Obecny czas: Nie, 28.06.2026, 22:18

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 44 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Mercedes Actros 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Miejscowość: Stąd nie widac
le silnika w układzie "V" z nieparzystą ilością cylindrów nikt jeszcze nigdy nie zrobił, bo jest to niemożliwe.

Myslisz sie, Honda w swoich motorach stosuje silniki V3. A VW tez kiedys oferował V5 i to nie było VR5...

Pon, 20.11.2006, 17:24
Awatar użytkownika

Myslisz sie, Honda w swoich motorach stosuje silniki V3. A VW tez kiedys oferował V5 i to nie było VR5...

Camel wróć lepiej do Mercedesów :twisted:

Silnik Volkswagena V5(inaczej zwany VR5) charakteryzuje się małym rozwarciem kątów cylindrów, jest to pochodna silnika VR6!!!

Konkretnie jest to silnik o pojemności 2,3 litra dysponujący mocą bodajże 150KM.

Zapraszam do czytania: http://www.volkswagen.terramail.pl/bora_opis.html

Pon, 20.11.2006, 17:59
Awatar użytkownika

Miejscowość: Charlotte, NC
Samochód: 328i F30;M3 E90;126p
PS. hiob: Bugatti naleĹĽy do Volkswagena

Hmmm... dzięki, ale nie bardzo wiem, czemu akurat mnie o tym informujesz. Od kilku dni opisuję silnik Bugatti jako dwa połączone silniki Volkswagena. Gdyby Bugatti należał, powiedzmy, do BMW, myślę, że eksperymentowaliby z zupełnie innymi silnikami :) Fakt posiadania praw do tej najbardziej prestiżowej marki na świecie przez koncern Audi-Volkswagen jest mi znany od lat. :D

Wielblad napisał(a):
hiob napisał(a):
le silnika w układzie "V" z nieparzystą ilością cylindrów nikt jeszcze nigdy nie zrobił, bo jest to niemożliwe.

Pozwól, że jeszcze raz powtórzę to, co już parokrotnie pisałem. Silnik widlasty, tzw. "V" ma pary cylindrów połączone korbowodami na wale wspólną panewką. Jedno "wygięcie" wału korbowego porusza dwa korbowody, połączone z dwoma cylindrami. Dlatego, z samej definicji nie da się zrobić silnika widlastego z nieparzystą ilością cylindrów. Silnik Volkswagena oznaczony jako "VR" był wariantem silnika rzędowego, nie widlastego. Silnik widlasty przypominał tylko tym, że cylindry były odchylone na boki, pierwszy w lewo, drugi w prawo, trzeci znowu w lewo itd, aby można je było umieścić bliżej siebie, ale cylindry te łączyły się z wałem korbowym kolejno, nie parami.

Dlatego też jestem przekonany, że Honda nie robiła silników V3. Jeżeli było takie oznaczenie na ich silnikach, to może oznaczać ono na przykład "3 valeves per cylinder", czyli trzy zawory na cylinder, ale na pewno nie układ cylindrów "V3".

YOU TUBE

Wto, 21.11.2006, 3:51
Awatar użytkownika

Miejscowość: Charlotte, NC
Samochód: 328i F30;M3 E90;126p

O silniku W12 i pochodnych poczytacie tutaj:
Cytuj:
Podstawę silnika W12 stanowią dwa bardzo wąskie 4-zaworowe moduły V6, odchylone względem siebie o kąt 72 stopni, które wraz ze wspólnym, 7-krotnie podpartym wałem korbowym tworzą konfigurację V-V, czyli W. Wewnątrz dwóch rzędów V6 kąt między cylindrami wynosi zaledwie 15 stopni.

Silnik Bugatti, aczkolwiek stworzony w podobny sposób, wykorzystuje jednak nie dwa silniki V6, ale dwa silniki VR8. Oczywiście produkt końcowy będzie bardzo podobny, gdyż w pierwszym przypadku wał korbowy będzie wygięty sześć razy, trzy razy dla jednego silnika V, i trzy razy dla drugiego. Silniki te bowiem nie są dokładnie "obok siebie", ale jeden z nich jest wysunięty względem drugiego o odległość równą dokładnie połowie odległości między poszczególnymi cylindrami.

W drugim przypadku, w silniku W16, dwa silniki VR8 są dokładnie "koło siebie". Ich wały korbowe już były wygięte osiem razy i teraz tylko każde wygięcie wału ma połaczone po dwa korbowody, z jednego i drugiego silnika. Niezależnie jednak, czy wyjdziemy od silnika V, czy VR, efekt końcowy jest bardzo zbliżony.

Opis testu Bugatti po angielsku można znaleźć TUTAJ, a fragment opisujący budowę silnika brzmi tak:

Cytuj:
The two banks are essentially twin, narrow-angle Volkswagen VR8 blocks fed by a quartet of turbochargers and direct injection

czyli "...w swej istocie dwa wÄ…sko rozchylone bloki Volkswagenowskiego silnika VR8..."

Tylko czemu my te takie uczone dyskusje o VW i Bugatti prowadzimy w temacie Actrosa? Hmm :? :D

Pozdrawiam.

YOU TUBE

Wto, 21.11.2006, 4:35
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 44 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3