|
|
Obecny czas: Czw, 02.07.2026, 3:07
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
| Autor |
Wiadomość |
|
Kobi
Moderator
Samochód: Opel Astra II
|
 [F1 2007] GP Bahrajnu
Wyniki 1 sesji treningowej:
Temperatura powietrza podczas pierwszej sesji treningowej wynosiła 31°C, tor był nagrzany do temperatury 46°C, a wilgotność wynosiła 50 %. Poprzedniego dnia nad torem przeszła burza i silny wiatr, który naniósł dużo pustynnego piasku jednak podczas treningów nie było go tak wiele na torze
Pierwszą sesję zdecydowanie zdominowali obaj kierwocy Ferrari uzyskując jako jedyni czasy poniżej 1 min 34 s. Raikkonen kompletnie zdeklasował swoich rywali uzyskując najlepszy czas okrążenia kilkanaście minut po rozpoczęciu sesji. Za dwoma kierowcami Ferrari uplasowali się obaj kierowcy McLarena. Choć przyszło im to z trudem bo zdarzały się "wycieczki" poza tor, uzyskali czasy poniżej 1 min 35 s. Wielu kierowców miało problemy z przyczepnością czego powodem były częste wyjazdy poza tor, spodowane to było słaba przyczepnością toru. Świetnym czasem poniżej 1 min 35 s popisał się kierowca Toyoty Jarno Trulli. Na kolejnych miejscach uplasowali się dwaj kierowcy BMW-Sauber uzyskując czasy poniżej 1 min 36 s. Nick Heidelfd podczas pierwszej sesji przejechał najwięcej okrążeń z całej stawki. Zaskoczeniem jest również 8 miejsce jednego kierowcy z zespołu Toro Rosso - Vitantonio Liuzzi którego strata do Roberta Kubicy wynosiła zaledwie 0,044 s
Wyniki 2 sesji treningowej:
Temperatura powietrza wynosiła 34°C, toru 44°C, a wilgotność powietrza sięgała zaledwie 29 %
Najlepszy czas drugiej sesji treningowej ponownie wykręcil Kimi Raikkonen z Ferrari uzyskując czas poniżej 1 min 34 s choć nie poprawił wyniku z pierwszej sesji treningowej ... Na drugim miejscu uplasował się tym razem kierowca zespołu McLaren, młody brytyjczyk i tegoroczny debiutant Lewis Hamilton tracąc zaledwie do Raikkonena 0,013 s. Trzecie miejsce zajął Robert Kubica, a czwarte Felipe Massa rozdzielając tym samym kierowców McLarena. Alonso został sklasyfikowany na 5 pozycji. Być może Massa zdołał by poprawić swój czas gdyby nie błąd w czwartym zakręcie który kosztował go kilka cennych ułamków sekund. Podczas drugiej sesji najwięcej okrążeń przejechał Vitantonio Liuzzi - 38 okrążeń, a zaraz za nim Robert Kubica, który przejechał 37 okrążeń. Słabe czasy podobnie jak w pierwszej sesji uzyskali obaj kierowcy teamu Renault plasując się na 12 i 15 miejscu podczas drugiej sesji treningowej. Na początku swojego 19 okrążenia w bolidzie Jensona Buttona nastąpiła awaria silnika przez co stał się największym pechowcem tej sesji treningowej  Podczas drugiej sesji kwalifikacyjnej panował spory tłok na torze dlatego wielu kierowców nie mogło wykręcić lepszych czasów. Mimo iż Raikkonen uzyskał najlepszy czas drugiej sesji podczas jazdy po torze pokazał niecenzuralny gest w kierunku jednego kierowcy z teamu Toro Rosso wyrażając tym samym swoje niezadowolenie z zaistniałej sytuacji
Wyniki 3 sesji treningowej
Temperatura powietrza podczas trzeciej sesji treningowej wynosiła 30°C natomiast temperatura toru zaledwie 38°C. Wilgotność powietrza była na poziomie 58 %
Tym razem na najwyższym miejscu został sklasyfikowany debiutant Lewis Hamilton pokonując Kimiego Raikkonena o .... 0,006 s. Swoje najlepsze okrążenie Lewis uzyskał dosłownie pod koniec sesji treningowej. Prze kilka dobrych minut na czele byli obaj kierowcy BMW Sauber jednak ostatecznie zostali sklasyfikowani na 3 i 4 miejscu. Świetnie spisał się kierowca Super Aguri - Anthony Davidson uzyskując czas 1:32,900 i tracąc do Hamiltona 0,357. Najwięcej okrążeń podczas tej sesji (22 okrążenia) przejechali Jarno Trulli oraz Christian Albers. Ciekawostka ... podczas nocy poprzedzającej sobotnią sesje treningową na przednie skrzydło bolidu Fernando Alnoso spadła z sufitu...lampa  Zespół zdołał jednak to naprawić. 3 sesje treningową zakończyło wcześniej 2 kierowców z powodów usterek technicznych, byli to David Coulthard oraz Scotta Speed.
