Obecny czas: Czw, 18.06.2026, 21:30

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
CC Sport 1.1 - układ chłodzenia - wysoka temp. płynu! PMOCY! 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Post CC Sport 1.1 - ukĹ‚ad chĹ‚odzenia - wysoka temp. pĹ‚ynu! PMOCY!
Witam!

Mam taki problem i zapytanie w związku z tym. Podczas jazdy czuć woń paliwa. Bardzo intensywnie! Odkręcałem i sprawdzałem otwór baku, do którego jest dostęp pod tylną 'kanapą", tam jest sucho, nawet nie czuć tak tego smrodu jak podczas jazdy. Zaglądałem pod spód samochodu, a tam dosyc mokro od paliwa (bak i ta wnęka z siedzenia pasażera). Może ktoś wie, w czym może tkwić problem? Niewiele ponad rok temu został założony nowy, prosto ze sklepu, zbiornik paliwa. Zaznaczę jeszcze ze przewód od odpowietrzenia jest na swoim miejscu. Czy może to być np. problem właśnie ze wspomnianym przewodem odpowietrzenia? Może gdzieś na jego długości mogło nastąpić przewanie?

Jak ktoĹ› coĹ› wie, proszÄ™ o porade, sugestie?

Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez przemko_snk Śro, 30.07.2008, 13:12, edytowano w sumie 3 razy

Pon, 26.05.2008, 8:05

Post Re: CC Sporting 1.1 - problem ze zbiornikiem paliwa
Sprawdź przewody dopływu paliwa od korka i ze zbiornika w stronę pompki paliwa.

Śro, 04.06.2008, 9:36
Awatar użytkownika

Post Re: CC Sporting 1.1 - problem ze zbiornikiem paliwa
chyba wiem, i spróbuję poradzić :)
W poniedziałek oddałem auto do mechanika celem zmiany pompy wodnej bo "zarło" mi wodę... Musiałem dolewać pół litra na 100km :/:/:/ w..kurwiało mnie to hehe, nie znałem przyczyny ale się znalazła, gdy zaczął "żreć" a raczej wydalać na zewnątrz półtora litra na 100km :/ pompa wody.. Zleciłem wymiane.. Przy okazji wyczaili przetarty wężyk pod autem od strony samochodu = nie asfaltu :P .. Auto z dołu "ogichane" pb98 :/ Z zewnątrz nic nie czułem, kiedyś wewnątrz czułem ale wymieniłem oringi od baku znad strony kanapy - o miejscu o którym mówisz :)
aaa i jestem szczęśliwym posiadaczem CC Sporting '96 :)

Czw, 19.06.2008, 19:27
Awatar użytkownika

Post Re: CC Sporting 1.1 - ukĹ‚ad chĹ‚odzenia - wysoka temp. pĹ‚ynu!
Nie zakładałem nowego tematu, tylko zmieniłem jego nazwę. Mam pytanie odnośnie chłodzenia itd...

Chodzi o to, że ok 3 tyg. temu został wynieniony termostat na nowy. Wiem, że temp. płynu chłodniczego w ruchu miejskim i przy wysokiej temp. powietrza będzie wysoka. Mam problem z włączaniem się wentylatora chłodnicy, który powinien się uruchomić jeszcze przed temp. 100 stopni C, a tego nie robi. Dopiero to następuje w momencie, kiedy się silnik wyłączy i przy temp. płynu prawie 130 stopni (czyli maks).

Po wymianie termostatu zagotowało już raz płyn i nastąpił jego wyciek (przed wymianą się też to działo, ale bardzo często)...

Czy ktoś może, coś na ten temat powiedzieć, jakoś nakierować gdzie może tkwić przyczyna takiego stanu rzeczy?

Śro, 16.07.2008, 16:55
Awatar użytkownika

Post Re: CC Sport 1.1 - ukĹ‚ad chĹ‚odzenia - wysoka temp. pĹ‚ynu! 3 POST
Pierwsza sprawa to czy dobrze go odpowietrzyłeś po wymianie termostatu, druga sprawa jak termostat teraz dobrze otwiera się to trzeba przyjrzeć się termowłącznikowi wentylatora...

Śro, 16.07.2008, 22:42
Awatar użytkownika

CoX napisał(a):
Pierwsza sprawa to czy dobrze go odpowietrzyłeś po wymianie termostatu, druga sprawa jak termostat teraz dobrze otwiera się to trzeba przyjrzeć się termowłącznikowi wentylatora...

dobre pytanie "czy dobrze go odpowietrzyłeś po wymianie termostatu"? nie wiem, bo ja tego nie robilem, tylko w serwisie Fiat-a bylo robione!

Czw, 17.07.2008, 8:28
Awatar użytkownika

Przy zapowietrzonym układzie chłodzenia woda będzie się gotować. Nie wiem jak się ten silnik odpowietrza, zapytaj kogoś gdzie szukać korków do odpowietrzania.

Czw, 17.07.2008, 12:55
Awatar użytkownika

a mam jeszcze pytanie, czy przy wymianie termowłącznika wentylatora płyn chłodniczy musi zostać wylany z układu czy może zostać?

Czw, 17.07.2008, 18:50
Awatar użytkownika

ZrĂłb to na zimnym silniku to nic siÄ™ nie wyleje.

Pią, 18.07.2008, 10:48
Awatar użytkownika

CoX napisał(a):
ZrĂłb to na zimnym silniku to nic siÄ™ nie wyleje.

zrobione (coś tam wyciekło), teraz będziemy testować podczas jazdy czy ta naprawa będzie ostatnią ... dzieki za porady!

Pią, 18.07.2008, 13:36
Awatar użytkownika

Post Re: CC Sport 1.1 - ukĹ‚ad chĹ‚odzenia - wysoka temp. pĹ‚ynu! PMOCY!
Pierwsze słowo to POMOCY!

Cholera, szlag mnie juz trafia!

Termostat wymieniony. Termowłącznik wentylatora wymieniony. Układ odpowietrzany (już któryś raz). Problem nadal pozostał!

Wiem, że temp. cieczy bedzie rosła, w dodatku na wysokie temp. powietrza i jazdę miejską, ale jak jade w trasie i przez ponad kilkadziesiat km predkość pojazdu jest ciagle jednostajna temp. ciągle wysoka, wskaźnik temp. prawie na maks-ie, woda się gotuje! Wentylator niby sie tam uruchamia, ale dopiero przy temp. ok 120 w góre! Dawniej było tak, że jadąc z praktycznie jedną prędkością, bez zatrzymywania się itd... ta temp. się stabilizowała i sięgała niewiele ponad 90 stopni. Teraz idzie ciągle w maks. Można zbanktrutować kupując co chwilę płyn chłodniczy!

Poradzcie coĹ›!

Ostatnio edytowany przez przemko_snk, Śro, 30.07.2008, 13:22, edytowano w sumie 1 raz

Śro, 30.07.2008, 13:20

Ja mam podobny problem, ale auto jeszcze nie trafiło do mechanika, szukam na forum informacji co wymienić aby temp nie była zbyt wysoka, mechanik zdjął mi na chwile zepsuty termostat i samochód miał się chłodzić powietrzem, ale grzeje sie na maxa i płyny uciekają, prawdopodobnie muszę wymienić pompe wody, uszczelkę pod głowicą, termostat i włacznik wentylatora może jeszcze coś... zastanawia mnie dlaczego nawiew powietrza podczas jazdy nie chłodzi , jak będziesz miał jakieś sugestie to napisz pozdrawiam beagaj

Sob, 06.09.2008, 14:28
Awatar użytkownika

Auto moje przebadane urzÄ…dzeniem, ktĂłre sprawdza czy do ukladu chlodzenia nie dostaja sie spaliny. Okazalo sie ze tak. Czyli jest problem z glowica. Byla juz planowana i uszczelka pod nia wymieniona. Problem dalej pozostal. Trzeba sprawdzic szczelnosc glowicy. Na dniach bedzie to wszystko robione. To takie moje sugestie!

Ja wymienialem termostat, wlacznik x 2! Pompy wody nie trzeba bylo.

Wto, 09.09.2008, 19:19
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ]