Re: kilka technicznych pytań...
Lobster napisał(a):
Witam. Mam kilka pytań natury techniczno-językowej

. Oto i one:
===========te Raczek--------- idz poplywac i nie gledz:
to jest nomenklatura techniczna-angielska/calkowicie rozna od amerykanskiej ( nawet nazwa podzespolow)- wiec nie jestem pewien bo nie znam i nigdy sie nie zastanawialem nad ich znaczeniem po polsku- bo wielu wogole odpowiednikow nie ma! albo sa zalosne np: "tempomat"!!he!he! :"bankomat" itp jajca!
-------------------------------------------------------------------
1) Sprzęgło: 3 paddle sintered, single plate.
Czy to znaczy, że sprzęgło jest jednotarczowe, 3-płytkowe ? (istnieje wogóle takie co&

?)====burus====> pisze ,ze single plate/wiec pjedyncza tarcza ( motocykle maja wielotarczowe w oleju,podobnie jak automatycznych skrzyni B sprzegla!
----------------------------------------------------------------------
2)Skrzynia biegĂłw: (pomijaj&c podstawowe parametry) Gear cassette for fast access - co to jest ?======b=====(to wyglada,na zsynchronizowany element przelozen zespolony na 1-2 oskach- stad nazwany :"cassete"????
---------------------------------------------------------------------------
3)Wał napędowy: Equal length. Tripod joints inside, CV outside
Jednakowa długo&ć (?), tripod joints inside - tu chodzi o to, że ma 3 te cycki w &rodku, które ł&cz& się z dyferencjałem, tylko jak to sie nazywa po polsku ?

.=====burus===>polaczony wewnatrz ( najprawdopodobniej przegubami gumowymi dla wytlumienia drgan ( jak w mitsu Evolution)do napedu tylniej osi.a na zewnatrz polaczony przegubami krzyzakowymi,na lozyskach igielkowych - lamany w 3-ch miejscach o 'Equal lenght'- o odpowiedniej dlugosci zawsze- czyli ze musi rura wewnetrzna wychodzic lub wchodzic tyle ile trzeba by zachowac zawsze wlasciwa ( adequatna dlugosc walu)-gdyz chyba kumasz,ze wal sie wydluza i skraca,jezdzac po nierownych drogach!
np BMW ma w wiekszosci wal lamany tylko 2-krotnie.Mitsu AWD 3x tak jak i subaru!aale Equal sa wszystkie!!(?)
-------------------------------------------------------------------
jest taki SUV Pontiaka= GM bez zadnego walu i skrzyni biegow- jak to napedza system AWD...?
niech ktos zgadnie..??
burus
CV - od czego to jest skrĂłt?
4)Układ kierowniczy: rack and pinion - co to za cudo ?