Co prawda nie mam żadnych fotek bolidów , które będą startować w sezonie 2006 , ani składów zespołów mam jednak informacje o zmianach w przepisach na sezon 2006 i plany na sezon 2007 .
Zmiany w sezonie 2006
Przede wszystkim sesje kwalifikacyjne nie będa wyglądały tak jak w sezonie 2005 , a podobnie do sezonu 2003 . Otóz do kwalifikacji wystartują wszyscy razem , a nie jak w sezonie 05 gdzie o miejscu na starcie decydował czas pojedyńczego okrążenia pokonywanego przez jednego kierowce . Nowa kwalifikacja będzie wyglądać tak : po pierwszych 15 minutach kwalifikacji odpadnie 6 najwolniejszych kierowców , po kolejnych 15 minutach następna szóstka , najlepsza dziesiątka zmierzy się w 20 minutowej sesji o 10 pierwszych miejsc na starcie . Podczas dwóch pierwszych faz będzie możliwe dotankowywanie bolidu .
Kolejną zmianą jest zapowiada już od dłuższego czasu zmiana silników z V10 o pojemności 3 l do V8 o pojemności 2,4 l . Nie wiem czy uznać to za plus czy minus nowych przepisów ... Będzie jednak dozwolone korzystanie z silników V10 jednak wyposażonych w ograniczniki obrotów . Ograniczniki będą tak ustawione by nie zapewnić 3 l jednostkom przewagi nad nowymi .
Ostatnią zmianą , którą z pewnością ucieszy nie tylko kibiców , ale także teamy jest powrót do wymiany opon podczas wyścigu . Z pewnością zdecydowano się na to biorąc pod uwage wyścig w Indianapolis gdzie z powodu opon wystartowały tylko 3 teamy .
Mówi się tez o planach na sezon 2007 , które wyglądają następująco :
- jeden dostawca opon,
- gładkie i szersze opony , które beda zapewniały lepszą przyczepność,
- nowe szkrzydło tylne podzielone na dwie części , które zredukuje zaburzenia aerodynamiczne za samochodem .
Kalendarz GP w sezonie 2006 :
1 GP Bahrainu -Sakhir - 12 marca - wyniki wyścigu na stronie
3
2 GP Malesii - Kuala Lumpur - 19 marzec - wynik wyścigu na stronie
4
3 GP Australii - Melbourn - 2 kwietnia - wyniki wyścigu na stronie
4
4 GP San Marino - Imola - 23 kwietnia - wyniki wyścigu na stronie
5
5 GP Europy - Nurburgring - 7 maja - wyniki wyścigu na stronie
5
6 GP Hiszpanii - Catalunya - 14 maj - wyniki na stronie
5
7 GP Monaco - Monte-Carlo - 28 maja - wyniki na stronie
6
8 GP Wielkiej Brytanii - Silverstone - 11 czerwca - wyniki na stronie
6
9 GP Kanady - Montreal - 25 czerwca - wyniki na stronie
7
10 GP USA - Indianapolis - 2 lipca - wyniki na stronie
7
11 GP Francji - Magny-Cours - 16 lipca - wyniki na stronie
8
12 GP Niemiec - Hockenheim - 30 lipca - wyniki na stronie
8
13 GP Węgier - Budapest - 6 sierpnia - wyniki na stronie
11
14 GP Turcjii - Istanbul - 27 sierpinia
15 GP Włoch - Monza - 10 wrzesień
16 GP Chin - Shanghai - 1 paĹşdziernik
17 GP Japonii - Suzuka - 8 paĹşdziernik
18 GP Brazylii - Sao Paulo - 22 paĹşdziernik
Oczywiście bede zamieszczał wyniki jeśli czas mi na to pozwoli , a może nawet relacje