Obecny czas: Śro, 17.06.2026, 12:35

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 
Bumblebee Camaro (Transforners) 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Post Bumblebee Camaro (Transforners)
ImageImage
ImageImage
ImageImage
ImageImage
ImageImage
ImageImage
ImageImage
ImageImage
ImageImage
ImageImage
ImageImage
ImageImage
ImageImage

edmunds.com

Bohater komiksów "Transformers", "Bumblebee" (trzmiel) oryginalnie to jest VW beetle, jednak trudno oczekiwać na to aby kiczowaty chrząszcz, grał jedną z kluczowych ról w amerykańskim filmie. Więc na potrzeby studia paramount, samochód który grałby trzmiela został zamieniony z VW na Chevroleta Camaro. Wybór był dość przewidywalny gdyż reżyser filmy Michael Bay jest mocno zaprzyjaźniony z GM oczywiście ludzie z GM byli zachwyceni tym że ich auto będzie grać tak zacną rolę w filmie :)

Przejdźmy teraz do bohaterów tego tematu a jest ich aż pięciu, trzy Camaro z 76, i dwa Pontiaci GTO. Jak idzie się domyślić, Pontiaci zagrały rolę nowego Camaro, ale po kolei, najpierw kilka słów o klasykach. Wszystkie trzy zostały znalezione w sieci (pewnie za pomocą ebay) razem za wszystkie trzy Chevrolety nie zapłacono więcej niż 6000$ a jeden z samochodów kosztował mniej niż 2000$, więc były jeszcze bardziej strudzone życiem niż wyglądało to na filmie. Każdy z samochodów otrzymał nowy 330 konny silnik LS1 wyposażony w wtrysk paliwa edelbrock, został skombinowany nową trzybiegową automatyczną skrzynią biegów dedykowaną do tego silnika, Postarano się też aby auto brzmiało w zasadzie dość przeciętnie nie za głośno nie za cicho tak w sam raz. Dodatkowo cała reszta układu przeniesienia napędu została wymieniona wraz z układem kierowniczym i hamulcowy, a moc na asfalt przekazują opony BFGoodrich w rozmiarze 275/60R15. Takie dość proste zmiany pozwoliły uniknąć wpadek podczas kręcenia filmu z powodu sypiącego się samochodu i nie potrzebnych strat czasu. Z zewnątrz "trzmiel" miał wyglądać na trochę sfatygowanego, tak aby na pierwszy rzut oka było widać że jest to doświadczony pojazd ale aby nie wyróżniał się nadzwyczaj mocno z tłumu. Wnętrze natomiast, miało pierwotnie zostać po prostu odrestaurowane, jednak nie spodobało się to dla reżysera i postanowił nadać mu bardziej klimatyczny wygląd tak aby przypominało że auto należało do jakiegoś hotrodowca. Fotele z chevell i kilka dodatkowych wskaźników i bajerów w postaci innego drążka zmiany biegów czy kierownicy pozwoliły na osiągnięcie takiego efektu, oczywiście wszystko zostało "postarzone". nad wszystkim czuwał koordynator do zdjęć pojazdów: Steve Mann.

Nowe Camaro to trochę inna bajka. Gdy trafiły do Saleena (tak tak :D tą firmę wybrano do budowy Camaro na potrzeby filmu) były to dwa Pontiaci GTO wyposażone w ten sam silnik co klasyki zbudowane do filmu. Dlaczego wybór padł na Pontiaca? Jego wymiary były najbliższe tym z konceptu Camaro 09. a w zasadzie jeden kluczowy, rozstaw osi był niemal idealny, GTO ma 109,8 cali a Camaro 110,5m różnicę zniwelowano poprzez zmianę konta nachylenia tylnego zawieszenia i lekkie cofnięcie osi. Zmiany te nie wpłynęły negatywnie na to jak samochód się prowadził. Skoro auto miało dostać tylko nowe nadwozie i zmienione wnętrze postarano się też aby klimatyzacja Pontiaca działała co bardzo poprawiło komfort pracy kaskaderów, za co byli bardzo wdzięczni. Nad autem pracowało też kilku inżynierów GM a nadwozia z włókien szklanych zostały wykonane w tych samych formach co nadwozie koncepcyjnego Camaro. Wnętrze też zostało wykonane przy pomocy form z konceptu ale np tylna kanapa jest oryginalna z GTO. Jako że auto powstało na bazie samochodu seryjnego i nie zaszły w nim radykalne zmiany techniczne prowadziło się dość dobrze, a seryjna czterobiegowa skrzynia nadawała też lekko rodzinny charakter dla auta.

Ogółem najbardziej zadowoleni z tego jak auta zostały przygotowane byli kaskaderzy gdyż zazwyczaj auta do filmów to są najgorsze złomy które ledwo trzymają się kupy. W przypadku tego filmu było inaczej a wszystkie pięć pojazdów zostało przygotowanych w bardzo dobry i przemyślany sposób.

Świetny film i niesamowite samochody, cóż więcej mogę dodać :) może to że info zaczerpnąłem z stroni edmunds.com i to że po obejrzeniu filmu zostałem zauroczony przez ten samochód (stary jak i nowy :D ) ;)

what happened, happened and couldn't have happened any other way

Śro, 30.01.2008, 18:41
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Darłówko
Samochód: Nazi-coupe 3.0 R6 Pb
Post Re: Bumblebee Camaro (Transforners)
w sumie już gdzieś jest to Camaro, ale temat jest solidnie przygotowany, wiec dla mie może zostać, a wozy oba świetne choć nowe "świetniejsze" a film rewelacja czekam na II cześć

To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy

Broń
Masowego
Wyprzedzania

Czw, 31.01.2008, 14:26
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białystok
Samochód: szwedzka cegła
Super temat - dzięki! :wink: Jako fan Transformersów (oglądałem już 5 razy :P ) przeczytałem go z wielkim zaciekawieniem. Szczerze mówiąc nie miałem pojęcia, że to tak naprawdę GTO :>

Czw, 31.01.2008, 17:27
Awatar użytkownika

miło mi że temat się podoba :)

auta są naprawdę ciekawe i sam jestem zaskoczony tym że nowe camaro to jest w zasadzie GTO i pracowali nad nim ludzie którzy na co dzień zajmują się fordami ;) jak by nie patrzeć to w zasadzie jest tuning więc to chyba najbardziej odpowiednie miejsce dla tego tematu :) a przyszła wersja produkcyjna niech trafi do tematu o Camaro w seryjnych

what happened, happened and couldn't have happened any other way

Czw, 31.01.2008, 18:15

Filmu nie oglądałem (i nie zamierzam), ale samochód kojarzę. Stary Camaro jest po prostu genialny. W tym kolorze, nadgryziony zębem czasu wygląda świetnie :)

Czw, 31.01.2008, 19:57
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jarosław
Kocham ten film i kocham te auta. Dzieki za topic i za info.

Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem!!

Pią, 01.02.2008, 19:47
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jelenia Góra
Samochód: Nadal ich za mało..
Jak nie lubie tej starszej generacji Camaro, tak ten
Cytuj:
jest po prostu genialny. W tym kolorze, nadgryziony zębem czasu wygląda świetnie
:shock:

Nie, 03.02.2008, 21:09
Awatar użytkownika

To nowe camaro jest po prostu boskie. Jeszcze te felgi. :twisted: Zakochałem się. :wink:

Wto, 05.02.2008, 21:19
Awatar użytkownika

Samochód: Schuka-B
...samochód jest fajny (Camaro '76 oczywiście), ciekawie zrobiony rust, szkoda tylko że w tak żałosnym filmie zagrał...

- mastah Jonas

Śro, 06.02.2008, 9:07
Awatar użytkownika

KHOT napisał(a):
szkoda tylko że w tak żałosnym filmie zagrał...

A co w nim żałosnego? :>

Śro, 06.02.2008, 10:48
Awatar użytkownika

Triumph4111 napisał(a):
A co w nim żałosnego? :>

...wszystko poza efektami. Transformery to to są tylko z nazwy, brak większego podobieństwa do pierwowzoru. Gra aktorów powala na kolana (przed sedesem, żeby zwymiotować) nie licząc Andersona, który mimo wszystko pasuje tam jak do westernu. Zdjęcia też nie są popisowe, trzymają klimat typowych ekszyn-filmów klasy B. To wszystko i tak jest niczym wobec genialnego scenariusza pisanegow 25 minut przez hamerykańskiego nastolatka. Uniwersum transformerów ma tyle gotowych świetnych historii które można by ze spokojem wykorzystać, nie licząc wogóle "The movie", który mógłby być niewiarygodnym popisem technik VR, ale zdecydowano się na napisanie mdłego, wewnętrznie sprzecznego produktu "scenariuszopodobnego" (podobnie jak i we wszelkich innych adaptacjach komiksów, które zostały zmasakrowane (nie licząc Sin City i dwóch pierwszych Batmatów)(*minuta ciszy dla X-Men*)). Wiem, że matrixy wniosły nową jakość miernoty i przyzwyczaiły młodszych do cienizny na ekranie i transformery nie powinny mnie dziwić, ale nadal jest mi żal zmasakrowanego pomysłu. Wyszedł kolejny "American Patriotic Shit".

- mastah Jonas

Śro, 06.02.2008, 11:27
Moderator
Awatar użytkownika

nie zgadzam się kompletnie sie z tobo kolego, czego mozna oczekiwać po ekranizacji komiksu to napewno nie ambitnego scenariusza, poza tym komiks był na tyle rozwiniety że trudno było by całą historie umieścić w filmie, a co jest najlepsze to że nie jest nudny (jak np spidermen) momentami zabawny nawet bardzo, rewelacyjnie animowane roboty (najlepiej jak się przemieniają) Faktycznie gra aktorów nie jest najwyższych lotów ale za to "gra" roborów już tak.

To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy

Broń
Masowego
Wyprzedzania

Śro, 06.02.2008, 14:05
Awatar użytkownika

johny napisał(a):
momentami zabawny nawet bardzo

...taaa, śmieszne wstawki co 15 minut, żeby się dzieci w kinie nie nudziły...

- mastah Jonas

Śro, 06.02.2008, 14:37
Moderator
Awatar użytkownika

KHOT napisał(a):
...taaa, śmieszne wstawki co 15 minut, żeby się dzieci w kinie nie nudziły...

no w końcu komiksy są raczej dla dzieci (choć nie wszystkie oczywiście)

EOT

Broń
Masowego
Wyprzedzania

Śro, 06.02.2008, 14:54
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko-Biała
Samochód: E36 318ti / 626 gf
te, matrix jest w pyte.
camaro rowniez, ale od nowego camaro wole challengera

Śro, 06.02.2008, 16:32
Awatar użytkownika

KHOT napisał(a):
Wyszedł kolejny "American Patriotic Shit".

Widzisz, zależy jak się do tego filmu podchodzi. Ja podszedłem jako człowiek który miał w dzieciństwie parę zabawek-transformersów i na tym kończył się jego kontakt z tą historią. No i dla mnie oglądanie tego filmu to była świetna zabawa. Bardzo możliwe, za film zawiódł prawdziwych fanów - ale nie chodziło o to, żeby ich koniecznie uszczęśliwić. Oni i tak poszliby zobaczyć ten film, a tak zrobiono przy okazji świetną maszynkę do robienia pieniędzy z całą otoczką - tysiącami gadżetów, zabawek itp. No i, moim zdaniem, świetny film - dla zwykłego widza oczekującego dobrej rozrywki, a nie fana mającego nadzieję, że ekranizacja dorówna komiksom. :wink:

Śro, 06.02.2008, 17:44
Awatar użytkownika

Triumph4111 napisał(a):
dla zwykłego widza oczekującego dobrej rozrywki, a nie fana mającego nadzieję, że ekranizacja dorówna komiksom. :wink:

...true niestety, dlatego tak nad tym ubolewam.
johny - komiksy może tak, za to film sf już nie bardzo. Obie rzeczy mają zupełnie inną grupę docelową i mnie na przykład razi robienie filmów "dla wszystkich" według schematu 50% akcji, 10% pseudo-romantycznych scenek, 20% humoru dla 10-latków i 20% patosu, bo wychodzi film "dla nikogo" , czyli kolejny wielki kasowy hit. Dobre SF da się dzisiaj sprzedawać, tylko trzeba mieć cojones i pójść na całość...

- mastah Jonas

Śro, 06.02.2008, 18:53
Moderator
Awatar użytkownika

KHOT napisał(a):
johny - komiksy może tak, za to film sf już nie bardzo. Obie rzeczy mają zupełnie inną grupę docelową i mnie na przykład razi robienie filmów "dla wszystkich" według schematu 50% akcji, 10% pseudo-romantycznych scenek, 20% humoru dla 10-latków i 20% patosu, bo wychodzi film "dla nikogo" , czyli kolejny wielki kasowy hit. Dobre SF da się dzisiaj sprzedawać, tylko trzeba mieć cojones i pójść na całość...

a dla mnie lepszy jest film który dobrze się ogląda, a nie np taki Hulk (jak już jesteśmy przy komiksie) który jest potwornie nudny i drentwy, może dlatego że starał się być ambitny.

Dobra koniec tematu, z filmami jest jak z autami, jeden woli brunetki 2gi blondynki

Broń
Masowego
Wyprzedzania

Śro, 06.02.2008, 19:36

johny napisał(a):
z filmami jest jak z autami, jeden woli brunetki 2gi blondynki
Auto-brunetka? Jak z kobietami w takim razie :P

Śro, 06.02.2008, 21:16
Moderator
Awatar użytkownika

Joey napisał(a):
Auto-brunetka? Jak z kobietami w takim razie :P

skrót myślowy :wink:

Broń
Masowego
Wyprzedzania

Śro, 06.02.2008, 21:32
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ]