Obecny czas: Śro, 10.06.2026, 7:56

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Mini Coupe Concept 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Post Mini Coupe Concept
Cytuj:
W tym roku Mini świętuje 50. rocznicę urodzin.

Z tej okazji odbył się m.in. wielki zlot minimaniaków, a należącą do BMW firma zaprezentowała dwie jubileuszowe serie swojego produktu.

Wygląda jednak na to, że największy rocznicowy hit zostanie zaprezentowany dopiero we wrześniu na salonie we Frankfurcie.
Mowa o prototypie mini coupe - BMW ujawniło właśnie pierwsze zdjęcia tego pojazdu.

ImageImage
ImageImage
Image
MotorAuthority

Mini coupe jest samochodem dwuosobowym - głównie ze względu na nisko opadającą linię dachu. Co ciekawe jednak, dokładna analiza wskazuje, że licząc do dolnej lini szyb nowy concept jest identyczny z klasycznym mini w najmocniejszej wersji JCW (John Cooper Works). Auto ma 371 cm długości i 168 cm szerokości, natomiast wysokość wynosi 136 cm. Dzięki dwuosobowemu nadwoziu udało się wygospodarować zupełnie przyzwoitą ilość miejsca na bagaż - pojemność bagażnika to całe 250 litrów. Ale tu uwaga - tylna klapa podnosi się wraz z tylną szybą, co dla purystów, przekreśla słowo coupe w nazwie.

Również napęd prototypu będzie identyczny z mini JCW. Pod maską znajdziemy więc benzynowy silnik 1.6, który dzięki doładowaniu dysponuje mocą 211 KM i momentem obrotowym 260 Nm. Dzięki funkcji overboost, moment chwilowo może wzrosnąć do 280 Nm. Osiągi nie zostały na razie podane.

Również wnętrze mini ma podkreślać sportowy charakter samochodu. Dlatego na desce rozdzielczej dominować będzie duży obrotomierz, a miejsce wygospodarowano również dla analogowego zagara, którego zadaniem jest mierzenie czasów okrążeń. Za to prędkość ma być potraktowany nieco po macoszemu.

Mini coupe concept zadebiutuje w połowie września we Frankfurcie. Wiele wskazuje na to, że na wersję produkcyjną, która może być niemal identyczne z prototypem, trzeba będzie poczekać tylko do wiosny przyszłego roku, do salonu w Genewie.

Wnętrze mini coupe na filmie:
http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia ... ni,1358191

ImageImageImage
Image
Wiecej na: WCF

Śro, 26.08.2009, 14:57
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Darłówko
Samochód: Nazi-coupe 3.0 R6 Pb
Post Re: Mini Coupe Concept
Na ile sposobĂłw moĹĽna sprzedac Mini jak widac na bardzo wiele a to jeszcze nie koniec. Bez komentowania pozostawiÄ™ to auto.

To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy

Broń
Masowego
Wyprzedzania

Śro, 26.08.2009, 16:41
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bydgoszcz
Samochód: Opel Astra II
Dla mnie świetny ! Tylko nie moge zrozumieć czemu na pierwszym zdjęciu dach wygląda na płócienny, a na reszcie już twardy :roll: Jak widać pomysłów na zmodyfikowanie Mini nie brakuje, ten wygląda naprawde zawadiacko i fajnie było by zobaczyć go w niezmienionej formie na ulicy ... w końcu facet mógłby się pokazać w Mini ;)

Śro, 26.08.2009, 18:57
Awatar użytkownika

Nowe Mini jest jak Doda, jednym się podoba (wygląd) innym nie, można ja lubić, można tez nie lubić-rzecz gustu.
Jednak co do spraw finansowych to prawdziwa maszynka do ich produkcji i tak samo jest z Mini po prostu marketingowa marka do produkcji kasy.

ImageImage
Image
ImageImage
ImageImage
auto-motor-und-sport.de

Śro, 26.08.2009, 19:54
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź / Warszawa
Samochód: Fiat Delta 3
ten biały "berecik" mnie wk***ia, za to wnętrze jest genialnie wykończone - mogliby tylko usunąć tą zastawę stołową z deski rozdzielczej :mryellow:

Śro, 26.08.2009, 21:24
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jarosław
Niby brzydki nie jest ale dla mnie Mini to będzie zawsze 3-drzwiowy gokart z wielkim zegarem. Szkoda że stało sie to teraz taką maszynką do zarabiania forsy.

Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem!!

Śro, 26.08.2009, 21:56
Awatar użytkownika

Samochód: RWD
Paskudne to auto i całkowicie zrywające z legenda Mini.

Śro, 26.08.2009, 22:44
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Samochód: Włoski
Z ta czpeczka na dahcu wyglada slabo :/

Why can't we just love everybody and judge them by the car they drive?

Czw, 27.08.2009, 11:37
Awatar użytkownika

Ten dach wygląda tak, jakby jakiś amator dorobił go do wersji cabrio, bo seryjny dach mu się zniszczył, a chciał go upodobnić do amerykańskich graczy futbolu (kask):wink:

Czw, 27.08.2009, 12:13
Awatar użytkownika

jak dla mnie się podoba. fajny pomysł na seryjne mini coupe :) choć nie zaprzeczam że deczko bardziej kanciasty dach bardziej by pasował.

what happened, happened and couldn't have happened any other way

Czw, 27.08.2009, 20:33
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa WH
Nowa moda na czarne tylne słupki? :mryellow: Mnie się podoba, co prawda jeśli dysponował bym funduszami na takiego Mini'aka (ile by nie kosztował a w ogóle jeśli będzie kosztował) wybrał bym coś innego

Sob, 29.08.2009, 18:11
Awatar użytkownika

Miejscowość: Miłosław
Samochód: Gnojownik
RR ltd Co. napisał(a):
ten biały "berecik" mnie wk***ia, za to wnętrze jest genialnie wykończone - mogliby tylko usunąć tą zastawę stołową z deski rozdzielczej :mryellow:

"Berecik" zostaw w spokoju, jest bardzo w stylu MINI 8) Fakt, wnętrze genialnie wykończone, a samo auto porywa stylistyką. Ale do ciężkiej cholery nie mogę znieść w MINI tej zaje*istej "busoli", która "udaje" prędkościomierz, na szczycie deski rozdzielczej. Jak to k*rwa wygląda...!? Gryzie po oczach, aż niemiło :?

Nie, 30.08.2009, 15:27
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ]