|
|
Obecny czas: Śro, 29.04.2026, 10:36
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 17 posty(ów) ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
RR ltd Co.
Moderator
Samochód: Fiat Delta 3
|
 Volkswagen SP2
_________________ Fanpage SamochodySwiata.pl || Mój Instagram
|
| Sob, 11.08.2007, 12:00 |
|
 |
|
Alfisti4ever
Samochód: Włoski
|
Jestem zaskoczony ze to VW  Troche przypomina mi Porsche z tylu a przod troche nijaki  Auto calkiem fajne hehe 
_________________ Alfa Romeo - la meccanica delle Emozioni Dźwięk V6 Busso o poranku, jak espresso dla uszu! La vita è troppo corta per non guidare italiano!
Why can't we just love everybody and judge them by the car they drive?
|
| Sob, 11.08.2007, 13:52 |
|
 |
|
Grzyws
Samochód: Bravo T-Jet
|
Tył trochę podobny do tego z Porsche, ale całość wygląda bardzo kozacko i ładnie. Mam tylko małe zastrzeżenia do przodu.
_________________ Alfa Romeo Fabricca Italiana Automobili Torino
Fan włoskich samochodów od zawsze na zawsze
|
| Sob, 11.08.2007, 13:53 |
|
 |
|
fredro
|
niedorobione jaguaroporsche
_________________ Evolution GT-Winner and Losers!
|
| Sob, 11.08.2007, 16:18 |
|
 |
|
MaddDogg
Samochód: Nadal ich za mało..
|
Jest świetny. Bardzo mi się podoba i mozna się pomylić co do Marki 
_________________ S T A N C E | W O R K S
|
| Sob, 11.08.2007, 20:44 |
|
 |
|
kulikowski
|
Mnie tył kojarzy się z Maserati. Konstrukcja tego modelu opierała się na VW 411/412, na co wskazują dane techniczne i przednie światła.
_________________ no i jest! Solidarni z Ukrainą
Ostatnio edytowany przez kulikowski Nie, 19.08.2007, 21:45, edytowano w sumie 4 razy
|
| Nie, 12.08.2007, 23:25 |
|
 |
|
Tuner
|
Alfisti4ever napisał(a): Troche przypomina mi Porsche z tylu
Rzeczywiscie chyba porsche 924 jezeli sie nie myle. Ale auto nie jest takie zle

_________________ ..:: Honda The Power Of Dreams ::.. Nie ważne przy czym stoisz, ważne jak tym jeździsz
|
| Pon, 13.08.2007, 11:03 |
|
 |
|
Dżony
|
 Wygląda świetnie,całkiem nie jak VW.
_________________ http://jkbudownictwo.pl/ - Projektowanie CAD, kosztorysowanie budowlane, wydruki wielkoformatowe, poligrafia . https://www.facebook.com/jkbudownictwo
|
| Nie, 19.08.2007, 16:06 |
|
 |
|
kielek
Samochód: Astra classic
|
fajny, szkoda ze nie europejski mi sie bardzo podoba
_________________ Opel astra classic 1,4 60 ospałych rumaków "asterix" Java CZ 350 '84 "cezeta"
|
| Nie, 19.08.2007, 20:10 |
|
 |
|
marcello
Samochód: Opel Astra 1,6
|
gdyby mial inny przod to byloby super 
_________________ "Był las nie było was, będzie las nie będzie was"
Prymas Wyszyński
|
| Nie, 19.08.2007, 20:16 |
|
 |
|
kulikowski
|
Tuner napisał(a): Alfisti4ever napisał(a): Troche przypomina mi Porsche z tylu (...) porsche 924 (...) 
Niezupełnie: VW SP2 miał silnik i napęd tylny, a Porsche 924 układ klasyczny (silnik z przodu, napęd na tył) a do tego skrzynię biegów na tylnej osi celem zrównoważenia samochodu, dzięki czemu wykazywał dokładnie neutralną charakterystykę prowadzenia.
Natomiast SP2, podobnie jak jego "cywilny" brat 411/412, wykazywał znaczną nadsterowność, przejawiającą się zachodzeniem przodem.
|
| Nie, 19.08.2007, 21:48 |
|
 |
|
Triumph4111
Samochód: szwedzka cegła
|
Szczęka mi opadła, jak otworzyłem ten temat
Kto by pomyślał, że VW jest w stanie stworzyć coś tak pięknego i nietuzinkowego...szkoda, że nie na rynek europejski... Szczególnie na 3 zdjęciu wygląda świetnie... niestety wygląd obiecuje wiele, ale te silniki... 
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.' - S. Lem
|
| Nie, 19.08.2007, 23:18 |
|
 |
|
masaczek2
|
ZAJEBAJECZNY PRZYPOMINA TROCHÄ VW SIROCO ALE TEN JEST O WIELE LEPSZY
_________________ http://s1.metaldamage.onet.pl/c.php?uid=154498
|
| Śro, 22.08.2007, 10:08 |
|
 |
|
Katash
|
A nie wydaje wam sie ze tylne swiatla wygladaja jak zywcem przejete z owczesnej 911 tyle ze jakby... zamienione stronami i obrocone do gory nogami... hm... niezbyt technicznie. Jakby pas tylny byl obrocony w calosci o 180 stopni... ?
|
| Wto, 04.09.2007, 20:20 |
|
 |
|
RR ltd Co.
Moderator
Samochód: Fiat Delta 3
|
 Re: Volkswagen SP2
Cytuj: Rudolf Leiding, były szef Audi-NSU, został w 1968 roku mianowany dyrektorem brazylijskiej filii Volkswagena. Zgodził się na tę pracę pod warunkiem, że będzie mógł wypuścić na lokalny rynek unikalne modele. Niemcy powiedzieli ok i dali Herr Leidingowi wolną rękę. Co z tego wyszło? Coupe SP, czyli fajna bryka zbudowana na bazie ojca wszystkich Passatów, modelu Typ 3 (lub 1500/1600, jak również go nazywano). SP miał smakowite, unikalne nadwozie i wyglądał niczym włoski supersamochód. Niestety, miał bardzo słaby silnik pod maską. Wersje SP-1 musiały korzystać z 54 koni zamkniętych w pojemności 1,6 l. Osiągi były w tym przypadku tak mizerne, że zaczęto tłumaczyć nazwę tego modelu jako Sem Potência, co w języku portugalskim oznacza „bez mocy”. Na szczęście odmiana SP-2 miała nieco więcej Potência – 1,7 l i 65 KM, dzięki czemu rozpędzała się do 156 km/h. Słabszy model to rzadkość na drogach, ale mocniejszy trafił przez 4 lata (od 1972 do 1976 roku) do ponad 10 tys. klientów. Do Europy nigdy oficjalnie nie zawitał, ale gdy Rudolf wrócił do Niemiec, przywiózł jeden egzemplarz SP-2 swojej żonie. Miała kobiecina szczęście, bo jeździła jednym z najrzadszych modeli Volkswagena. autofun
_________________ Fanpage SamochodySwiata.pl || Mój Instagram
|
| Pon, 28.03.2011, 8:20 |
|
 |
|
Kronos
|
Muszę przyznać koledze rację... nietuzinkowe auto... zaskakujące... Mi podoba się bardzo. Pozmieniać kilka rzeczy od maską i byłoby cudo...
|
| Pon, 28.03.2011, 10:47 |
|
 |
|
kulikowski
|
[  Autokult.pl  Wrc.net.pl  Trends.com.pl  Autocentrum.pl  Mklr.pl  Wykop.pl  Vwsp2classico.blogspot.com  Silodrome.com FILM: Cars.co.za at Youtube.com  DW at Youtube.com Cytuj: Volkswagen SP2 to samochód marki Volkswagen produkowany w latach 1972-1976 głównie na rynek brazylijski.
W 1969 roku rozpoczęto w Brazylii prace nad stworzeniem sportowego samochodu do produkcji na rodzimy rynek. Projektem kierował M. Schiemann. Prototyp nazwany "projekt-X" został po raz pierwszy pokazany na niemieckich targach przemysłowych w 1971 roku. Rok później pierwszy egzemplarz SP2 wyjechał na ulice.
Volkswagen SP został zbudowany na bazie Volkswagena 411/412. Powstały dwie wersje silnikowe: SP1 z silnikiem o pojemności 1.6 dm³ oraz 1.7 dm³. Ten drugi osiągał moc maksymalną 75 KM. Samochód ten stał się obiektem znacznego zainteresowania z racji konstrukcji, wnętrza, wysokiej jakości wykończenia. Jego największą wadą jednak były zbyt słabe silniki; wersja SP1 szybko przestała być wytwarzana.
Wyprodukowano łącznie 10 205 egzemplarzy tego modelu, z czego do Europy wyeksportowano ich 670.
Dane techniczne Producent: Volkswagen do Brasil Okres produkcji: 1972 - 1976 Miejsce produkcji: São Paulo, Brazylia Poprzednik: Volkswagen Karmann Ghia TC Typy nadwozia: coupé Silnik: przeciwsobny (boxer) 4-cylindrowy, chłodzony powietrzem, OHV Pojemność skokowa: 1678 cm³ Średnica cylindra: 88 mm Skok tłoka: 69 mm Moc maksymalna: 75 KM przy 5000 obr./min Maksymalny moment obrotowy: 130 Nm przy 3400 obr./min Stopień sprężania: 7,5:1 Skrzynia biegów: manualna 4-biegowa Długość: 4217 mm Szerokość: 1610 mm Wysokość: 1158 mm Rozstaw osi: 2400 mm Rozstaw kół przednich: 1340 mm Rozstaw kół tylnych: 1380 mm Masa własna: 890 kg Pojemność bagażnika: 141 L Pojemność zbiornika paliwa: 41 L Prędkość maksymalna: 153 km/h Zużycie paliwa: 9,2 L/100 km w trasie, 14,5 L/100 km w mieście (C) Autokult.pl Wrc.net.pl Trends.com.pl Autocentrum.pl Mklr.pl Wykop.pl Vwsp2classico.blogspot.com Silodrome.com Cars.co.za at Youtube.com DW at Youtube.com
|
| Pon, 14.03.2022, 3:28 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ 17 posty(ów) ] |
|