Obecny czas: Sob, 25.04.2026, 22:05

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Porsche Cayenne Diesel 
Autor Wiadomość
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bydgoszcz
Samochód: Opel Astra II
Post Re: Porsche Cayenne Diesel
VW_Marcin napisał(a):
Nawet na auto bez silnika było by mało kogo z nas stać...;)
Ale dla mnie takie narzekanie też jest trochę bez sensu...XXI wiek jest, technologia się rozwija, środowisko niszczeje, paliwo drożeje, kraje wyniszczone wojną i konfliktami zbrojnymi coraz bardziej podwyższają cenę ropy...Teraz baryłka jest droga, jak nigdy dotąd, a cena jej wciąż rośne..dlatego poszukuje się coraz bardziej alternatywnych źródeł napędu, lub obniżenia spalania w silnikach...wprowadzenie diesli to jak na razie jedne z najlepszych opcji.

Kiedyś kupowanie diesla było oznaką oszczędności teraz tego, że ktoś ma dużo hajsu w portfelu bo mimo, że jego diesel spala 4,5 l jak podaje producent ( :lol:, nie mówię w tym przypadku o Cayenne) to i tak rachunki wyrównują się na stacji gdzie olej napędowy jest dużo droższy od benzyny :lol: Soryy ale dla mnie nie ma najmniejszego sensu teraz kupowania diesla, choćby miał być miły dla ucha dźwięk i spalać mało paliwa to podziękował bym i wybrał benzynę, wolałbym się ograniczyć w jeździe niż kompromitować się na stacji, że zależało mi na oszczędnościach, a teraz jak ostatni noob płacić najwięcej na stacji :twisted: (Nie obrażając właścieli diesli ;) ) Dlatego jestem jak najbardziej na tak dla alternatywnych źródeł napędu jak choćby wodór ;)

P.S Ostatnio gdzieś czytałem, że Japończycy wynaleźli malutki samochód napędzany ... wodą z kranu ;)

Sob, 21.06.2008, 19:27
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gród Kraka
Samochód: 1.4 + 2.0
Kobi napisał(a):
rachunki wyrównują się na stacji gdzie olej napędowy jest dużo droższy od benzyny

Chyba rzadko ostatnio bywasz na stacji, bo ceny są podobne :) Raz jedno jest droższe, raz drugie, ale generalnie cały czas oscylują wokół podobnej kwoty. A Diesel pali mnie i to jest faktem :)

Sob, 21.06.2008, 23:05
Awatar użytkownika

VW_Marcin napisał(a):
Nawet na auto bez silnika było by mało kogo z nas stać...;)
Ale dla mnie takie narzekanie też jest trochę bez sensu...XXI wiek jest, technologia się rozwija, środowisko niszczeje, paliwo drożeje, kraje wyniszczone wojną i konfliktami zbrojnymi coraz bardziej podwyższają cenę ropy...Teraz baryłka jest droga, jak nigdy dotąd, a cena jej wciąż rośne..dlatego poszukuje się coraz bardziej alternatywnych źródeł napędu, lub obniżenia spalania w silnikach...wprowadzenie diesli to jak na razie jedne z najlepszych opcji.

Jak ktoś się troszczy o środowisko to kupi diesla spalającego <5 litrów na setkę, a nie dwa razy tyle ;)
Wydać na samochód grubo ponad 200.000zł aby potem na stacji zaoszczędzić kilka tysięcy rocznie ... no nie wiem czy to rzeczywiście jest warte tego, bo kogo stać na ten samochód stać tez na paliwo, a jak kogoś nie stać to kupi tańszy samochód, który w dodatku mniej spala.
Tak czy inaczej chętni się znajdą, koleżanka pracowała jakiś czas temu w niemczech jako opiekunka do dziecka i matka tego dziecka miała Golfa TDI, mimo, że mało jeździ nim powiedziała, ze kupiła bo wszyscy diesle kupują ;)

Nie, 22.06.2008, 3:15
Awatar użytkownika

Miejscowość: Springfield
Wiadomo jak ktoś kupuje auto za ponad 200tys. zł to będzie go stać na paliwo ale przy takim aucie apetyt rośnie, ceny paliwa rosną i w końcu właściciel odczuje, że trochę płaci za to paliwo, zwłaszcza jak będzie przyjeżdżał 2,3 razy w tygodniu na stację benzynową . Tak więc czy stać kogoś czy nie to będzie chciał oszczędzić na paliwie.
A tak na marginesie to ty aston nie możesz spać czy co :P ?

Nie, 22.06.2008, 9:08
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2