|
|
Obecny czas: Pią, 03.07.2026, 15:39
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
| Autor |
Wiadomość |
|
KHOT
Samochód: Schuka-B
|
Tomasz napisał(a): Max prÄ™dkość ZAWSZE jest zawyĹĽana, a nie zaniĹĽana  ...nie, no bez przesady, nie generalizujmy. lukasz20 napisał(a): jakieĹ› brednie
...to pomyśl iżinku co by się stało, gdybyś miał hamulce 0/1 (wł/wył) - przy prędkości większej niż ~60 lecisz gdzie popadnie (drzewo, rów) ze zblokowanymi kołami. Jazda powyżej setki byłaby praktycznie niemożliwa. Hamulce nie blokują kół, ale wywierają siłę na tarczę lub bęben tak, że część energii kinetycznej przemieniana jest na drodze tarcia w energię cieplną (stąd hamulce się grzeją), a koła zwalniają. To tak w dużym skrócie. Żeby dokładniej wytłumaczyć potrzebna jest znajomość przynajmiej podstaw kinetyki, więc zamiast zadawać głupie pytania marsz do szkoły uczyć się fizyki (i chemii  )...
_________________ "Oszczędny to będzie na przykład "golfik III w tedeiku", tyle że z radością z jazdy nie ma to wiele wspólnego. Już lepiej Poloneza, obciach mniejszy"
- mastah Jonas
|
| Sob, 08.09.2007, 10:33 |
|
 |
|
Tomasz
Administrator
Samochód: Rover 75 V6
|
KHOT napisał(a): ..nie, no bez przesady, nie generalizujmy.
Stosunek zaniżania prędkości do jej zawyżania przez liczniki w stosunku do prędkości rzeczywistej jest jak 1:100 (biorąc pod uwagę prawidłowy rozmiar opon). Dlatego uważam, iż w tym przypadku można pokusić się już o generalizowanie  Taka jest niepisana zasada wszystkich producentów, że liczniki mają zawyżać prędkość, a nie odwrotnie 
_________________ Rover 75 V6 & other...
|
| Sob, 08.09.2007, 10:41 |
|
 |
|
Joey
|
No liczniki samochodowe zawyżają, ale np. ja Twój poprzedni post zrozumiałem, że v-max w papierach jest zawyżony 
_________________ ← Szał trójek :) Był. Bo nie spodobał się jakiemuś prostakowi z uprawnieniami.
|
| Sob, 08.09.2007, 12:31 |
|
 |
|
KHOT
|
...dokładnie... 
_________________ "Oszczędny to będzie na przykład "golfik III w tedeiku", tyle że z radością z jazdy nie ma to wiele wspólnego. Już lepiej Poloneza, obciach mniejszy"
- mastah Jonas
|
| Sob, 08.09.2007, 14:15 |
|
 |
|
olgierd
|
Wg przepisów prędkość może być jedynie zawyżana, tak jak napisali poprzednicy. Maksymalna wartość 'zawyżania' to 13 %.
_________________ Pomóż biednemu, czytaj o tuningowanych autach na tym blogu regularnie :) Zobaczy! Jak, jak...
|
| Sob, 08.09.2007, 14:30 |
|
 |
|
Tomasz
Administrator
|
Joey napisał(a): No liczniki samochodowe zawyĹĽajÄ…, ale np. ja TwĂłj poprzedni post zrozumiaĹ‚em, ĹĽe v-max w papierach jest zawyĹĽony
Zależy to tylko i wyłącznie od tego, w jaki sposób była mierzona prędkość, która ma służyć wpisaniu do owych papierów.
Tak czy siak, śmieszy mnie gadanie, że maluch jeździ 125 km/h, a CC700 ponad 160 czy jakoś tak.
Ja w swojej Vectrze nie raz miałem ponad 180 km/h na liczniku, prędkość podawana przez katalog to 178 km/h. I obiektywnie patrząc jestem w stanie stwierdzić, że ta Vectra nigdy nie widziała takich prędkości realnych. Opony mam oczywiście o prawidłowej średnicy. Natomiast Wy w takiej sytuacji widzicie już pewnie prawie 190 i zachwycicie się że jeździ szybciej niż podają V-max. A jak jeszcze założycie nieskoprofilówki z odzysku, to już jeździcie grubo ponad 200 
|
| Sob, 08.09.2007, 14:50 |
|
 |
|
koVaal
|
Cóż, patrząc na sam licznik, możnaby pomyśleć, że Maluch osiąga 140 km/h.
Ale max prędkość chociażby w moim CC jest odrobinę zaniżona, bo katalogowo to 127 km/h, a mnie zdarzyło się jechać 140 - wiem, błąd wskazania, ale tak na oko i tak prędkość z którą jechałem o parę km powinna przekroczyć 127 na godzinę, ale to może być wina jakiejś pochyłości albo mojego błędu jeśli chodzi o obliczanie błędu wskazania.
|
| Sob, 08.09.2007, 15:24 |
|
 |
|
Tomasz
Administrator
|
koVaal napisał(a): Cóż, patrzÄ…c na sam licznik, moĹĽnaby pomyĹ›leć, ĹĽe Maluch osiÄ…ga 140 km/h. PiszÄ…c "na liczniku" miaĹ‚em na myĹ›li wskazĂłwkÄ™ podczas jazdy, a nie wymalowane cyferki widoczne podczas postoju koVaal napisał(a): Ale max prÄ™dkość chociaĹĽby w moim CC jest odrobinÄ™ zaniĹĽona Wydaje Ci siÄ™. koVaal napisał(a): ale tak na oko i tak prÄ™dkość z ktĂłrÄ… jechaĹ‚em o parÄ™ km powinna przekroczyć 127 na godzinÄ™
Nie znam pojęcia "na oko" jeśli chodzi o prędkość, przypieszenia, etc.
|
| Sob, 08.09.2007, 15:32 |
|
 |
|
koVaal
|
Tomasz napisał(a): PiszÄ…c "na liczniku" miaĹ‚em na myĹ›li wskazĂłwkÄ™ podczas jazdy, a nie wymalowane cyferki widoczne podczas postoju Ja nie mĂłwiĹ‚em o Tobie. Tomasz napisał(a): Nie znam pojÄ™cia "na oko" jeĹ›li chodzi o prÄ™dkość, przypieszenia, etc.
Z prędkością jest trudniej, ale jeśli chodzi o przyspieszenia, to pojęcie "na oko" występuje. 
|
| Sob, 08.09.2007, 18:45 |
|
 |
|
Tomasz
Administrator
|
koVaal napisał(a): Z prÄ™dkoĹ›ciÄ… jest trudniej, ale jeĹ›li chodzi o przyspieszenia, to pojÄ™cie "na oko" wystÄ™puje.
Był tu już jeden taki co mu 'siedemsetka' robiła 0-100 na oko w 10 sekund 
|
| Sob, 08.09.2007, 18:54 |
|
 |
|
koVaal
|
Akurat nie o to mi chodzi.  (Czy mi siÄ™ wydaje, czy my spamujemy?)
|
| Sob, 08.09.2007, 19:34 |
|
 |
|
lukasz20
|
Cytuj: Tak czy siak, śmieszy mnie gadanie, że maluch jeździ 125 km/h, a CC700 ponad 160 czy jakoś tak. a ile sądzisz ze ile maluch wyciąga? jechalem z kumpel, kumpel jechal passatem i to 120km/h mój malacz robi bez problemu zalezy od stanu silnika jechalem tez takim co ledwo wyrabial 105km/h Cytuj: ...to pomyśl iżinku co by się stało, gdybyś miał hamulce 0/1 (wł/wył) - przy prędkości większej niż ~60 lecisz gdzie popadnie (drzewo, rów) ze zblokowanymi kołami. Jazda powyżej setki byłaby praktycznie niemożliwa. Hamulce nie blokują kół, ale wywierają siłę na tarczę lub bęben tak, że część energii kinetycznej przemieniana jest na drodze tarcia w energię cieplną (stąd hamulce się grzeją), a koła zwalniają. To tak w dużym skrócie. Żeby dokładniej wytłumaczyć potrzebna jest znajomość przynajmiej podstaw kinetyki, więc zamiast zadawać głupie pytania marsz do szkoły uczyć się fizyki (i chemii Wink ).
niewiem o co Ci chodzi z Twojej gadki wynika ze jak niemasz abs to nieprzekraczaj 60km.h bo Ci sie kola zablokujÄ…
a kto to hamuje na maxa? nawet w awaryjnym hamowaniu nalezy hamowac pulsacyjnie jezeli niemamy abs-u
|
| Nie, 09.09.2007, 11:27 |
|
 |
|
Tomasz
Administrator
|
lukasz20 napisał(a): niewiem o co Ci chodzi z Twojej gadki wynika Z jego gadki ewidentnie wynika ĹĽebyĹ› wrĂłciĹ‚ siÄ™ do szkoĹ‚y, nie znam dokĹ‚adnie programu, ale na oko to jest poziom gimnazjum... lukasz20 napisał(a): a ile sÄ…dzisz ze ile maluch wyciÄ…ga?
No przecież napisałem że 150
|
| Nie, 09.09.2007, 15:04 |
|
 |
|
KHOT
|
lukasz20 napisał(a): niewiem o co Ci chodzi
...weźże człowieku dowolną książkę od mechaniki klasycznej i poczytaj sobie na dobranoc, bo twoja obecność na tym forum jest już nużąca i aż dziw, że admin z którym tak zaciekle dyskutujesz nie spuścił Cię w dev/null...
TUTAJ masz podstawy, więcej wyszukaj sobie w googlach jeżeli potrafisz (bo wnioskując po twoich poprzednich pytaniach mam wątpliwości).
A swojÄ… drogÄ… nie sÄ…dzicie ĹĽe Ĺukaszek moĹĽe być zagrywkÄ… "jakiejĹ›" konkurencji, albo zbanowanych, bo to zbyt piÄ™kne, ĹĽeby byĹ‚o prawdziwe, naturalne.
- mastah Jonas
|
| Nie, 09.09.2007, 15:48 |
|
 |
|
aston
|
Ja mam kolegę co maluszkiem, na jakieś tam KJS'y (jak dobrze pamiętam nazwę) jeździ, no i mi tam mówił o maluchach, sam swojego podciągnął w mocy do około 30KM i mu realnie wyciąga 120km/h, a setkę podobno w 30 sekund robi  co przy 50s i 105 km/h prędkości standardowej robi wrażenie  ogólnie to maluch jest wolny, ciasny i głośny, a spala dość dużo i trzeba się na nim znać, bo często coś sie psuje.
co do CC to miałem do czynienia z dwoma egzemplarzami z silnikiem 700, oba na gazie, więc o osiągnięciu setki w 30 sekund nie było mowy, w ogóle ciężko było setkę osiągnąć  no i strach trochę  , samochód głośny, jednak spalanie na poziomie 6,5 litra gazu jest moim zdaniem bardzo dobre (jeden z nich sprzedany został za 2.000 zł) niestety CC lubi zaskoczyć właściciela jakimiś awariami, ale w sumie co się spodziewać po 14 letnim samochodzie z przebiegiem 150-170 tys km kiedy silnik projektowali na mniejszy przebieg (chyba 120 tys) 
_________________ Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
|
| Nie, 09.09.2007, 15:50 |
|
 |
|
koVaal
|
aston napisał(a): sam swojego podciÄ…gnÄ…Ĺ‚ w mocy do okoĹ‚o 30KM i mu realnie wyciÄ…ga 120km/h, a setkÄ™ podobno w 30 sekund robi
Hmm.. Nie jestem pewien.. Może zależy od Malucha, bo mój ojciec swego czasu podciągnął silnik swojego Malucha właśnie do ok. 30 KM(bodajże 29 KM) i pr. maksymalna raczej się nie zmieniła, a przyspieszenie.. cóż, różnica jest dość wyraźna, ale raczej nie jest to 30 sek. Mam CC 700, więc potrafię wyczuć te ok. 30 sek. 
|
| Nie, 09.09.2007, 16:08 |
|
 |
|
aston
|
koVaal napisał(a): aston napisał(a): sam swojego podciÄ…gnÄ…Ĺ‚ w mocy do okoĹ‚o 30KM i mu realnie wyciÄ…ga 120km/h, a setkÄ™ podobno w 30 sekund robi Hmm.. Nie jestem pewien.. MoĹĽe zaleĹĽy od Malucha, bo mĂłj ojciec swego czasu podciÄ…gnÄ…Ĺ‚ silnik swojego Malucha wĹ‚aĹ›nie do ok. 30 KM(bodajĹĽe 29 KM) i pr. maksymalna raczej siÄ™ nie zmieniĹ‚a, a przyspieszenie.. cóż, różnica jest dość wyraĹşna, ale raczej nie jest to 30 sek. Mam CC 700, wiÄ™c potrafiÄ™ wyczuć te ok. 30 sek. 
on się nim ściga i mówił, ze to mierzył w sumie nie miałem powodów aby wątpić, na autostradzie jechałem koło niego i rzeczywiście wyraźnie ponad 100 km/h jechał,a le nie sprawdzałem ile dokładniej
_________________ Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
|
| Nie, 09.09.2007, 16:51 |
|
 |
|
koVaal
|
Wierzę. Pewnie przeprowadził tą modyfikację w inny sposób niż mój ojciec, albo coś takiego..
|
| Nie, 09.09.2007, 17:12 |
|
 |
|
lukasz20
|
koVaal napisał(a): WierzÄ™. Pewnie przeprowadziĹ‚ tÄ… modyfikacjÄ™ w inny sposĂłb niĹĽ mĂłj ojciec, albo coĹ› takiego..
jak go zmodyfigować?
mĂłj malacz seryjny z 95r. 60tys km wyciÄ…ga bez problemu 120km/h a przyspieszenie w okolicach 40-45s ale nie 50s
|
| Nie, 09.09.2007, 18:56 |
|
 |
|
ctrl_alt_delete
|
kolejny OT..
byłem kiedyś świadkiem jak maluch (klatka, wupex, obniżony - czyli generalnie przygotowany pod KJS'y) na światłach ruszał równolegle z Citroenem C15.. Nie iwem jaki silnik, ale maluszek kręcił obrotami bardzooo wysokooo  i niestety ale zostawił C15 na niedługim odcinku minimalnie z tyłu.. Miał już zapięte 3 więc ponad 70km/h na bank było. Kiedyś jeździłem maluszkiem też dość nieźle przerobionym na KJS'y i na 2 pokazywało ok 65km/h, zapiąłem 3 i kręciłem gdzieś pod ok 90km/h. Kumpel mówił. że 100km/h to nei jest wielki wyczyn dla tego auta.. Rallycrossowe maluchy mają nawet 75-80KM, owszem, przejedzie 100km i generalka silnika.. Ale przyspieszenia..
Tyle OT'u.. 
_________________ sex, beers & tranceee.. :]
|
| Wto, 11.09.2007, 20:01 |
|
|