sayo_nara napisał(a):
Jedynie wyniki, relacje jak zwykle przedstawi Kobi
Dziękuje za wyręczenie mnie, a relację oczywiście przedstawię
Na poczÄ…tek ciekawostki

To było 53 GP F1 na torze uliczny w Monako. Podczas całego wyścigu na tym torze kierowcy zmieniają około 3600 razy biegi (

) McLaren obchodził dziś 40 rocznice powstania dlatego kierowcy McLarena mieli gwiazdę Mercedesa na wolancie wysadzaną diamentami

Prędkość na pit lane na tym torze wynosiła 70 km/h, a nie jak ma to miejsce na innych torach 100 km/h

Startu obawiali się chyba wszyscy, to wąski tor i na początku mogło być gorąco...ale nie było

doszło tylko do jednej drobnej kolizji co ciekawe między kierowcami tego samego teamu - MF1 Toyota

Monteiro uszkodził przedni spojler i zaraz po pierwszy okrążeniu musiał zjechać go wymienić. Albers 18 okrążeń po starcie otrzymał karę za to co się stało na początku wyścigu, kara to przejazd przez pit lane.
Przez 37 okrążeń cała stawka kierowców wciąż ścigała się na torze co rzadko się zdarza na jakimkolwiek torze

Okrążenie później ogromny pech dopadł właśnie Marka Webbera, znakomicie się spisywał, miał szanse na podium i co ? eksplozja silnika pokrzyżowała mu plany

Na tor wyjechał safety car ponieważ trzeba było zabrać bolid z toru, a na tym torze z reguły nie ma gdzie zjechać na bok więc potrwało to trochę
Nie zrozumiałe dla mnie było odpadnięcie Takumy Sato, nic nie było pokazane ani powiedziane dlaczego odpadł

nie lubiÄ™ takich sytuacji :p
Kolejny wielki pechowiec który miał szanse na podium to Kimi Raikkonen, również wyeliminowało go eksplozja silnika na 28 okrążeń przed metą, co ciekawe kiedy jego bolid się zaczął palić Kimi wciąż nie wychodził choć obsługa toru już gasiła auto zjechał kawałek dalej, aby nie przeszkadzać zbytnio innym kierowcom. Zachowanie godne zawodowca

Kiedy już wyszedł z bolidu był strasznie zdenerwowany i w amoku złości zapomniał wziąć kierownicy wysadzanej diamentami o której wspominałem

Nie wiem co się z nią stało, kiedyś na tym torze jakiś koleś z obsługi zajumał kierownica choć nie było na niej diamentów

Kimi odbył długi spacer z miejsca gdzie się zatrzymał..nie, nie do boksu tylko do jachtu

Nico Rosberg na 25 okrążenia przed metą też nie był zadowolony kiedy uderzył w betonową bandę

jemu się nic nie stało, ale to go wyeliminowało z wyścigu.
4 okrążenia po Rosbergu odpadł Christian Klien, wyglądało jakby miał problemy z układem hamulcowym...
Kolejne kary w tym wyścigu otrzymał Villeneuve i Barichello . Obaj otrzymali tą samą karę co Albers, przejazd przez pit lane. Villeneuve otrzymał kare za wyprzedzanie podczas gdy na torze był safety car, dlaczego Rubens dostał karę tego niestety nie wiem...
Ostatnim pechowcem wyścigu był Jarno Trulli jadący nową Toyota. Na 5 okrążeń przed metą (!) jego bolid uległ awarii...
Wielblad napisał(a):
A Fisichella to cham!
Eee tam po prostu szalał na torze i wyprzedzał jak popadnie
Co do Schumachera, rzeczywiście poradził sobie bardzo dobrze, ale to troche za sprawą właśnie nieszcześć innych kierowców

najbardziej skorzystał jak wyjechał safety car.