Wyniki sesji kwalifikacyjnej:
Podobnie jak tydzień temu w Malezji tak i dzisiaj pod Bahrajnem pol postino zdobył kierowca Ferrari - Felipe Massa. Za Massą w 1 linii do jutrzejszego wyścigu stanie Lewis Hamilton, który uzyskał lepszy czas od swojego kolegi z zespołu Fernando Alonso. Z drugiej linii również wystartuje kierowca Ferrari i McLarena bowiem 3 miejsce podczas kwalifikacji zajął Kimi Raikkonen, a czwarte Fernando Alonso. Tym samym Felipe Massa będzie miał podczas startu "za plecami" swojego kolege z zespołu podobnie jak Lewis Hamilton. 5 oraz 6 miejsce zajeli dwaj kierowcy teamu BMW Sauber, do jutrzejszego wyścigu wystartują z 3 linii. Zaraz za BMW ustawi się jeden z bolidów Renault kierowany przez Giancarlo Fischelle. Za Giancarlo uplasował się Mark Webber.
Wyniki wyścigu o GP Bahrajnu:
Źródło: f1wm.pl, f1.com
_________________ Moderator nie nabija postów - Moderator ma wiele do powiedzenia.
Ostatnio edytowany przez Kobi Nie, 15.04.2007, 14:22, edytowano w sumie 4 razy
|
| Pią, 13.04.2007, 17:43 |
|
 |
|
bartez
Samochód: nazi hacz fwd pb
|
No Kubica całkiem nieżle się zaprezentował. Ciekawe czy to konic jego problemów z samochodem
_________________ PB RWD jest wysoko
|
| Pią, 13.04.2007, 17:50 |
|
 |
|
polac
|
Cytuj: No Kubica całkiem nieżle się zaprezentował. Ciekawe czy to konic jego problemów z samochodem
Kubica jechał zapasOWYM BOLIDEM 
_________________ [']Zulu-2.X.1990-11.II.2007-PAMIĘTAMY!!!![']
|
| Pią, 13.04.2007, 18:30 |
|
 |
|
bartez
|
polac napisał(a): Kubica jechaĹ‚ zapasOWYM BOLIDEM
A w niedziele czym pojedzie?
|
| Pią, 13.04.2007, 18:36 |
|
 |
|
Kobi
Moderator
|
bartez napisał(a): No Kubica caĹ‚kiem nieĹĽle siÄ™ zaprezentowaĹ‚. Ciekawe czy to konic jego problemĂłw z samochodem Nie do koĹ„ca ... polac napisał(a): Kubica jechaĹ‚ zapasOWYM BOLIDEM WypowiedĹş Roberta Kubicy po dzisiejszych treningach: Cytuj: Robert Kubica (P3): „Druga sesja byĹ‚a lepsza, ale nadal mamy problemy z balansem. KorzystaĹ‚em z zapasowego bolidu w drugiej sesji, poniewaĹĽ tego ranka stanÄ…Ĺ‚em przed tymi samymi problemami co w Malezji. Zapasowy wydaje siÄ™ zapewniać bardziej staĹ‚e osiÄ…gi, a wiÄ™c teraz musimy zbadać dlaczego tak siÄ™ dzieje. ZmieniliĹ›my trochÄ™ ustawienia i chociaĹĽ auto nie prowadzi siÄ™ jeszcze doskonale, to jednak wyglÄ…da na to, ĹĽe jesteĹ›my w nienajgorszym poĹ‚oĹĽeniu”.
„Tor byĹ‚ bardzo brudny, zwĹ‚aszcza podczas porannej sesji. Kiedy testowaliĹ›my tutaj przed Grand Prix Australii, uzyskiwaliĹ›my czasy w okolicy jednej minuty i 31 sekund, a teraz wykrÄ™camy 1:33, ale oczywiĹ›cie jest jeszcze trochÄ™ czasu na naniesienie gumy, o ile nie bÄ™dzie padać. JeĹ›li zacznie padać, to wszystko zacznie siÄ™ od poczÄ…tku, a jeĹ›li powieje wiatr i na torze znajdzie siÄ™ piasek, to moĹĽe to spowodować gruntownÄ… zmianÄ™ warunkĂłw”.
Źródło: f1wm.pl
_________________ Moderator nie nabija postów - Moderator ma wiele do powiedzenia.
|
| Pią, 13.04.2007, 18:38 |
|
 |
|
Rules
|
Jestem w stanie zrozumieć, że jakis zespół jest słaby, że ma problemy techniczne itd, ale dlaczego jeden bolid jedzie dobrze, a drugi jedzie zle?, najbardziej denerwuje mnie to, ze nikt z zespołu nie udziela na to pytanie odpowiedzi (chyba, że ja nie czytałem), słyszałem teorie o tym, że w bolidzie Kubicy jest testowana inna skrzynia biegów, nawet jestem to w stanie zrozumieć, ale dlaczego nikt nie powie tego jasno?, czy to jest taka tajemnica?. Może ja czegoś nie czytałem, albo czegoś nie rozumie, ale moim zdaniem taka sytuacja wpływa niekorzystnie na wizerunek zespołu. Może nie mają dobrego specjalisty od public relation, albo nie przejmują się opinią na ich temat.
Jeśli ja coś pokręciłem prosze mnie poprawić, albo wyjaśnić o co tu chodzi, bo taka sytuacja jak dla mnie jest troche niezrozumiała.
_________________ "Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców..."
|
| Pią, 13.04.2007, 20:23 |
|
 |
|
Kobi
Moderator
|
Dodałem wyniki 3 sesji treningowej. Za godzine i 4 min zaczyna się sesja kwalifikacyjna i chwile po jej zakończeniu dodam jej wyniki  Komentarz będzie później ...
|
| Sob, 14.04.2007, 10:56 |
|
 |
|
budzyfer
Samochód: Jetta MK2/Laguna I
|
bartez napisał(a): A w niedziele czym pojedzie?
 rowerem?
_________________ LANZ BULLDOG - Mission in progress;) http://img136.imageshack.us/img136/7034/dsc3246fv2.jpg
|
| Sob, 14.04.2007, 11:19 |
|
 |
|
stan1906
Samochód: F02 750Li/Panamera T
|
Robert na treningach preenuje się swietnie szkoda tylko, że na wyścigu ma zawsze jakieś problemy, może jutro w końcu pokaze wszystkim ze jest najlepszy
_________________ Polakom gratulujemy Wisły Kraków
Aston Martin Lagonda Limited & Top Gear
|
| Sob, 14.04.2007, 12:14 |
|
 |
|
bartez
|
budzyfer napisał(a): rowerem?
Bardzo ku*** śmieszne
Jak narazie Kubica jedzie całkiem dobrze 
|
| Sob, 14.04.2007, 12:56 |
|
 |
|
Kobi
Moderator
|
Wyniki kwalifikacji rĂłwniez juĹĽ dodane  Jak wrĂłce to coĹ› dopisze 
|
| Sob, 14.04.2007, 13:10 |
|
 |
|
budzyfer
Samochód: Jetta MK2/Laguna I
|
bartez napisał(a): budzyfer napisał(a): rowerem? Bardzo ku*** Ĺ›mieszne Jak narazie Kubica jedzie caĹ‚kiem dobrze 
Spokojnie, bez nerwów. Też jestem dobrej myśli i mam nadzieję, że całkiem dobrze wypadnie. Problemy niewielkie z bolidem są, ale może tym razem nie będzie żadnej awarii.
_________________ LANZ BULLDOG - Mission in progress;) http://img136.imageshack.us/img136/7034/dsc3246fv2.jpg
|
| Sob, 14.04.2007, 13:12 |
|
 |
|
polac
|
budzyfer napisał(a): moĹĽe tym razem nie bÄ™dzie ĹĽadnej awarii.
Daj BoĹĽe.A qual satysfakcjonuje mnie.
_________________ [']Zulu-2.X.1990-11.II.2007-PAMIĘTAMY!!!![']
|
| Sob, 14.04.2007, 13:46 |
|
 |
|
Szakall69
Samochód: Audi A3 1.8 `98
|
jedyno co mnie dziwi to gorszy czas 3 sesji kwalifikacyjnej od 2
powinno byc na odwrut
No ale jest nie ĹĽle , zobaczymy jutro 
|
| Sob, 14.04.2007, 14:05 |
|
 |
|
horch
|
Szakall69 napisał(a): jedyno co mnie dziwi to gorszy czas 3 sesji kwalifikacyjnej od 2 powinno byc na odwr Ăłt
To dopiero bym sie zdziwil jak by bylo na odwrot. Proponuje zapoznac sie z zasadami dotyczacymi ilosci paliwa w Q3.
|
| Sob, 14.04.2007, 17:13 |
|
 |
|
Kobi
Moderator
|
horch napisał(a): To dopiero bym sie zdziwil jak by bylo na odwrot. Proponuje zapoznac sie z zasadami dotyczacymi ilosci paliwa w Q3
Proponuje to samo co kolega, a na pewno siÄ™ dowiesz dlaczego w trzecim bloku kwalifikacji uzyskuje siÄ™ gorsze czasy niĹĽ w pierwszej
Dodałem mały komentarz do 3 sesji treningowej oraz kwalifikacji w 1 poście.
Troche śmieszy mnie to, że Kubica uzyskiwał przez ostatnie dni lepsze czasy bolidem zapasowym, nomen omen, który podobno był przeznaczony dla Nicka Heidfelda więc zanim wsiadł do niego Robert były konieczne małe poprawki z racji wzrostu Roberta. Nie szukam żadnego spisku w tym, że nawet T-Car dla Heidfelda był szybszy od bolidu wyścigowego Kubicy  Po prostu nieco mnie to martwi, może tydzień czasu to zbyt mało, aby uporać się z usterkami z Malezji ....
Ja się modle żeby nie stało się to co tydzień temu, przede wszystkim na starcie bo Kubica znów jest zaraz za Heidfeldem.
|
| Sob, 14.04.2007, 19:33 |
|
 |
|
Emer
Samochód: 323F (BJ)
|
Kobi napisał(a): Po prostu nieco mnie to martwi, moĹĽe tydzieĹ„ czasu to zbyt maĹ‚o, aby uporać siÄ™ z usterkami z Malezji ....
wczoraj mówili w tv, że teamy, w tym sauber nie miały szans wprowadzić większych zmian w bolidach ponieważ z Malezji pojechały bezpośrednio do Bahrajnu. a większe zmiany/ naprawy mogą przeprowadzać w siedzibach swoich teamów. bmw sauber nie miał czasu, żeby skoczyć do Szwajcarii. dlatego też Kubica zasiadł w bolidzie zapsaowym.
_________________ <--- To było moje autko - Cadillac De Ville '92; 4.9L V8...
|
| Nie, 15.04.2007, 7:59 |
|
 |
|
Kobi
Moderator
|
Dodałem już w pierwszym poście wyniki wyścigu  A komenatrz zaraz zaczne pisać 
|
| Nie, 15.04.2007, 14:23 |
|
 |
|
Dr.West
|
no nie jest Ĺşle. zastanawia mnie jedno dlaczego ferrari i mercedesy sÄ… takie szybkie i inne niĹĽ reszta stawki.
Za 3 tyg Barcelona mam nadzieje ĹĽe BMW poprawi swoje gabloty
_________________ " the truth will find you "
|
| Nie, 15.04.2007, 14:29 |
|
 |
|
stan1906
Samochód: F02 750Li/Panamera T
|
jest ok, przełamał R.Kubica tą pechową passę, auto sprawne, pierwsze punkty w tym sezonie
_________________ Polakom gratulujemy Wisły Kraków
Aston Martin Lagonda Limited & Top Gear
|
| Nie, 15.04.2007, 14:40 |
|
|