Obecny czas: Czw, 04.06.2026, 18:24

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Import autobusów 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice
Post Import autobusĂłw
Jestem ciekaw co wy myślicie o sprowadzaniu zwykle 10 - 15 letnich autobusów z zagranicy zwykle są to Many lub Mercedesy ... które mają już nieźle zajechane silniki i części do nich są drogie ... a przewoźnicy sprowadzają je tylko dla tego że są tanie i średnia lub niskopodłogowe ... Więc nie wiem czy to ma jakiś sens ponieważ gdy coś sie zepsuje za część trza będzie dużo zapłacić a i komfort jazdy też nie jest dobry bo nie wiem czy komuś fajnie sie jedzie słysząc odgłos zajechanego silnika błagającego o pomoc lub szarpiącej skrzyni biegów

Nie, 03.12.2006, 11:54
Awatar użytkownika

Miejscowość: Miechów [KMI]
Samochód: FIAT Punto Evo
To zalezy. Moim zdanie taki pomysl spelnilby sie w malych miejscowosciach gdzie kierowcow stac tylko na uzywane (choc nie wiadomo czy tak sie bedzie oplacac gdy przyjdzie kupic czesci) A jesli chodzi o miasta to takie autobusy nie maja prawa jezdzic po ulicach...Smrod, huk, i brzydota. Chyba wszyscy chcieliby ogladac czyste i zadbane miasto a w nim czyste i zadbane autobusy

Nie, 03.12.2006, 12:26

Miejscowość: Lublin
Uważam że jak używane to tylko 5-10 letnie. Z miasta z którego pochodzę kupują takie autobusy. Są to Mercedesy z '98, 99 w sumie 16 sztuk. Nie ma co w porównaniu z Ikarusami różnice zarówno w emisi spalin jak i samym komforcie dla kierowcy i pasażera jest duża. Są raczej niezbyt awaryjne ( narazie ) więc koszty części nie są duże. Myślę jednak że kupowanie" używańców" 15 letnich jest głupim pomysłem bo są to wozy zajeżdzone i pojeżdzą najwyżej 5-8 lat, a potem kolejna wymiana na takiej samej klasy sprzęt.... Myślę że używane autobusy w rozsądnym wieku powinny być kupowane ale tylko z potrzeby chwili, np gdy trzeba odnowić część rozsypującego się taboru. A na dłuższą mete kupować tylko pojazdy nowe w miarę możliwośći finansowych.

Pozdrawiam Piotrek.

Pon, 04.12.2006, 19:27
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Samochód: nazi hacz fwd pb
Jestem ciekaw co wy myślicie o sprowadzaniu zwykle 10 - 15 letnich autobusów z zagranicy zwykle są to Many

No u mnie w mieście własnie takie autobusy sprowadzaja. Na krótka mete jest to dobre rozwiązanie bo te uzywane autobusy sa w znacznie lepszym stanie niz Jelcze czy Ikarusy. Mysle ze jak nie stac ZKM na nowe to niech chociaz kupuja uzywane

Czw, 07.12.2006, 9:16

U mnie w miescie ostatnio tzn. gdzies tak od 1,5 roku sprowadzają takie autobusy. Są to same Many. 3 przeguby z 94r. i 2 krótkie z 98r. Warunek przetargu był taki żeby byly nie starsze niż 94 roku i 400.000 przebiegu. Teraz sciągają kolejne ale narazie nic o nich nie wiem... Jeździłem już nimi troche i są napewno wygodniejsze, cichsze i bardziej ekologiczne niz stare jelcze i ikarusy... Kilka lat pojeżdżą a nowe pojazdy są bardzo drogie i nie ma możliwosci tak czestych zakupów. Wiem że jak dostawali cos z funduszu gospodarki wodnej to kupili 9 nowych Manów krótkich i 6 nowych mercedesów conerto i kilka solarisów. Ogólnie pomysł popieram ponieważ taki używany autobus jest kilka razy tańszy niż nowy...

Nie, 24.12.2006, 17:54
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ]