|
|
Obecny czas: Sob, 27.06.2026, 19:59
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 14 posty(ów) ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
hiob
Samochód: 328i F30;M3 E90;126p
|
 Kenworth T 600
Nie wiem, jak to się stało, ale KW T 600, protoplasta wszystkich opływowych trucków i prawdziwy, 20 letni weteran amerykańskich szos, nie ma swojego własnego tematu. Niedługo będzie już trzeci face lifting, truck oznaczony T 660, ale na razie parę zdjęć moich Kenworthów T 600. Mialem dwa, jeden drugiej i jeden trzeciej generacji.
Pierwszy, który wyszedł chyba w 1986 roku, miał podwójną, płaską, dzieloną szybę. Druga wersja otrzymała już szybę giętą i takiego kupiłem gdzieś w 1991 roku. Następna generacja miała już zintegrowany sleeper, bez ściany między kabiną kierowcy, a sypialnią. Można go odróżnić po tym, że miał lekko podnoszony do góry dach nad kabiną kierowcy. Można było także zamówić większe okna w drziach, z wycięciem z przodu. Zaczęto go produkować w 1996 roku i wtedy ja też kupiłem taką wersję.
Jeszcze później zmieniono deskę rozdzielczą, a w tym roku będzie nowy model, ze zmienionymi światłami, zderzakiem i maską silnika. Ale na razie zdjęcia moich T-600.
Na zdjęciu deski rozdzielczej widać, że jechałem 145 km/h. Zrobiłem to zdjęcie, żeby denerwować kolegów z pracy, nie zauważali tych literek "km/h", a ja im mówiłem, że moje auto jeździ 145 mil na godzinę. A to już poważne szybkości, ponad 230 km/h
Moje były te czarne, czerone to nowe auta z mojej firmy, model 2006. Na zdjęciu wnętrza widać ekran satelitarnego systemy łączności (taki komputerek, przez który można czatować z dyspozytorem) i ekran kamery umieszczonej na prawym błotniku.

_________________ FORUM
YOU TUBE
|
| Pon, 01.01.2007, 3:53 |
|
 |
|
ixxos
|
To ten jest MrĂłwkojad? chyba tak 
_________________ A co to ??" "A po co ??" " A dlaczego ??" :
|
| Pon, 01.01.2007, 10:23 |
|
 |
|
ajw
|
hiob napisał(a): Na zdjÄ™ciu deski rozdzielczej widać, ĹĽe jechaĹ‚em 145 km/h.
To aż tyle wyciąga (chyba bez naczepy  )? Ale miejsca z tyłu na wyrko i inne bajery to ma chyba bardzo dużo  strasznie długi jest.
_________________ >>> www.ubuntu.pl <<<
|
| Pon, 01.01.2007, 12:08 |
|
 |
|
stoszek
|
HIOB masz może jakieś fotki sleepera od środka??
|
| Pon, 01.01.2007, 12:36 |
|
 |
|
hiob
|
ixxos napisał(a): To ten jest MrĂłwkojad? chyba tak  Tak, to jego kierowcy nazwali "anteater", czyli "mrĂłwkojad". Potem gdy wyszĹ‚a nowsza wersja, ta moja, niektĂłrzy mĂłwili na niego "ALF", od "Alien Life Form", "Ufoludek", od bohatera serialu filmowego o "Alfie" z dĹ‚ugim nosem , przybyszu z kosmosu. Alf jednak siÄ™ nie przyjÄ…Ĺ‚ i zostaĹ‚ mrĂłwkojad. ajw napisał(a): hiob napisał(a): Na zdjÄ™ciu deski rozdzielczej widać, ĹĽe jechaĹ‚em 145 km/h. To aĹĽ tyle wyciÄ…ga (chyba bez naczepy  )? Ale miejsca z tyĹ‚u na wyrko i inne bajery to ma chyba bardzo duĹĽo  strasznie dĹ‚ugi jest. stoszek napisał(a): HIOB masz moĹĽe jakieĹ› fotki sleepera od Ĺ›rodka??
Jak widać na obrotomierzu, troszkę przesadzałem. Silnik kręcił się ponad 2300 rpm, choć miał ograniczenie do 2100 obrotów. Zdjęcie zrobiłem jadąc w dół z ciężkim ładunkiem. Pod konieć zjazdu, gdy już została mi długa prosta, pozwoliłem mu się rozpędzić pod wpływem grawitacji. Niemniej jednak moja obecna ciężarówka, Volvo VN 780, może osiągnąć 160 km/h. Oczywiście teoretycznie, bez ciężkiego ładunku i bez czołowego wiatru. Ale na lekkim zjeździe, z lekkim ładunkiem, przy maksymalnych obrotach, właśnie taką prędkość uzyska.
On ma dokładnie takie samo wnętrze, jak KW W 900. Ten miał sleeper 60 cali, a od momentu usunięcia ścianki między kabiną a sypialnią, zaczęto go nazywać sleeperem 72-calowym. Teraz jest dostępna też wersja 86-calowa. Wirtualne zwiedzanie wnętrza KW jest dostępne na stronie Kenwortha.
_________________ FORUM
YOU TUBE
|
| Pon, 01.01.2007, 19:53 |
|
 |
|
hiob
|
Skoro mowa o aerodynamicznych Kenworthach, to oto ciekawostka: Kenworth T 604. Jest on, a raczej są one produkowane tylko w Australii i w Meksyku i różnią się trochę między sobą. Meksykański ma wlot powietrza z dwoma otworami, austalijski z trzema. Poza trym, rzecz jasna, australijski ma kierownicę ze "złej" strony.
Z tego co widzę, jest to jakby wersja Kenwortha T 600, któremu zalożono maskę silnika z Kenwortha T 2000. W australii są także produkowane inne opływowe KW, na przykład T 404, ale na razie tylko zdjęcia T 604. Są one ze strony meksykańskiego Kenwortha, ze strony http://www.hankstruckpictures.com i z kolekcji australijskich ciężarówek "truckhausa" na http://www.webshots.com.
AUS:
MEX:

_________________ FORUM
YOU TUBE
|
| Czw, 25.01.2007, 6:10 |
|
 |
|
stoszek
|
Ten nowy ma troche nie powiem jakie światła. Lepiej wyglądały te prostokątne
|
| Czw, 25.01.2007, 6:43 |
|
 |
|
johnus
|
Porządny następca porządnego W900
|
| Czw, 25.01.2007, 12:13 |
|
 |
|
Szakall69
Samochód: Audi A3 1.8 `98
|
To sa juz legendy  ale jeszcze produkowane i bardzo powszechne
extra foty  extra maszyna
|
| Czw, 25.01.2007, 13:47 |
|
 |
|
hiob
|
johnus napisał(a): PorzÄ…dny nastÄ™pca porzÄ…dnego W900 Nie zupeĹ‚nie tak, bo W900 nadal jest produkowany. PozostanÄ… one razem rĂłwnolegle w produkcji przez dĹ‚ugie lata. stoszek napisał(a): Ten nowy ma troche nie powiem jakie Ĺ›wiatĹ‚a. Lepiej wyglÄ…daĹ‚y te prostokÄ…tne
To nie jest "nowy" model, produkowany jest od wielu lat. Nowy T600 będzie się nazywał T660, już jest zresztą produkowany i wygląda tak:

_________________ FORUM
YOU TUBE
|
| Czw, 25.01.2007, 15:27 |
|
 |
|
stoszek
|
No ten już fajniejszy. ale troszkę przypomina peterbilta tylko nie pamiętam jakiego. mógłbyś HIOB wrzucić jeszcze parę fotek??
|
| Czw, 25.01.2007, 15:42 |
|
 |
|
hiob
|
stoszek napisał(a): No ten juĹĽ fajniejszy. ale troszkÄ™ przypomina peterbilta tylko nie pamiÄ™tam jakiego. PodobnÄ… "operacjÄ™" zrobiĹ‚ Peterbilt na modelu 377 tworzÄ…c model 386: 377: 386:  Cytuj: mĂłgĹ‚byĹ› HIOB wrzucić jeszcze parÄ™ fotek??
Niewiele tego jest, bo dopiero rozpoczęto produkcję. Jak go gdzieś dorwę, obfotografuję dokładnie. Na razie sprawdź te stronki:
Oficjalna strona KW T 660
Oficjalny materiał dla prasy na temat nowego T660
_________________ FORUM
YOU TUBE
|
| Czw, 25.01.2007, 16:29 |
|
 |
|
johnus
|
Nie mówiłem że nie produkją w900 bo owszem produkują w wersji W900L o mocach do 624 KM i od 9 do 18 przełożeń na skrzyniach.
|
| Czw, 25.01.2007, 19:17 |
|
 |
|
hiob
|
johnus napisał(a): Nie mĂłwiĹ‚em ĹĽe nie produkjÄ… w900 bo owszem produkujÄ… w wersji W900L o mocach do 624 KM i od 9 do 18 przeĹ‚oĹĽeĹ„ na skrzyniach.
To też nie zupełnie ścisła informacja. KW jest od lat produkowany w wersji W900 (121 BBC, czyli 121 cali "Bumper to Back of the Cab" "Od zderzaka do tyłu kabiny" i w wersji W900 L, 130 BBC. Także w tym roku są oferowane obydwa modele. A to jakie są aktualnie oferowane silniki, zależy od tego, co są w stanie wyprodukować takie firmy jak Cummins i Caterpilar. Co roku mamy inną skalę, bo teraz często zmieniają się przepisy dotyczące czystości spalin. Na dziś silniki są słabsze, niż były dwa lata temu, ale to się szybko zmienia. Także skrzynie biegów nie są produkowane przez Kenwortha, więc ich rodzaj i ilość przełożeń też zależy od producenow skrzyń.
Nawiasem mówiąc silniki i skrzynie w KW W900 i w T600 mogą być identyczne, a skrzynia 18-biegowa ma "tylko" 13 biegów. Nazywa się "18", bo jadąc można wybrać jeden z dwóch zakresów dolnych pięciu biegów. Ale używa się tylko pięciu z nich, nie dziesięciu, jakie teoretycznie istnieją w tej skrzyni.
_________________ FORUM
YOU TUBE
|
| Czw, 25.01.2007, 20:28 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ 14 posty(ów) ] |
|