nie pałowało na zimnym to spokojnie przejeździ więcej. wierzysz w ludzkość i to że ktoś kto kupi samochód z turbo będzie je studzić? 80% ludzi będzie korzystać z takiego samochodu jak z każdego innego, a później będzie lament że się zepsuło prawie nowe auto, ot natura ludzka
|
| Śro, 18.07.2012, 16:14 |
|
 |
|
PiasQ
Samochód: Reno TCe 200
|
Siejecie lament z czasów turbo chłodzonych powietrzem i to tylko w dieslach. Benzyny już od dawna miały turbo chłodzone cieczą, a od kilku lat także i diesle i nie ma tak wielkich problemów z ich przegrzewaniem ...
_________________ Pozdrawiam, PiasQ
|
| Śro, 18.07.2012, 20:31 |
|
 |
|
nevport
|
Samochód powinien być dla człowieka a nie odwrotnie. Jeżeli ja mam się ciągle zastanawiać czy aby dobrze rozgrzałem turbinę albo właściwie ją schłodziłem, zamiast zwyczajnie wsiąść i pojechać to wolę pociąg. Chciałby ktoś pralkę w której trzeba kontrolować obroty podczas prania albo lodówkę gdzie kilka razy dziennie występuje konieczność sprawdzania temperatury?
|
| Czw, 19.07.2012, 7:38 |
|
 |
|
Grzyws
Samochód: Bravo T-Jet
|
Do lodówki nie można wkładać ciepłych rzeczy a do dzisiejszych pralek nie można od tak wrzucić bo wyskoczy błąd że za duży ciężar więc nie do końca jest tak jak Napisałeś 
_________________ Alfa Romeo Fabricca Italiana Automobili Torino
Fan włoskich samochodów od zawsze na zawsze
|
| Czw, 19.07.2012, 8:45 |
|
 |
|
nevport
|
Grzyws napisał(a): Do lodówki nie można wkładać ciepłych rzeczy a do dzisiejszych pralek nie można od tak wrzucić bo wyskoczy błąd że za duży ciężar więc nie do końca jest tak jak Napisałeś  Samochodu kwasem myć też nie można ani ogrzewać nad ogniskiem - przykłady głupie ale widzę że mnie nie zrozumiałeś. Chodziło mi o to że auto z turbiną wymaga więcej uwagi i wyższej kultury technicznej niż bez tego wynalazku. Żyjemy w czasach w których dąży się do tego by urządzenia techniczne były jak najbardziej bezobsługowe, wymagały jak najmniej uwagi ze strony użytkownika a w tym przypadku widzę pewien krok wstecz. Ot wszystko.
|
| Czw, 19.07.2012, 10:04 |
|
 |
|
lordzofmafia
Samochód: Das Auto mit TDI
|
PiasQ napisał(a): Siejecie lament z czasów turbo chłodzonych powietrzem i to tylko w dieslach. Benzyny już od dawna miały turbo chłodzone cieczą, a od kilku lat także i diesle i nie ma tak wielkich problemów z ich przegrzewaniem ... Nie ma turbin chłodzonych powietrzem. Chłodzenie jest olejowe, albo wodne. W dieslach stosowano olejowe ze względu na niską temperaturę spalin. W silnikach benzynowych wymagane jest dodatkowe chłodzenie cieczą, gdyż temperatura spalin może sięgnąć ponad 900 stopni C. Schłodzenie turbiny po forsownej, agresywnej jeździe nie jest sianiem lamentu, tylko koniecznością. Jedynie przy podtrzymaniu turbo, nie jest to konieczne, acz nie zaszkodzi.
_________________ Old Opels never die!!! Opel - Wir lieben autos Od dużej pojemności lepsza jest tylko jeszcze większa pojemność - A. Opel 08.2007 - 08.2010 - '93 Opel Vectra GT - Rost In Peace ;(
|
| Czw, 19.07.2012, 10:13 |
|
 |
|
PiasQ
Samochód: Reno TCe 200
|
lordzofmafia, obieg oleju pominąłem, bo to oczywiste, ale jakby turbo było chłodzone TYLKO olejem, to padałoby po pierwszej ostrzejszej jeździe. Te, używane w dawniejszych dieslach miały taką konstrukcję, że obieg powietrza w łopatkach je chłodził - dzisiejsze w dieslach jak i te od dawna używane w benzynach są wpięte w obieg cieczy chłodzącej i są mniej podatne na nagłe rozgrzanie, czy wychłodzenie.
_________________ Pozdrawiam, PiasQ
|
| Czw, 19.07.2012, 10:51 |
|
 |
|
lordzofmafia
Samochód: Das Auto mit TDI
|
Jeszcze raz Ci tłumaczę, że czynnikiem chłodzącym w starszych turbinach jest olej, a nie powietrze. W jaki sposób (Twoim zdaniem), powietrze miałoby chłodzić tzw. gorącą część turbiny?
_________________ Old Opels never die!!! Opel - Wir lieben autos Od dużej pojemności lepsza jest tylko jeszcze większa pojemność - A. Opel 08.2007 - 08.2010 - '93 Opel Vectra GT - Rost In Peace ;(
|
| Czw, 19.07.2012, 11:19 |
|
 |
|
gibki8
|
 forum-auto
_________________ http://picasaweb.google.pl/gibki8/Depec ... z11022010# https://picasaweb.google.com/gibki8/Col ... onNarodowy
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem!!
|
| Pią, 20.07.2012, 10:28 |
|
 |
|
okol
Samochód: ..i bez samochodu :(
|
łoj... no juz gorzej to wyglada niz na oficjalnych fotkach. Tyl jakis niespojny, a przetloczenie... no zupelnie z kosmosu, jak jakis niedorobiony citroen.
_________________ STOP! ukradaczom tożsamośći! i ACTA tez stop.
|
| Pią, 20.07.2012, 11:58 |
|
|