lol szperając w necie wynalazłem takie info tak z ciekawości chciałem potwierdzić to czy ten LS1 jest naprawdę lżejszy od innych silników
masa silnika m52b20 od 94r z osprzętem i płynami - 166 kg
masa silnika s65b40 z osprzętem bez płynów - 202 kg!!!
masa silnika LS1 z osprzętem i płynami ~ 158 kg
źródło - google = fora i inne pierdoły zawsze sprawdzane było źródło jedynie dla masy LS1 podana jest przybliżona wartość bo wersji tego silnika jest mnóstwo z racji zastosowania go w kilkunastu samochodach, ogólnie masa tego potworka oscyluje w granicach 320 funtów do 350 funtów - podałem wyższą wartość! ktoś dał by wiary że taki potwór waży tak mało???
porównajmy teraz spalanie na trasie, chyba najbardziej obiektywne bo miasto miastu nie równe i styl jazdy też więc spalanie liczmy OD x litrów... w końcu przyda się wiedza aby być przygotowanym na ewentualny drenaż portfela

zaznaczam że wartości są uśrednione z tego co ludzie podają w necie jedynie do M3 e92 musiałem zasięgnąć infa z tabel norm EU i pomnożyłem je przez 1,3 (wiadomo zawsze zdrowo zaniżają) - wyszło co wyszło

320i e36 po 95 roku - od 7,5 litra na 100 kilometrĂłw
M3 e92 - od 10,5 litra na 100 kilometrĂłw !!!
Vette C5 z LS1 o mocy 350 KM - od 9 litrĂłw na 100 kilometrĂłw
tak niskiego spalania z strony Vette się nie spodziewałem! przeleciałem chyba z 20 for gdzie ludzie podają wartości od 30 mpg do nawet 37 mpg! często ludzie podawali wartość 33 mpg więc wybrałem tą opcję (chyba ludzie wiedzą co piszą i ile im auto pali) a teraz policzmy (tak w przybliżeniu) 1 galon = 4,5 litra, 1 mila = 1,6 km, a więc 33 mile na 4,5 litrach PB

33 mile = 53 km co daje spalanie 9 litrĂłw na sto kilometrĂłw
nie spodziewałem się też że M3 nie zejdzie poniżej 10 litrów na 100 kilometrów - ogólnie żenada! auto jest cięższe niż C5 osiągi ma podobne pali dużo więcej dużo droższej benzyny a na drodze czas jednego kółka się nie liczy... DNO! oto co serwuje nam BMW w XXI wieku
lol lol i jeszcze raz lol ciekawie siÄ™ zaczyna
ps dla malkontentĂłw projekt ruszy na dobre pod koniec tego roku