|
|
Obecny czas: Śro, 10.06.2026, 17:25
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
2011 Scion tC / Toyota Zelas
| Autor |
Wiadomość |
|
drakor
|
 2011 Scion tC / Toyota Zelas
Cytuj: Kolejna nowość Sciona po iQ. Na odbywającym się salonie w Nowym Jorku Scion przedstawił drugą generację swojego małego młodzieżowego Coupe zaprezentowanego sześć lat temu, w 2004 roku - tC. Auto zyskało nowocześniejszy, bardziej agresywny wygląd i nowe silniki - pod maskę trafi 2,5 litrowy czterocylindrowy motor połączony ze skrzynią Dual VVT-i o mocy 180 KM (o 19 KM więcej, niż w poprzednim modelu). Oprócz mocniejszego silnika zmniejszyło się zużycie paliwa i emisja CO2. Scion oferuje do tego modelu dwie zupełnie nowe sześcio-biegowe manualne skrzynie biegów oraz nową, sześciobiegową automatyczną wraz z sekwencyjną zmianą. Nowe tC powstało nowej platformie Toyoty. W kwestii zawieszenia - z przodu kolumny MacPersona, a z tyłu podwójne wahacze, przez co auto jest niżej zawieszone, niż poprzednik. Auto toczyć sie będzie na szerszych, niż w poprzedniku 18-calowych, aluminiowych kołach z lekkich stopów. Nowe tC jest standardowo wyposażone w większe, niż w poprzednim modelu 16-calowe hamulce tarczowe na wszystkich kołach. Wewnątrz pojawiło się zupełnie nowe wnętrze ze spłaszczoną ku dołu sportową kierownicą. Jak zapowiada Scion fotele mają zapewniać bardzo dobre trzymanie boczne. Standardowe wyposażenie obejmuje panoramiczne okno dachowe, tylną kanapę dzieloną w stosunku 60/40, system audio z ośmioma głośnikami, radio sterowane z kierownicy, z zakresu bezpieczeństwa pojawią się systemy ABS, VSC, TRAC, EBD oraz BA. Ponadto pojawia się aktywne zagłówki i osiem poduszek powietrznych. Nowe tC sprzedawane będzie wyłącznie w USA i tam trafi do sprzedaży zapewne niedługo po zakończeniu się salonu w Nowym Jorku.                            http://www.netcarshow.com/scion/2011-tc/               (c) info=autogaleria.pl. autoblog.com
_________________ TechnoBase.FM.24h. Electro
|
| Czw, 01.04.2010, 14:40 |
|
 |
|
RR ltd Co.
Moderator
Samochód: Fiat Delta 3
|
 Re: Scion tC (2011)
_________________ Fanpage SamochodySwiata.pl || Mój Instagram
Ostatnio edytowany przez RR ltd Co., Pon, 03.01.2011, 12:47, edytowano w sumie 1 raz
|
| Pon, 27.12.2010, 11:51 |
|
 |
|
bartez
Samochód: nazi hacz fwd pb
|
Dobrze, ĹĽe do Europy nie trafi.
_________________ PB RWD jest wysoko
|
| Pon, 27.12.2010, 13:07 |
|
 |
|
cobra
Samochód: Grande Punto 1.2
|
Za to mogłaby trafić taka Kia Forte Koup. 
|
| Pon, 27.12.2010, 13:54 |
|
 |
|
3co
Samochód: Civic 1.8 VTEC
|
 Re: 2011 Scion tC / Toyota Zelas
I tak wygląda dużo lepiej od poprzednika. Chociaż Scion to dla mnie nieporozumienie - "młodzieżowa Toyota" To się wzajemnie wyklucza 
|
| Pon, 27.12.2010, 15:57 |
|
 |
|
bartez
Samochód: nazi hacz fwd pb
|
Podobno to Honda jest autem dla starcĂłw przynajmniej tak twierdzili kiedyĹ› w TG 
_________________ PB RWD jest wysoko
|
| Pon, 27.12.2010, 16:01 |
|
 |
|
3co
Samochód: Civic 1.8 VTEC
|
bartez napisał(a): Podobno to Honda jest autem dla starcĂłw przynajmniej tak twierdzili kiedyĹ› w TG A czy Civic i CR-Z to auta dla starcĂłw? Tymczasem Toyota nie ma juĹĽ w swojej ofercie ĹĽadnego ciekawego samochodu. Celici juĹĽ sporo lat nie produkujÄ… i nie ma mowy o nastÄ™pcy, a MR2 (?) teĹĽ juĹĽ chyba nie jest u nas oferowany. Tymczasem Sciony wyglÄ…dajÄ… jeszcze nudniej od Aurisa, Corolli i reszty. MoĹĽe w Ameryce to siÄ™ sprzedaje, ale nigdzie indziej pĂłki co nie ma szans.
|
| Pon, 27.12.2010, 16:07 |
|
 |
|
Jacobser
Samochód: Citroen Saxo
|
Panowie nie rozpędzajcie się z ta krytyką gdyż na Podkarpaciu powstał nawet klub Sciona tC, a więc niektórzy widzą coś pięknego w tym gokarcie. Owszem, po liftingu auto nie jest już tak udane jak przed, ale to z powodu przekombinowanego tyłu, który zamiast ewoluować zupełnie zniszczył styl tego sportowego auta.
_________________ Zapraszam do zapoznania się z kompendium wiedzy o moim samochodzie: http://www.autogaleria.pl/forum/showthr ... bserow%F3z
|
| Nie, 02.01.2011, 20:48 |
|
 |
|
RR ltd Co.
Moderator
|
|
| Pon, 03.01.2011, 12:48 |
|
 |
|
RR ltd Co.
Moderator
|
|
| Pią, 28.01.2011, 10:24 |
|
 |
|
BłażejM
Samochód: marzeń to youngtimer
|
szkoda że jest niedostępny w Europie. poza tym i tak wygląda lepiej niż Scion xA którego widuję codziennie w drodze do pracy
_________________ Kochajmy samochody zabytkowe
|
| Pią, 28.01.2011, 11:35 |
|
 |
|
RR ltd Co.
Moderator
|
nie ma co porównywać dwóch krańcowo odmiennych modeli - vanowatego Xa i "kupowatego" tC
|
| Pią, 28.01.2011, 12:05 |
|
 |
|
samochoman
Samochód: Opel
|
Nie wiem o co Wam chodzi, mi tak osobiście się z wyglądu podoba. Ciekawie poprowadzona tylna linia. Tylko środkowy panel może jakiś taki nie za ciekawy.
_________________ Portal http://www.motogen.pl - skutery, motocykle i quady.
|
| Pią, 28.01.2011, 15:26 |
|
 |
|
zygix
Samochód: Viggen
|
Po prostu wieje nudą.Tak mógłby wyglądać nawet 2 generacje wstecz..
_________________ ,,Lepiej milczeć i sprawiać wrażenie głupca, niż przemówić i rozwiać wszelkie wątpliwości'' - Lincoln
http://www.hattrick.org/Signup/Invite.aspx?ref=2PU488
|
| Pią, 28.01.2011, 15:42 |
|
 |
|
RR ltd Co.
Moderator
|
właśnie chodzi o to, co pisze zygix 
|
| Pią, 28.01.2011, 16:41 |
|
 |
|
Kurai
Samochód: Smutna Jazda
|
to chyba najsmutniejsza linia boczna jaką widziałem 
|
| Sob, 29.01.2011, 12:25 |
|
 |
|
Neo(N)
Samochód: V6 Pb & 1.9 TDI
|
Ale chociaż mają jakiś wybór, mogą iść do salonu z przeświadczeniem, że dostaną tanie, całkiem fajne coupe. A my, europejczycy co mamy? Scirocco od gdzieś 80 tysięcy zł? RCZ od stówy? Brakuje na całym europejskim rynku tanich coupe które dostępne by były dla mas. Czego nie ma następców MX3, Tigry czy Pumy? Dostajemy za to hybrydy, jakieś dziwne mieszanki ( R klasa, 5 GT itp ) i Euro5 od nowego roku.
_________________ Mam dwa Passaty B5 w tym jeden w TEDEIKU...Czy jestem już koneserem?
Jestem specjalistą od B5, proszę o zadawanie pytań (mimo, że nie noszę skarpet do sandałów, nie mam wąsa i nie nazywam się Henryk)
|
| Sob, 29.01.2011, 15:40 |
|
 |
|
zygix
|
Cytuj: Czego nie ma następców MX3, Tigry czy Pumy? Bo się nie opłacały producentom?Bo nie ma w Europie zbytu na takie małe,babskie gówienka?
_________________ ,,Lepiej milczeć i sprawiać wrażenie głupca, niż przemówić i rozwiać wszelkie wątpliwości'' - Lincoln
|
| Sob, 29.01.2011, 17:43 |
|
 |
|
Neo(N)
Samochód: V6 Pb & 1.9 TDI
|
zygix napisał(a): Cytuj: Czego nie ma nastÄ™pcĂłw MX3, Tigry czy Pumy? Bo siÄ™ nie opĹ‚acaĹ‚y producentom?Bo nie ma w Europie zbytu na takie maĹ‚e,babskie gĂłwienka? Za to jest zbyt na wielkie, drogie coupe  Wybacz, ale tymi autami nie tylko jeĹĽdĹĽÄ… kobiety. Sam bym przygarnÄ…Ĺ‚ jakieĹ› maĹ‚e, w miarÄ™ narowiste coupe, nawet zbudowane na platformie auta klasy B. Poza tym...dziwne, ĹĽe jakieĹ› paszczury pokroju Juke, 5 GT czy Murano Cabrio ( WTF  ) "opĹ‚acajÄ…" siÄ™ producentom a nie potrafiÄ… lub nie chcÄ… stworzyć czegoĹ› w miarÄ™ prostego. Akurat zazdroszczÄ™ amerykanom i tC i Cobalta i Forte Koup a na pewno coĹ› jeszcze by siÄ™ do tego grona znalazĹ‚o.
_________________ Mam dwa Passaty B5 w tym jeden w TEDEIKU...Czy jestem już koneserem?
Jestem specjalistą od B5, proszę o zadawanie pytań (mimo, że nie noszę skarpet do sandałów, nie mam wąsa i nie nazywam się Henryk)
|
| Sob, 29.01.2011, 21:58 |
|
 |
|
zygix
|
Cytuj: Za to jest zbyt na wielkie, drogie coupe  Wybacz, ale tymi autami nie tylko jeżdżą kobiety. No i cóż mam poradzić,że się bardziej opłaca produkować i sprzedawać wielkie,drogie coupe  Nie pisałem,że tylko nimi jeżdżą babki  Ale najczęstszymi użytkownikami tych autek(wg statystyk w prasie) były/są kobiety.Nie udawaj,że pierwszy raz słyszysz/czytasz o przypiętej do tych modeli łatce.. Cytuj: dziwne, że jakieś paszczury pokroju Juke, 5 GT czy Murano Cabrio ( WTF  ) "opłacają" się producentom a nie potrafią lub nie chcą stworzyć czegoś w miarę prostego. Pisałeś o Europie raczej(Tigra,Puma),więc Murano kabrio raczej(?) do nas nie zawita.BMW z racji swojego prestiżu raczej będzie eksperymentowało właśnie z takimi GT,aniżeli z segmentem B,nie sądzisz  No i mają w sumie małe,narowiste autko,co nie A segment,klasa Juke'a jest na czasie,więc to zrozumiałe u producentów,że korzystają z okazji,każdy chce kawałek tortu.. Cytuj: Akurat zazdroszczę amerykanom i tC i Cobalta i Forte Koup a na pewno coś jeszcze by się do tego grona znalazło. No ja im tC nie zazdroszczę,Kijanka fajna a Cobalt w wersji SS  Tylko ,że nie porównuj tych 4.4-4.5 metrowych fur z Fordem Pumą czy Tigrą (niecałe 4 metry) 
|
| Sob, 29.01.2011, 22:41 |
|
|