Obecny czas: Nie, 28.06.2026, 22:20

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 44 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Mercedes Actros 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sobótka
Globetrotter napisał(a):
No ja teĹĽ tam widze napis V9!!?? :wink: :)

A wyobrażasz sobie silnik V9 :wink: Ja osobiśnie nie... :lol: Chociaż ciekawe jak by chodził...

No ja teĹĽ sobie tego nie wyobraĹĽam ale moze to jakis ĹĽart!! :wink:

Pon, 02.10.2006, 15:57
Awatar użytkownika

Miejscowość: ZS
Samochód: E39 & S203
No ja teĹĽ sobie tego nie wyobraĹĽam ale moze to jakis ĹĽart!!

Po prostu światło się odbija od "8".

Pon, 02.10.2006, 16:51
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sobótka

Pon, 02.10.2006, 19:01
Awatar użytkownika

Miejscowość: Charlotte, NC
Samochód: 328i F30;M3 E90;126p
A wyobrażasz sobie silnik V9 :wink: Ja osobiśnie nie... :lol: Chociaż ciekawe jak by chodził...

Ten Ursus na Twoim avatarze miał jeden cylinder i też jakoś chodził, więc i 9-cylindrowy silnik w układzie V teoretycznie byłby możliwy. Nie miałby wiele sensu, ale to inna sprawa. :twisted:

Macie jakieś zdjęcia wnętrza Actrosa? Deski rozdzielczej, kabiny, łóżka itd? Bardzo dużo jest tu zdjęć auta z zewnątrz, ale mnie bardziej interesuje, jak wyglądają warunki pracy i życia kierowcy w Europie.

YOU TUBE

Nie, 19.11.2006, 14:41
Awatar użytkownika

Miejscowość: tu i tam....
4 cylindrowego i 5 (nie wiem czy ktoś takiego zbudował)
i połączyć to w V i by to działało tak jak należy
ale skoro tak piszesz

VW z Bugatti próbował zbudować 18 cylindrowca do swojego super bolidu
- 3 razy po 6 cylindrów ale moim zdaniem to też niewypał
i chyba na prototypie się skończyło

zbyt duża komplikacja może sprawiać ogromne problemy w działaniu :>

Nie, 19.11.2006, 16:36
Awatar użytkownika

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Nie, 19.11.2006, 20:17
Awatar użytkownika

nie wiem czy jest możliwe połączenie
4 cylindrowego i 5 (nie wiem czy ktoś takiego zbudował)
i połączyć to w V i by to działało tak jak należy
ale skoro tak piszesz

VW z Bugatti próbował zbudować 18 cylindrowca do swojego super bolidu
- 3 razy po 6 cylindrów ale moim zdaniem to też niewypał
i chyba na prototypie się skończyło

zbyt duża komplikacja może sprawiać ogromne problemy w działaniu :>

CiÄ…gle zdecydowali siÄ™ na eksperymentalny ukĹ‚ad i silnik „W 16”. SÄ… to w uproszczeniu połączone ze sobÄ… wspĂłlnym waĹ‚em korbowym dwa silniki volkswagena VR8, ktĂłry teĹĽ byĹ‚ nietypowym silnikiem.

ZaletÄ… VR8 miaĹ‚o być to, ĹĽe jest węższy, niĹĽ V8 i krĂłtszy niĹĽ rzÄ™dowa Ăłsemka. Tam korbowody łączÄ… siÄ™ z waĹ‚em rzÄ™dowo, ale przez „rozchylenie” cylindrĂłw na boki, moĹĽna je uĹ‚oĹĽyć gęściej. W silniku Bugatti połączono dwa takie silniki w ten sposĂłb, ĹĽe stykajÄ… siÄ™ korbowodami na wspĂłlnym wale korbowym.

Więcej tu popisu innowacyjnej myśli technicznej, niż logiki, ale jak się robi auto za półtora miliona dolarów, to można sobie eksperymentować.

Silnik V9 miaĹ‚by mniej sensu, bo cztery pary cylindrĂłw miaĹ‚yby dodatek w postaci jednego „nieobstawionego” cylinderka. Chyba, ĹĽe byĹ‚by to wĹ‚aĹ›nie taki ukĹ‚ad „VR9”, rzÄ™dowa dziewiÄ…tka, z piÄ™cioma cylindrami odchylonymi w jednÄ… stronÄ™, a czterema w drugÄ…. Tylko po co? I jak taki silnik zbalansować?

Jestem przekonany, ĹĽe napis mĂłwi „V8”, ale Ĺ›wiatĹ‚o spĹ‚ataĹ‚o nam figla i zmieniĹ‚o „8” na „9”.

YOU TUBE

Pon, 20.11.2006, 0:30
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
CiÄ…gle zdecydowali siÄ™ na eksperymentalny ukĹ‚ad i silnik „W 16”. SÄ… to w uproszczeniu połączone ze sobÄ… wspĂłlnym waĹ‚em korbowym dwa silniki volkswagena VR8, ktĂłry teĹĽ byĹ‚ nietypowym silnikiem.
A nie mylisz przypadkiem silnikĂłw VR z W?

Silnik V9? Skoro np VW miało V5 to czemu nie dałoby się zrobić V9?

Pon, 20.11.2006, 0:43
Awatar użytkownika

hiob, znalazłem na razie coś takiego:

Dzięki. Praktycznie więc zaraz za siedzeniami jest łóżko? A przestrzeń między siedzeniami też nie jest zupełnie płaska? Podobno Magnum miał tylko płaską podłogę? To rzeczywiście siedzenie na granicy dobę, czy dwie, zwłaszcza w teamie, to nie było zbyt zabawne. :cry: Ale za to deski rozdzielcze ładne! Dobrze, że "europejczycy", Volvo i Freightliner, troszkę to odmienili, bo amerykańskie trucki miały rzeczywiście "deski" z zegarami. Teraz wszyscy starają się, żeby to było jakoś ergonomicznie i estetycznie rozwiązane.

YOU TUBE

Pon, 20.11.2006, 0:57
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: ignorant motoryzacji
Samochód: hiszpański szajs
Teraz wszyscy starają się, żeby to było jakoś ergonomicznie i estetycznie rozwiązane.

i bardzo dobrze bo chyba wygoda i ergonomia są istotne dla kierowcy w długich trasach ... chociaż czasem troche gimnastyki by się przydało :> sięgając do jakiegoś urządzenia nieco dalej :>

Pon, 20.11.2006, 1:01
Awatar użytkownika

VW miał rzędową piątkę, nie widlastą. Silnik w układzie "V" ma połaczone korbowody cylindrów "od pary" na wspólnej panewce na wale, dlatego musi mieć parzystą liczbę tych cylindrów. Rzędowy może mieć dowolną ilość cylindrów. Najwyżej będzie pracował nieregularnie, ale to można poprawić wyważającymi wałkami.

YOU TUBE

Pon, 20.11.2006, 1:03
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Dobrze, że "europejczycy", Volvo i Freightliner, troszkę to odmienili, bo amerykańskie trucki miały rzeczywiście "deski" z zegarami.rozwiązane.
Tp Freightliner jest Europejski???

hiob napisał(a):
Guerrillero napisał(a):

VW miał rzędową piątkę, nie widlastą.
Silnik VR5 był okrojoną wersją VR6. W golfach 3 generacji VR6 były rzędowe, ale w 4 generacji pod tą nazwą był już normalny silnik widlasty (tak przynajmniej czytałem na forum golfa), a VR5 jest właśnie z 4 generacji.

Pon, 20.11.2006, 1:17
Awatar użytkownika

A nie mylisz przypadkiem silnikĂłw VR z W?

Oznaczenie "W16" to nie mój wymysł, ale firmy Bugatti. VR to w zasadzie silnik rzędowy. Wyobraż sobie osiem pólitrówek ustawionych koło siebie w rzędzie, szyjkami w dół. Tak wygląda rzędowa ósemka. Ale jak się je porozchyla na boki, tak że będą się stykały szyjkami, to można je zagęścić. Taki silnik wygląda jak V, ale konstrukcyjnie jest bliższy rzędowemu, bo każdy korbowód ma swą własną panewkę i swoje wygięcie korbowodu.

Teraz gdy połączymy dwa takie silniki, te VR8 w ten sposób, że będą miały wspólny korbowód, to otrzymujemy coś, co jest w zasadzie silnikiem "V", ale każda strona tego silnika ma te cylindry porozchylane na boki. Mamy więc cztery rzędy cylindrów, po cztery cylindry w rzędzie. Taki właśnie silnik jest w Bugatti i z powodu dość dalekiego podobieństwa do litery "W" zaczęto go tak oznaczać.

Czyli silnik w układzie "W" to coś zupełnie innego, niż silnik VR. To dwa silniki VR połączone wspólnym wałem korbowym.

YOU TUBE

Pon, 20.11.2006, 1:18
Awatar użytkownika

]Tp Freightliner jest Europejski???

Nie mniej, niż Volvo. Century Class i Columbia to już trucki opracowane przez Mercedesa, który jest od lat właścicielem Freightlinera.

Guerrillero napisał(a):
Silnik VR5 był okrojoną wersją VR6. W golfach 3 generacji VR6 były rzędowe, ale w 4 generacji pod tą nazwą był już normalny silnik widlasty (tak przynajmniej czytałem na forum golfa), a VR5 jest właśnie z 4 generacji.

Silnik VR jest konstrukcyjnie bardziej silnikiem rzędowym, niż widlastym, ale VW chyba nie mylił nigdy tych oznaczeń. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby z silnika VR 6 usunąć jeden cylinder i zrobić VR 5. Ale silnika w układzie "V" z nieparzystą ilością cylindrów nikt jeszcze nigdy nie zrobił, bo jest to niemożliwe. Silniki "V" mają po dwa cylindry połączone ze sobą, więc z założenia musi ich być parzysta ilość.

YOU TUBE

Pon, 20.11.2006, 1:54
Awatar użytkownika

Miejscowość: tu i tam....
16 :evil:
jak coś zacznie siadać to wszystko się rozsypie
:>
W lokomotywach spalinowych, tych wielkich dumperach czy nawet statkach to silniki mają nie więcej niż 10 cylindrów,
oczywiście o ogromnej pojemności
:twisted:

Pon, 20.11.2006, 9:12
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: ignorant motoryzacji
Samochód: hiszpański szajs
tak czy siak za duĹĽo tych cylinderkĂłw,
16 :evil:
jak coś zacznie siadać to wszystko się rozsypie
:>
W lokomotywach spalinowych, tych wielkich dumperach czy nawet statkach to silniki mają nie więcej niż 10 cylindrów,
oczywiście o ogromnej pojemności
:twisted:

a ja tam jestem zwolennikiem dużej ilości "garnków" :P 10 to minimum :lol:

Pon, 20.11.2006, 10:01
Awatar użytkownika

Prototyp samochodu ciężarowego Mercedes-Benz Actros SpaceMax jest wyposażony silnik OM 502 LA. Jest to 8-cylindrowa jednostka w układzie V, a nie jak cześć osób na forum pisze 9-cylindrowych. Silnik dysponuje mocą 598KM(wynika to zresztą z oznaczenia 1860) przy 2800Nm...

Silnik OM 502 LA jest na rynku od 1996 roku po pewnych modyfikacjach, początkowo był montowany w Actros'ach, nie wiem czy czasem nawet jeszcze do SK nie trafiły.

O silniku W12 i pochodnych poczytacie tutaj:
Cytuj:
Podstawę silnika W12 stanowią dwa bardzo wąskie 4-zaworowe moduły V6, odchylone względem siebie o kąt 72 stopni, które wraz ze wspólnym, 7-krotnie podpartym wałem korbowym tworzą konfigurację V-V, czyli W. Wewnątrz dwóch rzędów V6 kąt między cylindrami wynosi zaledwie 15 stopni.

Link do tekstu źródłowego: http://www.vwclub.pl/Modele/VW%20Phateo ... zedruk.htm

PS. hiob: Bugatti naleĹĽy do Volkswagena

Pon, 20.11.2006, 15:19
Awatar użytkownika

Podobno Magnum miał tylko płaską podłogę?

Podobno tak ;-)

Pon, 20.11.2006, 16:01
Awatar użytkownika

hiob napisał(a):
Podobno Magnum miał tylko płaską podłogę?

Podobno tak ;-)

Nie tylko, w Europie tylko dwóch producentów samochodów ciężarowych oferuje zupełnie płaską podłogę , czyli tak jak wcześniej wspomnieliście: Renault AE/Magnum
oraz
Mercedes-Benz Actros w kabinie MegaSpace

Reszta ciągników siodłowych posiada "prawie" płaską podłoge lub jej brak, czyli: DAF XF105, Scania R, MAN TGA, VOLVO FH czy Iveco Stralis.

Pon, 20.11.2006, 16:17
Awatar użytkownika

oraz
Mercedes-Benz Actros w kabinie MegaSpace

Aha, nie wiedziałem..

Scania T(te z "noskiem") też mają płaską podłogę.

Ostatnio edytowany przez kenji, Pon, 20.11.2006, 17:44, edytowano w sumie 1 raz

Pon, 20.11.2006, 17:23
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 44 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna