|
|
Obecny czas: Pią, 17.04.2026, 13:50
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
| Autor |
Wiadomość |
|
Krzychu007
|
 1960 Syrena Sport
Wiem, wiem... było już o tym autku trochę napisane na forum, w zbiorowych tematach o prototypach FSO, ale uznałem, że takie cudne auto zasługuje na oddzielny topic i dlategóż owy powstał. Cytuj:  Na początku lat 60. XX wieku grupa inżynierów FSO stworzyła Syrenę Sport. Konstrukcja samochodu opracowana przez Cezarego Nawrota była całkowitą nowością, z nadwoziem wykonanym z laminatu opartym na nośnej płycie podłogowej. Podczas budowy korzystano z podzespołów Syreny. Wykorzystano z niej przednie zawieszenie, układ kierowniczy, napęd i zawieszenie silnika. Powiększono rozstaw kół. Cezary Nawrot wykonał rysunki 2 sportowych siedzeń. Pod płaską i aerodynamiczną maską nie mieścił się seryjny silnik (był to celowy zabieg projektanta by do nowego auta nie montować starych silników lecz opracować nowe), w prototypie zastosowano silnik typu boxer skonstruowany przez Władysława Skoczyńskiego na bazie silnika samochodu Panhard Dyna z wykorzystaniem cylindrów Junaka. Silnik ten miał 750 cm³ pojemności i osiągał moc 25 KM przy 5000 obr/min. W hamowni silnik przeszedł wszystkie próby. 1 maja 1960 zostało wystawione na widok publiczny. Wybudowano jeden egzemplarz Syreny Sport (w kolorze czerwonym). W Europie Zachodniej Syrena Sport uzyskała miano najpiękniejszego auta zza żelaznej kurtyny. Mimo iż projekt cieszył się sporym zainteresowaniem, spotkał się z niechęcią władz komunistycznych, które uznały go za pomysł bardzo ekstrawagancki. Prototyp Syreny Sport stał w magazynach Ośrodka Badawczo - Rozwojowego w Falenicy do lat siedemdziesiątych XX wieku. Następnie wydano decyzję by go zniszczyć. Pracownicy starali się za wszelką cenę uratować unikalny prototyp, lecz specjalna komisja pilnowała, żeby całe nadwozie doszczętnie rozbić. W kwietniu 2007 roku magazyn Classicauto opublikował notkę o rzekomym odnalezieniu Syreny Sport, która to stała w jednym z wiejskich garażów. Informacja ta wywołała duże ożywienie na forach internetowych, tym bardziej, że do artykułu dołączone było zdjęcie pojazdu stojącego w zarośniętym garażu. Jednak w majowym numerze tego samego magazynu pojawiło się wyjaśnienie, że był to jedynie primaaprilisowy żart ze strony wydawcy, a opublikowane zdjęcie to fotomontaż. Cytuj: 1 maja 1960 roku pracownicy Działu Głównego Konstruktora Fabryki Samochodów Osobowych przedstawili studium małego samochodu sportowego opartego na elementach seryjnie wytwarzanej, popularnej Syreny. Prace nad tym oryginalnym i nowatorskim – zwłaszcza za żelazną kurtyną – samochodem trwały 3 lata. Syrena Sport miała szereg nowoczesnych rozwiązań. Zawieszenie wszystkich kół było niezależne; przednie wraz z układem kierowniczym zapożyczono z seryjnej Syreny (poprzeczny resor piórowy podparty w jednym punkcie i wahacze poprzeczne tłoczone z blachy stalowej), natomiast tylne opracowano jako nową konstrukcję wykorzystującą wahacze wleczone współpracujące z poprzecznymi drążkami skrętnymi. Całkowicie nowy był czterosuwowy, dwucylindrowy silnik w układzie bokser, który powstał z wykorzystaniem elementów silnika wytwarzanego w Szczecinie motocykla Junak (jako ciekawostkę warto nadmienić, iż kilka lat temu odnaleziono prototypowy silnik Syreny). Autorem tej konstrukcji był inż. W. Skoczyński. Najciekawszym zespołem Syreny Sport było nadwozie wykonane całkowicie z tworzyw sztucznych (z laminatów z żywic poliestrowych wzmocnionych tkaniną z włókna szklanego), zaprojektowane przez inż. Cezarego Nawrota. „(...) W wykonaniu Syreny Sport pomagał mi kolega, niestety straszny flejtuch. On ją tak strasznie wylepiał, że trzeba było później dużo czasu poświęcać na szlifowanie. Więc ja uparłem się, że pokażę mu, jak to powinno porządnie wyglądać. Pewnego razu kolega już poszedł, a ja zostałem do późna i wylepiłem samodzielnie klapę bagażnika. Tak się namęczyłem, żeby wszystko było idealnie, bez żadnych szwów. Zapomniałem tylko dodać utwardzacz. A żywica póki jest przylepiona, to jakoś się trzyma. Rano przychodzę i widzę, że kolega siedzi i pęka ze śmiechu. Zamiast mojej klapy zostało jedynie... jeziorko żywicy”. To były pierwsze próby prowadzone przez polskich inżynierów z zastosowaniem tworzyw sztucznych w przemyśle motoryzacyjnym. Nikt wtedy nie myślał o tym, iż czterdzieści lat później studenci Politechniki Warszawskiej konstruować będą nadwozia swoich prototypowych pojazdów z włókien węglowych. Dwudrzwiowe nadwozie oparto na sztywnej płycie podłogowej. W tamtych czasach było to rozwiązanie ultranowoczesne,zarezerwowane dla sportowych konstrukcji. Ale taką przecież miała być – i była – Syrena Sport. Przednia część nadwozia, wraz z reflektorami i kratą wlotu powietrza, a także częściowo płaszczyznami błotników przednich, zawieszona została na tylnej krawędzi. Jej uniesienie do góry otwierało bardzo dobry dostęp do przedziału silnikowego, a także ułatwiało obsługę przedniego zawieszenia i całego układu przeniesienia napędu. Szyby przednia i tylna były gięte, natomiast opuszczane (a nie przesuwane – co było częstym rozwiązaniem) szyby w drzwiach – płaskie. Aby zapewnić komfort pasażerom przednich siedzeń, wykonano je jako indywidualne regulowane fotele oparte na rurowym szkielecie. Także za ich konstrukcję osobiście odpowiadał inż. Nawrot. Za przednimi fotelami znalazło się miejsce na małą ławeczkę z pokryciem tapicerskim (model Sport przewidziany był jako 2+2 – dwoje osób dorosłych i teoretycznie dwójka dzieci; ale przestrzeni bagażowej nie było zbyt wiele). Zapewniono izolację cieplną i akustyczną wnętrza. Zbiornik paliwa umieszczono w tylnej części nadwozia, nad tylną osią. Dzisiaj możemy stwierdzić, że znalazł się w optymalnie bezpiecznym miejscu – poza strefami zgniotu. Koło zapasowe umieszczono poziomo na podłodze bagażnika. Masa własna samochodu wynosiła ok. 710 kg. Podczas prób osiągał początkowo prędkość maksymalną w granicach 60–65 km/h. Przyczyną okazał się... wadliwie zamontowany, blokujący się pedał przyśpieszenia, który uniemożliwiał całkowite otwarcie przepustnicy. Po usunięciu usterki Syrena Sport bez problemu rozpędzała się do 110 km/h.      Elegancka i drapieżna linia sportowego wozu może podobać się nawet dzisiaj. Nie mówiąc o tym, jaki piękny byłby to klasyk!       http://images32.fotosik.pl/395/8aec3fcbf969ef90.jpghttp://img111.exs.cx/img111/3444/syrm0tc.jpgWspółczesne wizualizacje: http://www.separation.pl/gallery/main.php?g2_itemId=212 google.pl syrenaklub.com wikipedia konstrukcje inzynierskie
_________________ 0.o
Ostatnio edytowany przez Krzychu007 Pon, 24.11.2008, 19:13, edytowano w sumie 5 razy
|
| Pon, 24.11.2008, 10:41 |
|
 |
|
RR ltd Co.
Moderator
Samochód: Fiat Delta 3
|
 Re: 1960 Syrena Sport
Popieram Krzycha, zostawmy ten temat, wozik jest wart osobnego wątku, a Krzychu napracował się nad zawartością. Fajne są te aktualne VT i okładka Motoru...
_________________ Fanpage SamochodySwiata.pl || Mój Instagram
|
| Pon, 24.11.2008, 10:56 |
|
 |
|
Ice
Moderator
|
Trzeba napisać petycje do jakiegoś majętnego Polaka z prośbą o rzucenia paru dużych baniek na reaktywacje chociaż w jednym egzemplarzu tego auta 
_________________ | pajacyk.pl • polskieserce.pl | Kliknij raz dziennie. Codziennie.
|
| Pon, 24.11.2008, 12:52 |
|
 |
|
RR ltd Co.
Moderator
|
Moze do Carlo Tassary, tego co kosztem ponad 1 mld PLN załozył w Polsce Alior Bank 
|
| Pon, 24.11.2008, 13:00 |
|
 |
|
Krzychu007
|
Ice napisał(a): Trzeba napisać petycje do jakiegoĹ› majÄ™tnego Polaka z proĹ›bÄ… o rzucenia paru duĹĽych baniek na reaktywacje chociaĹĽ w jednym egzemplarzu tego auta  Spore grono osĂłb jest w posiadaniu planĂłw nadwozia auta(moĹĽna je nawet w internecie znaleźć). Sporo z tych osĂłb deklarowaĹ‚o ĹĽe stworzy replikÄ™ ale zazwyczaj na sĹ‚owach siÄ™ koĹ„czyĹ‚o(etapy prac dochodziĹ‚y do bardzo dokĹ‚adnych grafik komputerowych, nie liczÄ…c paru modeli w maĹ‚ej skali...) Dawno temu... ĹšP. prof. Cezary Nawrot miaĹ‚ część planĂłw Syreny Sport przygotowane na produkcje współczesnÄ…. Z grupa kilku ludzi zaczÄ™li plany i projekty(proste szkice), znalazĹ‚ siÄ™ tez sponsor! Wszystko byĹ‚o gotowe do czasu pojawienia siÄ™ mowy o kasie i kosztach jednostkowego zrobienia samochodu z dostÄ™pnych Ĺ›rodkĂłw(silnik zawieszenie) nadwozie byĹ‚oby takie jak zaprojektowaĹ‚. OkazaĹ‚o siÄ™ ze przy produkcji maĹ‚o seryjnej okoĹ‚o 100szutk samochĂłd kosztowaĹ‚ by ponad 100.000 zĹ‚otych;/ a koszt jednego egzemplarza to byĹ‚by wydatek 2.000.000zlotych!!! w cenÄ™ wliczone jest oczywiĹ›cie zakup części maszyn do zrobienia nadwozia materiaĹ‚y i najdroĹĽsza cześć to plany technologiczne wytwarzania i badania!! info z motonews
_________________ 0.o
|
| Pon, 24.11.2008, 13:23 |
|
 |
|
RR ltd Co.
Moderator
|
Trzeba liczyc siły na zamiary... Może by chociaż jakąś replikę wskrzesić - tu koszty byłyby radykalnie niższe: zrobić np. taką syrenkę na zespołach BMW Z3 - proporcje są podobne(podobnie jak ruscy zrobili Wołge cabrio na bazie BMW 6... - A:Level)...
|
| Pon, 24.11.2008, 14:10 |
|
 |
|
Krzychu007
|
RR ltd Co. napisał(a): Trzeba liczyc siĹ‚y na zamiary... MoĹĽe by chociaĹĽ jakÄ…Ĺ› replikÄ™ wskrzesić - tu koszty byĹ‚yby radykalnie niĹĽsze: zrobić np. takÄ… syrenkÄ™ na zespoĹ‚ach BMW Z3 - proporcje sÄ… podobne(podobnie jak ruscy zrobili WoĹ‚ge cabrio na bazie BMW 6... - A:Level)... Jak co drugi forumowicz dychÄ™ da, to na laminat i opony powinno starczyć 
_________________ 0.o
|
| Pon, 24.11.2008, 16:20 |
|
 |
|
RR ltd Co.
Moderator
|
Czyli powołujemy Samochody Świata Sp. z o.o. celem produkcji Syreny Sport 
|
| Pon, 24.11.2008, 16:28 |
|
 |
|
Szarak
|
Autko piękne i warte uwagi ale tak jak pisał Krzychu007 dużo kasy potrzeba by się w to bawić na poważnie... Ale na moją dychę możecie liczyć jak by co 
|
| Pon, 24.11.2008, 19:22 |
|
 |
|
kret816
Samochód: renault grand scenic
|
ja sie tez dopisuje do spółki:) 
_________________ www.societeturbo.wordpress.com @societeturbo
|
| Pon, 24.11.2008, 22:03 |
|
 |
|
olgierd
|
RR ltd Co. napisał(a): Trzeba liczyc siĹ‚y na zamiary... MoĹĽe by chociaĹĽ jakÄ…Ĺ› replikÄ™ wskrzesić - tu koszty byĹ‚yby radykalnie niĹĽsze: zrobić np. takÄ… syrenkÄ™ na zespoĹ‚ach BMW Z3 - proporcje sÄ… podobne(podobnie jak ruscy zrobili WoĹ‚ge cabrio na bazie BMW 6... - A:Level)... RR daj spokĂłj z takimi replikami Odpalasz, spodziewasz siÄ™ mniej wiÄ™cej 'brum brum brum' podobne do tego z 105, a sĹ‚yszysz 'wrrrr'  Ĺ»al. pl To tak samo jakby dobudować jeszcze jedno 250 GTO na bazie Fiero, bo rozstaw osi podobny...  Posiadam dwa zdjÄ™cia planĂłw Syreny Sport. Jak ktoĹ› bÄ™dzie zainteresowany, to proszÄ™ o pw z mailem i podeĹ›lÄ™. W lince prĂłbka, bo oryginaĹ‚y sÄ… za duĹĽe.
_________________ Pomóż biednemu, czytaj o tuningowanych autach na tym blogu regularnie :) Zobaczy! Jak, jak...
|
| Pon, 24.11.2008, 23:23 |
|
 |
|
Piotr_24
Samochód: Audi A4
|
ja sie zajmne działem technicznym silnika i bede kierowca testowym
_________________ Live ist brutal in zasadzkas
|
| Pon, 24.11.2008, 23:39 |
|
 |
|
drakor
|
_________________ TechnoBase.FM.24h. Electro
Ostatnio edytowany przez drakor, Wto, 25.11.2008, 20:36, edytowano w sumie 1 raz
|
| Wto, 25.11.2008, 18:28 |
|
 |
|
Krzychu007
|
Zapomniałem o filmiku 
_________________ 0.o
|
| Wto, 25.11.2008, 19:30 |
|
 |
|
RR ltd Co.
Moderator
|
|
| Pon, 20.06.2011, 12:08 |
|
 |
|
kulikowski
|
dziÄ™ki za aktualizacjÄ™ Polskie-auta.pl napisał(a): "Czysta radość tworzenia"
Wywiad z profesorem Cezarym Nawrotem Przeprowadziła Katarzyna Kociuba Artykuł opublikowany w "Automobiliście" nr 1/2000 Przedruk w całości.
- Syrena Sport zaprezentowana zostaĹ‚a w 1960 roku czyli rĂłwno 40 lat temu: ByĹ‚o to dzieĹ‚o Pana autorstwa, mamy wiÄ™c niepowtarzalnÄ… okazjÄ™ przedstawić naszym czytelnikom historiÄ™ powstania tego modelu absolutnie z pierwszej rÄ™ki. Zacznijmy moĹĽe od tego, jak wĂłwczas wyglÄ…daĹ‚y kulisy tworzenia prototypĂłw Czy to Pan zgĹ‚osiĹ‚ chęć wykonania takiego studiun, czy teĹĽ moĹĽe byia to decyzja adgĂłrna, ĹĽe naleĹĽy w FSO stworzyć maĹ‚y sportowy samochĂłd? - To byĹ‚y lata, kiedy po ulicach jeĹşdziĹ‚y Warszawy, a sportowy samochĂłd uchodziĹ‚ za nieosiÄ…galny szczyt marzeĹ„: DochodziĹ‚y jednak do nas jakieĹ› obrazki ze Ĺ›wiata, na ktĂłrych moĹĽni prezentowali siÄ™ w takich wĹ‚aĹ›nie autach, jak np. Morgan, Porsche. SzkicĂłw podobnych samochodĂłw sportowych robrem wĂłwczas mnĂłstwa i bardzo siÄ™ one wszystkim podobaĹ‚y Dlatego prawdopodobnie tego rodzaju samochĂłd zostaĹ‚ zaakceptowany jako propozycja prototypu. MiaĹ‚ to być pojazd najlepiej speimajÄ…cy marzenia biednego Polaka o zamoĹĽnoĹ›ci; o wysokiej pozycji. - Jak to wiÄ™c siÄ™ staĹ‚o ĹĽe Syrena Sport pozostaĹ‚a tylko prototypem? - Po prezentacji tego modelu zrobiĹ‚o siÄ™ wokół niego niezwykĹ‚y szum. Wszystkim bardzo siÄ™ Syrena Sport podobaĹ‚a gazety siÄ™ o niej rozpisywaĹ‚y, wciÄ…ĹĽ pytano kiedy wejdzie do produkcji. A wiadomo przecieĹĽ jakie to byty czasy. GomuĹ‚ka otwarcie mĂłwiĹ‚, ĹĽe w zupeĹ‚noĹ›ci wystarczy, jeĹ›li kaĹĽdy bÄ™dzie miaĹ‚ rower. MyĹ›lano wiÄ™c o produkcji bardzo tanich modeli, a nie tak ekstrawaganckich jak Syrena Sport. Dlatego teĹĽ sam Cyrankiewicz zadzwoniĹ‚ do FSO z dyspozycjÄ…, ĹĽe prototyp naleĹĽy schować; przestać siÄ™ nim chwalić, aby raz na zawsze uciÄ…g to zbÄ™dne zamieszanie. - Czy od poczÄ…tku powstawania projektu miaĹ‚ Pan Ĺ›wiadomość, ĹĽe jest to wyłącznie praca do szuflady, ĹĽe nie ma szans na jego realizacjÄ™? - Wtedy wszyscy mieli nadziejÄ™, ĹĽe to co robiÄ… jest nie tylko przyjemne, ale i poĹĽyteczne, ĹĽe ich praca przyczyni siÄ™ do zaspokajania potrzeb spoĹ‚ecznych - tak siÄ™ wtedy mĂłwiĹ‚o. Atmosfera tamtych lat byĹ‚a naprawdÄ™ taka, ĹĽe wszyscy chcieli jakoĹ› ten kraj budować. Ja byĹ‚em w pewnym sensie nienormalnym czĹ‚owiekiem. OdkÄ…d moi rodzice pamiÄ™tali, chciaĹ‚em wyłącznie robić samochody. Jak malowaĹ‚em, to samochody, jak coĹ› lepiĹ‚em, to samochody. KrĂłtko mĂłwiÄ…c byĹ‚em caĹ‚kowicie ukierunkowany w tÄ™ jednÄ… stronÄ™, nic wiÄ™cej mnie nie interesowaĹ‚o. Pierwsza myĹ›l, ĹĽe w ĹĽyciu moĹĽna robić coĹ› innego, przyszĹ‚a mi do gĹ‚owy, kiedy juĹĽ dostawaĹ‚em dyplom inĹĽynierski. To byĹ‚ pierwszy moment wahania; ale potem poszedĹ‚em do FSO i pracowaĹ‚em w nim lat osiem: Tak wiÄ™c wtedy; chcÄ…c projektować samochody, doskonale wpisaĹ‚em siÄ™ w ogĂłlnego ducha tego narodu. WĂłwczas wszyscy, a przynajmniej wielu, chciaĹ‚o po prostu coĹ› robić, przeĹĽywali to, czerpali z tego emocje: ChodziĹ‚o przede wszystkim o czystÄ… radość z pracy twĂłrczej, obojÄ™tnie jaka by ona niebyĹ‚a. OczywiĹ›cie, teraz widzÄ™, ĹĽe znaczna część dokĹ‚adnie wiedziaĹ‚a, ĹĽe nie wszystkie zamierzenia uda sig zrealizować. MyĹ›my jednak sÄ…dzili, ĹĽe nasza praca jest przydatna. ZresztÄ… na Ĺ›wiecie; gdyby wziąć pod uwagÄ™ wszystkie firmy motoryzacyjne, realizuje siÄ™ mniej wiÄ™cej co dwudziesty projekt powstaĹ‚y w takiej fazie przedprototypu. Ja pracowaĹ‚em przy 28 samochodach; wiÄ™c i tak jestem dobry, skoro jedna Bosto jeĹşdzi. - Czy projektujÄ…c SyrenÄ™ Sport myĹ›laĹ‚ Pan, ĹĽe znajdÄ… siÄ™ chÄ™tni do jej kupna? Dla kogo to miaĹ‚ być samochĂłd? - Wtedy naprawdÄ™ nie o to mi chodziĹ‚o, poniewaĹĽ najwaĹĽniejsza byĹ‚a wĹ‚aĹ›nie ta radość tworzenia, tym bardziej, ĹĽe nikt wtedy nie byĹ‚ w stanie powiedzieć, ĹĽe to bÄ™dzie czy nie bÄ™dzie produkowane. WĂłwczas moĹĽna byĹ‚o wĹ‚aĹ›ciwie zrealizować kaĹĽdy pomysĹ‚, bo przecieĹĽ takie samochody jak Syrena Sport robiono juĹĽ na Ĺ›wiecie. Gdyby siÄ™ ktoĹ› z gĹ‚owÄ… za to zabraĹ‚, gdyby byĹ‚ inny ustrĂłj, to moĹĽna byĹ‚o produkować jÄ… na przykĹ‚ad na eksport, nawet w niewielkich iloĹ›ciach. Morgan robiĹ‚ przecieĹĽ 25 sztuk samochodĂłw rocznie. - Ale nawet nasi socjalistyczni sÄ…siedzi produkowali takie, powiedzmy luksusowe czy ekstrawaganckie, pojazdy W CzechosĹ‚owacji powstaĹ‚ kabriolet Skoda Felicia, Niemcy mieli Wartburga Coupe i Sport. - Tak, takie Ĺ›ladowe iloĹ›ci to kaĹĽdy robiĹ‚. Podobne samochody braĹ‚y siÄ™ trochÄ™ z pasji tworzenia, ale teĹĽ trochÄ™ z propagandy Nasza propaganda rĂłwnieĹĽ szczyciĹ‚a siÄ™ SyrenÄ… Sport. PoczÄ…tkowo bez wÄ…tpienia byĹ‚ to powĂłd do dumy Nawet nagrodÄ™ dostaliĹ›my - fabryka otrzymaĹ‚a 7000 zĹ‚otych, z czego 3500 zĹ‚otych przypadĹ‚o mi osobiĹ›cie. Wszyscy jednak byli tym projektem zainteresowani, dopĂłki robiĹ‚o siÄ™ go za darmo, praktycznie wĹ‚asnymi rÄ™kami. - WĹ‚aĹ›nie, porozmawiajmy moĹĽe o stronie technicznej budowy takiego prototypu. ByĹ‚ to model wykonany z tworzyw sztucznych? - Tak, Syrena Sport powstaĹ‚a z laminatĂłw. ByĹ‚y to w ogĂłle pierwsze prĂłby z konstrukcjami z tworzyw sztucznych. MakietÄ™ w skali 1: 1 wykonano z gipsu, nawet nie z plasteliny, a nastÄ™pnie robiĹ‚o siÄ™ negatywy z laminatu czyli ze sztucznej ĹĽywicy MiaĹ‚a ona konsystencjÄ™ miodu i sĹ‚uĹĽyĹ‚a do zlepiania tkaniny szklanej zĹ‚oĹĽonej z cieniutkich nitek. Ta tkanina siÄ™ strasznie rozĹ‚azi, przy ciÄ™ciu fruwa mnĂłstwo szklanych nitek, a ĹĽywica kapie. Ĺatwo wiÄ™c sobie wyobrazić, jak wyglÄ…da praca nad takim modelem. W wykonaniu Syreny Sport pomagaĹ‚ mi kolega, niestety straszny flejtuch. On jÄ… tak strasznie wylepiaĹ‚, ĹĽe trzeba byĹ‚o później bardzo duĹĽo czasu poĹ›wiÄ™cić na szlifowanie. Wiec ja siÄ™ uparĹ‚em, ĹĽe pokaĹĽÄ™ mu, jak to powinno porzÄ…dnie wyglÄ…dać. Pewnego razu kolega juĹĽ poszedĹ‚, a ja zostaĹ‚em do późna i wylepiĹ‚em samodzielnie klapÄ™ bagaĹĽnika. Tak siÄ™ namÄ™czyĹ‚em, ĹĽeby wszystko byĹ‚o idealnie, bez ĹĽadnych szwĂłw. ZapomniaĹ‚em tylko dodać utwardzacza. A ĹĽywica pĂłki jest przylepiona, to jakoĹ› siÄ™ trzyma. Rano przychodzÄ™ i widzÄ™, ĹĽe kolega siedzi i pÄ™ka ze Ĺ›miechu. Zamiast mojej klapy byĹ‚o jedynie jeziorko ĹĽywicy Nie zraĹĽaĹ‚em siÄ™ jednak. Wiele części Syreny Sport zrobiĹ‚em wĹ‚asnymi rÄ™kami np. siedzenia. To byĹ‚a wspaniaĹ‚a zabawa. - A to, ĹĽe samochĂłd powstaĹ‚ z laminatu byĹ‚o celowym zaĹ‚oĹĽeniem? W takiej formie miaĹ‚ trafić do produkcji? - Tak, miaĹ‚ być docelowo tak robiony, bo wtedy powstawaĹ‚y juĹĽ samochody z laminatĂłw. Porsche robiĹ‚o prĂłby nawet na wÄ™glowym włóknie. Z tym, ĹĽe powtarzam, to czy mial być produkowany czy nie, to juĹĽ nie nasza sprawa, nie o to wtedy chodziĹ‚o. ZresztÄ… kiedy później byĹ‚em we WĹ‚oszech u Fiata, widziaĹ‚em w siedzibie w ItalDesign ogromny hol, w ktĂłrym ustawiono kilkanaĹ›cie modeli prototypĂłw SĹ‚uĹĽyĹ‚y one wyłącznie do celĂłw pokazowo-reklamowych, bardziej przypominajÄ…c rzeĹşby Racjonalnie wiÄ™c rozumujÄ…c, to FSO miaĹ‚o peĹ‚ne prawo wykonać nawet kilka takich propozycji jak Syrena Sport, nie tylko jednÄ…. Nikt bowiem siÄ™ nie rodzi z optymalnymi rozwiÄ…zaniami ĹĽadnego projektu. ObojÄ™tnie, co chcielibyĹ›my zaprojektować - odkurzacz, samochĂłd czy nawet garnek - trzeba najpierw zdobyć pewnÄ… praktykÄ™. To miaĹ‚o swoje uzasadnienie zwĹ‚aszcza wtedy, kiedy tej praktyki nikt w zasadzie nie miaĹ‚, a wiÄ™c zamysĹ‚ tworzenia prototypĂłw wcale nie byĹ‚ gĹ‚upi. WrÄ™cz przeciwnie, gdyby zrobiono dwadzieĹ›cia takich prĂłb, to dwudziesta pierwsza mogĹ‚aby być udana. Inna sprawa, ĹĽe przy tworzeniu Syreny Sport pracowaĹ‚o zbyt maĹ‚o osĂłb. UwaĹĽam, ĹĽe w zasadzie nie ma sensu mĂłwić o jakimkolwiek projektowaniu samochodĂłw, jeĹ›li nie zajmuje siÄ™ tym tysiÄ…c ludzi - mĂłwiÄ™ o projektowaniu nadwozia - bowiem, ĹĽeby caĹ‚y samochĂłd zaprojektować, to trzeba mieć dziesięć tysiÄ™cy ludzi, a jeĹ›li mĂłwi siÄ™ o samej stylizacji, to trzeba mieć ich co najmniej trzystu, tak jak ma Giugiaro w ItalDesign czy jakakolwiek inna firma. - W jakim stopniu ten prototyp oparty byĹ‚ na seryjnie produkowanej Syrenie? - Syrena Sport to byĹ‚a caĹ‚kowicie moja konstrukcja poza silnikiem, a łącznie z pĹ‚ytÄ… podĹ‚ogowÄ…. Z Syreny byĹ‚o przednie zawieszenie i ukĹ‚ad kierowniczy Z tyĹ‚u znajdowaĹ‚y siÄ™ drÄ…ĹĽki skrÄ™tne a nie jak w Syrenie poprzeczny resor piĂłrowy Autorem silnika byĹ‚ inĹĽ. SkoczyĹ„ski. - A podwozie Syreny Sport - to byĹ‚a rama? - PĹ‚ytorama przeze mnie zrobiona. - Pan jÄ… zaprojektowaĹ‚ a czy teĹĽ sam wykonaĹ‚? - Nie, od tego jest prototypownia. LiczyĹ‚a ona wĂłwczas okoĹ‚o 40 osĂłb. Nie poradziĹ‚bym z tym sobie sam, przecieĹĽ tÄ™ pĹ‚ytoramÄ™ trzeba byĹ‚o wyciąć z blachy, powycinać, powytĹ‚aczać, pozgrzewać. - SkÄ…d braĹ‚ Pan te wszystkie drobniejsze elementy do swojego prototypu, np. lampy; kierunkowskazy? - Tylne lampy zostaĹ‚y specjalnie zrobione, natomiast przednie pochodziĹ‚y od Syreny czyli od Warszawy, a kierunkowskazy znowu od czegoĹ› innego, juĹĽ nie pamiÄ™tam. Z przodu zderzaka nie byĹ‚o w ogĂłle, zderzak tylni wyklepano rÄ™cznie wedĹ‚ug mojego projektu. - Wróćmy jeszcze do silnika. Ten prototyp napÄ™dzany byĹ‚ pĹ‚askim silnikiem typu bokser, samo nadwozie teĹĽ byĹ‚o dość niskie. Moje pytanie brzmi: co powstaĹ‚o najpierw - silnik czy nadwozie? - CaĹ‚ość rysowaĹ‚em specjalnie tak pĹ‚asko, ĹĽeby przypadkiem nie wszedĹ‚ tam silnik od zwykĹ‚ej Syreny. Specjalnie, bo ĹĽeby samochĂłd wyglÄ…daĹ‚ Ĺ‚adnie, to musiaĹ‚ być niski. I rzeczywiĹ›cie, miaĹ‚ okoĹ‚o 1,20 m wysokoĹ›ci - taka wĂłwczas panowaĹ‚a moda. Gdyby komuĹ› przyszĹ‚o do gĹ‚owy wsadzić w ten prototyp silnik od Syreny, ktĂłry byĹ‚ przecieĹĽ wyĹĽszy, to popsuĹ‚by nam caĹ‚y projekt. Dlatego specjalnie zrobiliĹ›my takÄ… maskÄ™ i do niej byĹ‚ potem konstruowany silnik. Blok tej jednostki napÄ™dowej pochodziĹ‚ z samochodu Panhard Dyna, natomiast cylindry od Junaka. Od kaĹĽdego cylindra szĹ‚a rura wydechowa, a jak dodaĹ‚o siÄ™ gazu, to gang przepiÄ™kny byĹ‚o sĹ‚ychać. - To trochÄ™ dziwne, dlaczego nie zostaĹ‚ po prostu przeĹ‚oĹĽony caĹ‚y silnik z Panharda? - Ĺ»eby byĹ‚o po polsku! Prawdopodobnie teĹĽ kolega SkoczyĹ„ski miaĹ‚ nadziejÄ™ coĹ› z tego Junaka wydusić. - No i tak chyba wydusiĹ‚, skoro Syrena Sport osiÄ…gaĹ‚a prÄ™dkość 110 km/h? - RzeczywiĹ›cie, ale nie tak od razu to siÄ™ udaĹ‚o. Prototyp uroczyĹ›cie wyjechaĹ‚ 1 maja 1960 roku, bo wtedy wszystko robiĹ‚o siÄ™ na jakÄ…Ĺ› rocznicÄ™. My Ĺ›wiÄ™towaliĹ›my juĹĽ poprzedniego dnia wieczorem, wĹ‚aĹ›ciwie w nocy. OblaliĹ›my nie tylko wydarzenie, ale teĹĽ dosĹ‚ownie samÄ… SyrenÄ™ Sport szampanem czyli winem "Perlistym". Rano przychodzimy, a na jej czerwonej masce - Ĺ‚adny byĹ‚ to taki cynoberek - powstaĹ‚y okropne jasne plamy z tego "Perlistego". Na szczęście jakaĹ› siÄ™ jednak udaĹ‚o je zapolerować. Po oficjalnej prezentacji wsiadĹ‚ do Syreny Sport kierowca - "oblatywacz" JĂłzio Miachalik i zaczęło siÄ™ testowanie. WjechaĹ‚ na tor i jeĹşdzi jeden dzieĹ„, drugi, a caĹ‚y czas osiÄ…ga prÄ™dkość 60 km/h, w porywach z wiatrem - 65. ZjeĹĽdĹĽa wiÄ™c na halÄ™, wszyscy patrzÄ…, mierzÄ…, ustawiajÄ… - wyglÄ…da, ĹĽe wszystko w porzÄ…dku, a samochĂłd jedzie 65 km/h. Trzeciego dnia juĹĽ wszyscy tylko stojÄ… i myĹ›lÄ…. W koĹ„cu JĂłzio Michalik mĂłwi: "Ale przecieĹĽ tam pedaĹ‚ to siÄ™ zapiera o podĹ‚ogÄ™!". I rzeczywiĹ›cie, pedaĹ‚ gazu zamiast otwierać przepustnicÄ™ do koĹ„ca, zwyczajnie zapieraĹ‚ siÄ™ o podĹ‚ogÄ™. Po prostu byĹ‚ Ĺşle zamontowany, dlatego teĹĽ samochĂłd nie chciaĹ‚ szybciej jechać. Poprawili i pojechaĹ‚ 110 km/h. - A jaki byĹ‚ komfort jazdy? - Syrena Sport byĹ‚a sztywna i, o dziwo, dobrze trzymaĹ‚a siÄ™ drogi. ZresztÄ… jadÄ…c 110 km/h; to nie musiaĹ‚a siÄ™ znowu tak za bardzo trzymać. Poza tym wszystko w tym prototypie lepiĹ‚em sam do swojej sylwetki, normalnego wzrostu. MiesiÄ…cami siedziaĹ‚em na czymĹ›, na siedzisku dorabiaĹ‚em deskÄ™ rozdzielczÄ… i wszystkie elementy po kolei, i byĹ‚o mi bardzo wygodnie. Po czym jak w koĹ„cu tÄ… SyrenÄ… wyjechaĹ‚em, to siÄ™ okazaĹ‚o, ĹĽe po godzinie jazdy wcale juĹĽ nie jest tak wygodnie. TakĹĽe tzw prĂłba na wĹ‚asnym ciele, ktĂłrÄ… wielu projektantĂłw jeszcze uprawia, niestety okazuje siÄ™ czÄ™sto zawodna. SyrenÄ… Sport wyjeĹĽdĹĽaĹ‚em przewaĹĽnie na weekend, potem wracaĹ‚em i skĹ‚adaĹ‚em jÄ… od nowa, bo zawsze coĹ› po drodze siÄ™ rozleciaĹ‚o, jak to w prototypie, a potem znowu wyjeĹĽdĹĽaĹ‚em. - Jakie byĹ‚y reakcje przypadkowych przechodniĂłw, kiedy widzieli to cudo na ulicy? - Cóż, byĹ‚a to niewÄ…tpliwie sensacja. PojechaĹ‚em kiedyĹ› tym prototypem na zjazd Stowarzyszenia ProjektantĂłw w Krakowie. CzuĹ‚em siÄ™ wtedy oczywiĹ›cie jak ktoĹ› bardzo waĹĽny. Niestety, przy parkowaniu drzwi siÄ™ zatrzasnęły i nie maglem ich otworzyć z zamka: Na szczęście nie domykaĹ‚a siÄ™ teĹĽ szyba, wiÄ™c jakoĹ› drucikiem te drzwi odblokowaĹ‚em. Potem byĹ‚o w planie zwiedzanie Nowej Huty, zostawiĹ‚em wiÄ™c tam samochĂłd. Kiedy wrĂłciĹ‚em, okazaĹ‚o siÄ™, ĹĽe akurat jest pora fajrantu. Ludzie wyszli z pracy i Ĺ›cisĹ‚ym koĹ‚em otoczyli stojÄ…cy na ulicy prototyp. W ogĂłle nie mogĹ‚em dostać siÄ™ do Ĺ›rodka. - Ile czasu zajęło budowanie tego samochodu? - To jest nieporĂłwnywalne z niczym. SyrenÄ™ Sport robiĹ‚em dwa - trzy lata! ale byty okresy kiedy wszystkim na tym zaleĹĽaĹ‚o, a byty okresy, kiedy pracowaĹ‚em wrÄ™cz w tajemnicy, bo mi to zabroniono. Byty wiÄ™c okresy; kiedy ktoĹ› pomagaĹ‚ albo ktoĹ› przeszkadzaĹ‚. Dopiero gdy zaczÄ™to być widać, ĹĽe to takie Ĺ‚adne, wszyscy podchwycili pomysĹ‚. - Co w koĹ„ca staĹ‚o siÄ™ z tym prototypem? Czy jak tow. Cyrankiewicz powiedziaĹ‚, ĹĽe nie wolno siÄ™ nim zajmować to dokumenty poszĹ‚y na półkÄ™ a samochĂłd? - PapierĂłw to za wiele przy tym nie byĹ‚o. No nic, poszĹ‚o w tzw magazyn i staĹ‚o, staĹ‚o, staĹ‚o. Ostatni raz widziaĹ‚em SyrenÄ™ Sport w OĹ›rodku Badawczo - Rozwojowym w Falenicy. Tam w koĹ„cu dostali polecenie, aby ten prototyp zniszczyć. Pracownicy starali siÄ™ za wszelkÄ… cenÄ™ go uratować, ale przyjechaĹ‚a specjalna komisja i pilnowaĹ‚a, ĹĽeby caĹ‚e nadwozie doszczÄ™tnie rozbić. To byĹ‚y lata siedemdziesiÄ…te. Polacy wĂłwczas myĹ›leli o zrobieniu pieniÄ™dzy na zagranicznych licencjach, a nie o inwestowaniu we wĹ‚asnÄ… produkcjÄ™: - Czy byĹ‚ tylko jeden egzemplarz tego prototypu? - Tak, zarĂłwno nadwozie jak i silnik byĹ‚y tylko w jednym egzemplarzu. - Syrena Sport miaĹ‚a dość liczne "syrenie" rodzeĹ„stwo. Tak, poza powszechnie znanÄ… SyrenkÄ… byĹ‚o wersja z tzw. balkonem czyli pick-up o symbolu R20. Na bazie Syreny zrobiliĹ›my teĹĽ oĹ›mioosobowy mikrobusik, byĹ‚a Syrena kombi i w koĹ„cu Syrena Bosto. - Mam nadziejÄ™, ĹĽe zechce Pan opowiedzieć naszym Czytelnikom o tych projektach w przyszĹ‚oĹ›ci. Z przyjemnoĹ›ciÄ…. - DziÄ™kujÄ™ bardzo za rozmowÄ™. (C) Polskie-auta.pl
_________________ no i jest! Solidarni z Ukrainą
|
| Wto, 21.06.2011, 10:45 |
|
 |
|
offloldowiec
|
W majowym wydaniu Classic Auto mozna przeczytac ciekawy artykuł o Syrenie Sport.
Swoja droga to nie rozumiem zachwytu tym samochodem, ot zwykle taczki. Jednak magia jaka roztacza jest ogromna.
_________________ Deszcze Niespokojne.
Mecze na żywo
|
| Pią, 24.06.2011, 16:33 |
|
 |
|
Osiek
Moderator
Samochód: VOLVO
|
RR ltd Co. napisał(a): powstaje replika Syreny Sport: VIDEOWyglÄ…da na trochÄ™ przyduĹĽÄ…?
_________________ >>>
|
| Wto, 28.06.2011, 19:08 |
|
 |
|
kulikowski
|
Cytuj: W Zajezdni Sztuki zbudują wyjątkową Syrenę Sport Andrzej Kraśnicki jr 2012-01-09
Słynny polski samochód, którego jedyny prototyp z nieznanych powodów został zniszczony w latach 70., zrekonstruuje w Szczecinie grupa miłośników motoryzacji
Auto powstanie w pomieszczeniach szczecińskiego Muzeum Techniki i Komunikacji przy ul. Niemierzyńskiej, które zaangażowało się w to przedsięwzięcie.
- Zakładamy, że za dwa lata Syrena Sport będzie gotowa - mówi Marcin Możejko, szczecinianin i jedna z kilkunastu osób zaangażowanych w rekonstrukcję.
Syrena Sport to jeden z najsłynniejszych polskich samochodów, a jednocześnie jeden z najbardziej zagadkowych. Z popularną Syreną łączyły go tylko niektóre części. Patrząc na stare zdjęcia, widzimy auto, które przypomina sportowe wozy z filmów z Jamesem Bondem z lat 60.: długa maska, reflektory i chłodnica niczym z legendarnego Ferrari 410 Superamerica, dwuosobowa kabina. Auto zbudowali inżynierowie z FSO, z inżynierem Cezarym Nawrotem na czele. Po raz pierwszy zaprezentowane zostało 1 maja 1960 r. Autorzy nie zakładali produkcji seryjnej, sprawdzali po prostu nowoczesne rozwiązania pozwalające zbudować atrakcyjne auto. Jedyny egzemplarz przejechał 30 tys. km i trafił do magazynów FSO. Pod koniec lat 70. został zniszczony. Jedna z legend mówi, że zdecydowały o tym władze partyjne, którym wizerunek sportowego auta nie pasował do ideologii PRL.
- To tylko legenda, ale faktem jest, że nie wiemy, dlaczego Syrena Sport została zniszczona - mówi Możejko.
Odbudowa auta to wielkie wyzwanie, bo nie ma dokumentacji. Pasjonaci posługują się m.in. zdjęciami, współpracują także z inżynierami, którzy uczestniczyli w budowie oryginału. Na razie Syrena Sport powstała w komputerze, dzięki czemu można obejrzeć jej wizualizację. Prace nad budową nadwozia rozpoczną się na początku lutego.
- Myślę, że w marcu będziemy mogli pokazać pierwsze efekty naszej pracy - mówi Możejko.
Prace finansowane są poprzez założoną przez pasjonatów Fundację im. Cezarego Nawrota, którego rodzina wsparła miłośników legendarnego auta wieloma cennymi informacjami.
Gotowy samochód będzie jedną z atrakcji szczecińskiego Muzeum Techniki i Komunikacji, które posiada największy w Polsce zbiór polskich pojazdów. Syrena będzie także na "gościnnych występach" w warszawskim Muzeum Techniki, a także na różnych motoryzacyjnych imprezach.
Więcej o odbudowie Syreny Sport na stronie projektu: Syrenasport.eu oraz na Facebooku: pl-pl.facebook.com/Syrena.Sport.Rekonstrukcja (C) M.wiadomosci.gazeta.pl
_________________ no i jest! Solidarni z Ukrainą
|
| Wto, 14.02.2012, 0:14 |
|
 |
|
morphy
Samochód: Opel Astra G Caravan
|
|
| Nie, 25.03.2012, 21:11 |