Obecny czas: Pią, 19.06.2026, 11:25

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 172 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna
2012 Dacia Lodgy 
Autor Wiadomość
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Darłówko
Samochód: Nazi-coupe 3.0 R6 Pb
Post Re: 2012 Dacia Lodgy
kielek napisał(a):
Przyjdzie ci to zawieszenie naprawiać to zmienisz zdanie. Bardzo podobają mi się auta dacii bo nie są tak przeładowane elektroniką i skomplikowanymi nietrwałymi rozwiązaniami jak nowoczesne "super" auta. Co za radość z jazdy ma dać ci te kilkuletnie audi czy inny VAGszmelc kiedy tam nie czuć że jedziesz. Chcesz takiej radości z jazdy, kup se play station, taniej ci wyjdzie. Chyba że tak naprawdę nie zależy ci na jeździe tylko na tym żeby się pokazać, wtedy na pewno lepiej kupić ten "luksusowy" szmelc z niewiadomą przeszłością.

Po pierwsze to że Dacia jest prostym w budowie samochodem nie oznacza to jednocześnie że bedzie bezawaryjne w końcu ma technikę Renault, Dacie to samochody takie jak inne i w końcu zaczną się psuć jak inne, tyle że będą tańsze w naprawie. Po drugi nie wiem czy wiesz ale nie wszystkie auta używane to 5 razy rozbite graty ze szrotu. Jak dla mnie taka Dacia Logan to po prostu słaby wóz, mizerne wykończenie, fatalne fotele, głośny ślamazarny silnik i kiepskie prowadzenie. Ten "luksusowy szmelc z niewiadomą przeszłośćią" jest lepszy pod każdym względem i jak komuś przyjdzie przejechać 1000 km trasę tym VAGszmelcem to doceni komfort jazdy i prowadzenie bo w Daci taka podróż skończy się wizytą u ortopedy. Naprawdę wolę wydać co jakiś czas trochę kasy na remont zawiasa i cieszyć sie jazdą świetnym wozem z klimatyzowaną kabiną latem i grzejącymi d*pę fotelami zimą.

Generalnie jednak nie krytykuje kogoś kto kupi takie auto z salony, każdy ma inne wymagania co do samochody, tylko nikt nie wmówi ze jak ktoś chce mieć paroletnie auto klasy premium za cenę nowej "wspaniałej" Daci jest pozerem i kupuje je tylko dla znaczka.

To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy

Broń
Masowego
Wyprzedzania

Czw, 19.01.2012, 15:09
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawichost
johny trudno się z Tobą nie zgodzić z tym, że zapomniałeś o jednym.
Dzisiejsze samochody nie są budowane tak jak kiedyś, przez swoją skomplikowaną konstrukcję i różnymi powiązaniami pomiędzy układami czas opłacalnej eksploatacji jest krótszy.
Bodajże Volvo przy okazji premiery pierwszego S80 podawał, że będzie to aż 12 lat nim koszty eksploatacji staną się tak duże, że jego eksploatacja przestanie się opłacać, oczywiście polakowi z umiłowaniem do druciarstwa nawet po 20 latach będzie się opłacało go łatać na słowo honoru.
Teraz to jakieĹ› 200tys. km.
Jak ktoś mało jeździ to ok, może się lansować BM'ką z przebiegiem 150-180tys. km.
Ale jeśli ktoś używa samochodu zgodnie z przeznaczeniem to raczej nie jest dobre rozwiązanie.
Sam niewiele jeźdżę ale przez zeszły rok zrobiłem 25tys. km swoim samochodem, kupię taką wypasioną furę i po 2-3 latach będę musiał sprzedać bo nie będzie się opłacało ładować dużej kasy w samochód który jest niewiele wart a poza ASO raczej niewiele zrobię.
gibki8 to 54tys. zł to chyba przed rabatem, za tyle jak się dobrze targuje można kupić nową Octę Mint 1.4 ale TSI 122KM, trudno mi uwierzyć w to co piszesz.

Czw, 19.01.2012, 17:04
Awatar użytkownika

Miejscowość: DW
Samochód: Megane Grandtour dci
Johny... Dacie też mają klimatyzacje wiec grzać się nie trzeba. Co do wygody foteli to myślę, że nie jeździłeś Dacia, a co więcej zakładam, że nawet w niej nie siedziałeś. 1000km to nie tak dużo, a na miejsce dojadę szybciej niż ty bo dieselek w Daci pozwoli mi dojechać na miejsce na jednym baku jadąc równym tempem, a ty swoim V8 stracisz dużo czasu i kasy stojąc co 200km na stacji benzynowej hahaha

ok lubisz takie furki jak piszesz... spoko w końcu rynek samochodów używanych przywiezionych od naszych zachodnich sąsiadów też musi istnieć i autka z przebiegiem jeszcze za granica 300tys, a u nas już tylko 120tys też muszą jeździć :P
Myślę, że nie ma co się więcej wymądrzać i kłócić co jest lepsze tylko każdy kupi co mu sie podoba na co go stać i co chce mieć... Są ludzie których cieszy zapach nowego auta i atmosfera odbioru go z salonu a potem spokój ze wzgledu na gwarancję.

*A co do awaryjności Daci ze wzgledu na powiazanie z renaultem i samą awaryjnośc renaulta to powoli mita zaczyna mijać.
Awaryjność Daci jest znikoma (w pierwszych Loganach był problem z karoserią ale tak to nic).
A same renaulty są już całkiem dobre. Laguna III praktycznie bez problemowa, Clio tak samo, Megane III nic się nie dzieje (tego akurat sam mam i serwisując wtedy kiedy trzeba mam świety spokój. Odpukać ale nic nic nic). Wiec chyba nie jest tak źle z tymi renaulto-daciami ;)

Czw, 19.01.2012, 20:43
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Darłówko
Samochód: Nazi-coupe 3.0 R6 Pb
Na pełnym baku przejade 700 KM a co do kosztów paliwa, no nie wiem jak ci to napisać może po prostu mnie na to stać. Kiedyś jechałem na lotnisko po kolegę autem jego matki Dacia Logan silnik bezynowy 1.4... nigdy wiecej, idealne auto dla diałkowicza. Klima oczywiście że jest ale nie w podstawowej wersji napewno. Dobra koniec tego off-topu bo sam się będę musiał wyciąć :wink:

To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy

Broń
Masowego
Wyprzedzania

Czw, 19.01.2012, 21:20
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Wnętrze:

Image

Pią, 20.01.2012, 16:28
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jarosław
O kurcze fajnie wygląda to wnętrze choć nie wiem dlaczego ale w pierwszej chwili pomyslałem ze jest troche podobne do fiatowskiego wnętrza ;). Jeżeli cena będzie w granicach 45k to może być to naprawdę bardzo ciekawe auto.

Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem!!

Pią, 20.01.2012, 17:46

Samochód: Toyota Avensis 1,8
w środku jest wreszcie dobrze

ciekawe czy zdecydują się w końcu na ocynk blach :roll:

Pon, 23.01.2012, 10:29
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pomorze
Samochód: Opel Astra G Caravan
A co do tej pory nie miała? Nie widziałem jeszcze rdzewiejącego Logana, Sandero czy Dustera.

Pon, 23.01.2012, 10:51

Samochód: Toyota Avensis 1,8
polecam polskie forum o Loganie
no to mało widziałeś

Pon, 23.01.2012, 10:57
Awatar użytkownika

podstawowa wersja ;)
Image
Image
forum-auto

Sob, 04.02.2012, 18:59
Awatar użytkownika

Miejscowość: Głowno (EZG)
Samochód: Hyundai Coupe
Nie dało się wyżej tego zderzaka z tyłu ?
Chyba że to miał być offroad albo coś takiego. Bo ilość plastiku podobna :?

Sob, 04.02.2012, 19:05
Awatar użytkownika

Miejscowość: SH
Samochód: Civic 1.8 VTEC
Nie wierzę, że w Polsce będą sprzedawali jeszcze jakikolwiek samochód z czarnymi zderzakami. Może to wersja na rynek rumuński?

Sob, 04.02.2012, 19:16
Awatar użytkownika

nie wiadomo ;) podstawowa to podstawowa. pisza ze ma kosztowac w granicach 9-10k euro

Sob, 04.02.2012, 19:19
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź / Warszawa
Samochód: Fiat Delta 3
3co napisał(a):
Może to wersja na rynek rumuński?
Albo wersja dostawcza

Sob, 04.02.2012, 19:40
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Samochód: italiano diesel
Duster aĹĽ do wersji Ambiance teĹĽ ma czarne zderzaki

Sob, 04.02.2012, 19:59
Awatar użytkownika

Wow, jeśli to co napisał gibki8 byłoby prawdą to ten samochód mógłby u nas kosztować znacznie poniżej 40tys. zł w podstawie.
Duster w Niemczech i Francji 12tys. euro za najbiedniejszÄ… wersjÄ™ to tyle co u nas 4x4 albo diesel z klimÄ….
Tutaj widzę szansę, że za 40tys. zł możemy mieć już klimę.

Nie, 05.02.2012, 10:37
Awatar użytkownika

Jeżeli chodzi o design, Dacia robi się coraz lepsza. Logan był koślawy, zwłaszcza z przodu, Sandero na pierwszy rzut oka wyglądało tanio. Duster, a Lodgy nawet we wnętrzu, wyglądają już dużo lepiej.
Zastanawia mnie sytuacja z Loganem MCV, którego koncepcja naprawdę mi się podoba, ale czy nie będzie stanowić wewnętrznej konkurencji dla Lodgy?

Nie, 05.02.2012, 11:02
Awatar użytkownika

Miejscowość: skarland
Samochód: Focus 1.8 TDCI '08r.
Jak za 10 tyś zł to biorę... więcej bym nie dał. Przecież za 50tyś czy więcej to już można kupić na prawdę świetne używane auto.... a nie to.
WyglÄ…da jak furgon do woĹĽenia ziemniakĂłw na bazar.

Nie, 05.02.2012, 12:23
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pomorze
Samochód: Opel Astra G Caravan
specyfik napisał(a):
Jak za 10 tyś zł

Zawsze jak to czytam to śmiać mi się chcę. Toś palnął jak łysy beton. Tak, najlepiej za symboliczną złotówkę. Nowe auto za 10 tyś.zł. :lol: Zawsze "lepszą" alternatywą jest używany niezależnie o jakim nowym samochodzie mówimy. Jednak nowe auto to nowe, gdybyśmy mieli inne zarobki to i nasza mentalność by się zmieniła. Rozumielibyśmy co to znaczy mieć "nowy samochód", a niestety Polacy sięgają wyżej niż mogą. Wolą kilkuletnie Audi niż taką Dacie no bo przecież nikt normalny nie kupić Dacii za 40 tyś.zł. :lol: Potem płacz bo Audi zaczyna mieć kryzys i powoli wszystko się sypie. Oczywiście rynek używanych aut ma swoje zalety i jak kogoś stać,a nie podoba mu się np. nowy model to kupić sobie poprzednią A6. Jednak nowe auto musi swoje kosztować. Nie da rady inaczej.

Nie, 05.02.2012, 13:02
Awatar użytkownika

Mnie teĹĽ.
Tym bardziej, że i tak zarówno nowe jak i używane samochody mamy dużo tańsze niż Niemcy czy Francuzi.

Nie, 05.02.2012, 13:15
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 172 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna