Obecny czas: Śro, 10.06.2026, 13:17

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Jehle - historia firmy i jej produktow 
Autor Wiadomość

Post Jehle - historia firmy i jej produktow
W topiku tym postaram sie przedstawic historie firmy Jehle (na tyle na ile jest mi ona znana) oraz oczywiscie zdjecia i dane techniczne aut przez nia wytwarzanych. Mam nadzieje ze znajda sie osoby ktore to zainteresuje.

Pierwszy model firmy - JEHLE SAFARI (o ile mozna nazwac go w ogole modelem :)) powstal w 1978 roku i bazowal na Citroenie Mehari i tak samo paskudnie wygladal - byl to samochod "prawie terenowy"

Pierwszy sensowny model powstal w 1982 roku.

JEHLE SAPHIER bazowal na podwoziu VW Garbusa. Poczatkowo mial silnik o mocy 54 KM (prototyp) a wersja produkcyjna silnik o mocy 75 KM. Gdyby rzeczywiscie auto bazujace na podwoziu Garbusa mialo moc 1000 KM (jak podaje wiele zrodel w internecie) to śmiem twierdzic ze rozpadlo by sie juz na starcie. Po wersji z 1982 roku w 1984 powstala wersja JEHLE HIGHSPEED - niestety nie bazowala juz na podwoziu Garbusa :). Podwozie, podobnie jak cale auto (oprocz silnika i opon) zostalo w calosci wykonane przez Xavera Jehle w jego warsztacie w Liechtensteinie. Auto otrzymalo opcje silnika VW Golfa GTI z moca 150-200 KM oraz szersze ogumienie. Kilka lat pozniej, okolo 1988 roku Xaver Jehle po raz kolejny doloczyl do swej oferty mocniejsza wersje Saphiera - JEHLE SAPHIER GALAXY. Tym razem auto bylo gruntownie zmodyfikowane - poczawszy od podwozia wykonanego ze stopów metali letkich (lekkich :)) skonczywszy na specjalnej ramie rurowej do osadzenia nadwozia, duzo szerszym ogumieniu i innych dodatkach. Oferowaną jednostką napędową byl stuningowany silnik Forda o pojemnosci 5,6 litra i mocy 350-500 KM.

W 1990 roku powstal projekt slynnego JEHLE SUPER SAPHIERA - jego jednostka napedowa byl silnik od Jehle Artemisa o pojemnosci 6,6 litra , z dwoma turbosprezarkami, V12 , po 5 zaworow na cylinder i mocy 500-1000 KM z mozliwoscia regulacji ze srodka pojazdu za pomoca elektronicznego zmniejszania lub zwiekszania cisnienia doladowania. Silnik w calosci (oprocz tlokow ktore pochodzily z niemieckiej firmy MAHLE) zostal wykonany przez Xavera Jehle W Liechtensteinie.

P.S. moje dane pochodza z broszur ktore dostalem od Xavera Jehle oraz z informacji ktore Xaver Jehle osobiscie mi udzielil. W niedlugim czasie przedstawie skany owych broszur oraz zdjecia na ktorych widnieje ja i Xaver Jehle.

P.S. 2 Historia pozostalych modeli firmy,artykuly z gazet (po szwedzku i niemiecku :/ ) oraz zdjecia modeli juz wkrotce.

dziekuje.

ok. teraz troche fotek. Na poczatek moj ulubiony model na bazie Garbusa :mryellow:

premiera - 1982 rok
silnik - VW Golf (nie mylic z Garbusem)
moc - całe 75 km
V max - 170 km/h

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

fotki kolejnego modelu - wersji z 150-200 KM wkrotce

Wto, 19.05.2009, 16:07

Miejscowość: Myslowice
Samochód: Mercedes C i A.Romeo
Post Re: Jehle - historia firmy i jej produktow
witam
samochodzik nietuzinkowy zeby nie powiedzieć ekstrawagancki ciekawe jakie sa odczucia w trakcie eksploatacji
i co z widocznościa do tylu
Pozdrawiam Czesław :D

Wto, 19.05.2009, 16:39

Jak tylko wroce do domu - czyli po jutrze zeskanuje oryginalne broszury z danymi technicznymi JEHLE SAPHIERA ,
JEHLE SAPHIER HIGHSPEED, i JEHLE GALAXY oraz broszury JEHLE PANTERA,JEHLE LONGCHAMP i w
ogole wszystko co mam o Jehle (np. artykul o JEHLE ARTEMIS - po niemiecku niestety, ale moge go przetlumaczyc jesli ktos bedzie chcial,
oraz zdjecia JEHLE ARTEMISA :shock: )
oraz kilka zdjec z Xaverem Jehle na dowod ze dane sa wiarygodne :)

Poki co postuje to co mam dostepne w tej chwili.

Oto prywatna kolekcja aut Xavera Jehle :

Image

Oto jak ksztaltowaly sie ceny modelu SAPHIER w zaleznosci od mocy auta:

75 KM - 16.300 CHF
200 KM - 36.500 CHF
500 KM - 64.600 CHF
1000 KM - 285.000 CHF

1 CHF = około 3 zł

Wto, 19.05.2009, 17:04
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź / Warszawa
Samochód: Fiat Delta 3
Podoba mi się temat. Będę go obserwował 8)

A ode mnie:
"Samochody Ĺšwiata 1991"
Image

"Samochody Ĺšwiata 1992"
Image

Wto, 19.05.2009, 20:25
Moderator
Awatar użytkownika

Nie wiem jak się do tego odnościć. Generalnie jakby ściągnąć nadwozie, to było by fajne buggy ;)

Wto, 19.05.2009, 21:02
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź / Warszawa
Samochód: Fiat Delta 3
A gdzie w Lichtensteinie masz plaĹĽe? :P
W obecnych czasach powiedziałbym, że to takie specjalne buggy, żeby szejkom się nie kurzyło :P

Wto, 19.05.2009, 21:35

Miejscowość: Myslowice
Samochód: Mercedes C i A.Romeo
Patrzac na ten samochodzik i ta nazwa cos mi sie przypomnialo
czytalem kiedys o firmie karoseryjnej ICHLE
wynikało że tzw. nerki w BMW to byl ich pomysł a na poparcie zamiescili fotke
DKW w ich karoseri roadeter
wyglądało bardzo podobnie jak BMW 325
czy to nie jest przypadkiem ta sama firma
Pozdrawiam Czesław

Śro, 20.05.2009, 20:51
Awatar użytkownika

Samochód: RWD
O rany. Nie wiedziałem, że coś takiego wyprodukowali. Heh. Wygląda przedziwnie i ekstrawagancko.

Czw, 21.05.2009, 8:12

ok. jestem juz na chacie wiec jedziemy dalej.

kolejny model z serii SAPHIER - SAPHIER HIGHSPEED

premiera - 1984 rok
silnik(i) - VW Golf GTI
moc - 150-200 KM
V max - 230-250 km/h

na wszystkich zdjeciach widnieje Jehle Saphier Highspeed (150-200 KM)- chociaz podpis pod zdjeciem w polskim katalogu z 1991 roku glosi iz to Jehle Super Saphier
- co jest nieprawdÄ…. aha, i zapomnialbym najwazniejszego -predkosc maksymalna nie byla szacowana na ponad 400 km/h
tylko jak podaje oryginalny niemiecki AutoKatalog z 1991 roku - "bis 400 km/h" czyli "do 400 km/h" co stanowi dla mnie znaczaca roznice (zreszta Xaver Jehle tak wlasnie oszacowal)

Image

Image

Image

Image

p.s. wiem ze te 4 zdjecia powyzej sa prawie identyczne ale innych nie mam.

p.s. 2 . zwroccie uwage na szersze ogumienie niz u standardowego Saphiera z 75 KM

o wlasnie znalazlem jeszcze to :

Image

Czw, 21.05.2009, 19:31

No i niestety(albo stety) konczy sie ilustrowana historia modelu SAPHIER. Nastepny w kolejce jest SAPHIER GALAXY ktorego zdjecia nie
posiadam i musle ze nikt nie posiada skoro nawet Xaver Jehle go nie ma (moze dlatego ze zadnego nigdy nie zbudowano - niemniej jednak
opcja taka istaniala co mozna zobaczyc na skanie broszury ponizej)

Image

i druga broszura :

Image

aha i te zdjecia z Xaverem (ja - to ten lekko rozbawiony koles w zoltej koszulce a Xaver to koles po 60-tce )

Image

te dwie czarne kolesiowy to ĹĽona Xavera i jej siostra a ta trzecia to ich corka

Image

Czw, 21.05.2009, 19:54
Awatar użytkownika

jednym słowem niepraktyczne auto dla jakiegoś maniaka

Pią, 22.05.2009, 12:25

"niepraktyczne auto dla jakiegoś maniaka" - to jest 5 słow a nie jedno. a poza tym to dlaczego dla maniaka ? Niepraktyczne ? jak chcesz miec
praktyczne auto to se kup Renault Kangur.

Pią, 22.05.2009, 14:54

dlaczego predkosc maksymalna jest tylko szacowana? Nikt nie odwazyl sie jej sprawdzic? :). No i ciekawi mnie tez ile wyprodukowano tych 1000konnych potworkow, o ile nie podzielil on losu wersji Galaxy

Pią, 22.05.2009, 18:50
Awatar użytkownika

pisz co chcesz, według mnie to auto jest nie estetyczne. Lepiej by było gdyby skończyło jako prototyp

Pią, 22.05.2009, 20:13

LONT napisał(a):
dlaczego predkosc maksymalna jest tylko szacowana? Nikt nie odwazyl sie jej sprawdzic? :). No i ciekawi mnie tez ile wyprodukowano tych 1000konnych potworkow, o ile nie podzielil on losu wersji Galaxy

Niestety, dobrze przewidujesz. Wersja 1000 konna co prawda byla dostepna jako opcja ale nigdy nie zlozono ani jednej sztuki -
stad predkosc szacowana.

Pią, 22.05.2009, 22:40

Le Cobusier napisał(a):
pisz co chcesz, według mnie to auto jest nie estetyczne. Lepiej by było gdyby skończyło jako prototyp

pisze co chce. to dobrze ze wedlug Ciebie to auto jest nieestetyczne gdyz jest to Twoja opinia ktora ma prawo byc odmienna. Moim zdaniem
tez jest nieestetyczne, jednakze bardzo mi sie podoba.

A co do Twojej opini ze byłoby lepiej gdyby auto skonczylo jako prototyp to musze sie nie zgodzic.

dziekuje.

Pią, 22.05.2009, 22:48
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Samochód: Uno / Saab 900 2.0T
Powiem od razu - o tej firmie i jej pojazdach do dzisiejszego dnia wiedzialem niewiele wiecej niż to, co wyczytałem z wczesnych wersji katalogu "Samochody Świata".

I teraz moje pytanie: skoro na zdjęciach mamy jedynie podstawowy model Saphier czy odrobinę wyższy Saphier Highspeed to chciałbym wiedzieć jak wyglądały wersja 500KM i Super Saphier?
kocan23 napisał(a):
JEHLE PANTERA,JEHLE LONGCHAMP
Jak siÄ™ to ma do DeTomaso? JakaĹ› przerĂłbka czy co?

PS. Jakie piwo pijecie na tej fotce? :P

Pią, 22.05.2009, 23:15
Awatar użytkownika

Cytuj:
Jakie piwo pijecie na tej fotce?

...domowej roboty :lol:

Sob, 23.05.2009, 19:23

Le Cobusier jestes gejzerem humoru

Sob, 23.05.2009, 20:56

Tapir napisał(a):
Powiem od razu - o tej firmie i jej pojazdach do dzisiejszego dnia wiedzialem niewiele wiecej niż to, co wyczytałem z wczesnych wersji katalogu "Samochody Świata".

I teraz moje pytanie: skoro na zdjęciach mamy jedynie podstawowy model Saphier czy odrobinę wyższy Saphier Highspeed to chciałbym wiedzieć jak wyglądały wersja 500KM i Super Saphier?
kocan23 napisał(a):
JEHLE PANTERA,JEHLE LONGCHAMP
Jak siÄ™ to ma do DeTomaso? JakaĹ› przerĂłbka czy co?

PS. Jakie piwo pijecie na tej fotce? :P

Niestety wersje 500 i 1000 konne nigdy nie zostaly wyprodukowane. Mozna jedynyie wyobrazic sobie na podstawie danych technicznych z broszury
jak wygladalaby wersja 500 konna (wygladem niewiele roznilaby sie od wersji 200 konnej :( )

Co do JEHLE PANTERA I LONGCHAMP - tak to radykalny tuning modeli De Tomaso - radykalny tuning silnikow zeby uscislic.

Najpierw model LONGCHAMP - jedno zdjecia tego modelu mozna zobaczy powyzej na zdjeciu kolekcji aut Xavera Jehle.
Drugie zdjecie mozna zobaczyc tutaj : (moc w podpisku na pierwszym zdjeciu podana jest w kW - 442 kW = 600 koni)

Image

Image

a teraz dane techniczne :

Image

czyli :

stuningowany silnik Forda w wersjach 5,6 lub 7,5 litra
moc - 300 , 400 , 600 KM (2 turbosprezarki)
V max - 296 km/h
zbiornik paliwa - 100 lub 180 litrow :shock: - do wyboru
waga 2390 kg
i najwazniejsze po 6 zaworow na cylinder - tak 6,to nie blad !!!

lista wskaznikow : bardzo dluga a teraz musze spadac - przetlumacze ja jutro

ok. dzis jest jutro wiec tlumacze :D

predkosciomierz i obrotomierz - srednica 10 cm
temperatura wody
temperatura oleju silnika
cisnienie oleju
temperatura oleju skrzyni biegow
cisnienie benzyny
wskaznik ilosci paliwa dla lewego zbiornika
wskaznik ilosci paliwa dla prawego zbiornika
temperatura na zewnatrz
temperatura w srodku
wskaznik podcisnienia (cokolwiek to znaczy ??)
cisnienie doladowania
cisnienie plynu hamulcowego z przodu i z tylu auta
temperatura tarcz hamulcowych
temperatura katalizatora

a co do piwa to nie wiem - jakies regionalne piwo z Liechtensteinu

Ostatnio edytowany przez kocan23, Nie, 24.05.2009, 11:28, edytowano w sumie 1 raz

Sob, 23.05.2009, 21:07
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna