Obecny czas: Pon, 06.04.2026, 17:13

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Solaris Urbino 18 CNG !! 
Autor Wiadomość

Miejscowość: Lublin
Post Solaris Urbino 18 CNG !!
SOLARIS URBINO 18 CNG (zdjecie z Lublina)
Image

Pierwszy w Polsce Solaris Urbino 18 CNG trafil do lubelskiego MPK. Bardzo sie z niego cieszymy poniewaz srednia wieku taboru MPK to 15 lat wiec wozy juz dokladnie wyekspluatowane. Jedyna wada tego autobusu jest to iz prawie nigdzie sie nie miesci!! Ulice lublina nawet te glowne sa zbyt waskie. Zamontowane na calej dlugosci butle z gazem maja zabezpieczenie przed lamaniem, jezeli autobus za bardzo skreci system rozlaczy wszytko i unieruchomi pojazd do przyjazdu pogotowia technicznego. A przeciez nie bedziemy specjalnie poszerzac ulic juz o myjce na zajezdni nie wspomne:P Na szczescie jest to pierwszy i ostatni taki autobus w MPK, zostal zakupiony dlatego ze firma solaris tak kazala gdyz jest planowany zakup 120 autobusow zasilanych gazem CNG na szczescie "krociakow" :)

Wymiary:

długość - 18000 mm
szerokość - 2550 mm
wysokość - 2850 mm

Dane techniczne SU 18 CNG dla Lublina

Silnik: IVECO CURCOR 8 CNG
Skrzynia biegĂłw: Voith 854.3
Elementy instalacji gazowej dla silnika: IVECO Cursor
Zestaw zbiornikĂłw do gazu: 4 x 310 litrĂłw
OĹ› przednia: LAF 442
Oś napędowa: Voith i=7,4
Oś środkowa: AVN 132 SL 4472 036 119
Układ drzwi: 2-2-2-2
Fotel kierowcy: ISRI 6500
Miejsce pracy kierowcy klimatyzowane poprzez klimatyzacjÄ™ przestrzeni pasaĹĽerskiej (frontbox Aurora klimatyzowany)
Klimatyzacja przestrzeni pasaĹĽerskiej: Konvekta KL 60 2 szt.

Ostatnio edytowany przez Tomal88, Pon, 01.01.2007, 9:09, edytowano w sumie 1 raz

Sob, 30.12.2006, 23:09
Awatar użytkownika

Ja tam sie na autobusach nie znam ale jakby w moim miescie cos takiego dali bylbym w 7-mym niebie bo te miejskei 30 letnie rupcie sa wkurwiajace

Nie, 31.12.2006, 14:29
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Samochód: Audi A3 1.8 `98
po Krakowie juz dawno takie smigają - juz zdązyły sie popsuć :mryellow: :mryellow: ale całkim nie złe :wink:

Nie, 31.12.2006, 16:19

po Krakowie juz dawno takie smigają - juz zdązyły sie popsuć ale całkim nie złe

Oczywiscie w wielumiastach Polski takie jezdza tylko sa napedzane ropa. Lubelski autobus ma dodatkowo butle gazowe na dachu i jest napedzany gazem takim jak masz w kuchence a takiego autobusu nie ma nikt :)

Nie, 31.12.2006, 16:23

Artykol na temat lubelskiego autobusu w portalu infobus.pl.

18 listopada br. na zajezdniÄ™ autobusowÄ… Majdan Tatarski w Lublinie przyjechaĹ‚ nowy pojazd –Solaris Urbino 18 CNG. To pierwszy od 5 lat fabrycznie nowy autobus zakupiony przez MPK Lublin. Ostatnim nabytkiem byĹ‚ rĂłwnieĹĽ Solaris –Urbino 15.

Solaris Urbino 18 CNG dla MPK Lublin to pierwszy wyprodukowanym w bolechowskiej fabryce 18-metrowy autobus niskopodĹ‚ogowy zasilany sprężonym gazem ziemnym. KrĂłtsze, 12-metrowe gazowe jamniki woĹĽÄ… juĹĽ mieszkaĹ„cĂłw ZamoĹ›cia, Radomia i Rzeszowa. Tabor CNG to wciÄ…ĹĽ niszowy temat w Polsce, ale w tym roku i tak rozwija siÄ™ bardzo dynamicznie. WiÄ™kszość firma odstrasza konieczność zainwestowania „na wejĹ›ciu”. OprĂłcz droĹĽszego taboru, naleĹĽy przygotować odpowiednie zaplecze techniczne, w tym stacjÄ™ szybkiego tankowania CNG. W Lublinie autobusy bÄ™dÄ… zasilane na stacji przy al. Witosa, ktĂłra obecnie jest wykaĹ„czana przez pracownikĂłw ZakĹ‚adu Gazowniczego. W przyszĹ‚oĹ›ci kolejny punkt zasilania powstanie przy zajezdni autobusowej Majdan Tatarski. Ponadto zostanÄ… zamontowane stanowiska powolnego tankowania przy miejscach postojowych.

Zakup Urbino 18 CNG jest pierwszym krokiem MPK Lublin w kierunku wymiany taboru na nowoczesne, gazowe konstrukcje. Autobus, ktĂłry przybyĹ‚ do Lublina, zdecydowanie wyróżnia siÄ™ spoĹ›rĂłd pozostaĹ‚ych 216 autobusĂłw naleĹĽÄ…cych do MPK. Po pierwsze –nowoczesnÄ… stylistykÄ…. Po drugie –„gazowym garbem”, czyli zabudowÄ… butli gazowych na dachu pojazdu. RĂłwnieĹĽ tutaj zamontowano klimatyzatory przestrzeni pasaĹĽerskiej oraz oddzielnÄ… klimatyzacjÄ™ dla kierowcy. W pojeĹşdzie zastosowano przyciemnione szyby oraz –podobnie jak w Warszawie –szerokie otwierane okna. Co interesujÄ…ce –pojazd zostaĹ‚ wyposaĹĽony w gazowy silnik Iveco, rozwijajÄ…cy moc 200 kW. Jednostka ta pracujÄ…cy praktycznie bezszelestnie, zapewni szybkie i pĹ‚ynne poruszanie siÄ™ pojazdu w ruchu miejskim. Podobnie jak inne silniki zasilane CNG speĹ‚nia ona najbardziej surowe normy czystoĹ›ci spalin Euro 5. Jak gĹ‚osi przysĹ‚owie „jedna jaskółka wiosny nie czyni”, lecz warto podkreĹ›lić wagÄ™ tego zakupu dla MPK Lublin, ktĂłry wprowadza przewoĹşnika na nowy, ekologiczny kierunek rozwoju. Pozostaje mieć tylko nadziejÄ™, ĹĽe wszystkie unijne projekty zĹ‚oĹĽone przez lubelski UrzÄ…d Miejski zostanÄ… zrealizowane. WĂłwczas Lublin dysponowaĹ‚by potężnÄ… flotÄ… 130 niskopodĹ‚ogowych autobusĂłw zasilanych gazem ziemnym, ktĂłre wraz z trolejbusami tworzyĹ‚yby prawdziwie ekologicznÄ… komunikacjÄ™ miejskÄ…. Jak na razie jednak przewoĹşnik zakupiĹ‚ jeden nowy autobus przegubowy oraz na dniach ma podjąć decyzjÄ™ o wyborze dwĂłch uĹĽywanych pojazdĂłw gazowych o dĹ‚ugoĹ›ci 12-metrĂłw.

Pon, 01.01.2007, 9:09

To co napisał kol Tomal88 w pierwszym poście to istna nieprawda... Pojazd jest eksploatowany od około 3 tygodni. Przez ten czas zwiedił już większość linii potrzebujących duży tabor. W Lublinie nie ma ni jednego miejsca gdzie Solaris nie zmieściłby się na zakręcie!!! Potrzebuje na ten manewr średnio o 3 metry mniej od swojego 15 metrowego kolegi. Jednyne kłopotliwe miejsce to wiaduk na Kunickiego gdzie przekroczona jest wysokość o... 3 mm. Aczkolwiek i strata niewielka bo tamtędy przejeżdza tylko jedna zatłoczona linia ( 17). Dalej pojazd został wyprodukowany przez SB&C na potrzeby testowe. Po tym okresie został poprostu sprzedany. Zbiegło się to z koniecznością zakupu 3 pojazdów na CNG zgodnie z umową z gazownią. MPK zdecydowało się na zakup ponieważ pojazd był w atrakcyjnej cenie i nadodatek rozłożonej na raty. Gdyby jeszcze ktoś miał jakieś wątwpliwośći to ja jechałem tym pojazdem kilka razy i mogę odpowiedzieć na część pytań. [/url]

Nie, 07.01.2007, 13:05

To co napisał kol Tomal88 w pierwszym poście to istna nieprawda...

oo wszytsko wiedzacy sie znalazl, nie wiedzialem ze piotr11 jest madrzejszy od mechanikow oraz kierwocow MPK.

piotr11 napisał(a):
W Lublinie nie ma ni jednego miejsca gdzie Solaris nie zmieściłby się na zakręcie!!!

A co jezdziles nim po calym Lublinie ??

piotr11 napisał(a):
Jednyne kłopotliwe miejsce to wiaduk na Kunickiego gdzie przekroczona jest wysokość o... 3 mm. Aczkolwiek i strata niewielka bo tamtędy przejeżdza tylko jedna zatłoczona linia ( 17).

Zapomniales o lini 6, 29

piotr11 napisał(a):
Zbiegło się to z koniecznością zakupu 3 pojazdów na CNG zgodnie z umową z gazownią. MPK zdecydowało się na zakup ponieważ pojazd był w atrakcyjnej cenie i nadodatek rozłożonej na raty.

Wiekszosc kasy daje unia na ochrone srodowiska nie musimy brac pojazdow na raty.

piotr11 napisał(a):
Gdyby jeszcze ktoś miał jakieś wątwpliwośći to ja jechałem tym pojazdem kilka razy i mogę odpowiedzieć na część pytań.

Wiekszosc mieszkancow Lublina nim jechala i sie nie chwali a w razie pytan to najlepiej zadzwonic do MPK Lublin. A tak apropo to kim ty jestes ze sie tak wymadrzasz??

Wto, 09.01.2007, 15:42

Cytuj:
A co jezdziles nim po calym Lublinie ??

Ja nie jeździłem. Ale pokaż mi miejsce gdzie się nie zmieści poza Kunickiego oraz ew na Czechowie na Lipińskiego i Kiepury. Podpowiadam że wczoraj jeździł na 57 a więc skrzyżowanie 3 go maja i Krakowskiego odpada :D Pragnę również załważyć że zwrotność tego pojazdsu jest lepsza od 15- metrowych Neoplanów a porównywalna z eksploatowanymi od 1999 r odqurzaczami.
pomijam już fakt że napisałeś tu cytat:
"Jedyna wada tego autobusu jest to iz prawie nigdzie sie nie miesci!!"
:D
Cytuj:
Zapomniales o lini 6, 29

A kto kiedy widział przegubowca na 6... na 29 bywają ale większe potrzeby ma 17.
Cytuj:

Wiekszosc kasy daje unia na ochrone srodowiska nie musimy brac pojazdow na raty.

Ciekawe... UE przyznała środki na tabor w połowie grudnia a Solaris został kupiony w listopadzie. Pozatym polecam lektuę Kuriera Lubelskiego i innych lokalnych dzienników.

Cytuj:
Wiekszosc mieszkancow Lublina nim jechala i sie nie chwali a w razie pytan to najlepiej zadzwonic do MPK Lublin. A tak apropo to kim ty jestes ze sie tak wymadrzasz??

Ja się wymądrzam?? Chodziło mi głównie o wrażenia z jazdy do tego chyba nie trzeba dzwonić do MPK. Ale skoro tak to wszystkie pytania proszę kierować do Tomal'a 88.
Cytuj:
zostal zakupiony dlatego ze firma solaris tak kazala gdyz jest planowany zakup 120 autobusow zasilanych gazem CNG na szczescie "krociakow" Smile

Miasto Lublin złożyło dwa wnioski: jeden na zakup 100 autobusów, 60 trolejbusów itd a drugi na budowę tunela pod Sowińskiego oraz zakup 30 autobusów na obsługe linii "tunelowych". A więc autobusów miało być 130. Wstępnie przeszedł tylko projekt pierwszy a więc pojazdów będzie tylko 100.

Wto, 09.01.2007, 16:32
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Samochód: Audi A3 1.8 `98
Szakall69 napisał(a):
po Krakowie juz dawno takie smigają - juz zdązyły sie popsuć ale całkim nie złe

Oczywiscie w wielumiastach Polski takie jezdza tylko sa napedzane ropa. Lubelski autobus ma dodatkowo butle gazowe na dachu i jest napedzany gazem takim jak masz w kuchence a takiego autobusu nie ma nikt :)

Rzeczywiście , Masz racje :wink: :wink:
Ale sądzoc po pierwszym opisie to ten autobus bardziej pasuje na proste odcinki niz po miescie :? :? więc po co taki długi :twisted:

Wto, 09.01.2007, 19:02

Ja nie jeździłem. Ale pokaż mi miejsce gdzie się nie zmieści poza Kunickiego oraz ew na Czechowie na Lipińskiego i Kiepury. Podpowiadam że wczoraj jeździł na 57 a więc skrzyżowanie 3 go maja i Krakowskiego odpada Pragnę również załważyć że zwrotność tego pojazdsu jest lepsza od 15- metrowych Neoplanów a porównywalna z eksploatowanymi od 1999 r odqurzaczami.
pomijam już fakt że napisałeś tu cytat:
"Jedyna wada tego autobusu jest to iz prawie nigdzie sie nie miesci!!"

Nie masz co porownywac go do Neoplana poniewaz to przegubowiec.
Co do lini na ktorych moze jezdzic to napewno odpadaja te ktorych trasa wiedzie przez skret Lipowa - Raclawickie, czyli glowna droga gdzie jezdzi najwiecej ludzi.

piotr11 napisał(a):
A kto kiedy widział przegubowca na 6... na 29 bywają ale większe potrzeby ma 17.

Linia 6 jest obstawiana przez MPK i Prywaciarzy wiec widocznie wystarcza autobus krotki a na 29 regularnie sa puszczane prZegubowce ta linia laczy prawie ze jeden koniec Lublina z drugim.

piotr11 napisał(a):
Ciekawe... UE przyznała środki na tabor w połowie grudnia a Solaris został kupiony w listopadzie. Pozatym polecam lektuę Kuriera Lubelskiego i innych lokalnych dzienników.

Widac za mlody jeszcze jestes skoro wierzysz w to co napisza w gazetach ale nie bede si esprzeczal bo nie wiem co napisali w tych artykolach. Natomiast wiem ze gdyby nie unia to znow moglibysmy zakupic stare Mercedesy z Niemiec.

piotr11 napisał(a):
Ja się wymądrzam?? Chodziło mi głównie o wrażenia z jazdy do tego chyba nie trzeba dzwonić do MPK. Ale skoro tak to wszystkie pytania proszę kierować do Tomal'a 88.

Nie mowie ze do mnie maja kierowac ludzie pytania ale co ty im chcesz opowiadac jak sie jedzie autobusem zobacz sobie ile takich jezdzi w Polsce tylko ze zasilanych ropa.

Białystok 2
Gdańsk 1
Gdańsk 37
Gdynia 5
Gdynia 1
Gliwice 6 41-46 III generacja
KrakĂłw 6 + 20 BR711-716 III generacja
Olsztyn 8 1059-1066 III generacja
Poznań 42
Swarzędz 2
Warszawa 80 8201-8239
(8240)
8401-8440 III generacja

W sumie 190 autobusow zadna nowosc jak sie nim jezdzi.

piotr11 napisał(a):
Miasto Lublin złożyło dwa wnioski: jeden na zakup 100 autobusów, 60 trolejbusów itd a drugi na budowę tunela pod Sowińskiego oraz zakup 30 autobusów na obsługe linii "tunelowych". A więc autobusów miało być 130. Wstępnie przeszedł tylko projekt pierwszy a więc pojazdów będzie tylko 100.

Predzej ja polece w kosmos niz ten tunel bedzie istnial. Bo jak narazie to jest w glowach chorych ludzi. Za niedlugo widac bedziemy mieli metro z Abramowic na Weglin w 5 min . :P

Wto, 09.01.2007, 22:02

Nie masz co porownywac go do Neoplana poniewaz to przegubowiec.
Co do lini na ktorych moze jezdzic to napewno odpadaja te ktorych trasa wiedzie przez skret Lipowa - Raclawickie, czyli glowna droga gdzie jezdzi najwiecej ludzi.

Oczywiście ale porównuję zwrotność. Neoplan mimo to że jest krótszy to większą średnicę zawracania a z powodzeniem skręca z Lipowej w Krakowskie.
Cytuj:
Nie mowie ze do mnie maja kierowac ludzie pytania ale co ty im chcesz opowiadac jak sie jedzie autobusem zobacz sobie ile takich jezdzi w Polsce tylko ze zasilanych ropa.

Białystok 2
Gdańsk 1
Gdańsk 37
Gdynia 5
Gdynia 1
Gliwice 6 41-46 III generacja
KrakĂłw 6 + 20 BR711-716 III generacja
Olsztyn 8 1059-1066 III generacja
Poznań 42
Swarzędz 2
Warszawa 80 8201-8239
(8240)
8401-8440 III generacja

W sumie 190 autobusow zadna nowosc jak sie nim jezdzi.

A no właśnie nie. Wiem że nie wiele osób zwraca na takie rzeczy uwagę ale jest o wiele inny komfort jazdy w porównaniu z ON. Jechałem SU18 w Warszawie i stwierdzam że jest o wiele inny dzwięk silnika, jest ciszej itd.
Cytuj:

Lipowa- Racławickie akurat nie. Bardziej w/w Lipowa- Krakowskie Przedmieście. Jednak faktem pozostaje że Jelcze M181M kursują np na 40( ostatnio widziałem). Myślę że najlepiej by było gdyby Solaris na zmianą jeździł na: 9,10,26 i 57 na pozostałych nie jest to aż tak potrzebna.

Śro, 10.01.2007, 9:55

Jak sie dzis nieoficjalnie dowiedzialem MPK w porozumienu z firma Solaris sciagnelo zabazpieczenia przez zlamaniem butli w celu poprawy skretu pojazdu. Czekam jeszcze az ktos potwierdzi ta wiadomosc.

Śro, 10.01.2007, 23:17
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bydgoszcz
Samochód: Opel Astra II
Post Re: Solaris Urbino 18 CNG !!
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Źródło: transport.asi.pwr.wroc.pl

Czw, 31.01.2008, 14:29
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Samochód: Włoski
Post Re: Solaris Urbino 18 CNG !!
Bardzo ladnie sie prezentuje, nwet z garbem na dachu :wink: Szkoda ze u mnie nie jezdza Solarisy 18 ani te z CNG tylko stare Ikarusy i 3 nowe-uzywane MANy przegubowe :wink:

Why can't we just love everybody and judge them by the car they drive?

Czw, 31.01.2008, 14:38
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ]