Obecny czas: Śro, 10.06.2026, 14:10

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Narywa silnikiem w CC 
Autor Wiadomość

Post Narywa silnikiem w CC
Witam, ostatnio stałem sie posiadaczem Cinquecento 704 po okazyjnej cenie, i ostatnio odczułem dlaczego byla ta okazyjna cena. A problem tkwi w tym że przy najezdzie na jakąś dziure czy niekiedy przy startowaniu zaczyna tak trzaszkac, narywac całym silnikiem i skrzynią ze dalsza jazda jest niemozliwa. Dopiero kiedy popchne samochód wrzóce na bieg przy wyłączonym silniku, silnik ze szkrzynia sie troche ruszy, odpale i startuje jak nalezy(nic nie narywa). Czy ktos sie z czyms podobnym spotkał, prosze o podpowiedzi w czym mam szukac problem?

Wto, 13.01.2009, 21:09
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podróż umiera w momencie dotarcia do celu
Samochód: służbowy
Post Re: Narywa silnikiem w CC
chyba sam sobie odpowiedziałeś na postawione przez Ciebie pytanie: silnik ze szkrzynia sie troche ruszy, odpale i startuje jak nalezy(nic nie narywa). -sprawdź zawieszenie silnika

Najpierw sprawdź tu http://www.google.pl a potem zawracaj d**ę
161DT300; 161OD300; 161ETZ300

Śro, 14.01.2009, 0:18

Dokładnie - poduszki silnika. Sprawdź i wymień. Do 700 powinny być tanie. Silnikiem rzuca, bo pewnie zmienia się kąt podpięcia pod półosie, że kończy się zakres przegubów i stąd szarpie motorem.

Śro, 14.01.2009, 6:45

Dzieki za podpowiedz, mam nadzieje ze to bedzie to bo jak cos w skrzyni to bedzie gorzej.

Śro, 14.01.2009, 9:52

W skrzyni napewno nie. Jakby coś było wewnątrz, to by słychać było zgrzytanie zębatek, albo tym podobne dźwieki. Poza tym szarpało by Ci samochodem - w sensie przyspieszałby i zwalniał, a nie samym napędem.

Czw, 15.01.2009, 12:38

Troche nie miałem ostatnio czasu ale w konc sie cieplo zrobilo i sie wzialem za niego, wymienilem poduszki i dalej to samo, ja juz naprawde nie mam pojecia co to moze byc, dokladnie badalem w jakich momentach to sie robi i doszedlem do wniosku ze przy niektórych zakretach jak wchodze w zakret z gazem bo na luzie jak wchodze w zakret to jest ok, i tez nawala nim przy gwałtowniejszym startowaniu ale i to nie zawsze, czy to moga byc przeguby?? albo naped róznicowy, czy ktos kiedys sie z czyms podobnym spotkał??bede wdzieczny za kazda podpowiedz

Nie, 05.04.2009, 18:21

Miejscowość: Stargard Szczecinski
Samochód: makaron
Co to znaczy narywa? Silnik sie dlawi? przygasa? Czy szarpie autem? Moze szarpac bo silnik sie dlawi, albo moze szarpac bo cos sie wyrobilo... Troche jasniej.

Po tym luzie w zakrecie wyglada jak polos.

Nie, 05.04.2009, 18:59

Silnik nie przygasa, ładnie pracuje, nie muli tylko tak trzaska ze sie nie da jechac, cos tak jakby przeskakiwało , ale przy tym narywając całym silnikiem na boki, kołem tez narywa na boki, nie wiem jak to jasniej opisac

Nie, 05.04.2009, 21:05

Sprawdź, czy masz półoś taką jaka powinna być do tego silnika. Czasami zakładali z 900, która jest krótsza. niby pasuje, ale jak się mocniej da po garach, to wysakakuje z kielicha przy skrzyni, przez co rzuca silnikiem. Miałem podobny przypadek w Uno - półoś była za krótka o jakieś 2cm.

Pon, 06.04.2009, 7:46

rozkreciłem narazie przeguby zewnetrzne wyglądaja na dobre, doszłem do tych w skrzyni, ale czasu mi juz brakło, na tych gumowych osłonach od strony skrzyni na polosi zimeringi wyrabane i tam jakies łozysko tez bylo wyrabane ale to z tych narywan chyba. Tak mysle zo to cos przy satelitach bedzie w skrzyni, nie wiem jak to bedzie wygladac tam bo nigdy skrzyni nie rozkrecałem., a co do tych wałków to jak poznac ze to jest ten dobry??

Pon, 06.04.2009, 19:56

Jak auto stoi, to nie zobaczysz.

Zaciągnij mocno rękaw, podstaw kliny pod tylne koła i próbuj ruszyć - obserwuj co się dzieje. Jak przeskoczy, to niech ktoś obserwuje półosie.

Wto, 07.04.2009, 7:34

W miejscu tego sie nie zaobserwuje dopiero po zakrecie jak sie jedzie, w powietrzu jak sa koła to nic nie narywa i jak w powietrzu skrece kola to tez nie narywa, dopiero jak jedzie

Wto, 07.04.2009, 20:01
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ]