|
|
Obecny czas: Nie, 28.06.2026, 22:22
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
| Autor |
Wiadomość |
|
Globetrotter
|
Ursus napisał(a): Globetrotter napisał(a): No ja teĹĽ tam widze napis V9!!??  A wyobraĹĽasz sobie silnik V9  Ja osobiĹ›nie nie...  ChociaĹĽ ciekawe jak by chodziĹ‚...
No ja teĹĽ sobie tego nie wyobraĹĽam ale moze to jakis ĹĽart!! 
_________________ Miłość do Boga, aut i ciężarówek, która nigdy sie nie skończy...
www.globetrotter.fotosik.pl
|
| Pon, 02.10.2006, 15:57 |
|
 |
|
kenji
Samochód: E39 & S203
|
Globetrotter napisał(a): No ja teĹĽ sobie tego nie wyobraĹĽam ale moze to jakis ĹĽart!!
Po prostu światło się odbija od "8".
_________________ locha lover
|
| Pon, 02.10.2006, 16:51 |
|
 |
|
Globetrotter
|
PrzecieĹĽ wiem!! 
_________________ Miłość do Boga, aut i ciężarówek, która nigdy sie nie skończy...
www.globetrotter.fotosik.pl
|
| Pon, 02.10.2006, 19:01 |
|
 |
|
hiob
Samochód: 328i F30;M3 E90;126p
|
Ursus napisał(a): A wyobraĹĽasz sobie silnik V9  Ja osobiĹ›nie nie...  ChociaĹĽ ciekawe jak by chodziĹ‚...
Ten Ursus na Twoim avatarze miał jeden cylinder i też jakoś chodził, więc i 9-cylindrowy silnik w układzie V teoretycznie byłby możliwy. Nie miałby wiele sensu, ale to inna sprawa.
Macie jakieś zdjęcia wnętrza Actrosa? Deski rozdzielczej, kabiny, łóżka itd? Bardzo dużo jest tu zdjęć auta z zewnątrz, ale mnie bardziej interesuje, jak wyglądają warunki pracy i życia kierowcy w Europie.
_________________ FORUM
YOU TUBE
|
| Nie, 19.11.2006, 14:41 |
|
 |
|
ixxos
|
nie wiem czy jest możliwe połączenie
4 cylindrowego i 5 (nie wiem czy ktoś takiego zbudował)
i połączyć to w V i by to działało tak jak należy
ale skoro tak piszesz
VW z Bugatti próbował zbudować 18 cylindrowca do swojego super bolidu
- 3 razy po 6 cylindrów ale moim zdaniem to też niewypał
i chyba na prototypie się skończyło
zbyt duża komplikacja może sprawiać ogromne problemy w działaniu 
_________________ A co to ??" "A po co ??" " A dlaczego ??" :
|
| Nie, 19.11.2006, 16:36 |
|
 |
|
kenji
|
|
| Nie, 19.11.2006, 20:17 |
|
 |
|
hiob
|
ixxos napisał(a): nie wiem czy jest moĹĽliwe połączenie 4 cylindrowego i 5 (nie wiem czy ktoĹ› takiego zbudowaĹ‚) i połączyć to w V i by to dziaĹ‚aĹ‚o tak jak naleĹĽy ale skoro tak piszesz VW z Bugatti prĂłbowaĹ‚ zbudować 18 cylindrowca do swojego super bolidu - 3 razy po 6 cylindrĂłw ale moim zdaniem to teĹĽ niewypaĹ‚ i chyba na prototypie siÄ™ skoĹ„czyĹ‚o zbyt duĹĽa komplikacja moĹĽe sprawiać ogromne problemy w dziaĹ‚aniu 
CiÄ…gle zdecydowali siÄ™ na eksperymentalny ukĹ‚ad i silnik „W 16”. SÄ… to w uproszczeniu połączone ze sobÄ… wspĂłlnym waĹ‚em korbowym dwa silniki volkswagena VR8, ktĂłry teĹĽ byĹ‚ nietypowym silnikiem.
ZaletÄ… VR8 miaĹ‚o być to, ĹĽe jest węższy, niĹĽ V8 i krĂłtszy niĹĽ rzÄ™dowa Ăłsemka. Tam korbowody łączÄ… siÄ™ z waĹ‚em rzÄ™dowo, ale przez „rozchylenie” cylindrĂłw na boki, moĹĽna je uĹ‚oĹĽyć gęściej. W silniku Bugatti połączono dwa takie silniki w ten sposĂłb, ĹĽe stykajÄ… siÄ™ korbowodami na wspĂłlnym wale korbowym.
Więcej tu popisu innowacyjnej myśli technicznej, niż logiki, ale jak się robi auto za półtora miliona dolarów, to można sobie eksperymentować.
Silnik V9 miaĹ‚by mniej sensu, bo cztery pary cylindrĂłw miaĹ‚yby dodatek w postaci jednego „nieobstawionego” cylinderka. Chyba, ĹĽe byĹ‚by to wĹ‚aĹ›nie taki ukĹ‚ad „VR9”, rzÄ™dowa dziewiÄ…tka, z piÄ™cioma cylindrami odchylonymi w jednÄ… stronÄ™, a czterema w drugÄ…. Tylko po co? I jak taki silnik zbalansować?
Jestem przekonany, ĹĽe napis mĂłwi „V8”, ale Ĺ›wiatĹ‚o spĹ‚ataĹ‚o nam figla i zmieniĹ‚o „8” na „9”.
_________________ FORUM
YOU TUBE
|
| Pon, 20.11.2006, 0:30 |
|
 |
|
Guerrillero
|
hiob napisał(a): CiÄ…gle zdecydowali siÄ™ na eksperymentalny ukĹ‚ad i silnik „W 16”. SÄ… to w uproszczeniu połączone ze sobÄ… wspĂłlnym waĹ‚em korbowym dwa silniki volkswagena VR8, ktĂłry teĹĽ byĹ‚ nietypowym silnikiem. A nie mylisz przypadkiem silnikĂłw VR z W?
Silnik V9? Skoro np VW miało V5 to czemu nie dałoby się zrobić V9?
_________________ HLVS!
|
| Pon, 20.11.2006, 0:43 |
|
 |
|
hiob
|
kenji napisał(a): hiob, znalazĹ‚em na razie coĹ› takiego:
Dzięki. Praktycznie więc zaraz za siedzeniami jest łóżko? A przestrzeń między siedzeniami też nie jest zupełnie płaska? Podobno Magnum miał tylko płaską podłogę? To rzeczywiście siedzenie na granicy dobę, czy dwie, zwłaszcza w teamie, to nie było zbyt zabawne.  Ale za to deski rozdzielcze ładne! Dobrze, że "europejczycy", Volvo i Freightliner, troszkę to odmienili, bo amerykańskie trucki miały rzeczywiście "deski" z zegarami. Teraz wszyscy starają się, żeby to było jakoś ergonomicznie i estetycznie rozwiązane.
_________________ FORUM
YOU TUBE
|
| Pon, 20.11.2006, 0:57 |
|
 |
|
pardon
Moderator
Samochód: hiszpański szajs
|
hiob napisał(a): Teraz wszyscy starajÄ… siÄ™, ĹĽeby to byĹ‚o jakoĹ› ergonomicznie i estetycznie rozwiÄ…zane.
i bardzo dobrze bo chyba wygoda i ergonomia są istotne dla kierowcy w długich trasach ... chociaż czasem troche gimnastyki by się przydało  sięgając do jakiegoś urządzenia nieco dalej 
_________________ instalacje elektryczne bielsko-biała Czysciwo Bielsko pralnia dywanów puławy Domy Mieszkalne Pościel dla dzieci fan alfa romeo na wieki Moderator też człowiek - nabija posty i trolluje i ch*j
|
| Pon, 20.11.2006, 1:01 |
|
 |
|
hiob
|
Guerrillero napisał(a): Silnik V9? Skoro np VW miaĹ‚o V5 to czemu nie daĹ‚oby siÄ™ zrobić V9?
VW miał rzędową piątkę, nie widlastą. Silnik w układzie "V" ma połaczone korbowody cylindrów "od pary" na wspólnej panewce na wale, dlatego musi mieć parzystą liczbę tych cylindrów. Rzędowy może mieć dowolną ilość cylindrów. Najwyżej będzie pracował nieregularnie, ale to można poprawić wyważającymi wałkami.
_________________ FORUM
YOU TUBE
|
| Pon, 20.11.2006, 1:03 |
|
 |
|
Guerrillero
|
hiob napisał(a): Dobrze, ĹĽe "europejczycy", Volvo i Freightliner, troszkÄ™ to odmienili, bo amerykaĹ„skie trucki miaĹ‚y rzeczywiĹ›cie "deski" z zegarami.rozwiÄ…zane. Tp Freightliner jest Europejski??? hiob napisał(a): Guerrillero napisał(a): Silnik V9? Skoro np VW miaĹ‚o V5 to czemu nie daĹ‚oby siÄ™ zrobić V9?
VW miał rzędową piątkę, nie widlastą. Silnik VR5 był okrojoną wersją VR6. W golfach 3 generacji VR6 były rzędowe, ale w 4 generacji pod tą nazwą był już normalny silnik widlasty (tak przynajmniej czytałem na forum golfa), a VR5 jest właśnie z 4 generacji.
_________________ HLVS!
|
| Pon, 20.11.2006, 1:17 |
|
 |
|
hiob
|
Guerrillero napisał(a): A nie mylisz przypadkiem silnikĂłw VR z W?
Oznaczenie "W16" to nie mój wymysł, ale firmy Bugatti. VR to w zasadzie silnik rzędowy. Wyobraż sobie osiem pólitrówek ustawionych koło siebie w rzędzie, szyjkami w dół. Tak wygląda rzędowa ósemka. Ale jak się je porozchyla na boki, tak że będą się stykały szyjkami, to można je zagęścić. Taki silnik wygląda jak V, ale konstrukcyjnie jest bliższy rzędowemu, bo każdy korbowód ma swą własną panewkę i swoje wygięcie korbowodu.
Teraz gdy połączymy dwa takie silniki, te VR8 w ten sposób, że będą miały wspólny korbowód, to otrzymujemy coś, co jest w zasadzie silnikiem "V", ale każda strona tego silnika ma te cylindry porozchylane na boki. Mamy więc cztery rzędy cylindrów, po cztery cylindry w rzędzie. Taki właśnie silnik jest w Bugatti i z powodu dość dalekiego podobieństwa do litery "W" zaczęto go tak oznaczać.
Czyli silnik w układzie "W" to coś zupełnie innego, niż silnik VR. To dwa silniki VR połączone wspólnym wałem korbowym.
_________________ FORUM
YOU TUBE
|
| Pon, 20.11.2006, 1:18 |
|
 |
|
hiob
|
Guerrillero napisał(a): ]Tp Freightliner jest Europejski???
Nie mniej, niĹĽ Volvo. Century Class i Columbia to juĹĽ trucki opracowane przez Mercedesa, ktĂłry jest od lat wĹ‚aĹ›cicielem Freightlinera. Guerrillero napisał(a): Silnik VR5 byĹ‚ okrojonÄ… wersjÄ… VR6. W golfach 3 generacji VR6 byĹ‚y rzÄ™dowe, ale w 4 generacji pod tÄ… nazwÄ… byĹ‚ juĹĽ normalny silnik widlasty (tak przynajmniej czytaĹ‚em na forum golfa), a VR5 jest wĹ‚aĹ›nie z 4 generacji.
Silnik VR jest konstrukcyjnie bardziej silnikiem rzędowym, niż widlastym, ale VW chyba nie mylił nigdy tych oznaczeń. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby z silnika VR 6 usunąć jeden cylinder i zrobić VR 5. Ale silnika w układzie "V" z nieparzystą ilością cylindrów nikt jeszcze nigdy nie zrobił, bo jest to niemożliwe. Silniki "V" mają po dwa cylindry połączone ze sobą, więc z założenia musi ich być parzysta ilość.
_________________ FORUM
YOU TUBE
|
| Pon, 20.11.2006, 1:54 |
|
 |
|
ixxos
|
tak czy siak za duĹĽo tych cylinderkĂłw,
16
jak coś zacznie siadać to wszystko się rozsypie
W lokomotywach spalinowych, tych wielkich dumperach czy nawet statkach to silniki mają nie więcej niż 10 cylindrów,
oczywiście o ogromnej pojemności

_________________ A co to ??" "A po co ??" " A dlaczego ??" :
|
| Pon, 20.11.2006, 9:12 |
|
 |
|
pardon
Moderator
Samochód: hiszpański szajs
|
ixxos napisał(a): tak czy siak za duĹĽo tych cylinderkĂłw, 16 jak coĹ› zacznie siadać to wszystko siÄ™ rozsypie W lokomotywach spalinowych, tych wielkich dumperach czy nawet statkach to silniki majÄ… nie wiÄ™cej niĹĽ 10 cylindrĂłw, oczywiĹ›cie o ogromnej pojemnoĹ›ci 
a ja tam jestem zwolennikiem dużej ilości "garnków"  10 to minimum 
_________________ instalacje elektryczne bielsko-biała Czysciwo Bielsko pralnia dywanów puławy Domy Mieszkalne Pościel dla dzieci fan alfa romeo na wieki Moderator też człowiek - nabija posty i trolluje i ch*j
|
| Pon, 20.11.2006, 10:01 |
|
 |
|
Don2x44
|
Witam!
Prototyp samochodu ciężarowego Mercedes-Benz Actros SpaceMax jest wyposażony silnik OM 502 LA. Jest to 8-cylindrowa jednostka w układzie V, a nie jak cześć osób na forum pisze 9-cylindrowych. Silnik dysponuje mocą 598KM(wynika to zresztą z oznaczenia 18 60) przy 2800Nm...
Silnik OM 502 LA jest na rynku od 1996 roku po pewnych modyfikacjach, początkowo był montowany w Actros'ach, nie wiem czy czasem nawet jeszcze do SK nie trafiły.
O silniku W12 i pochodnych poczytacie tutaj:
Cytuj: Podstawę silnika W12 stanowią dwa bardzo wąskie 4-zaworowe moduły V6, odchylone względem siebie o kąt 72 stopni, które wraz ze wspólnym, 7-krotnie podpartym wałem korbowym tworzą konfigurację V-V, czyli W. Wewnątrz dwóch rzędów V6 kąt między cylindrami wynosi zaledwie 15 stopni. Link do tekstu źródłowego: http://www.vwclub.pl/Modele/VW%20Phateo ... zedruk.htm
PS. hiob: Bugatti naleĹĽy do Volkswagena
|
| Pon, 20.11.2006, 15:19 |
|
 |
|
kenji
|
hiob napisał(a): Podobno Magnum miaĹ‚ tylko pĹ‚askÄ… podĹ‚ogÄ™?
Podobno tak 
|
| Pon, 20.11.2006, 16:01 |
|
 |
|
Don2x44
|
kenji napisał(a): hiob napisał(a): Podobno Magnum miaĹ‚ tylko pĹ‚askÄ… podĹ‚ogÄ™? Podobno tak 
Nie tylko, w Europie tylko dwóch producentów samochodów ciężarowych oferuje zupełnie płaską podłogę , czyli tak jak wcześniej wspomnieliście: Renault AE/Magnum
oraz
Mercedes-Benz Actros w kabinie MegaSpace
Reszta ciągników siodłowych posiada "prawie" płaską podłoge lub jej brak, czyli: DAF XF105, Scania R, MAN TGA, VOLVO FH czy Iveco Stralis.
|
| Pon, 20.11.2006, 16:17 |
|
 |
|
kenji
|
Don2x44 napisał(a): oraz Mercedes-Benz Actros w kabinie MegaSpace
Aha, nie wiedziałem..
Scania T(te z "noskiem") też mają płaską podłogę.
Ostatnio edytowany przez kenji, Pon, 20.11.2006, 17:44, edytowano w sumie 1 raz
|
| Pon, 20.11.2006, 17:23 |
|
|