|
|
Obecny czas: Wto, 28.04.2026, 22:46
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
2009 Opel Astra IV / GTC / OPC / Sedan
| Autor |
Wiadomość |
|
Grzyws
Samochód: Bravo T-Jet
|
 Re: 2009 Opel Astra IV
Cytuj: w jakims "Motorze" jest artykul o nim i podobno ma byc produkowany w Polsce  Mam ten numer Motoru i faktycznie jest napisane że może być produkowany w Polsce. Wrzuciłbym skany ale nie wiem czy tak można.
_________________ Alfa Romeo Fabricca Italiana Automobili Torino
Fan włoskich samochodów od zawsze na zawsze
|
| Pią, 10.04.2009, 8:25 |
|
 |
|
specyfik
Samochód: Focus 1.8 TDCI '08r.
|
Grzyws napisał(a): Cytuj: WrzuciĹ‚bym skany ale nie wiem czy tak moĹĽna. Pewnie ĹĽe moĹĽna, musisz tylko podać ĹşrĂłdĹ‚o. A co do samej Astry, to taki kompakt jakich wiele. Ale ogĂłlne wraĹĽenia na plus. Nie ma tu nic co by mnie raziĹ‚o, nie ma siÄ™ teĹĽ czym specjalnie zachwycać. NajwaĹĽniejsze ĹĽe z Gliwic.
|
| Pią, 10.04.2009, 10:32 |
|
 |
|
Rysiob
Samochód: Polonez '95 1.6
|
Będzie robiona w trzech fabrykach - w Bochum (o ile jej nie zamkną), Trollhättan (u Saaba, Szwecja) i w Gliwicach.
_________________ zapraszam na mojego bloga: http://quattrospalla.cba.pl o motoryzacji po mojemu
|
| Pią, 10.04.2009, 10:57 |
|
 |
|
Emer
Samochód: 323F (BJ)
|
Ja też spodziewałem się czegoś śmielszego, można powiedzieć, że Opel jest o pół kroku przed VW, chyba bali się być aż o krok. Dla mnie sylwetka, przynajmniej z boku, to coś pomiędzy Kią Ceed a nową Meganką. Jeśli chodzi o produkcję, to moi znajomi pracujący w Oplu od jakiegoś czasu mówili, że ma być robiona w Gliwicach. A może to było tylko ich "wishful thinking" 
_________________ <--- To było moje autko - Cadillac De Ville '92; 4.9L V8...
|
| Pią, 10.04.2009, 13:03 |
|
 |
|
Davin
Samochód: DS3 '14
|
ilość miejsca z tyłu przy odsuniętych fotelach jest porażająca 
|
| Pią, 10.04.2009, 17:10 |
|
 |
|
Grzyws
Samochód: Bravo T-Jet
|
Na fotosika się nie dało wrzucić dlatego jak ktoś chce artykuł to proszę tutaj : http://wyslijto.pl/plik/r112wcfkqtźródło : motor
_________________ Alfa Romeo Fabricca Italiana Automobili Torino
Fan włoskich samochodów od zawsze na zawsze
|
| Pią, 10.04.2009, 17:53 |
|
 |
|
drakor
|
  (c)autocar.co.uk
_________________ TechnoBase.FM.24h. Electro
|
| Pią, 10.04.2009, 18:04 |
|
 |
|
Edwardo308
Samochód: Gnojownik
|
Całośc dość znośna, ale mogli by dać szczypte więcej polotu przodowi auta. Wnętrze mogło by być także bardziej oryginalne - teraz wszystko w GM będzię upodobniało się do Insigni !? W końcu ten design zbrzydnie...
_________________ Istnieje milion powodów, dla których warto sprzedać* Scenica *ale szkoda mi kasy, którą w ten gnój włożyłem
|
| Nie, 12.04.2009, 21:25 |
|
 |
|
MonteVerdi
|
Jak kompakt to tylko Ford Focus i to bez dwóch zdań
|
| Nie, 12.04.2009, 21:54 |
|
 |
|
blondas
|
jak zobaczylem ten pojazd po raz pierwszy to jedyne co mi przyslo do glowy ... das is wariacja na temat fiata bravo.... nawet tylnie lampy sa podobnie ulozone plagiat z bardzo ladnym wnetrzem!
|
| Nie, 12.04.2009, 23:09 |
|
 |
|
tyranus
Samochód: Audi A6 3.0 BTDi
|
wnetrze wyglada tanio, do tego stylistyka przynajmniej jak dla mnie sie juz opatrzyla... wolalbym nowego/starego golfa od astry...
|
| Pon, 13.04.2009, 11:07 |
|
 |
|
Jacobser
Samochód: Citroen Saxo
|
Znając Opla spodziewam się kolejnej niespodzianki. Jak dotychczas żaden nowy kompakt tej firmy nie był podobny do swojego poprzednika ani żadnego auta konkurencji. Obecne w tym temacie wizje upodabniają Astrę do Mazdy 3 (z boku) lub do Seata Leona (z tyłu). Jestem jednak przekonany, że auto będzie bardziej ekspresyjne i pokaże, że Opel umie nas zaskakiwać.
_________________ Zapraszam do zapoznania się z kompendium wiedzy o moim samochodzie: http://www.autogaleria.pl/forum/showthr ... bserow%F3z
|
| Wto, 14.04.2009, 19:40 |
|
 |
|
Kaito
Samochód: cee'd
|
tyranus napisał(a): wnetrze wyglada tanio, do tego stylistyka przynajmniej jak dla mnie sie juz opatrzyla... wolalbym nowego/starego golfa od astry... Na Golfa najeĹĽdĹĽajÄ…, ĹĽe tak maĹ‚o zmienia bryłę, stylistykÄ™. Konsekwentni w tym co robiÄ…. SamochĂłd rozpoznawany i dopracowany, nikt mu nie zarzuca, ĹĽe podobny do Bravo, Cee'd, Megane czy na odwrĂłt. Konkurencja tak siÄ™ upodabnia do siebie, ĹĽe jak tak to pĂłjdzie dalej to po znaczku rozpozna siÄ™ model. Do tego zaleĹĽy jak go wyceniÄ…. Chyba takiego szaleĹ„stwa jak przy wprowadzeniu kilka temu III nie zrobiÄ….
|
| Nie, 19.04.2009, 10:20 |
|
 |
|
Kurai
Samochód: Smutna Jazda
|
Baaardzo ładny! Nie musi zaskakiwać, wystarczy, że będzie zgrabny, dobrze dopracowany i nie za drogi 
|
| Nie, 19.04.2009, 11:20 |
|
 |
|
drakor
|
_________________ TechnoBase.FM.24h. Electro
|
| Pon, 11.05.2009, 1:51 |
|
 |
|
Krzychu007
|
Cytuj: Przy długości 4,42 metra, nowa astra oferuje więcej przestrzeni dla pasażerów i wygody tak z przodu, jak i z tyłu, dzięki większemu o 71 mm rozstawowi kół. Nowy opel wyposażony został w zupełnie nowe podwozie. Większy rozstaw osi i kół oraz nowa konstrukcja osi tylnej dodatkowo zwiększają zwrotność i stabilność, nie wpływając przy tym ujemnie na komfort. czytaj dalej Oferta jednostek napędowych obejmuje osiem silników spełniających wymogi normy Euro 5. Poza jednostkami o najniższej mocy, wszystkie silniki wyposażono w sześciobiegowe skrzynie biegów.
Nowością będzie nowa, kompaktowa, automatyczna skrzynia biegów z funkcją Active Select.
Oferta silników wysokoprężnych CDTI obejmuje silniki common-rail i silniki z wielopunktowym wtryskiem paliwa o pojemności od 1,3 do 2,0 litrów i mocy od 70 kW/95 KM do 118 kW/160 KM.
Wszystkie z nich wyposażone są w filtr cząsteczek stałych (Diesel Particulate Filter). Oczywiście w zakres oferty wchodzić będzie wersja ecoFLEX o szczególnie niskim zużyciu paliwa i emisji CO2.
Dostępne będą również cztery silniki benzynowe o pojemności 1,4 i 1,6 litra i mocy od 74 kW/100 KM do 132 kW/180 KM.
Nowy, mniejszy silnik wysokoprężny 1.4 Turbo o mocy 103 kW/140 KM zastąpi obecnie stosowany silnik z zapłonem iskrowym o pojemności 1,8 litra. Silnik 1.4 Turbo osiągać będzie o 14 procent wyższy moment obrotowy, zużywając jednocześnie dostrzegalnie mniej paliwa.
Podwozie astry opracowane zostało jako układ mechatroniczny całkowicie integrujący funkcje mechaniczne i sterowanie elektroniczne.
Podobnie, jak insignia, astra może być wyposażona w elektroniczny system sterowania FlexRide, oferujący trzy opcje prowadzenia - Standard, Sport i Tour - a jednocześnie całkowicie i nieprzerwanie dostosowujący się do zmian stylu jazdy i prędkości na zakrętach.
Pozostałe innowacyjne funkcje techniczne wprowadzone do pojazdów kompaktowych wraz z modelem astra to:
- nowa generacja świateł biksenonowych Advanced Forward Lighting (AFL+), zmieniających natężenie i zasięg w zależności od stylu jazdy i warunków drogowych, wykorzystujących dziewięć różnych trybów oświetleniowych.
- system kamery przedniej Opel Eye rozpoznajÄ…cy znaki drogowe i ostrzegajÄ…cy kierowcÄ™ o niezamierzonym zjechaniu ze swojego toru jazdy.
- ergonomiczne siedzenia przednie, opracowane z myślą o uzyskaniu optymalnej stabilizacji i bezpieczeństwa pleców.
Ponieważ auto charakteryzować ma się wysoką niezawodnością, samochód najprawdopodobniej produkowany będzie w cieszącej się znakomitą renomą polskiej fabryce Opla w Gliwicach.
http://video.interia.pl/obejrzyj,film,108817interia.pl
_________________ 0.o
|
| Śro, 13.05.2009, 0:41 |
|
 |
|
markus
Samochód: Audi A4 B8 Avant
|
Muszę przyznać, że całkiem zgrabnie Opel zaprojektował nową Astrę. Auto ma ładną, dość dynamiczną linię, ciekawie wyglądją tylne lampy. Przód jest może trochę taki jakiś "muminkowaty", ale dramatu nie ma. Bardzo ładnie wygląda wnętrze w jasnych barwach. Ciekaw jestem, jak będzie w czerni 
_________________ http://www.exoticcars.pl
|
| Śro, 13.05.2009, 7:10 |
|
 |
|
Pulpecja
|
wiecej fotek nowej Astrybardzo mi się podoba jej kształt i linia-cudeńko- ale mówie to jako kobieta, która patrzyna to jak auto wygląda a nie jakie ma osiągi 
|
| Śro, 13.05.2009, 8:09 |
|
 |
|
Pieczen
|
wg wmnie astra III jest zdecydowanie ładniejsza. IV generacja za bardzo przypomina mi Civica, którego nie lubię. Czy to prawda, że hestia OC, daje najlepsze ceny ubezpieczenia dla opli? Samochód musi być trochę kanciasty inaczej robi się z niego taka bliżej nieokreślona bryła, a za dużo już takich po ulicach śmiga wg mnie
_________________ Co składa się na wysokość ubezpieczenia OC?
Ostatnio edytowany przez Pieczen, Pon, 25.05.2009, 8:39, edytowano w sumie 1 raz
|
| Śro, 13.05.2009, 9:37 |
|
 |
|
aston
|
No i pięknie  wreszcie dobrej jakości fotki i wszystkie moje obawy się rozwiały, samochód wygląda znakomicie 
_________________ Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
|
| Śro, 13.05.2009, 10:34 |
|
|