Obecny czas: Czw, 25.06.2026, 18:43

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 335 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna
NIEWYPAŁY godne zainteresowania 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Miejscowość: SH
Samochód: Civic 1.8 VTEC
Post Re: NIEWYPAŁY godne zainteresowania
A sądzisz, że nazwalibyśmy Ka uterenowionym minivanem? Ja miałem na myśli Scenica RX4. Nie wiem jak LONT ;)

Sob, 06.11.2010, 20:37
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Samochód: Opel ASTRA F 1,7 TDS
Image Image

Moim skromnym zdaniem niewypałem godnym utworzenia anonimowego telefonu zaufania dla osób które są zmuszone widywać to coś na m.in. polskich drogach jest... Dacia Logan!

Pomysł na stworzenie pojazdu taniego dla rynków rozkwitających jest godny pogratulowania i tu chylę czoło, aczkolwiek efekt tego pomysłu i ciężkiej pracy to, z przykrością stwierdzam, totalna porażka!

Sprzedaż auta, patrząc na dzisiejsze warunki, zapotrzebowanie, rozwój motoryzacji, rozwój techniki, wymagania itd., bez ABS'u widzę jako sprzedaż gwoździ do trumien. Ja osobiście po produkcie marki DACIA nie oczekuję w standardzie klimatyzacji, ośmiu poduszek powietrznych, foteli kubełkowych, szyb otwieranych elektrycznie itd. Tylko że myślę iż sprzedaż auta, nawet w tej podstawowej wersji, bez głupiego obicia czy podświetlenia bagażnika, poduszki powietrznej dla pasażera, czy totalnie tandetnych kołpaków to cofanie się o około 10 lat. Jakby DACIA na przekór wcześniej wydrążonym ścieżką, na przekór tym co te ścieżki z uporem maniaka deptali, chciała z iście ułańską fantazją przejść tą drogą w przeciwnym kierunku co może, chociaż wszelkie znaki na niebie i ziemi mówią inaczej, doprowadzić do destrukcji, zagłady i zniszczenia tej marki… chociaż tego to im tak szczerze nie życzę, zadowolił bym się zniknięciem modelu LOGAN, raz, porządnie i na zawsze.
Jeżeli jesteś osobą która woli tandetne, brzydkie, ubogie i po prostu takie nijakie ale NOWE pędź do salonu Dacii, oby Ci go przed nosem zamknęli, a jeżeli wolisz FAJNE, ŁADNE, I takie że jest po prostu „BOGATO” kup używane sprawdzone i niezawodne auto i oby Ci służyło długo!

Sob, 06.11.2010, 21:12
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź / Warszawa
Samochód: Fiat Delta 3
LONT napisał(a):
ale fura jest rzeczywiście ciekawym kąskiem.
taaaa, tylko czemu wszyscy mechanicy je odradzajÄ…?
Wygląda super, ale z racji małoseryjności tej wersji nie wszystkie jej szczegóły są dopracowane i wypróbowane
Michae napisał(a):
A na zdjęciu jest nowe, tychskie Ka ;D
chyba raczej TYSKIE :> :wink:

Sob, 06.11.2010, 21:22
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawichost
Dacia ma ABS w standardzie.
To wymóg UE i każdy samochód sprzedawany na tym rynku musi mieć ten układ więc zarzut nie na miejscu.
Co do Dacii to trudno ją uznać za niewypał.
W Polsce niestety ludzie mają taką mentalność, że wolą się lansować starym,wypierdzianym trupkiem ale jak widać po wynikach sprzedaży w krajach z większą kulturą motoryzacyjną jak Niemcy czy Francja Dacia radzi sobie całkiem dobrze.
Jako prosty, przestronny i tani samochód sprawdza się świetnie czyli zadanie mu postawione spełnia w 100% a jeśli ktoś oczekuje po niej luksusowego wyposażenia lub wykończenia to najwyraźniej nie rozumie założeń konstrukcyjnych tego auta.
Sprzedaje się dobrze, jest udaną i niezawodną konstrukcją co potwierdza test długodystansowy: http://www.auto-swiat.pl/1-prosta-i-zwy ... mcv-15-dci .
Godna zainteresowania za to jest z pewnością i tu się zgodzę.

