|
|
Obecny czas: Pią, 14.11.2025, 0:26
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
| Autor |
Wiadomość |
|
szakal
|
 Benzyna vs Diesel
Ostatnio edytowany przez szakal, Pon, 04.12.2006, 13:28, edytowano w sumie 1 raz
|
| Pon, 04.12.2006, 13:05 |
|
 |
|
johny
Moderator
Samochód: Nazi-coupe 3.0 R6 Pb
|
szakal napisał(a): ps. Niestety nie mogÄ™ zaĹ‚oĹĽyć ankiety poniewaĹĽ za duĹĽo opcji jest do wyboru.
można zadać pytanie, co wolisz benzynę czy diesel.
Co do testu to każde źródło napędu ma swoje zalety i wady, wiele zależy od preferencji kierowcy i czystego rachunku ekonomicznego, je wolę benzynę, lepiej mi sie na benzynie jeździ, choć do diesli nic nie mam szczególnie w prezentowanych tutaj wozach.
_________________ To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy
Broń Masowego Wyprzedzania
Ostatnio edytowany przez johny, Pon, 04.12.2006, 14:44, edytowano w sumie 1 raz
|
| Pon, 04.12.2006, 13:21 |
|
 |
|
aston
|
Średnio trzeba robić co najmniej 15.000 km aby wyszło sie na zero, wiec mi to by się raczej opłacić nie opłacało, szczególnie, że diesel nie daje takiej frajdy z jazdy, no i trzeba bardziej o niego dbać
_________________ Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
|
| Pon, 04.12.2006, 14:27 |
|
 |
|
pardon
Moderator
Samochód: hiszpański szajs
|
miałem już diesle i benzyniaki i nie jestem jakimś szczególnym zwolennikiem czy przeciwnikiem któregoś z tych rodzajów napędów. Oba mają zalety i wady plusy i minusy .... 50/50 po równo jak dla mnie ....
_________________ instalacje elektryczne bielsko-biała Czysciwo Bielsko pralnia dywanów puławy Domy Mieszkalne Pościel dla dzieci fan alfa romeo na wieki Moderator też człowiek - nabija posty i trolluje i ch*j
|
| Pon, 04.12.2006, 14:52 |
|
 |
|
Tyomaj
|
Ja nie głosuje bo nie mam własnego auta a nie wiem na którym by mi się lepiej jeździło ale chyba na Benzynie 
|
| Pon, 04.12.2006, 18:23 |
|
 |
|
marcel911
|
diesel, diesel, diesel, za trwałość i spalanie, moge przebolec wyzsza cene.
_________________ Driving an E-Type Jaguar roadster with the top down along a winding country road in the late evening summer sun must surely rate as one of the world's finest driving experiences.
|
| Pon, 04.12.2006, 19:19 |
|
 |
|
Mibay
|
Chodz mam 15 lat jeżdżę samochodem po okolicy i mam w domu dwa samochody z dieslem benzyną. I trudno mi jest bardzo wytypować który jest lepszy. Obstawiam po równo 
_________________ "Powiedzcie mi, jak żyć w świecie w którym wiele jest dla niewielu, a niewiele dla reszty...?"
|
| Pon, 04.12.2006, 20:49 |
|
 |
|
markus
Samochód: Audi A4 B8 Avant
|
Byłem, jestem i będę większym zwolennikiem silników benzynowych i to z kilku powodów 
_________________ http://www.exoticcars.pl
|
| Śro, 06.12.2006, 12:43 |
|
 |
|
Freeze
Samochód: Leon I
|
markus napisał(a): ByĹ‚em, jestem i bÄ™dÄ™ wiÄ™kszym zwolennikiem silnikĂłw benzynowych i to z kilku powodĂłw
podzielisz siÄ™ nimi z nami? 
_________________ Jan Paweł II (18.V.1920r. - 2.IV.2005r.)
|
| Śro, 06.12.2006, 12:55 |
|
 |
|
markus
|
Freeze napisał(a): markus napisaĹ‚: ByĹ‚em, jestem i bÄ™dÄ™ wiÄ™kszym zwolennikiem silnikĂłw benzynowych i to z kilku powodĂłw Cool podzielisz siÄ™ nimi z nami? 
1. Dźwięk silnika
2. Charakterystyka pracy (moc wzrasta wprost proporcjonalnie do obrotĂłw)
3. Mniejsze koszty napraw przy ewentualnych usterkach.
4. Brak "kopcenia" przy gwałtownym przyśpieszaniu.
|
| Śro, 06.12.2006, 13:22 |
|
 |
|
szakal
|
markus napisał(a): 1. DĹşwiÄ™k silnika (...) 4. Brak "kopcenia" przy gwaĹ‚townym przyĹ›pieszaniu.
1. Dzisiejsze diesle są bardzo ciche. To już nie to samo co klekoty pare lat temu. Więc jak będziesz jechać gdzieś w dłuższą trase to na pewno po dotarciu na celu nie będzie ci szumieć w uchu klekot tego silnika.
4. Tak samo, dzisiaj jak "kopci" samochód z najnowszym dieslem to tylko świadczy o tym, że właściciel leje paliwo do niego i nic więcej. Poprostu zajeżdza to auto, a z silnkiem nie jest za dobrze. Dzisiejsze diesle to zupełnie co innego niż pare lat temu. 
_________________ www.exoticcars.pl
www.autogaleria.pl
|
| Śro, 06.12.2006, 13:29 |
|
 |
|
markus
|
szakal napisał(a): Dzisiejsze diesle to zupeĹ‚nie co innego niĹĽ pare lat temu. ZdajÄ™ sobie sprawÄ™ z niezaprzeczalnych zalet nowoczesnych diesli ale i tak wolÄ™ po prostu silniki benzynowe. szakal napisał(a): Dzisiejsze diesle sÄ… bardzo ciche.
SÄ… ciche ale klekocÄ….
|
| Śro, 06.12.2006, 13:37 |
|
 |
|
marcel911
|
kopcenie to jak nie ma filtra cząstek stałych, a jak ma (prawie juz każde auto) to nie kopci.
Ja wymienie za to zalety diesla:
-wyĹĽszy moment obrotowy
-niĹĽsze spalanie
-większa trwałość silnika
i te plusy sa dla mnie wazniejsze niz jakiś dźwięk - mówie oczywiscie o aucie na codzien do spokojnej jazdy, a nie o sportowcu.
_________________ Driving an E-Type Jaguar roadster with the top down along a winding country road in the late evening summer sun must surely rate as one of the world's finest driving experiences.
|
| Śro, 06.12.2006, 15:29 |
|
 |
|
Rules
|
Wybieram benzyne, dzwięk i charakretystyka pracyznacznie bardziej mi odpowiadają niz w dieslu.
_________________ "Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców..."
|
| Śro, 06.12.2006, 15:48 |
|
 |
|
markus
|
marcel911 napisał(a): -wiÄ™ksza trwaĹ‚ość silnika
Tu bym się kłócił. Przeciętny nowoczesny diesel to bardzo wysilona i naszpikowana precyzyjnymi elementami jednostka silnikowa. Do tego dochodzi masa elektroniki. Najłatwiej w nowym "dieslu" jest uszkodzić turbinę i wtryski - a w jednym i drugim przypadku koszta naprawy są ogromne. To ni e są stare diesle, które robiły po 500k bez remontu.
Natomiast w wolnossącym silniku benzynowym tak naprawdę nie ma czego "zepsuć" 
|
| Śro, 06.12.2006, 16:26 |
|
 |
|
el_
Samochód: 1.4 + 2.0
|
Na pewno nie można jednoznacznie powiedzieć, czy wzięło by się benzynę czy diesla - trzeba przeanalizować wszystkie przypadki :]
Golf - chyba 2.0 TDI - jakoś nie mam przekonania do tych twinchargerów - nie wiadomo tak się będą sprawować po kilku latach, a 2.0 TDI to sprawdzona jednostka.
Roomster - w sumie obojętne, tak samo jak i całe auto dla mnie
Vectra - chyba 1.9 CDTI - o 2.2 nie-direct słyszałem dosyć niepochlebne opinie, a nie wiem na ile ta wersja jest poprawiona w stosunku do poprzednika. Dla tego wolę klekota.
E - też diesel. Benzynka wydaje mi się słabawa do takiego auta, a diesel ma przynajmniej konkretny moment obrotowy.
207 - ja osobiście nie widzę zbytniego sensu kupowania diesla w takim małym aucie - dlatego benzyna.
A8 - nie wiem, ale chyba bym się skłaniał ku benzynie. W sumie jak się kupuje taką furę jak A8, to wypadałoby nie oszczędzać na paliwie ;P
Galaxy - diesel pasuje jak ulał do vana
Magentis - raczej benzyna, bo nie wiem zbytnio duĹĽo o ich dieslach
3er - dieselek mnie korci, ale chyba jednak bym postawił na benzynkę 
_________________ ExoticCars.pl - rzadkie auta z polskich dróg!
|
| Śro, 06.12.2006, 17:22 |
|
 |
|
lordzofmafia
Samochód: Das Auto mit TDI
|
marcel911 napisał(a): Ja wymienie za to zalety diesla: -wyĹĽszy moment obrotowy
Wymieniłeś zaletę turbo diesela. Wolnossący diesel krzesze z siebie mniejszy moment niż benzynowiec z tej samej pojemności. A jak uturbisz benzynę to ta zaleta diesela znika.
_________________ Old Opels never die!!! Opel - Wir lieben autos Od dużej pojemności lepsza jest tylko jeszcze większa pojemność - A. Opel 08.2007 - 08.2010 - '93 Opel Vectra GT - Rost In Peace ;(
|
| Śro, 06.12.2006, 17:36 |
|
 |
|
Joey
|
Głosowałem na benzynę  Silniki diesla uważam za bardzo dobre jednostki, jednak zgadzam się z markusem - z tego co wiem nowoczesne diesle są delikatne, trzeba o nie dbać dużo bardziej niż o silnik benzynowy. W mojej sytuacji diesel byłby zdecydowanie mniej praktyczny 
|
| Śro, 06.12.2006, 17:55 |
|
 |
|
Mefisto
Samochód: FIAT Punto Evo
|
Zalezy co kto potrzebuje. Jesli chce aby koszty jazdy byly mniejsze wybierze Diesla, jednak jesli komus to wisi wezmie benzyne. Osobiscie wybralbym jednak benzyne.
_________________ [']Zulu - 2 X 1990 - 11 II 2007['] PAMIĘTAMY
|
| Śro, 06.12.2006, 18:02 |
|
 |
|
Wilu
|
Do niedawna nie chciał bym nawet słyszeć o dieslu jednak te obecnie produkowane coraz bardziej mnie zaskakuja in plus dlatego szczerze to nie wiem co bym wybrał 
_________________ https://www.instagram.com/Piotr.w.fotografia/
|
| Śro, 06.12.2006, 18:44 |
|
|