Obecny czas: Pią, 24.04.2026, 9:52

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
claas czy fendt ?? 
Autor Wiadomość

a co myslicie o ciagniku axion?? tez mi chodzi po glowie ...ale jest problem mam za male gospodarstwo (70 ha) a najmniejsz ciagnik z serii axiona ma 170 km i moge sie nie zalapac na doplaty SPO a wole nie ryzykowac bo jest mi ciagnik potrzebny bo mam juz dosc naprawiania starej 16... takze doracie mi cos wiecej ...

Sob, 24.02.2007, 21:55
Awatar użytkownika

Miejscowość: z brzucha mamy:D
W Axiona sie nie pakuj bo to jest nowy ciagnik a na twoje 70ha to starczy ciagnik co bedzie miał 120KM a nie 170:/Tobie nie potrzebny wieksszy ciagnik niz nawet 160KM bo nawet jak bys gwałtownie powiekszył gospodarstwo to by i tak było dobrze:)

Nie, 25.02.2007, 18:51

a co sadzice o claasie aresie 697 tym 145 km z tego co czytam o nim to jest nawet fajny ciagniczek .. ma ta sama szkrzynie co axion i w ogole jest git! opowiedzcie mi troche o nim .....

Nie, 04.03.2007, 21:29
Awatar użytkownika

O Aresie Ci nie moge powiedziec bo nei miałem z nim stycznosci wogule :/ Ale ciagniki marki Claas napewna sa mało awaryjne,bo przeciez Claas nie wypuscił by z tym doswiadczeniem ciagników co by sie pssuły

Pon, 05.03.2007, 10:50
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jastrzebie zdroj
RPT nr2/2007 rok. Tam jest cała 4 stronna prezentacja Claasa Aresa 816
RPT nr3/2007 rok. Prezentacja Fendta Favorita 716

Jak dla mnie po przeczytaniu artykułów bez dyskusji Fendt

Pon, 05.03.2007, 16:38
Awatar użytkownika

No ja własnie czekam aż listonosz mi przyniesie nowy numer RPT o tym Fendzie,ale słyszałem że nowe Fendy strasznei sie psuja tzn elektryka im swiruje i psuje cały kompuer pokładowy.

Pon, 05.03.2007, 18:07

u mnie w okolicy gostek ma fendta vario 926 od 2 lat - nic mu sie jeszcze nie zepsuło , inny ma fendt 716 vario od 1,5 roku - nic mu sie nie psuło , inny ma od 3 miesiecy 818 vario i też mu sie jeszcze nic nie zepsuło ale łączy ich nie tylko to że sie nie zepsuły jeszcze ale jeszcze zachwycenie właścicieli techniką zawartą w tych ciągnikach , na ogół wszyscy ludzie narzekają na elektronike i marudzą ze sie psuja moich sieczkarniach jest też wszystko elektroniczne i wiele osób nam mówiło poczekaj aż ciebie sie elektronika zacznie psuć , i nadal czekam :p Wydaje mi sie że tylko ten narzeka na elektronike którego na nią nie stać

Pon, 05.03.2007, 19:01
Awatar użytkownika

nowe Fendy strasznei sie psuja tzn elektryka im swiruje i psuje cały kompuer pokładowy.

A gdzie to słyszałeś??

Pon, 05.03.2007, 19:14
Awatar użytkownika

Czytałem to bodajze na forum PPR.Tam pisali ze komputery poładowe swiruja i pokazuja daty w przyszłoci i blokuja cały cystem.I dopiero jak serwis wgra nowy soft to dopiero wtedy ciagnik juz jest dobry:)Pisało że odtyczy to jedynie ciagników produkowanych od 2007 roku ale czy do teraz to juz nei wiem,ale napewno nie bo Fendt by sobie na takie cos nei pozwlił

Pon, 05.03.2007, 21:48
Awatar użytkownika

No ale to jest raczej nie możliwe żeby w każdym komputerze był uszkodzony system operacyjny. Po co firma miała by sie narażać na dodatkowe koszty. System pewnie swoje kosztuje a skoro jest wgrywany fabrycznie to jest to wada fabryczna która firma musi usunąć za darmo. W kilkuset tysiącach traktorów wgrywać na nowo...Firma padnie

Pon, 05.03.2007, 22:04

Jako automatyk mogę powiedziec, że wgranie gotowego, poprawionego softu to jest żaden problem. Nie wiem jak wygląda kontrola jakości w Fendt, ale doświadczenie uczy, że i przez gęstą siatkę czasem przeciśnie sie humbug. Wtedy cóż, poprawia się błędy i rusza do klienta z apgrejdem -podłączenie do sterownika, reset programu, load nowego softu i można odpalac fanfary -cała robota.

Śro, 07.03.2007, 10:59
Awatar użytkownika

Po przeczytaniu RPT stwierziłem jednak ze Fendt jest lepszy od Claas-a ale mateusz29 po co tobie ciagnik o mocy 160KM na twoje ponad 80 hektarów??Tobie lekko starczy ciagnik o mocy 120KM

Śro, 07.03.2007, 22:08

Miejscowość: dolny slask
nie powiedzialbym ze wystarczy 120, to juz nie te czasy co do 16 to ona ma 150 koni na silniku i jakies 120 na kolach do tego beznadziena skrzynia no ale 150-160 w jd albo w fendcie bedzie ok co do klasa to oni przejeli produkcje traktorow od renault wiec to nie jest taka rewelka, ale nie ma tragedi - osobiscie chyba nie kupilbym kombajnu od fendta i traktora od classa

Pią, 16.03.2007, 7:00
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2