Obecny czas: Czw, 07.05.2026, 0:35

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
1974 Ford Falcon XBGT 
Autor Wiadomość
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Darłówko
Samochód: Nazi-coupe 3.0 R6 Pb
Post 1974 Ford Falcon XBGT
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

oryginał więc ląduje tutaj.

The Details
'74 Australian Ford Falcon XBGT

Engine
351 Cleveland V-8
4.00-inch bore
3.50-inch stroke
Australian 4V cylinder heads
Closed combustion chamber, 67cc volume
10.5:1 compression ratio
2.19-inch intake valves
1.71-inch exhaust valves
Original Holley 780-cfm four-barrel carburetor
Ford cast-iron 4V intake manifold
Electronic ignition

Transmission
Top Loader four-speed manual

Rearend
9-inch
3.00 gears
Open differential
31-spline axles

Exhaust
Pacemaker headers with 1 3/4-inch primaries
2 1/2-inch exhaust tubing
Ford factory replacement mufflers

Suspension
Front: New factory suspension components, heavy-duty front antisway bar, Koni shocks
Rear: New replacement stock leaf springs, antisway bar, Koni shocks

Brakes
Front: Factory disc
Rear: Factory disc

Wheels
Front: Magnum 500 steel wheels, 15x7
Rear: Magnum 500 steel wheels, 15x8

Tires
Front: BFGoodrich Radial T/A, P225/70R15
Rear: BFGoodrich Radial T/A, P255/70R15

InteriorRighthand drive; original carpeting; factory bucket seats; original upholstery; Nardi steering wheel; factory instrumentation including tachometer, speedometer, oil and water; original AM radio still tuned to Australian frequencies

źródło: mustangandfords.com

To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy

Broń
Masowego
Wyprzedzania

Sob, 08.12.2007, 22:18
Awatar użytkownika

Miejscowość: Racibórz
Samochód: 126p 652ccm
Powiem że jest piękny , wielkie szerokie lacze na takich fajnych małych felgach ( to mi się podoba w autach z tamtych lat ) , potężny silnik jak to na amerykańca przystało razi tylko odpustowy kolor . Wnętrze wielkie koło kierownicy drewniane wstawki i wielkie fotele (prawie kanapy :D ) . Ogólnie super .

Sob, 08.12.2007, 22:27
Moderator
Awatar użytkownika

jak to na amerykańca

Australijczyka :wink:

To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy

Broń
Masowego
Wyprzedzania

Sob, 08.12.2007, 22:45
Awatar użytkownika

Miejscowość: Racibórz
Samochód: 126p 652ccm
o fakt , ale wpadka no ... może być amerykańskiego australijczyka .

Sob, 08.12.2007, 22:48
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białystok
Samochód: szwedzka cegła
Brak mi słów by opisać jak bardzo podoba mi się ten wóz :oops: Wyglądem przebija większość amerykańskich muscle carów z końca lat 60tych 8) Miooodzio 8) Jeszcze jeden powód by zakochać się w Australii :twisted:

Sob, 08.12.2007, 23:04
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pomorze
Samochód: Opel Astra G Caravan
Jeśli chodzi o zdjęcia to stare amerykańskie auta już mi się przejadły. Sporo ich się naoglądałem tutaj na forum oraz na innych serwisach i chyba za dużo. Dlatego nie otworzyłem szeroko oczów, ale się zachwyciłem. Faktycznie, piękny egzemplarz przywrócony do życia z dużą dokładnością. Widziałbym inny kolor niż czerwony. Mniej jaskrawy i ciemniejszy bo takie mi się bardziej podobają i faktycznie by było to cudo. O silniku i dźwięku nie ma co pisać. Przejechałbym się takim w tunelu "Seikan" łączący wyspy Honsiu i Hokkaido w Japonii. Dlaczego tam? Bo to by było 53 km słuchania pięknego brzmienia tych starych amerykańskich wynalazków bez szmeru otoczenia. 8)

Nie, 09.12.2007, 0:42
Moderator
Awatar użytkownika

Jeśli chodzi o zdjęcia to stare amerykańskie auta już mi się przejadły

to auto powstało w Australii :roll: :wink:

Broń
Masowego
Wyprzedzania

Nie, 09.12.2007, 12:54
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pomorze
Samochód: Opel Astra G Caravan
Ale wpadka. :oops: Nie wiem z której strony spojrzeć to ten samochód przypomina naprawdę ówczesne amerykańskie auta i łatwo popełnić błąd. Jednak nie zmieniam swojego zdania. :wink:

Nie, 09.12.2007, 13:15
Moderator
Awatar użytkownika

Ale wpadka. Embarassed Nie wiem z której strony spojrzeć to ten samochód przypomina naprawdę ówczesne amerykańskie auta i łatwo popełnić błąd. Jednak nie zmieniam swojego zdania.

wystarczy spojrzeć na wnętrze, kiera nie po tej stronie co trzeba :wink: ale Fakt Falcon został stworzony w identycznym stylu jak wszystkie muscle-cary, w końcu Ford to amerykańska marka ale ten model Falcona jest rdzennie Australijski, i to wspaniałe auto jest :wink:

Broń
Masowego
Wyprzedzania

Nie, 09.12.2007, 13:20

Miejscowość: Okolice Zamościa
AleĹĽ on mi siÄ™ podoba :shock: :shock: :shock:

Nie, 09.12.2007, 16:58
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ]