Obecny czas: Nie, 07.06.2026, 23:25

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 
Ciągniki PRONAR 
Autor Wiadomość
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: ignorant motoryzacji
Samochód: hiszpański szajs
Post CiÄ…gniki PRONAR
Poslkie ciągniki firmy PRONAR (niżej wymienione modele to najmniejsze i najsłabsze w ofercie ... mocniejsze zapodam później)

Żubroń 2048A [48 KM]:
Image

320AM [35 KM]:
Image

320AMK [36KM]:
Image

82A [81 KM]:
Image

82SA [81 KM]:
Image

82TSA [90 KM]:
Image

1025A [105 KM]:
Image

1221A [130KM]
Image

1523A [151 KM]
Image

http://www.pronar.pl

Sob, 06.05.2006, 16:05
Awatar użytkownika

Miejscowość: tu i tam....
ten pierwszy jest cudaczny - fujjjjj :x głównie przez te światła w masce silnika, i dziwacznie ukształtowaną kabinke

Reszta już na szczęście wygląda jak traktory 8)

Sob, 06.05.2006, 17:35
Awatar użytkownika

Miejscowość: Miechów
Te ciągniki w porównianiu do zachodnieej konkurencji są bardzo słabe i pod wzgledem technicznym i jakościowym a także wyposażenia ponieważ w zachodnim ciagniku o mocy ok 100 koni mechanicznych klimatyzacja jest w standardzie a w ciagnikach Pronar do klimatyzacji trzeba dopłacić.Mam znajomego który ma ciagnik Pronar 1025 A i widzę jak do niego co 2 tygodnie przyjeżdża serwis coś naprawić albo uszczelnić bo ciągnik ma mnóstwo wycieków a traktor nie jest stary,ma 2 lata i jest jeszcze na gwarancji.Ale ciągniki Pronar mają jedną zaletę dzięki której są bardzo chętnie kupowane przez rolników a mianowicie CENĘ!!Za ciagnik 1221A trzeba zapłacić ok.152 tys złotych a za ciagnik zachodniej produkcji o prównywalnej mocy trzebabyło by zapłacić ok.200 tysięcy złotych

Sob, 06.05.2006, 18:04
Awatar użytkownika

Miejscowość: z brzucha mamy:D
Ładne te traktory ale straszny niewypał.Silnik mają od stareko MTZ poprzez dodanie do niektórych ciagników cylindrów.W kabinie bardzo strasznie:( ,ciemno,dziadajsko,a komfort jazdy jest troche lepszy niż nawet w ursusie c380

Sob, 06.05.2006, 18:05
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: ignorant motoryzacji
Samochód: hiszpański szajs

Ciągniki Pronar są produkowane w trzech seriach: Pronar I Pronar II i Pronar P5. Te pierwsze to ciągniki sadownicze i lekkie rolnicze. Ich silniki osiągają moc od 35 do 151KM. Pronar II to ciągniki średnie dla średnich gospodarstw. Ciągniki serii P5 to ciągniki dla najbardziej wymagających rolników.
Z serii I użyję jako przykładu ciągnika 1523A.
Jest wyposarzony w silnik MTZ o mocy 151 KM. Pojemność skokowa to 7,1 l.
Zdobył już uznanie w oczach rolników jako ciągnik dla średnich gospodarstw.

Seria II: Jako przykład ciągnik PRONAR 1221AII.
Jego silnik produkcji MTZ o pojemności 7,12 l osiąga moc 131KM. Idealnie nadaje się do prac w chlewniach lub do transportu przyczep.

Seria P5: Ciągnik PRONAR 5135. Wyposarzony jest w silnik MTZ o pojemności 4,5 l osiągający moc 100 KM. Nadaje sie dla średnich gospodarst jako ciągnik do prac z siewnikiem lub rozsiewaczem.

Fotki:
Pronar I:
Image
Image
Image
Pronar II:
Image
Image
Image
Pronar P5:
Image
Image
Image

Sob, 02.09.2006, 11:00

ostanio widziałem takiego z bliska i sie przestraszyłem że to aż takie badziewie nawet po cenie złomowej bym tego nie kupił. A ja tu narzekałem ze usrusy są do kitu a w porównaniu z pronar to ursus jest high tech

Nie, 10.09.2006, 21:20

Miejscowość: Jarocin, Poznań
ostanio widziałem takiego z bliska i sie przestraszyłem że to aż takie badziewie nawet po cenie złomowej bym tego nie kupił. A ja tu narzekałem ze usrusy są do kitu a w porównaniu z pronar to ursus jest high tech

ael narzekasz... oceniasz traktory tylko po tym jak wygladaja?sadze ze wedlug ciebie kazdy traktor powinien wygladac jak john deere :twisted:

Nie, 10.09.2006, 21:45

Miejscowość: PIOTRKOW TRYB
koledzy wypowiem sie troszku :mryellow: o ciągniku pronar p5jeździłem tym troszke na pokazie i stwierdzam ze są tobardzo dobre ciągniki niemaja ani jednej czesci bialoruskiej silniki to iveco lubperkins układ napendowy firmy zf a reszta Polska lub zachodnia silniki maja moc od 80 do 100 konikow co ja bede wiecej pisal sami zobaczcie podam wamstronke tamjest wnętrze tego ciagnika
http://www.pronar.pl/p5/pronar_p5.html

Pon, 11.09.2006, 12:02

tef napisał(a):

ael narzekasz... oceniasz traktory tylko po tym jak wygladaja?sadze ze wedlug ciebie kazdy traktor powinien wygladac jak john deere :twisted:

nie uważam że kazdy ciągnik powinien wyglądac jak john deere tylko fendt a zresztą nie wygląd sie liczy bo każdy ciągnik dobrze wygląda nawet z widoku to do niedawne mi sie tez te pronar podobały .
ja mam od 4 lat fendta z 84 roku i nic przy nim nie trzeba było naprawiac wszystko chodzi jak miodzio i nie ma plam oleju pod nim . A do pronara to trzeba dolewać z 5 L co dwa dni . co jest troche przesadą siedzenie według mnie nie wygodne i wogóle bleeee. gostek co go ma mi mówił że ciągle ma jakieś drobne problemy . A co do wyposarzenia to stare ursusy są na podobnym poziomie .

Pon, 11.09.2006, 14:43
Awatar użytkownika

dziadek mojego kolegi ma ursusa od 40 lat i tylko pare razy coś sie w nim zapsuło. pronar to polska firma??

Wto, 12.09.2006, 6:04
Awatar użytkownika

Miejscowość: ZS
Samochód: E39 & S203
pronar to polska firma??

Białoruska 8)

Wto, 12.09.2006, 15:57
Awatar użytkownika

Miejscowość: z brzucha mamy:D
Białoruska

To jest polska firma,produkuja ciagniki i kombajn w polsce w miejscwości Narew.

Wto, 12.09.2006, 19:29

Miejscowość: PIOTRKOW TRYB
Cytuj:
Białoruska

To jest polska firma,produkuja ciagniki i kombajn w polsce w miejscwości Narew.

To Polska firma produkuja ciągniki,przyczepy,ładowacze,maszyszyny komunalne a kombajny sprowadzaja z bialorusi
CiÄ…gniki P5 to polska konstrukcja na zachodnich podzespolach ja sam zamowilem taki 100konny z silnikiem iveco jak go dostane to podziele sie wrazeniami z jazdy ale co dotej pory ustalilem to bardzo ciekawa konstrukcja udana kabinka nie to co w ursusie -ursus to przestarzala konstrukcja
ja za mojego p5 zaplacilem z full wypasem 175tys zl

Śro, 13.09.2006, 18:10
Awatar użytkownika

A znacie może jakieś szcegóły nowej serii która ma zwać sie P7???Może będzie coś w przedziale 170-210 koni a moze dociążą przód bo 1221A ma za lekki przód do pracy z Ibisem czwórką 4X40!Oby to poprawili a kabiny także by mogli troche poprawić

Śro, 13.09.2006, 18:31

no i mogli by cos zrobić żeby tak olej z nich nie kapał , kabina też niech zmienią a ja moje zdanie o nich może zmienie

Śro, 13.09.2006, 18:53

Miejscowość: z mamy
a co z widocznością i promieniem skrętu czy doruwnuje traktorom zachodnim :?:

Śro, 13.09.2006, 20:03
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zagłębie Dąbrowskie
Samochód: Bravo T-Jet
Wszystkie fajne oprĂłcz tych poczÄ…tkowych :twisted: .

A tak na marginesie to istnieje jeszcze URSUS bo nie mogę znaleźć jego stronki internetowej :/

Fan włoskich samochodów od zawsze na zawsze

Śro, 13.09.2006, 20:25
Awatar użytkownika

A tak na marginesie to istnieje jeszcze URSUS bo nie mogę znaleźć jego stronki internetowej :/

Istnieje i jeszcze troszke pociagnie:www.ursus.com.pl

Czw, 14.09.2006, 10:50
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ]