|
|
Obecny czas: Czw, 07.05.2026, 23:50
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Honda Civic 1.8 vs. Audi A3 1.6 Ambiente
|
| Autor |
Wiadomość |
|
Tornan
|
Ankieta na z pozoru może być niedorzeczna. Ale to tylko pozory. O taki wybór pytałem już pare osób i odpowiedzi były różne. Chciałbym żeby teraz zostało to ostatecznie rozstrzygnięte. Przy głosowaniu zwróćcie proszę uwagę na cenę obu samochodów i wyposażenie. Ja osobiście głosuję na Hondę bo o prawie 20k tańsza a 3 razy lepiej wyposażona. I nie liczy się w tym przypadku dla mnie prestiż marki Audi (ludzie śmiało porównują ją do BMW czy Mercedesa) tylko wartość ekonomiczna. Audi dla mnie przegrywa bo w porównaniu do Hondy nie ma nic (oprócz prestiżu) a dodatkowo jest właśnie o te 20k droższe.
A teraz troszkÄ™ danych technicznych i ceny:
Honda - 68 900 PLN
Rodzaj silnika - benzynowy
Pojemność silnika [cm3] - 1799
Moc maksymalna [KM/kW] (obr./min.) - 140 / 103 ( 6300 )
Maks. moment obr. [kGm/Nm] - 17.7 / 174 ( 4300 )
Skrzynia biegĂłw - 6 - biegowa; manualna
Przyspieszenie (od 0 do 100km/h [s]) - 8.9
Prędkość maksymalna [km/h] - 205
ZuĹĽycie paliwa - cykl miejski [l/100km] - 8.2
ZuĹĽycie paliwa - cykl mieszany [l/100km] - 6.4
ZuĹĽycie paliwa - cykl pozamiejski [l/100km] - 5.4
WyposaĹĽenie:
Poduszka powietrzna kierowcy, Poduszka powietrzna pasażera, Poduszki powietrzne boczne, ABS, ESP, Wspomaganie kierownicy, Regulowana kolumna kierownicy, Klimatyzacja, Elektryczne szyby, Elektryczne lusterka, Centralny zamek, CD, Radio, Komputer pokładowy i masa rzeczy więcej bez dopłat (standard)
Moc maksymalna [KM/kW] (obr./min.) 102 / 75 ( 5600 )
Maks. moment obr. [kGm/Nm] 15.1 / 148 ( 3800 )
Skrzynia biegĂłw 5 - biegowa; manualna
Przyspieszenie (od 0 do 100km/h [s]) 11.9
Prędkość maksymalna [km/h] 185
ZuĹĽycie paliwa - cykl miejski [l/100km] 9.6
ZuĹĽycie paliwa - cykl mieszany [l/100km] 7
ZuĹĽycie paliwa - cykl pozamiejski [l/100km] 5.5
WyposaĹĽenie:
Poduszka powietrzna kierowcy, Poduszka powietrzna pasażera, Poduszki powietrzne boczne, ABS, Wspomaganie kierownicy, Regulowana kolumna kierownicy, Elektryczne szyby, Elektryczne lusterka, Centralny zamek a reszta za dopłatą.
Pozdrawiam
|
| Wto, 29.08.2006, 15:48 |
|
 |
|
-=Sadek=-
|
Honda jest IMO ładniejsza, tańsza, mocniejsza, oszczędniejsza i lepiej wyposażona. Audi nie ma czego szukać 
_________________ ^^
|
| Wto, 29.08.2006, 15:54 |
|
 |
|
Tornan
|
Proszę choćby jednym zdaniej uzusadniać, dlaczego?
|
| Wto, 29.08.2006, 16:17 |
|
 |
|
sl65amg
|
a ja z wyborem poczekam na civ'a 3d
_________________ NIE KIKAJ W TO
Kto zajmuje sie Twoja dziewczyna gdy ty jestes tu?
ze swiata statystyk-90% właścicieli BMW kupiło je tylko dlatego, że nie potrafiło przeliterować słowa Mercedes ;)
|
| Wto, 29.08.2006, 16:22 |
|
 |
|
-=Sadek=-
|
Tornan napisał(a): ProszÄ™ choćby jednym zdaniej uzusadniać, dlaczego? ProszÄ™ bardzo: -=Sadek=- napisał(a): Honda jest IMO Ĺ‚adniejsza, taĹ„sza, mocniejsza, oszczÄ™dniejsza i lepiej wyposaĹĽona.
_________________ ^^
|
| Wto, 29.08.2006, 16:26 |
|
 |
|
Dżony
|
Jak dla mnie lepsza jest Honda bo
-=Sadek=- napisał(a): Honda jest IMO Ĺ‚adniejsza, taĹ„sza, mocniejsza, oszczÄ™dniejsza i lepiej wyposaĹĽona
i w dodatku bardziej lubiÄ™ tÄ™ markÄ™ niĹĽ VW przepraszam Audi 
_________________ http://jkbudownictwo.pl/ - Projektowanie CAD, kosztorysowanie budowlane, wydruki wielkoformatowe, poligrafia . https://www.facebook.com/jkbudownictwo
|
| Wto, 29.08.2006, 16:32 |
|
 |
|
Tornan
|
-=Sadek=- napisał(a): Tornan napisał(a): ProszÄ™ choćby jednym zdaniej uzusadniać, dlaczego? ProszÄ™ bardzo: -=Sadek=- napisał(a): Honda jest IMO Ĺ‚adniejsza, taĹ„sza, mocniejsza, oszczÄ™dniejsza i lepiej wyposaĹĽona.
Ty już uzasadniłeś  . Chodziło mi o ludzi którzy głosowali później a nic nie napisali. Np chciałbym przeczytać argumenty osoby która zagłosowała na Audi.
Pozdrawiam.
|
| Wto, 29.08.2006, 16:33 |
|
 |
|
Dżony
|
Tornan napisał(a): prestiĹĽ marki Audi (ludzie Ĺ›miaĹ‚o porĂłwnujÄ… jÄ… do BMW czy Mercedesa)
To żeś palnoł 
_________________ http://jkbudownictwo.pl/ - Projektowanie CAD, kosztorysowanie budowlane, wydruki wielkoformatowe, poligrafia . https://www.facebook.com/jkbudownictwo
|
| Wto, 29.08.2006, 16:42 |
|
 |
|
markus
Samochód: Audi A4 B8 Avant
|
COLD CACA napisał(a): Tornan napisaĹ‚: prestiĹĽ marki Audi (ludzie Ĺ›miaĹ‚o porĂłwnujÄ… jÄ… do BMW czy Mercedesa)
To żeś palnoł Mr. Yellow
WyraĹşnie cierpisz na antyVW fobiÄ™.
Gdybym miał wybierać to bez dwóch zdań wziąłbym Hondę. Po pierwsze jest o niebo ciekawsza stylistycznie, po drugie jest mocniejsza, po trzecie tańsza, po czwarte japońska. A3 to bardzo dobry samochów ale raczej nie można wskazać by rzeczy, którą bije Hondę na głowę.
_________________ http://www.exoticcars.pl
|
| Wto, 29.08.2006, 17:27 |
|
 |
|
Tornan
|
COLD CACA napisał(a): Tornan napisał(a): prestiĹĽ marki Audi (ludzie Ĺ›miaĹ‚o porĂłwnujÄ… jÄ… do BMW czy Mercedesa) To ĹĽeĹ› palnoĹ‚ 
Ale tak jest! Spotkałem się z tym niejednokrotnie, że różni ludzie mówili naprawdę różne rzeczy. Jedni woleli to inni tamto. Poza tym co powiesz o A8? Czy nie jest to klasa BMW7? A A6 nie równa się BMW5? W/g mnie są to produkty tej samej klasy.
|
| Wto, 29.08.2006, 18:38 |
|
 |
|
greq19
|
_________________ http://change.menelgame.pl/change_please/8034407/
|
| Wto, 29.08.2006, 19:06 |
|
 |
|
aston
|
Oba samochdoy mają FWD, więc to że Audi ma niby większy prestiż mnie nei rusza bo w końcu to jest nadal Golf, chiciaż troche inny.
Czy mozan sie kierować z wyborze samochodu?
Wygladem
-tu u mnei wygląda o wiele ciekwszy stylistycznie Civic, coperawa cierpi na tym widocznośc, ale cóż.
Silnik
-tu znowu Honda, większa pojemność, mneijsze spalanie, lepsze osiagi i w dodatku 6biegowa skrzynia biegów
Cena
-tu nie ma co mówić, różnica w cenie po uwzględniuniu w Audi ESP i klimatyzacji (9.254zł) wynosi 26.329zł, no i nadal Audi zostaje samochodem z o 38KM słabszym silnikiem, gorszymi osiagami i wyzszym spalaniem, no i Audi ma trylko 3 drzwi w tej cenie
_________________ Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
|
| Wto, 29.08.2006, 19:08 |
|
 |
|
Tornan
|
Dlatego właśnie zaskakuje ta różnica w cenie... Dla mnie to jest NIENORMALNE!!! Ale co ja się będę. To nie ja ustalam te ceny i nie ja ewentualnie na tym tracę heh.
Pozdrawiam.
|
| Wto, 29.08.2006, 19:14 |
|
 |
|
greq19
|
Tornan napisał(a): Dlatego wĹ‚aĹ›nie zaskakuje ta różnica w cenie... Dla mnie to jest NIENORMALNE!!! Ale co ja siÄ™ bÄ™dÄ™. To nie ja ustalam te ceny i nie ja ewentualnie na tym tracÄ™ heh.
Pozdrawiam.
to jest własnie magia marki płaci sie niestety za znaczek a nie za samochód 
_________________ http://change.menelgame.pl/change_please/8034407/
|
| Wto, 29.08.2006, 19:22 |
|
 |
|
johny
Moderator
Samochód: Nazi-coupe 3.0 R6 Pb
|
dobre porównanie pokazujące, że ludzie są skłonni wydać sporo wiecej kasy na Golfa w przebraniu, na tym polega magia prestiżowych marek, nie ma jakiś konkretnych powodów, patrząc na cyferki, wyposażenie i tym podobne sprawy aby wybrać Audi, jedak A3 sprzedaje sie wyśmienicie i nie tylko dlatego że ludzi chcą mięc auto prestiżowej marki, to świetnie wykonany i dopracowany samochód, i można docenić to majac z nim doczynienia, bo patrząc na suche dane nie można tego stwierdzić, ja wybieram Audi, wiadomo dlaczego.I jeszcze jedno, w niemczech A3 aż takie drogie nie jest, w Polsce to auto dla osób dosć majętnych.
_________________ To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy
Broń Masowego Wyprzedzania
|
| Wto, 29.08.2006, 20:00 |
|
 |
|
hideharu
Samochód: Toyota
|
Biore Honde za wyglad, osiagi i japonska precyzje i niezawodnosc
|
| Wto, 29.08.2006, 20:10 |
|
 |
|
Tyomaj
|
Wybieram Honde, na ĹĽywo przezentuje siÄ™ bajecznie  Civic ma same zalety, a Audi nie i do tego jeszcze jest droĹĽszy  Nie podoba mi siÄ™ to.
|
| Wto, 29.08.2006, 20:17 |
|
 |
|
aston
|
johny napisał(a): dobre porĂłwnanie pokazujÄ…ce, ĹĽe ludzie sÄ… skĹ‚onni wydać sporo wiecej kasy na Golfa w przebraniu, na tym polega magia prestiĹĽowych marek, nie ma jakiĹ› konkretnych powodĂłw, patrzÄ…c na cyferki, wyposaĹĽenie i tym podobne sprawy aby wybrać Audi, jedak A3 sprzedaje sie wyĹ›mienicie i nie tylko dlatego ĹĽe ludzi chcÄ… miÄ™c auto prestiĹĽowej marki, to Ĺ›wietnie wykonany i dopracowany samochĂłd, i moĹĽna docenić to majac z nim doczynienia, bo patrzÄ…c na suche dane nie moĹĽna tego stwierdzić, ja wybieram Audi, wiadomo dlaczego.I jeszcze jedno, w niemczech A3 aĹĽ takie drogie nie jest, w Polsce to auto dla osĂłb dosć majÄ™tnych.
jkaby to było BMW 1 kóre nie jest doskonałe to bym je wybrał, za to, ze sie wyróżnia RWD, ale tutaj tylko znaczek.
Pozatym co mnie Niemcy obchodzÄ… my chyba w Polsce meiszkamy
|
| Wto, 29.08.2006, 20:28 |
|
 |
|
johny
Moderator
Samochód: Nazi-coupe 3.0 R6 Pb
|
aston napisał(a): jkaby to byĹ‚o BMW 1 kĂłre nie jest doskonaĹ‚e to bym je wybraĹ‚, za to, ze sie wyróżnia RWD, ale tutaj tylko znaczek. Pozatym co mnie Niemcy obchodzÄ… my chyba w Polsce meiszkamy
Audi sprzedaje się 3x razy lepiej niż BMW 1 (oczywiście na rynku niemieckim, bo polska to marny wzorzeć), to po pierwsze, po drugie mieszkamy w Uni eurpoejskiej, po trzecie, chciałem pokazać dlaczego A3 pomimo tego ze jest jak by nie patrzeć, i ja też tak uważam, troche innym golfem, bardzo chetnie znajduje nabywców
_________________ To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy
Broń Masowego Wyprzedzania
|
| Wto, 29.08.2006, 20:34 |
|
 |
|
Wilu
|
Cięzki wybór. Na kożyśc Hondy przemawia zdecydowanie cena. Prawie 20tyś PLN róznicy to już jest coś. Mocniejszy silnik a co za tym idzie lepsze osiągi. Zurzycie paliwa tez mniejsze niż w Audi. Jedynym plusem niemieckiego samochodu może być jedynie wygląd zewnętrzny jak i wewnątrz. W przypadku A3 20% ceny płacimy za za to że jest to Audi ale niestety tak jest też z innymi niemieckimi markami (BMW, Mercedes) tyle że w tamtych przypadkach ta wielkośc procentowa jest jeszcze większa
Głos na Hondę
_________________ https://www.instagram.com/Piotr.w.fotografia/
|
| Wto, 29.08.2006, 20:49 |
|
|