Obecny czas: Pią, 19.06.2026, 16:20

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Olej w płynie chłodzenia 
Autor Wiadomość

Post Olej w pĹ‚ynie chĹ‚odzenia
Mam problem, jakieś 2 lata temu strzeliła mi uszczelka pod głowicą w Polonezie '97. Uszczelke wymieniłem i wszystko grało i buczało.Mineło ledwie rok i znowu się to samo zrobiło.W płynie chłodzenia nazbierała się jakaś emulsja czy nagar z tego olej.Uszczelka znowu była wymieniona,głowica była planowana, wszystko poskładane i teraz po niecałym pół roku, znowu to samo. Jest to możliwe żeby blok strzelił??????? Jest podejrzenie że przed pierwszą wymianą uszczelki woda cisła na cylinder i strzelił cylinder????????? Dzięki za sugestie i pomoc!!!!!!!!!!

Nie, 25.04.2004, 11:26
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Samochód: Rover 75 V6
Heh, miałem ten sam problem, też mieszanie się płynu z olejem i to w obie strony. W chłodnicy miałem olej, a w misce olejowej płyn... Ale doradzić Ci nic raczej nie mogę... sam też mam wymienioną tą uszczelkę, a ponieważ to pierwszy raz, to mogę tylko czekać co będzie się działo dalej...

t.m.

Nie, 25.04.2004, 11:46

Miejscowość: Szczecin
Post Uszczelka Polonez.
Polonez gażnik,wtrysk Bosch,wtrysk GM,silnik Rower w każdym z tych systemów sterowania silnikiem mogą być różne przyczyny,powstawania wymienionej usterki.Podaj więcej szczegółów.

Nie, 25.04.2004, 18:10

To jest wtrysk Boscha...ale nie wiem co masz strzelona uszczelka do tego???ale jak coĹ› ci to pomoĹĽe to spoko!!!! Czekam na porade

ps. acha i Poldek na gaz ale to nie może mieć wpływu na tą usterke

Nie, 25.04.2004, 20:44

Miejscowość: Szczecin
Post Poldek uszczelka.
Wszystkie szczegóły mają znaczenie.Sprawdż czy na benzynie sonda lambda pracuje,jeżeli tak to gaz na biegu jałowym i w podwyższonych obrotach też trzeba ustawić tak żeby na sondzie był sygnał.Przy złym zasilaniu silnika w paliwo silnik się przegrzewa,najsłabszym elementem jest uszczelka pod głowicą no i potem problem.Każdy silnik przy jeżdżie na gazie dobrze jest nawet profilaktycznie kilka razy w roku sprawdzić spalanie,nie budzimy się potem z ręką w nocniku.

Pon, 26.04.2004, 11:08
Zmień uszczelke na idnej firmy + wymiana śrub głowicy i po problemie

Wto, 27.04.2004, 23:30

Post JuĹĽ wiem co jest grane :D:D:D:D
Dobra już wiem co się stało...... To był strzelony cylinder, jak narazie blok poszedł do tulejowania *znaczy ten jeden cylinder),wał korobwy do szlifowania no i wyskoczyła mi wymiana wałka rozrządu, jak to zadziała to dam Wam info :D a śruby nie mają nic do tego,ani uszczelka.Uszczelka za drugim i trzecim razem przy wymianie była czysta i nie było widać żeby przez nią gdzieś coś się przeciskało. A pęknięcie na cylindrze można było zobaczyć gołym okiem a jak ktoś nie widzi to paznokciem można sprawdzić

Śro, 28.04.2004, 11:28
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ]