|
|
Obecny czas: Czw, 04.06.2026, 13:30
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 15 posty(ów) ] |
|
Problem z Bova FHD 12-360
| Autor |
Wiadomość |
|
Falli
|
 Problem z Bova FHD 12-360
Witam
Niedawno kupiel Bove FHD 12-360 z '93 roku.
Wszystko bylo dobrze do momentu kiedy pojechalem na legalizacje tachografu. Jak wiadomo nasze durne przepisy kaza wyniemiac linke itd.
Panowie odlaczyli tacho i auto umarlo.
Ani go zapalic ... nic.
Gdy wsadzili tacho spowrotem Bova miala a tylko 1500 obr/min.
Pan powiedzial ze nic nie zrobil zabral d*pe w troki i poszedl.
Ledwo dojechalem do domu.
Od tamtej pory auto nie chce jedzic.
Przejedzie 50 km normalni i dostaje objaw jakby sie zapowietrzalo albo nie dostawalo paliwa.
Czy jest mozliwe ze gdy wyciagneli tacho to cos sie stalo z komputerem co steruje ogranicznikiem pradkosci, pompa czy czyms takim?
Bede wdzieczny za jaka kolwiek pomoc.
Pozdrawiam
|
| Pią, 24.11.2006, 21:37 |
|
 |
|
ziut3q
|
wątpie przy tak starej Bovie aby to mialo wpływ na komputer któy jest tak ograniczony że nie wie kiedy ktos dzialal cos w silniku itp mogli cos Ci uszkodzic mi w Pile jak moje Volvo stało na skrzynię ukradli mikrofon i przetwornice ;/ POLSKA!! dlatego trzeba ich pilnowac o ile mozna i tyle! A fura pryatna czy firmowa?
|
| Pon, 29.01.2007, 1:15 |
|
 |
|
Falli
|
Bova moja wlasna firmowa:)
Juz doszedlem co bylo przyczyna.
Jakie Volvo posiadasz?
|
| Wto, 30.01.2007, 11:04 |
|
 |
|
ziut3q
|
8700 przed modernizacja  2001 rok produkcji zarejestrowany w dzien kobiet taka moja Volvinka  pozdro kolego kierowco i szerokości aby Ci sie dobrze sprawowała
|
| Śro, 31.01.2007, 0:33 |
|
 |
|
Falli
|
No ladnie ladnie:)
Mnie jeszcze nie stac na takie autokary:( Ale moze kiedys .... zobaczymy:)
Pozdrawiam
|
| Śro, 31.01.2007, 10:13 |
|
 |
|
(; Krzysiek ;)
|
to dobrze ze naprawiles
szerokosci  pozdrawiam 
_________________ MAN, SCANIA, VOLVO, DAF <--> te marki najbardziej lubie i zawsze je podziwiam
Sizzlers® rlz
|
| Śro, 31.01.2007, 10:17 |
|
 |
|
ziut3q
|
często w sezonie bywam w Warszawie nr. boczny B436 na Dworcu Zachodnim jak byś mnie widział podejdź z przyjemnością wymienię się poglądami.
P.S.
Często jeździ mój zmiennik ja mam ciemne włosy raczej krotko ostrzyżone  pozdrawiam
|
| Czw, 01.02.2007, 23:57 |
|
 |
|
Falli
|
To jakas linie regularna posiadasz?
Duzo masz autokarow?
Pozdrawiam
|
| Pią, 02.02.2007, 9:02 |
|
 |
|
ziut3q
|
tzn ja szczególnie latem to Warszawa-Kołobrzeg jadę ale zadaży się Białystok-Bydgoszcz albo Kołobrzeg-Bydgoszcz taka furka jak moje volvo to idealna i nie boje się o wandali. Mamy także kilka wysokich pokładów dwie 9700 i 7450. Prócz tego 3 Neoplany N316. Ale szykuję sie wymiana taboru na nowe 9700. Pozdrawiam.
|
| Pią, 02.02.2007, 19:40 |
|
 |
|
Falli
|
No to ladne auta macie. Zreszta na trasy dalekobiezne trzeba miec sprzet.
Ja to na szkole mam 3 auta i 2 w turystyke w sezonie i da sie wyzyc z tego:)
teraz planuje 2x Neoplan 316K kupic na szkole i jakas mala MB 303.
Te ogorki 303 tak mi sie podobaja ze nie wiem:0 jakies zboczenie zawodowe chyba:)
pozdrawiam i szerokiej drogi.
Moze spotkamy sie gdzies na trasie:)
|
| Pią, 02.02.2007, 20:00 |
|
 |
|
ziut3q
|
303 to kiedyś był sprzęt! Polecam Ci te Neoplany jeden w zeszłym roku regularnie do Chorwacji jeździł i pasażerowie nie narzekali. Pojemne kufry, bardzo wygodny nie czuje się prawie wcale polskich dróg, potrafi oszczędzić przy łagodnym traktowaniu i nie ma ogólnie z nimi większych problemów. Powiem ci że szczególnie zaletą tych Neoplanów to mały promień skrętu i niesamowite hamulce tarczowe (staje dęba), a poza tym ma dużo schowków. Pozdro. Na pewno nie raz się miniemy 
|
| Sob, 03.02.2007, 1:21 |
|
 |
|
Falli
|
Tego Neoplana 316 K co mieliscie to byl pewnie powyzej 1993 roku? ten z tym nowszym przodem i lusterkiem spadajacym z dachu? Bo takie chcem kupic:)
Powiedz mi jeszcze jaki silnik Wy mieliscie? Ten 340 KM? Bo te co ja chcem wziasc maja tylko 290KM i znajomy mowil ze w gorach niezbyt daja rade. Przy 52 osobach i bagazach ciezko mu jechac:(
|
| Sob, 03.02.2007, 9:45 |
|
 |
|
ziut3q
|
Tzn. to jeden z nich
Bardzo fajnie się nim jeździ. Do Chorwacji bardzo fajnie się nim jechało. Mamy go od nowości on jest chyba z 1998 roku . Zdjęcie ja robiłem w środku widać zmiennika  . I to jest wersja z 340 konikami. Wiesz co on czuje już pełne obciążenie, a co dopiero jak mu klimę zapuściliśmy to już naprawdę mułowa to. Jak na moje powinien mieć co najmniej 400 KM. Ale wiesz daje rade  retarder ma dosyć słaby ale ma jeszcze ten hamulec silnikowy dodatkowy w góry bardzo fajny, a i trochę buja się na zakrętach przy wiekszych prędkościach więc uważaj  bo miękki jest ale zbiera się nawet nawet . Ogólnie fajny wóz szczególnie że jest wygodny, ale właśnie niedawno go sprzedaliśmy.
|
| Nie, 04.02.2007, 0:25 |
|
 |
|
Mibay
|
Tak się zapytam, co było przyczyną awari Bovy??
_________________ "Powiedzcie mi, jak żyć w świecie w którym wiele jest dla niewielu, a niewiele dla reszty...?"
|
| Nie, 04.02.2007, 10:50 |
|
 |
|
Falli
|
Qrcze jakis wyski jak na 316 K:)Ale moze mi sie wydaje. Czyli z silnikiem 290KM to lipnie bedzie jezdzil:(Chyba trzeba pomyslec o czyms innym:)
Rafi_15 a co do awarii to nie dosc ze zapchal sie ostojnik z tylu ( ten filterek) to jeszcze kolo pompy wtryskowej dochodzi taka sruba w ktorej tez jest takie male sitko. I jak juz na krotko podlaczona byla bez ostojnika to minuta osiem zapchalo sie to sitko kolo pompy i zdechla calkiem. teraz zalozylem zwykly separator wody od H9-21 przezroczysty i widac ile brudow jest w tym separatorze. Jak sie troche go nazbiera to go czyscisz i jesdzisz dalej:)
Pozdrawiam
|
| Nie, 04.02.2007, 11:05 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ 15 posty(ów) ] |
|