Sob, 06.11.2010, 22:48
Awatar użytkownika

Miejscowość: SH
Samochód: Civic 1.8 VTEC
DĹĽony napisał(a):
widać po wynikach sprzedaży w krajach z większą kulturą motoryzacyjną jak Niemcy czy Francja Dacia radzi sobie całkiem dobrze.

Na zachodzie rzeczywiście radzi sobie dobrze, ale praktycznie we wszystkich krajach Europy środkowej i wschodniej ( poza Polską) jest hitem sprzedaży więc wg mnie umieszczenie jej w tym temacie to nieporozumienie

Nie, 07.11.2010, 12:20
Awatar użytkownika

Miejscowość: Racibórz - Wawa
Samochód: Das Auto mit TDI
Za przeproszeniem, ale piep*****cie jak potłuczeni. Po pierwsze Logan i w ogóle produkty Dacii nie sprzedają się na zachodzie dobrze, bo tam jest jakaś większa kultura motoryzacyjna, tylko inne uwarunkowania podatkowo/ubezpieczeniowe związane z samochodami używanymi. Po drugie popatrzcie na wyposażenie tych samochodów u nas i tam. Np. w Nl wystepują tylko dwie wersje wyposażeniowe Logana. "Bida wersja" czyli brak elektrycznych szyb z tyłu i alufelg, oraz "full opcja" czyli ma wszystko. U nas taka wersja kosztuje z 50 koła albo i więcej. Dla przeciętnego Polaka to kwota wręcz kosmiczna. Dla niemca, holendra czy francuza 12-15 tys. € jest kwotą wręcz śmieszną. Jeżeli ktoś w Polsce ma wydać oszczędności życia, lub wpakować się w kredyt na kilka ładnych lat, to ma wziąć mały, prymitywny i niepraktyczny samochodzik? To normalne, że Polak dysponując średnio kwotą 20-30 tys. PLN wybiera używany samochód kompaktowy lub klasy średniej. Każda inna decyzja jest irracjonalna. Za to mieszkaniec zachodu, mając jeden, lud dwa porządne samochody, może sobie pozwolić na takiego szrocika do zajeżdżania do pracy lub po bułki do sklepu.

08.2007 - 08.2010 - '93 Opel Vectra GT - Rost In Peace ;(

Nie, 07.11.2010, 19:04
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Mikrus MR300 - auto, które miało zmotoryzować Polskę:
Image
(C) Cartype.com

Nie, 07.11.2010, 22:58
Moderator
Awatar użytkownika

lordzofmafia napisał(a):
Za przeproszeniem, ale piep*****cie jak potłuczeni.

Po pierwsze Logan to kandydat na miano "Wypału niegodnego zainteresowania". Tu mamy temat w drugą stronę. Loganów sprzedało się już milion sztuk i jest to niewątpliwy sukces.

Wto, 09.11.2010, 12:40
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawichost
IMO Logan to samochód dla osób którzy mają konkretne, sprecyzowane i niezbyt wysokie wymagania odnośnie samochodu.
Logan wcale mały nie jest, przestronność ma porównywalną z większością kompaktów, do praktyczność trudno się przyczepić a w wersji MCV to już mega praktyczne i przestronne auto(to 7 osób może tam naprawdę stale podróżować), w kwestii prymitywność to DCI są nadal nowoczesnymi jednostkami a wolnossące benzyniaki podobnej konstrukcji nadal są często spotykane w tej klasie.
Niby dlaczego jest irracjonalna? wiele ludzi chce mieć nowy samochód na gwarancji a Logan to zapewnia.
Patrząc na rynek aut używanych w Polsce to się im nie dziwie a sprowadzanie dobrych aut jest zupełnie nieopłacalne.
Ktoś potrzebuje samochodu do przejazdu z punktu A do B więc po co mu 5 letni kompakt za 30tys. zł który ma już przejechane przynajmniej 150tys. jeśli jest dieslem lub przynajmniej 100 w przypadku benzyny, kupi Logana lub Sandero i jeździ wolniej i w mniejszym komforcie ale za to ma święty spokój.
Dla mnie dużo bardziej irracjonalny jest owczy pęd polaków do diesli, nieważne ile kto przejeźdza ważne żeby był diesel.
Według mnie Logan to w swojej kategorii bardzo udana konstrukcja która spełnia postawione jej założenia jak mało który samochód.

Wto, 09.11.2010, 14:23
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko-Biała
Samochód: E36 318ti / 626 gf
IMO Logan jest wysoko, za 18 lat to będzie świetny materiał na złomnik z poszpachlowanym nadwoziem i rdzą ...
Nie, będzie nieopłacalny w naprawie i zostanie zezłomowany jak większość nowych aut.

A W124 nadal jeĹşdzi ... :>

Sob, 27.11.2010, 1:44

Seat toledo (nowe) wydaje mi siÄ™ dziwnym projektem
przód cudny ale ten tył :/

Czw, 02.12.2010, 20:24
Awatar użytkownika

Miejscowość: PLE/PL
Samochód: wóz ludowy
A ja dodam Łada: wszystkie modele produkowane po 1989r. z wyjątkiem nieśmiertelnej Nivy. 110/111/112 jeszcze czasem się spotyka ale hitem rynkowym nie były, natomiast Priory i Kaliny chyba na żywo jeszcze nie widziałem. Wiadomo, zbyt słaby image - wolimy zachodnie produkcje. No i druga marka-niewypał (przynajmniej u nas) to Tata (nie mój ojciec :lol: tylko hinduski producent aut). Może kiedyś zyskają popularność ale póki Polacy wolą znane marki.

Wto, 03.05.2011, 19:31

Samochód: V6 Pb & 1.9 TDI
Pauloz napisał(a):
A ja dodam Łada: wszystkie modele produkowane po 1989r. z wyjątkiem nieśmiertelnej Nivy. 110/111/112 jeszcze czasem się spotyka ale hitem rynkowym nie były, natomiast Priory i Kaliny chyba na żywo jeszcze nie widziałem. Wiadomo, zbyt słaby image - wolimy zachodnie produkcje. No i druga marka-niewypał (przynajmniej u nas) to Tata (nie mój ojciec :lol: tylko hinduski producent aut). Może kiedyś zyskają popularność ale póki Polacy wolą znane marki.

Priora nie jest złym autem, powiem więcej - w moim rankingu deklasuje Logana. W czym więc problem? Widzę w tym 3 powody: "uraz" do marki z poprzedniej epoki, brak sieci dilerskiej/serwisowej w Polsce no i...CENA. Kwota ok 45 tysięcy zł pozwala już na zakup o wiele nowszego auta prostu z salonu, nie wspominając już o rynku pojazdów używanych. Wg mnie cena o jakieś 10 tysięcy zł za wysoka.

Jestem specjalistą od B5, proszę o zadawanie pytań (mimo, że nie noszę skarpet do sandałów, nie mam wąsa i nie nazywam się Henryk)

Śro, 04.05.2011, 19:35
Awatar użytkownika

Miejscowość: BI
Samochód: Astra classic
lordzofmafia napisał(a):
Za przeproszeniem, ale piep*****cie jak potłuczeni. Po pierwsze Logan i w ogóle produkty Dacii nie sprzedają się na zachodzie dobrze, bo tam jest jakaś większa kultura motoryzacyjna, tylko inne uwarunkowania podatkowo/ubezpieczeniowe związane z samochodami używanymi. ...

Uwarunkowania uwarunkowaniami, ale kultura jest jest wyższa. Na zachodzie ludzie inaczej auta traktują, u nas masz 30k to kupisz kilkuletniego szrota z reichu bo musisz się przecież pokazać, nie kupisz nowego logana bo to wstyd dacią jeździć, co powiedzą sąsiedzi. I nie ważne jest to że ten logan pojeździ dłużej, jak nie ma lansu na wsi/osiedlu. U nas jak jesteś szefem firmy to musisz mieć wypasioną furę bo fura to status. Pracowałem w UK w nieźle prosperującej firmie, szef przyjeżdżał starym citroenem saxo i nikt nie widział w tym nic dziwnego, przecież to tylko środek transportu, skoro takim jeździ to widać taki mu starczy, nam dość ciężko to pojąć.

Cytuj:
...prymitywny i niepraktyczny samochodzik?...

prymitywny ok, ale niepraktyczny :shock: tu chyba miałeś na myśli inne auto

Cytuj:
Za to mieszkaniec zachodu, mając jeden, lud dwa porządne samochody, może sobie pozwolić na takiego szrocika do zajeżdżania do pracy lub po bułki do sklepu.

no tak bo wszyscy na zachodzie majÄ… po 5 aut ... :lol:

Śro, 11.05.2011, 9:12
Awatar użytkownika

A co jest praktycznego w sedanie segmentu B? Chyba tylko kabrio jest mniej praktyczne od takiego wynalazku.
Oczywiście, że nie każdy ma po 5 samochodów. Jednak dla kogoś, kogo stać tylko na jeden samochód, Logan bardzo rzadko jest tym jedynym. W Holandii, w której spędziłem trochę czasu, spotkanie Logana to nie lada wyczyn. Spotyka się albo Sandero, albo Logany MCV.

Śro, 11.05.2011, 17:21
Awatar użytkownika

Bagażnik 510l i 5 miejsc, może i ciasno w tyle osób ale w razie co można. Na pewno łatwiej pojechać na wakacje w 4-ry osoby niż np fiatem punto. Dużo aut klasy B ma wersje sedan i nikt nie płacze że nie praktyczny, wręcz przeciwnie, bo ma większy bagażnik. Jedyną wadą że nie można takiej przestrzeni uzyskać po złożeniu siedzeń, ale jak ktoś chce wozić lodówki to dołoży i kupi MCV, to przecież nadal logan.

Śro, 11.05.2011, 19:39
Awatar użytkownika

Gratuluję pomysłu jechania w 4 osoby Punto lub Loganem na wakacje. Niewiele głupszych rzeczy słyszałem. Auta segmentu B są zaprojektowane do jazdy po mieście, a nie w trasy. W krótką trasę w 2 osoby bym się jeszcze wybrał, ale nie w 4 na wakacje. Do wyjazdu poza miasto nadają się samochody od kompaktów wzwyż.
Praktyczność samochodu to możliwość wykorzystania go do przewozu różnych rzeczy, a nie sucha wartość pojemności bagażnika. Do takiego Punto więcej wrzucisz niż do Logana w sedanie.

Śro, 11.05.2011, 20:04
Awatar użytkownika

Kiedyś wystarczył maluch żeby się wybrać na wakacje nad morze w 4-ry osoby. Wspólczesne auta klasy B+ mają przecież tyle miejsca w środku co duży fiat czy polonez. Ja rozumiem że jesteśmy w unii i już się hrabiostwo obudziło że dupę wozić każdy musi w warunkach o jakich kiedyś nawet nie śmieliśmy marzyć. Sedan ma bagażnik bez rozkładania siedzień, do punto też nie załadujesz lodówki jak wieziesz jakichś ludzi, a jak już wspomniałem nie każdy musi wozić autem lodówki, a jak by chciał to se sprawi logana MCV. Dwa lata temu pojechaliśmy na wakacje do Bułgarii w trzy osoby Citroenem Saxo 1,1, 2100 km w jedną stronę. Jedyne na co narzekaliśmy to za mały bagażnik na taki wojaż i za słaby silnik na Rumuńskie góry. Nie wiem może jestem mało wymagający, ale tańczyć w aucie nie potrzebuje w trakcie podróży. Po co komuś utrzymywać dużo droższe w eksploatacji auto żeby raz czy 2 razy w roku gdzieś pojechać, skoro do pracy zawiezie i mniejsze auto i nawet nie trzeba rezygnować z osiągów, mniejsze auto potrzebuje mniejszego silnika żeby przyspieszać. Właśnie dzięki takiemu podejściu Polacy zamiast kupować mniejsze, nowsze auta ściągają zachodnie szroty, bo przecież loganem nie da się pojechać na wakacje :lol: .

Czw, 12.05.2011, 9:20
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź / Warszawa
Samochód: Fiat Delta 3
Czasami
lordzofmafia napisał(a):
Do wyjazdu poza miasto nadajÄ… siÄ™ samochody od kompaktĂłw wzwyĹĽ
Czasami nie ma wyjścia :D

Ostatnio edytowany przez RR ltd Co., Czw, 12.05.2011, 9:37, edytowano w sumie 1 raz

Czw, 12.05.2011, 9:36
Awatar użytkownika

Miejscowość: Konstancin [WPI]
Samochód: V8 M60B40
lordzofmafia napisał(a):
Gratuluję pomysłu jechania w 4 osoby Punto lub Loganem na wakacje

Wiesz, to że Ty jeździsz S-klasą na wakacje to nie znaczy, że wszystkich stać na takie auto.

Czw, 12.05.2011, 9:36
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 335 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna