Obecny czas: Sob, 06.06.2026, 10:07

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 427 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22  Następna
Alfa Romeo 159 / 159 Sportwagon / 159 GTA 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białystok
Samochód: VW Passat CC 1.8 TSI
Ja nie jezdziłem ale widziałem pare filmow z 147 GTA w akcji. Podstrownosc to jej drugie imie. Wciskasz gaz, srecasz koła a auto i tak jedzie prosto dymiac z opon. Niektorzy zapomnieli ze oprocz jazdy na wprost samochod czasem musi skrecac.

Śro, 18.10.2006, 22:01
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Samochód: Audi A4 B8 Avant
marcel911 ma jakąś obsesję na punkcie podsterowności. Uparcie twierdził, że np Mazda 3 MPS NA PEWNO będzie cholernie podsterowna bo ma 260KM i napęd na przód. Niestety, z testów które przeprowadzili zagraniczni dziennikarze to nie wynika (linki są w stosownym temacie) a tego już nasz szanowny ekspert nie był w stanie skomentować.

Czw, 19.10.2006, 8:13
Awatar użytkownika

Koledzy fizyki sie nie ominie, podobno inzynierowie saaba obliczyli, ze max bez szpery to około 230km na przednia os, pwyzej auto zaczyna sie zachowywac coraz gorzej. Fizyki sie nie ominie, chyba, ze zainstaluje szpere jak pisałem, moze mazda ja ma i dlatego dobrze jeździ, nei wiem.

Czw, 19.10.2006, 14:30
Awatar użytkownika

Miejscowość: Grudziądz
Koledzy fizyki sie nie ominie, podobno inzynierowie saaba obliczyli, ze max bez szpery to około 230km na przednia os, pwyzej auto zaczyna sie zachowywac coraz gorzej. Fizyki sie nie ominie, chyba, ze zainstaluje szpere jak pisałem, moze mazda ja ma i dlatego dobrze jeździ, nei wiem.
ciekawe z jakiego wzoru skorzystali ci inzynierowie :0

powiem tak alfa 147 328ps była na torze :!: szybsza niż impreza sti oraz bmw M3, wiec jakos upada ta wasza "fizyka" ;)

Czw, 19.10.2006, 14:32
Awatar użytkownika

Miejscowość: Mrągowo
Samochód: Opel Astra G Sedan
Piękna stylistyka,zapewne świetny silnik,no i auto pewnie na 100% dostanie napęd na 4 koła.
Ciekawe czy zastanawiają się nad wersją kombi,bo jak by powstała ta wersja to ja od razu biorę tą wersję. :mryellow:

Czw, 19.10.2006, 15:41
Awatar użytkownika

Miejscowość: O-ca :)
Ciekawe czy zastanawiają się nad wersją kombi,bo jak by powstała ta wersja to ja od razu biorę tą wersję

dokladnie tak jak mówisz bracie, Sportwagon wymiata na całej lini 8)

Czw, 19.10.2006, 15:59
Awatar użytkownika

Samochód: Fiat Bravo 1.8 GT
A mnie jakos kombiaki specjalnie nie pociagaja. Na wakacyjne wyjazdy sa jak znalazl ale wolalbym sedana. Moze to sie zmieni jak bede mial dzieci :lol: To i tak bede im kazal jezdzic w ciasnym coupe :mryellow: Ale to nie zmienia faktu ze Alfa 159 kombi wymiata na calej lini wsrod kombiakow.

Pią, 20.10.2006, 11:45
Awatar użytkownika

Wracając do Mazdy właśnie wyczytałem, ze ma przednia blokade dyferencjału, a wiec to fakt, że jeździ przyzwoicie pomimo tej mocy FWD.

Pią, 20.10.2006, 15:22
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawichost
Ja słyszłem że maksymalną mocą jaką mogą posiadać samochody z FWD to 250 koni bo później po prostu nie mogą przenieści tej mocy na drogę i jednocześnie skręcać.

Pią, 20.10.2006, 15:48
Awatar użytkownika

Ja słyszłem że maksymalną mocą jaką mogą posiadać samochody z FWD to 250 koni bo później po prostu nie mogą przenieści tej mocy na drogę i jednocześnie skręcać.

FWD nie moze całej tej mocy wykorzystać, co nie oznacza odrazu, ze jak jest duza moc to źle jeździ są przecież samochody z mniejszą moca które źle jeźdzą.

Pozatym jak już wyło wspomniane 340konne 147GTA pobiło na torze 280konna Imprezą STI i BMW M3 323KM (topgear)
Porsche 911 Carrera S 1.28.9 (very wet)
Mitsubishi Evo VIII 1.28.9
BMW Alpine Z8 1.29.0
Mercedes CL65 1.29
Alfa 3.7 GTA 1.30.0
Subaru Impreza STI 1.30.1
Vauxhall Monaro VXR 1.30.1
Aston Martin DB7 GT 1.30.4
Golf R32 1.30.4
Audi S4 1.30.9
Porsche 911 turbo 1.31.0
Vauxhall VX 220 turbo 1.31.3
Honda NSX Type R 1.31.6
BMW M3 1.31.8

Pozatym Alfa 159 GTA nie bedzie miała FWD tylko AWD wiec o czym ta dyskusja

Pią, 20.10.2006, 15:54
Awatar użytkownika

FWD nie moze całej tej mocy wykorzystać, co nie oznacza odrazu, ze jak jest duza moc to źle jeździ są przecież samochody z mniejszą moca które źle jeźdzą.

polonez ma RWD i pewnie jeĹşdzi lepiej niz alfa z FWD :lol: :lol:

Sob, 21.10.2006, 11:48
Awatar użytkownika

polonez ma RWD i pewnie jeĹşdzi lepiej niz alfa z FWD

W najnowszym Auto Moto jest porownanie 3 rodzajow napedow i kierowcy testowi swietnie to skomentowali: "rodzaj napedu np.tylny nie oznacza od razu ze auto bedzie sie swietnie prowadzic i bedzie idealne do driftingu". POdano wlasnie przyklad poloneza ktory mimo tylnego napedu nie prowadzi sie najprzyjemniej. "Prowadzenie zalezy tez w duzym stopniu od ogolnych cach danego modelu auta i rodzaj napedu nie zawsze powie nom wszystko o jego prowadzeniu".

Tak wogole to Alfa 159 nie miala i raczej nie bedzie miala problemow z trakcja wiec w czym problem :?: A wlasnie Alfa 147 GTA Autodelta w pewnym stopniu łamie prawa fizyki dotyczace aut przednionapedowych.

Sob, 21.10.2006, 13:04
Awatar użytkownika

alfa 159 w teście łosia prowadzi sie lepiej niż BMW 3 i Merc C, nie mowiac o pezotach, hondach(ktora byla ostatnia) fordach, oplach itd...

Sob, 21.10.2006, 13:09
Awatar użytkownika

Miejscowość: Toronto Poland
Samochód: Volvo V-50 + Panda
alfa 159 w teście łosia prowadzi sie lepiej niż BMW 3 i Merc C, nie mowiac o pezotach, hondach(ktora byla ostatnia) fordach, oplach itd...

Kolego Mac_Abra ;) Jak sie wkurze i rzuce kamieniem, to z Torunia przez Stolno wyladuje on na rynku w Grudziadzu ;) Alfa 159 rzeczywiscie prowadzi sie bardzo dobrze, ba aktualnie chyba najlepiej jako przednionapedowka. Poczekajmy jednak na nowe Mondeo...... Rozumie pugi, cytryny i inne ale do Forda prosze z szacuneczkiem... :)

Sob, 21.10.2006, 18:22
Awatar użytkownika

Jak sie wkurze i rzuce kamieniem, to z Torunia przez Stolno wyladuje on na rynku w Grudziadzu

zwłaszcza ze teraz mamy nową, wyremontowaną droge :)
Rayers napisał(a):
Poczekajmy jednak na nowe Mondeo...... Rozumie pugi, cytryny i inne ale do Forda prosze z szacuneczkiem...
156 prowadzila sie lepiej od mondeo, wiec 159 smiem twierdzic ze rowniez bedzie lepsza, bo obecna ewloucje forda pobiła wrecz ;)

Sob, 21.10.2006, 20:06
Awatar użytkownika

Rayers napisał(a):
Poczekajmy jednak na nowe Mondeo...... Rozumie pugi, cytryny i inne ale do Forda prosze z szacuneczkiem...
156 prowadzila sie lepiej od mondeo, wiec 159 smiem twierdzic ze rowniez bedzie lepsza, bo obecna ewloucje forda pobiła wrecz ;)

Niestety nie jeździłem Alfą więc trudno mi porównywać, ale np na WhatCar prowadzenie (Ride & handling) Alfy 156 ocenili:
Sound handling but ride can be awful (2 punkty)
Alfy 159:
Comfortable and assured, but not huge fun (3 punkty)
Forda Modeo
The Mondeo excels on all fronts (5 punktĂłw)

http://www.whatcar.co.uk/car-review-sum ... A=4&RT=443
http://www.whatcar.co.uk/car-review-sum ... A=4&RT=773
http://www.whatcar.co.uk/car-review/ford-mondeo/281/

Nie twierdze, zę są nieomylini, ale skoro tak słąbo oceniają Alfy to jednka chyba coś musi być na rzeczy, przecież tego chyba z palca nie wyssali

mms://ms.groovygecko.net/groovyg/client ... 512kws.wmv
mms://ms.groovygecko.net/groovyg/client ... o_512k.wmv

W tych filmikach ocenili w kategorii (on the road):
Alfa 159 3 z 5 punktĂłw
Ford Modeo 4 z 5 punktĂłw

Sob, 21.10.2006, 23:16
Awatar użytkownika

zawsze wiadomo, ze nowe Fordy prowadza sie lepiej od Alf czy nawet niejednego bmw i mercedesa.

Nie, 22.10.2006, 7:53
Awatar użytkownika

Rozni ludzie - rozne opinie na temat tych samych aut.
Wedlug zespolu Europejskich dziennikarzy Alfa 159 prowadzi sie lepiej od Forda Mondeo:

http://www.youtube.com/watch?v=JBGxuQauU1I

Alfa zajela 1 miejsce - ma najlepsze zawieszenie w swojej klasie a Mondeo znalazlo sie na 3 miejscu.
WhatCAr opiera sie w duzej mierze na odczuciach subiektywnych co mozna odczytac po formie ich ocen np. "Comfortable and assured, but not huge fun". Dla jednego czlowieka fun jet czyms innym niz dla drugiego.
Pozatym nigdy nie bylem zdania ze "Ford g.. wort" jednak jak w co 2gim nr Auto Swiata czytam jak wlasciciele skarza sie jak ich Mondeo rdzewieja po 3 latach uzytkowania wtedy legendarny fun z prowadzenia tych aut traci na znaczeniu.Sa to samochody dobre a nawet bardzo jednak wykonane bardzo niechlujnie. Alfa tez nie slynie z bezawaryjnosci jednak jakos nie slyszalem o zardzewialych 156 czy 159. W tych czasach to juz wstyd i chanba kiedy producent nie potrafi zabezpieczyc auta przed korozja. Rdzewieja:klapa bagaznika, progi, drzwi.

Nie, 22.10.2006, 9:54
Awatar użytkownika

W tych czasach to juz wstyd i chanba kiedy producent nie potrafi zabezpieczyc auta przed korozja. Rdzewieja:klapa bagaznika, progi, drzwi.

Przynajmniej nie trzeba wymieniać amorów co 20.000 km a silnik nie pada po 100.000 km w Alfach 156 niestety się to zdarzało.

Ale masz rację, że nie powinna rdza wychodzić, coprawa jest gwarancja i to usuwają (chyba) ale nie wyglada to za ciekwie, w pierwszym Focusie też tak bywao, w nowym to poprawili, wiec i pewnie nowe Modeo bedzie wolne od tego.

A wracając do jazdy, to tez widziałem testy gdzie Alfa w slalomie miałą mneijszą prędkośc niż BMW, a przecież w innym miałą większą, to wszystko zalezy od procedur testowych, można tak je nagiąć, ze wygra ten samochód który sie chce :D

Nie, 22.10.2006, 10:19
Awatar użytkownika

Miejscowość: Turek
Samochód: Alfa Romeo 147 JTD
Przynajmniej nie trzeba wymieniać amorów co 20.000 km a silnik nie pada po 100.000 km w Alfach 156 niestety się to zdarzało

Co ty za herezje głosisz. Mam T.Sparka, przejechane ponad 130 tys i jeszcze nic nie padło. Silnik chodzi jak żyleta. Trzeba tylko dokonywać wszelkich wymian płynów, filtrów i pasków w terminie. Przede wszystkim trzeba dbac o auto. Co do wielowahaczowego zawieszenia 156 to nie jest może zbyt trwałe, ale wytrzymuje troszeczke więcej niz napisałeś.

Widać aston łatwo dajesz się ponieść stereotypom, a to zły nawyk

Nie, 22.10.2006, 12:26
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 427 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22  Następna