Obecny czas: Śro, 29.04.2026, 22:00

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 55 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
1945-1973 Velorex 
Autor Wiadomość

Image

Image

sporo w nim do roboty, narazie kompletuje oryginalne czesci i nie mam czasu na niego bo mam jeszcze inne zabytki motoryzacji do zrobienia :D

Śro, 23.08.2006, 19:35

fajną masz bryczke :D ja swoją wkońcu odpaliłem i jeździłem, niestety mam problem z biegami które ciężko wchodzą i zazwyczaj jeżdżę na tym biegu ktory wrzuciłem podczas ruszania. Muszę jeszcz dobrać się do świateł bo działają gdy jest wyłączony silnik , a jak jade to nie ;/ , Życze ci powodzenia w remoncie i kompletowaniu części. :)

Nie, 08.10.2006, 18:19
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Samochód: Mercedes;2*126p;R19
Velorexy są wspaniałe. Wiem, gdzie w Łodzi jest Velorex do sprzedania bez brezentu. Rewelacja naprawdę. Jest ich naprawdę już bardzo mało.

Pon, 06.11.2006, 16:15

Dokładnie tak, są super, aktualnie załatwiam sobie nowy silnik typu jawa 350 ts , ponieważ do orginalu 350 cz koszt gaźnika wyniesie mnie tyle co cały kompletny z seri ts' ;p

Wto, 07.11.2006, 22:14
Awatar użytkownika

Są wpsaniałe, dziś już trudno takiego spotkać, ale w lato mi się udało :)

Wto, 07.11.2006, 23:17
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kalisz
Samochód: Espace & Megane
Wybaczcie, ale musiałem odkopać ;) :twisted:

elCoyote napisał(a):
Kiedyś widywałem podobne pojazdy, chyba były one przeznaczone dla inwalidów. Z tego co kojarze to miały silniki od Simsona, z przodu jedno koło, z tyłu dwa. Zazwyczaj lakierowane na pomarańczowo.
Pamięta ktoś z Was coś takiego?

Wiem o co chodzi, mieliśmy takiego w Kaliszu, nie wiem czy nadal jest, niewątpliwie pojazd interesujący.
A co do Velorexa to taki czeski Carver :lol:

Śro, 14.03.2007, 1:05
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jelenia Góra
Samochód: Nadal ich za mało..
skoro juĹĽ odkopaleĹ› to moze i ja sie wypowiem ^^ ?

Normalnie kupa smiechu z tego ... yy.. pojazdu ! Ale niewątpliwie jest interesujący. Śmieszny taki. Fotki zapodane przez Milicjanta są lepsze :) Bardziej mi sie podoba już :D Ale ogólnie kawałek kału.

Pią, 16.03.2007, 23:15
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź / Warszawa
Samochód: Fiat Delta 3
Post Re: VELOREX :)
Cytuj:
Trójkołowiec s silnikiem Javy, który miał służyć osobom niepełnosprawnym, stał się kultowym pojazdem Czechów. Od chwili wyprodukowania pierwszego egzemplarza minęło 60 lat. Firma Motoscootz Opawy przygotowuje współczesną wersję z silnikiem Hondy.

Nowy Velorex ma zaskoczyć wszystkich jego miłośników. Opawska firma Motoscoot już w niecodzienny sposób uczciła 50 urodziny innego kultowego pojazdu w postaci realizacji projektu Jawa 555 New Pionýr. Premiera Velorexa zaplanowana została już na marzec 2010 roku i odbędzie się ona w Pradze lub Brnie.

Nowe Velorexy będą produkowane w niewielkich seriach ze względu na wymagania przepisów związanych z homologacją. Będzie to 5-10 egzemplarzy rocznie. Zakupem takich pojazdów zainteresowani są nie tylko Czesi, ale także miłośnicy motoryzacji w USA.

Pojazd będzie napędzany czterocylindrowym silnikiem z Hondy CB 1300, ale nie wyklucza się także montażu jednostek dwucylindrowych marki Java, które przechodzą ostatnie próby w Tyńcu.

Limitowana wersja będzie miała nadwozie z laminatu lub karbonu, ale pozostanie brezentowy, składany dach. Standardem będą anatomiczne siedzenia, czteropunktowe pasy bezpieczeństwa, radio z CD.

Velorex, to efekt inwencji czeskich konstruktorów Františka i Mojmíra Stránskich, a także prawdziwy duch socjalizmu w byłej Czechosłowacji. Pierwotnie były one produkowane przez ich prywatny warsztat pod nazwą Oskar z części motocykli marki Jawa i DKV.

W 1950 roku mały zakład został znacjonalizowany i dołączył do państwowej organizacji Velo Hradec Kralove, przekształconej w 1953 roku w przedsiębiorstwo specjalizujące się w produkcji pojazdów przeznaczonych dla osób niepełnosprawnych pod nazwą Velorex.

Ze względu na ówczesny głód w powszechnej motoryzacji Velorexy, które z założenia miały służyć niepełnosprawnym, trafiały masowo do osób nie kwalifikujących się do nabycia wózka inwalidzkiego (taki miał status Velorex). Ten charakterystyczny pojazd stał się z czasem obecny na drogach publicznych Czechosłowacji. Od 1948 do 1973 roku wyprodukowano 21 258 egzemplarzy.

Pierwszym modelem był Oscar 54, który kolejno zastępowały modernizowane i nowocześniejsze wersje: Oskar 16/250, Velorex Oscar, Velorex 16/175, Velorex 16/250, Velorex 16/350 i Velorex 435-0.

Wiele egzemplarzy spotkać można jeszcze na drogach Czech i Słowacji. Powstały liczne kluby miłośników, corocznie organizowane są zloty. Nadal można kupić części zamienne i przede wszystkim plandekę z tkaniny stanowiącą niecodzienne nadwozie. Dwie czeskie firmy zajmują się ich produkcją i są w stanie zrealizować każde zamówienie.

UWAGA! :mryellow: :lol:
Image

I CIEKAWE VIDEO
http://www.youtube.com/watch?v=U7np3uVJ ... r_embedded
ROADLOOK

Pon, 09.11.2009, 9:12
Moderator
Awatar użytkownika

2 Velorexy widziane na Moto Weteran Bazar w Łodzi 2010-05-08
Image Image Image Image Image Image

Nie, 09.05.2010, 23:12
Awatar użytkownika

w Lublinie chyba widziałem taki ,stoi na Czechowie

Pią, 14.05.2010, 20:40
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Image
Image
Image
Image
Image

[u]FILM:
http://www.youtube.com/watch?v=eUJP9H-YT-I quote]Velorex - czechosłowacka marka pojazdów mechanicznych o bardzo prostej konstrukcji produkowanych w latach 1945-1973 z części i podzespołów motocykli marki DKW i Jawa.

Pierwotnie pojazdy były wytwarzane pod nazwą OSKAR przez prywatny warsztat braci Franciszka i Mojmira Stránských, od 1950 roku znacjonalizowany i włączony do państwowej organizacji VELO Hradec Králové, która w 1953 roku została przekształcona w przedsiębiorstwo produkcji pojazdów inwalidzkich Velorex.

Według czechosłowackich planów gospodarczych głównym użytkownikiem samochodów marki Velorex mieli być inwalidzi, którzy otrzymywali je z przydziału na podstawie wcześniejszej wnikliwej weryfikacji lekarskiej oraz z tytułu członkostwa w organizacjach osób niepełnosprawnych. W praktyce jednak wielokrotnie dochodziło do nadużyć i pewna cześć pojazdów została sprzedana także osobom, które w żadnym stopniu nie kwalifikowały się do otrzymania pojazdu inwalidzkiego.

Modele seryjne
OSKAR 54
OSKAR 16/250
Velorex OSKAR
Velorex 16/175
Velorex 16/250
Velorex 16/350
Velorex 435-0 [/quote] Dane techniczne
Nadwozie: 2-drzwiowe, 2-miejscowe
Silnik: Jawa 350-572, 2-suwowy, rzędowy, 2-cylindrowy, chłodzony powietrzem
Układ zasilania: gaźnik Jikov 2926 SD 14b
Pojemność skokowa: 343 ccm
Średnica cylindra: 58,0 mm
Skok tłoka: 65,0 mm
Moc maksymalna: 15 KM (11 kW)
Długość: 3100 mm
Szerokość: 1400 mm
Wysokość: 1240 mm
Masa własna: 310 kg
Pojemność zbiornika paliwa: 18 l

(C) Cartype.com
Styxpix.com
Wikipedia
Youtube.com

Wto, 26.06.2012, 14:48
Moderator
Awatar użytkownika

Image

Image

Image

Image

do kupienia w USA: http://bringatrailer.com/2012/09/19/bat ... rex-16350/

Czw, 20.09.2012, 9:05
Awatar użytkownika

Post Re: 1945-1973 Velorex
a co taki pseudosamochód robi w Stanach :?: Pokraczny i do tego nie da się go zarejestrować (sądzę bo braku tablic).

Czw, 20.09.2012, 13:01
Moderator
Awatar użytkownika

Jakiś kolekcjoner ściągnął go z Węgier. Przy odpowiednim komplecie dokumentów wszystko da się zarejestrować.

Czw, 20.09.2012, 13:15

Miejscowość: Kraków
Samochód: Deawoo Lanos
Raz pokonałem takim trasę Lublin - Radom. To było parę lat temu. Jazda bez uczucia komfortu, ale ciekawe doświadczenie.

Czw, 11.10.2012, 18:20
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 55 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3