|
|
Obecny czas: Wto, 09.06.2026, 9:25
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
Nauka mechaniki w wieku 23lat
| Autor |
Wiadomość |
|
danielcio23a
|
 Nauka mechaniki w wieku 23lat
Witajcie. Na początek ponieważ jestem tutaj nowy pozdrawiam wszystkich forumowiczów.... Mam pytanie i prośbę o szczerą pomoc na ten temat: Mam 23 lata i chciałbym zacząć uczyć się konkretnej mechaniki w zakładzie mechanicznym, ale nie wiem sam czy w moim wieku zaczęcie nauki zawodu prawie od podstaw ma jeszcze sens. Dlatego też chciałbym, żeby ktoś kto jest już trochę w tym zawodzie zweryfikował moje postępy i doradził mi, a przypominam, że bardzo mi zależy na tym jeśli jest to ostatni dzwonek. No więc tak, po szkole gimnazjalnej poszedłem i ukończyłem trzyletnią szkołę zawodową (mechanik pojazdów samochodowych). W tym okresie jednocześnie przez trzy lata miałem również naukę praktyczną w zakładzie mechanicznym, na przemian w tygodniu, trzy dni szkoły i dwa dni nauki (pracy) u mechanika. Nie ukrywam, że kiedyś praktyczna część nauki zawodu, kompletnie jakoś mi nie szła. Może to dlatego, że nie interesowało mnie to wcześniej aż tak bardzo jak teraz??. Szkołę i praktyki skończyłem mając 19lat i zdałem oczywiście czeladnika bardzo dobrze. Potem już do dzisiaj, czyli od 19stki przez prawie 5lat nie miałem w ogóle styczności z samochodami i mechaniką. Pytam tu i tam czy zechcieli by mnie po takiej przerwie przyjąć na przyuczenie, może na staż, ale nikt jak dotąd nie jest chętny mnie zatrudnić. Jakoś mi szkoda, że odrazu w tym dalej nie brnąłem i zmarnowałem 5 cennych lat zawodu. Mam też żonę i chciałbym kiedyś zacząć zarabiać na mechanice na własną rękę, ale na początek praktycznie od nowa muszę uczć się zawodu. Jak oceniacie moją sytuację?? Czy w moim wieku i sytuacji warto jeszcze się zacząć tego uczyć? I czy mogę jeszcze zostać dobrym fachowcem??? Proszę o szczere odpowiedzi.....
|
| Nie, 29.01.2012, 19:30 |
|
 |
|
Ice
Moderator
|
 Re: Nauka mechaniki w wieku 23lat
W dziwnym może rejonie mieszkasz, bo u mnie pełno mechaników wszędzie szukają, nawet takich bez żadnego wykształcenia i praktyki - byle by nie pił. Szukaj roboty w jakimkolwiek zakładzie i tam się szkol, bo jeżeli chodzi o wykształcenie to tyle Ci wystarczy.
_________________ | pajacyk.pl • polskieserce.pl | Kliknij raz dziennie. Codziennie.
|
| Nie, 29.01.2012, 20:01 |
|
 |
|
danielcio23a
|
Ja mieszkam w Radomiu. A ty skÄ…d jesteĹ›?? JesteĹ› moĹĽe mechanikiem samochodowym?
|
| Nie, 29.01.2012, 20:16 |
|
 |
|
Ice
Moderator
|
TeĹĽ jestem z Radomia  Wpadnij na www.klubmotoradom.pl Tam moĹĽe ktoĹ› Ci coĹ› sensownego doradzi 
_________________ | pajacyk.pl • polskieserce.pl | Kliknij raz dziennie. Codziennie.
|
| Nie, 29.01.2012, 20:25 |
|
 |
|
danielcio23a
|
Ooo widzisz jak się składa  Zanim wpadnę na stronke którą mi podałeś może masz jakiś kontakt do siebie, np gg?? Moglibyśmy trochę pogadać z racji że jesteśmy z tego samego miasta?? Pisałeś że w Radomiu pełno mechaników szukają, nawet bez konkretnych umiejętności, a ja jak na razie żadnego takiego zakładu nie znalazłem. Może słabo szukam??
|
| Nie, 29.01.2012, 20:38 |
|
 |
|
Ice
Moderator
|
Szperaj po gazetach, swego czasu w anonse było sporo ofert. Zresztą np. znajomy w Ekonafcie niedaleko ul. Tartacznej przez długi czas szukał załogi i same chlejusy przychodziły.
Co do pomocy na miejscu zbytnio obecnie nie pomogę, bo obecnie mieszkam w Krakowie. Zajrzyj na forum, które Ci poleciłem. Może ktoś ma kogoś znajomego i Cię wkręci.
|
| Nie, 29.01.2012, 20:54 |
|
 |
|
danielcio23a
|
Ok. Dzięki serdeczne 
|
| Nie, 29.01.2012, 20:57 |
|
 |
|
mk2
Samochód: Leon TSI, C25 Camper
|
danielcio23a napisał(a): Czy w moim wieku i sytuacji warto jeszcze siÄ™ zacząć tego uczyć? I czy mogÄ™ jeszcze zostać dobrym fachowcem??? ProszÄ™ o szczere odpowiedzi..... Ludzie caĹ‚y czas siÄ™ ksztaĹ‚cÄ…. Musisz Ĺ›cisnąć ĹĽycie za jaja i zabrać siÄ™ za konkretny rozwĂłj umiejÄ™tnoĹ›ci. Ĺ»yczÄ™ powodzenia.
|
| Pon, 30.01.2012, 1:37 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|