|
|
Obecny czas: Czw, 23.04.2026, 1:39
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
| Autor |
Wiadomość |
|
Moch
Samochód: Mercedes;2*126p;R19
|
 Fiat 126p 1979
To moje auteczko.
I album z Jego niektórymi zdjęciami.
http://moch.fotosik.pl/albumy/62033.html#e
Mogę przedstawić pełną historię jego budowy. Powstał praktycznie od zera, z bardzo zadbanego niby, a jak się okazało niezwykle skorodowanego egzemplarza, odkupionego od pierwszego właściciela.
MODEL: 1979 ( data pierwszej rejestracji 1979/11/28 )
SILNIK: silnik 650, blok obspawany (aluminium - wzmocniony), wałek rozrządu heinrich robiony na zamówienie, głowica splanowana 4.7 albo 4.8 mm, pełna obróbka kanałów w głowicy, zawory nimonicowe z BISa z korekcją przylgni, wał korbowy polerowany, wyważony, korbowody polerowane, odelżone, wyważone, tłoki z pierścieniami chromowanymi, odelżone, z "paznokciami", wyważone, pokrywa zaworowa aluminiowa ABARTH, wentylator odlewany aluminiowy ABARTH, wyważony, panewki "prefabrykaty" toczone pod wymiar...
UKLAD DOLOTOWY: układ dolotowy tradycyjnie udrożniony ( nawierty )
UKLAD WYDECHOWY: tłumik TEKLA (wkrótce co innego - nie bardzo się sprawdza )
ELEKTRONIKA i ELEKTRYKA: jaka elektronika ?(będzie zapłon tyrystorowy)
UKLAD NAPÄDOWY: sprzÄ™gĹ‚o i docisk z CC700
ZAWIESZENIE: na razie brak modyfikacji ( wkrĂłtce  )
UKLAD HAMULCOWY: brak modyfikacji
BODY-KIT: lampy tylne z wersji SILVER/BLACK.RED/BROWN, znaczek przednie wÄ…ski prostokÄ…t chromowany Polski Fiat (nowy), nadwozie pokryte lakierem akrylowym
ŚRODEK: wnętrze beżowe, gałka "kuleczka", wentylatorek ELFIK, wiszące mini rękawice bokserskie, dwa proporczyki, podsufitka beżowa "pełna" ze skaju, obrotomierz, wakuometr, temp silnika (wszystko produkacja z epoki LUMMEL), półeczka przed pasażerem "prywaciarska", ale z epoki, kierownica Monte Carlo 3ramienna, licznik nieparzysty z najstarszych 126p nowy, deska rozdzielcza (wykładzina, przyciski i ich umiejscowienie) z przed 77', elektryczny spryskiwacz sprytnie ukryty pod seryjną "pompką"
CAR-AUDIO: radio TRAMP, głośnik TONSIL MS/2
INNE: halogeny ZELMOT nowe, z pokrowcami w szachowniczkÄ™ (nowe), lusterko Crommodora Astro (nowe)
A teraz oceniajcie, możecie wyśmiać
Dodam, że nie poruszam się tym na codzień, auto zbudowane jest FOR FUN.
Adres forum, na którym można się dowiedzieć o wielu podobnie zudowanych od zera autach klasycznych jest w PODPISIE.
_________________ http://www.retrostyle.xt.pl/
Ostatnio edytowany przez Moch Nie, 11.02.2007, 21:51, edytowano w sumie 2 razy
|
| Wto, 16.01.2007, 9:36 |
|
 |
|
Mefisto
Samochód: FIAT Punto Evo
|
Jak dla mnie to wlasnie z tego przedzialu czasu Maluchy byly najfajniejsze i jakos nic do nich nie mam w przeciwienstwie do tych juz nowszych co bym je wszystkie wy**** na zbity ryj. A jesli chodzi o BeĹĽyka to ma klimat, rzeczywiscie milo sie przejchac takim na jakas przejazdzke
_________________ [']Zulu - 2 X 1990 - 11 II 2007['] PAMIĘTAMY
|
| Wto, 16.01.2007, 9:44 |
|
 |
|
HARNAŚ
Samochód: Espace & Megane
|
Zastanawiają mnie tylne lampy, one były zakładane do malców czy to jakiś tuning z lat 70 ? 
|
| Czw, 25.01.2007, 0:45 |
|
 |
|
stan1906
Samochód: F02 750Li/Panamera T
|
Ciekawy samochodzik. Wole takiego 28 letniego malucha od jakies 10 lub 15. Ten to juz klasyk a takie mlodsze to po prostu stare graty.
_________________ Polakom gratulujemy Wisły Kraków
Aston Martin Lagonda Limited & Top Gear
|
| Czw, 25.01.2007, 10:22 |
|
 |
|
blondas
|
stanko007 napisał(a): Ten to juz klasyk a takie mlodsze to po prostu stare graty to pocieszajace! jeszcze 10 lat potrzymam swoje renoweczki i tez awansuja do grupy stanko007 napisał(a): Ciekawy samochodzik

|
| Czw, 25.01.2007, 11:51 |
|
 |
|
Ursus
Samochód: Renault Clio
|
Autko znam z innego forum już i muszę pogratulować fajnego i zadbanego Maluszka  Może byś wrzucił więcej fotek tego Malca, ale takich co by się na tapetkę nadawały - coś w podobnym klimacie jak ta u góry 
_________________ Elastyczne maty piaskowe ELASTON - nowość na rynku --> www.ELASTONE.pl
|
| Czw, 25.01.2007, 11:55 |
|
 |
|
ełe piotr
Samochód: skoda felicja 1.3
|
no cóż malczan to chyba klasykiem nie zostanie ze względu na swoje tandeciarstwo i badziewizm wykonaniowy:D jedyne co to że stary jest  i brzydki a wręcz ochydny i odpychający
_________________ wchodzimy na pełnej kurwie- ludzie z zasadami
|
| Sob, 27.01.2007, 8:33 |
|
 |
|
Wilu
|
Moch dlaczego nie dołożyłes tych zdjęc do istniejącego już tematu o Fiacie 126 
_________________ https://www.instagram.com/Piotr.w.fotografia/
|
| Sob, 27.01.2007, 9:12 |
|
 |
|
POŃCZAK
Samochód: E36 318ti / 626 gf
|
bo to nie jest stock, a jednak nie powinien byc w tuningu  zgadlem? 
_________________ http://www.tanidrift.pl
|
| Sob, 27.01.2007, 9:27 |
|
 |
|
Moch
|
eĹ‚e piotr napisał(a): no cóż malczan to chyba klasykiem nie zostanie ze wzglÄ™du na swoje tandeciarstwo i badziewizm wykonaniowy:D jedyne co to ĹĽe stary jest  i brzydki a wrÄ™cz ochydny i odpychajÄ…cy Tak siÄ™ skĹ‚ada, ĹĽe jest peĹ‚noprawnym klasykiem poszukiwanym np. we WĹ‚oszech i sprzedawanym za sporÄ… forsÄ™ w USA chociaĹĽby. Powiedz mi mÄ…dralo czy Fiat 500 teĹĽ nie jest klasykiem? Albo Syrena? Oba samochody sÄ… podobnie Ĺşle wykonane. Natomiast na pewno klasykie jest rewelacyjnie piÄ™kna, doskonale wykonana, obsypana nagrodami i niesamowicie ekskluzywna, wrÄ™cz poszukiwana jako wyjÄ…tkowo drogi rarytas dla ludzi z gustem i grubym portfelem SKODA FELICIA  POĹCZAK napisał(a): bo to nie jest stock, a jednak nie powinien byc w tuningu  zgadlem?  Ano... zgadĹ‚eĹ›  HARNAĹš napisał(a): ZastanawiajÄ… mnie tylne lampy, one byĹ‚y zakĹ‚adane do malcĂłw czy to jakiĹ› tuning z lat 70 ?  WystÄ™powaĹ‚y w wersjach RED/BROWN/SILVER i BLACK, jako wyposaĹĽenie seryjne. W Polsce wystÄ™powaĹ‚y, jako "tunin" z tamtych lat. Ale element ten byĹ‚ znany na linii produkcyjnej. Ursus napisał(a): Autko znam z innego forum juĹĽ i muszÄ™ pogratulować fajnego i zadbanego Maluszka  MoĹĽe byĹ› wrzuciĹ‚ wiÄ™cej fotek tego Malca, ale takich co by siÄ™ na tapetkÄ™ nadawaĹ‚y - coĹ› w podobnym klimacie jak ta u gĂłry 
SiÄ™ robi... zaraz wrzucÄ™.

|
| Sob, 27.01.2007, 15:46 |
|
 |
|
General58
|
Bardzo sympatyczne autko, ja osobiście jestem fanem tych wąskich chromowanych zderzaków  w sam raz na niedzielną wycieczke ze miasto 
_________________ "Mówią, że są chwile dla których warto żyć, ja wiem, że sa takie dla których warto umrzeć, jeżeli tylko mogłyby sie powtórzyć"
|
| Pią, 02.02.2007, 17:10 |
|
 |
|
Arturro
Samochód: Renault Kangoo
|
Malacz jest zajebisty! 24-konne RWD.  Na nim się nauczyłem jeździć.  Niestety pare dni temu został sprzedany.
<b>Moch</b> świetna robota. Tak trzymaj! 
|
| Sob, 03.02.2007, 13:11 |
|
 |
|
Moch
|
U mnie już dawno nie jest 24konne  Dzięki, za uznanie.
|
| Nie, 04.02.2007, 13:09 |
|
 |
|
Arturro
|
Moch napisał(a): U mnie juĹĽ dawno nie jest 24konne  DziÄ™ki, za uznanie.
To ile teraz masz tak mniej więcej? Bo modyfikacje widzę, ale zastanawiam się jaką moc uzyskałeś.
|
| Nie, 04.02.2007, 13:59 |
|
 |
|
Moch
|
Liczę na około 36 KM. Poza tym nadwozie zostało trochę odelżone. Pod tapicerką nie wygłuszeń, "filców", cały bitumiczny "syf" - taki bitgum przygrzany na ciepło do blachy został oderwany w całym wnętrzu... kuracja odchudzająca z 45kg jak nic 
|
| Śro, 07.02.2007, 11:09 |
|
 |
|
Arturro
|
No to już można asfalt zwijać .. i coś podriftować! 
|
| Śro, 07.02.2007, 12:21 |
|
 |
|
Moch
|
Ehhhhh tam - nie został zbudowany do wygłupów, ale... "du*a" przysiada lekko prz ostrym ruszaniu na biegach 1,2 a to potrafi zdziwić kierowców "dorosłych" aut.
|
| Śro, 07.02.2007, 12:46 |
|
 |
|
Arturro
|
Moch napisał(a): nie zostaĹ‚ zbudowany do wygĹ‚upĂłw
To nie wygłupy!
To w jakim celu został "stuningowany"?
|
| Śro, 07.02.2007, 16:04 |
|
 |
|
Moch
|
Stuningowany został po to jak to robią chociażby włosi z Fiatami 500 - żeby pokazać, że można tro zrobić i można zrobić porządnie, bez kręcania głowami potem z politowaniem na ulicach 
|
| Pią, 09.02.2007, 16:48 |
|
 |
|
Arturro
|
Moch napisał(a): Stuningowany zostaĹ‚ po to jak to robiÄ… chociaĹĽby wĹ‚osi z Fiatami 500 - ĹĽeby pokazać, ĹĽe moĹĽna tro zrobić i moĹĽna zrobić porzÄ…dnie, bez krÄ™cania gĹ‚owami potem z politowaniem na ulicach
No to szacunek.  Ja bym się nim jednak trochę "pobawił" (nie mówię o rajdach oczywiście)
|
| Sob, 10.02.2007, 12:21 |
|
|